r
Nosalty Logó

Garnélarákos házi szélesmetélt

cukormentes laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
NS
Garnélarákos házi szélesmetélt
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
  • 11% Fehérje
  • 38% Szénhidrát
  • 5% Zsír

A házi tésztához

A garnélás szélesmetélthez

Összesen 1861 kcal
  • 11% Fehérje
  • 38% Szénhidrát
  • 5% Zsír

A házi tésztához

A garnélás szélesmetélthez

Összesen 3722 kcal
  • 11% Fehérje
  • 38% Szénhidrát
  • 5% Zsír

A házi tésztához

A garnélás szélesmetélthez

Összesen 234 kcal
  • 11% Fehérje
  • 38% Szénhidrát
  • 5% Zsír
  • 47% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    82.5 g

Zsír

  • Összesen
    35 g
  • Telített zsírsav
    16 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    11 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    5 g
  • Koleszterin
    782 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    5379.8 g
  • Cink
    7 mg
  • Szelén
    257 mg
  • Kálcium
    274 mg
  • Vas
    10 mg
  • Magnézium
    185 mg
  • Foszfor
    1240 mg
  • Nátrium
    3402 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    3 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    290.3 g
  • Cukor
    5 mg
  • Élelmi rost
    11 mg

VÍZ

  • Összesen
    362 g

Vitaminok

  • Összesen
    1
  • A vitamin (RAE):
    485 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    3 micro
  • E vitamin:
    5 mg
  • C vitamin:
    17 mg
  • D vitamin:
    107 micro
  • K vitamin:
    188 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    16 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    481 micro
  • Kolin:
    592 mg
  • Retinol - A vitamin:
    433 micro
  • α-karotin
    8 micro
  • β-karotin
    618 micro
  • β-crypt
    13 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1278 micro
Összesen 1861 kcal
  • 11% Fehérje
  • 38% Szénhidrát
  • 5% Zsír
  • 47% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    165 g

Zsír

  • Összesen
    70 g
  • Telített zsírsav
    31 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    21 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    10 g
  • Koleszterin
    1565 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    10759.6 g
  • Cink
    14 mg
  • Szelén
    515 mg
  • Kálcium
    547 mg
  • Vas
    20 mg
  • Magnézium
    371 mg
  • Foszfor
    2480 mg
  • Nátrium
    6803 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    6 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    580.7 g
  • Cukor
    10 mg
  • Élelmi rost
    22 mg

VÍZ

  • Összesen
    724.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    1
  • A vitamin (RAE):
    970 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    7 micro
  • E vitamin:
    10 mg
  • C vitamin:
    33 mg
  • D vitamin:
    214 micro
  • K vitamin:
    376 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    3 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    32 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    961 micro
  • Kolin:
    1183 mg
  • Retinol - A vitamin:
    866 micro
  • α-karotin
    15 micro
  • β-karotin
    1236 micro
  • β-crypt
    26 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    2556 micro
Összesen 3722 kcal
  • 11% Fehérje
  • 38% Szénhidrát
  • 5% Zsír
  • 47% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    10.4 g

Zsír

  • Összesen
    4.4 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    98 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    676.3 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    32 mg
  • Kálcium
    34 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    23 mg
  • Foszfor
    156 mg
  • Nátrium
    428 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    36.5 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    45.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    61 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    13 micro
  • K vitamin:
    24 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    60 micro
  • Kolin:
    74 mg
  • Retinol - A vitamin:
    54 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    78 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    161 micro
Összesen 234 kcal

Hozzávalók

A házi tésztához

A garnélás szélesmetélthez

Elkészítés

A házi tésztához

  1. Házi tészta készítése:
  2. A lisztet egy tálba szórjuk, mélyedést képezünk benne, abba ötjük a tojásokat, majd a kezünkkel szétnyomjuk a tojásokat és elkezdjük gyúrni úgy, hogy mindig csak egy kis lisztet hintünk rá.
  3. Ha a tészta összeállt, a gyúrást gyúródeszkán folytatjuk. Tenyerünkkel lapogatjuk, hajtogatjuk, közben45 fokkal elforgatjuk. Készítsünk a kezünk ügyébe egy vízzel teli tálkát, ha a tészta nem akar összeállni, nedvesítsük meg a kezünket.
  4. Nedves konyharuhával letakarva 1 órát pihentetjük. Nem kell aggódni, ha kezdetben kemény, a pihentetés után megpuhul.
  5. Először sodrófával nyújtjuk kb. ujjnyi vastagra, majd tésztagépben a következők szerint: legszélesebb fokozat, majd egyre kisebb. Utána kettéhajtjuk és ismét nyújtjuk (legvastagabbtól legvékonyabbig fokozaton). Majd hosszában 3 rét hajtjuk (két végét egymásra hajtjuk) és újra a legszélesebb fokozaton nyújtjuk, de ekkor keresztben tesszük be a gépbe. Megismételjük a nyújtogatást (egyre kisebb fokozaton) majd kettéhajtjuk és ismét nyújtjuk. A tészta felületének a nyújtás közben fényesednie kell.
  6. Ezután kívánt tésztát vágunk belőle, pl. tagliatelle, papardelle, linguine.
  7. Ha nincs kedvünk házi tésztával bíbelődni (pedig igazán megéri!), akkor bolti tésztát is kifőzhetünk.
  8. A garnélarákos mártás készítése:
  9. A tésztavizet sóval feltesszük főni. Figyelem! A friss házi tésztát csak 2-3 percig kell főzni! Ügyeljünk az időzítésre.
  10. A garnélákat (fejenként 3-4 db-ot) tisztítjuk (a páncélt nem kell leszedni, csak a fejét és a lábait).
  11. Avajonmegfuttatjuk fokhagymát és a felaprított petrezselymet, majd a rákokat oldalanként maximum (!) 2-2 percig sütjük (inkább másfél-másfél). Közben aláöntünk egy gondolatnyi fehérbort. A tésztát akkor tesszük be a főzővízbe, amikor a garnélákat megfordítottuk.
  12. A rákokat kiemeljük, majd a serpenyőbe merjük a megfőtt tésztát, aláöntünk egy pici tejszínt, a tészta főzővizéből egy kisebb merőkanálynit, sózzuk, borsozzuk, pár perc alattjól átforgatjuk (eközben a mártás sűrűsödik) és azonnal tálaljuk.
  • Sütés ideje: 4 perc
  • Receptkönyvben: 81
  • Tegnapi nézettség: 2
  • 7 napos nézettség: 46
  • Össznézettség: 37836
  • Feltöltés dátuma: 2010. szeptember 26.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

A főzősulim legutóbbi rendezvényén készítettük. Előrebocsátom, hogy ez a tésztaétel nem úszik a mártásban, ahogyan azt jó magyar szokás szerint várnánk. Nem. Az olaszok a tésztát a tésztáért eszik (nem kell megijedni, nincs "tésztaíze" :), elég intenzív a garnéla miatt. Sőt, az a dolog, hogy tejszín került bele, sem annyira autentikus már, mert elég lenne bele a tészta főzővize, vagy egy kis hal alaplé. A garnélának nem szabad leszedni a páncélját, így is sanszos, hogy meggumisodik :), szóval éppen csak hogy hőkezelni kell a serpenyőben, de amúgy is gyakorlatilag már majdnem konyhakész, hiszen előfőzött.

Hozzávalók

A házi tésztához

A garnélás szélesmetélthez

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...