Garnélarákos házi szélesmetélt
cukormentes
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
NS
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
- 11% Fehérje
- 38% Szénhidrát
- 5% Zsír
A házi tésztához
-
250g finomliszt910 kcal
-
83g tojás104 kcal
-
20g tojássárgája64 kcal
-
6g só0 kcal
-
50g víz0 kcal
A garnélás szélesmetélthez
-
125g tészta464 kcal
-
20g vaj143 kcal
-
200g garnéla142 kcal
-
6g fokhagyma8 kcal
-
11g petrezselyem4 kcal
-
25g fehérbor21 kcal
-
0g habtejszín1 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g fehér bors0 kcal
Összesen
1861
kcal
- 11% Fehérje
- 38% Szénhidrát
- 5% Zsír
A házi tésztához
-
500g finomliszt1820 kcal
-
165g tojás208 kcal
-
40g tojássárgája129 kcal
-
11g só0 kcal
-
100g víz0 kcal
A garnélás szélesmetélthez
-
250g tészta928 kcal
-
40g vaj287 kcal
-
400g garnéla284 kcal
-
12g fokhagyma16 kcal
-
23g petrezselyem8 kcal
-
50g fehérbor41 kcal
-
1g habtejszín1 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g fehér bors0 kcal
Összesen
3722
kcal
- 11% Fehérje
- 38% Szénhidrát
- 5% Zsír
A házi tésztához
-
31.4g finomliszt114 kcal
-
10.4g tojás13 kcal
-
2.5g tojássárgája8 kcal
-
0.7g só0 kcal
-
6.3g víz0 kcal
A garnélás szélesmetélthez
-
15.7g tészta58 kcal
-
2.5g vaj18 kcal
-
25.1g garnéla18 kcal
-
0.8g fokhagyma1 kcal
-
1.4g petrezselyem1 kcal
-
3.1g fehérbor3 kcal
-
0g habtejszín0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g fehér bors0 kcal
Összesen
234
kcal
- 11% Fehérje
- 38% Szénhidrát
- 5% Zsír
- 47% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 82.5 g
Zsír
-
Összesen 35 g
-
Telített zsírsav 16 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 11 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 5 g
-
Koleszterin 782 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 5379.8 g
-
Cink 7 mg
-
Szelén 257 mg
-
Kálcium 274 mg
-
Vas 10 mg
-
Magnézium 185 mg
-
Foszfor 1240 mg
-
Nátrium 3402 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 3 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 290.3 g
-
Cukor 5 mg
-
Élelmi rost 11 mg
VÍZ
-
Összesen 362 g
Vitaminok
-
Összesen 1
-
A vitamin (RAE): 485 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 3 micro
-
E vitamin: 5 mg
-
C vitamin: 17 mg
-
D vitamin: 107 micro
-
K vitamin: 188 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 2 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 16 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 481 micro
-
Kolin: 592 mg
-
Retinol - A vitamin: 433 micro
-
α-karotin 8 micro
-
β-karotin 618 micro
-
β-crypt 13 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 1278 micro
Összesen
1861
kcal
- 11% Fehérje
- 38% Szénhidrát
- 5% Zsír
- 47% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 165 g
Zsír
-
Összesen 70 g
-
Telített zsírsav 31 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 21 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 10 g
-
Koleszterin 1565 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 10759.6 g
-
Cink 14 mg
-
Szelén 515 mg
-
Kálcium 547 mg
-
Vas 20 mg
-
Magnézium 371 mg
-
Foszfor 2480 mg
-
Nátrium 6803 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 6 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 580.7 g
-
Cukor 10 mg
-
Élelmi rost 22 mg
VÍZ
-
Összesen 724.1 g
Vitaminok
-
Összesen 1
-
A vitamin (RAE): 970 micro
-
B6 vitamin: 2 mg
-
B12 Vitamin: 7 micro
-
E vitamin: 10 mg
-
C vitamin: 33 mg
-
D vitamin: 214 micro
-
K vitamin: 376 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 3 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 32 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 961 micro
-
Kolin: 1183 mg
-
Retinol - A vitamin: 866 micro
-
α-karotin 15 micro
-
β-karotin 1236 micro
-
β-crypt 26 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 2556 micro
Összesen
3722
kcal
- 11% Fehérje
- 38% Szénhidrát
- 5% Zsír
- 47% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 10.4 g
Zsír
-
Összesen 4.4 g
-
Telített zsírsav 2 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 1 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 98 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 676.3 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 32 mg
-
Kálcium 34 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 23 mg
-
Foszfor 156 mg
-
Nátrium 428 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 36.5 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 45.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 61 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 2 mg
-
D vitamin: 13 micro
-
K vitamin: 24 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 60 micro
-
Kolin: 74 mg
-
Retinol - A vitamin: 54 micro
-
α-karotin 1 micro
-
β-karotin 78 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 161 micro
Összesen
234
kcal
Hozzávalók
A házi tésztához
-
500 g finomliszt
-
3 db tojás
-
2 db tojássárgája
A garnélás szélesmetélthez
-
4 dkg vaj
-
40 dkg garnéla
-
4 gerezd fokhagyma
-
0.5 ml habtejszín
-
só ízlés szerint
-
fehér bors ízlés szerint
Elkészítés
A házi tésztához
- Házi tészta készítése:
- A lisztet egy tálba szórjuk, mélyedést képezünk benne, abba ötjük a tojásokat, majd a kezünkkel szétnyomjuk a tojásokat és elkezdjük gyúrni úgy, hogy mindig csak egy kis lisztet hintünk rá.
- Ha a tészta összeállt, a gyúrást gyúródeszkán folytatjuk. Tenyerünkkel lapogatjuk, hajtogatjuk, közben45 fokkal elforgatjuk. Készítsünk a kezünk ügyébe egy vízzel teli tálkát, ha a tészta nem akar összeállni, nedvesítsük meg a kezünket.
- Nedves konyharuhával letakarva 1 órát pihentetjük. Nem kell aggódni, ha kezdetben kemény, a pihentetés után megpuhul.
- Először sodrófával nyújtjuk kb. ujjnyi vastagra, majd tésztagépben a következők szerint: legszélesebb fokozat, majd egyre kisebb. Utána kettéhajtjuk és ismét nyújtjuk (legvastagabbtól legvékonyabbig fokozaton). Majd hosszában 3 rét hajtjuk (két végét egymásra hajtjuk) és újra a legszélesebb fokozaton nyújtjuk, de ekkor keresztben tesszük be a gépbe. Megismételjük a nyújtogatást (egyre kisebb fokozaton) majd kettéhajtjuk és ismét nyújtjuk. A tészta felületének a nyújtás közben fényesednie kell.
- Ezután kívánt tésztát vágunk belőle, pl. tagliatelle, papardelle, linguine.
- Ha nincs kedvünk házi tésztával bíbelődni (pedig igazán megéri!), akkor bolti tésztát is kifőzhetünk.
- A garnélarákos mártás készítése:
- A tésztavizet sóval feltesszük főni. Figyelem! A friss házi tésztát csak 2-3 percig kell főzni! Ügyeljünk az időzítésre.
- A garnélákat (fejenként 3-4 db-ot) tisztítjuk (a páncélt nem kell leszedni, csak a fejét és a lábait).
- Avajonmegfuttatjuk fokhagymát és a felaprított petrezselymet, majd a rákokat oldalanként maximum (!) 2-2 percig sütjük (inkább másfél-másfél). Közben aláöntünk egy gondolatnyi fehérbort. A tésztát akkor tesszük be a főzővízbe, amikor a garnélákat megfordítottuk.
- A rákokat kiemeljük, majd a serpenyőbe merjük a megfőtt tésztát, aláöntünk egy pici tejszínt, a tészta főzővizéből egy kisebb merőkanálynit, sózzuk, borsozzuk, pár perc alattjól átforgatjuk (eközben a mártás sűrűsödik) és azonnal tálaljuk.
- Sütés ideje: 4 perc
- Receptkönyvben: 81
- Tegnapi nézettség: 10
- 7 napos nézettség: 55
- Össznézettség: 38013
- Feltöltés dátuma: 2010. szeptember 26.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- Speciális étrendek:
NS
17513 recept
A főzősulim legutóbbi rendezvényén készítettük. Előrebocsátom, hogy ez a tésztaétel nem úszik a mártásban, ahogyan azt jó magyar szokás szerint várnánk. Nem. Az olaszok a tésztát a tésztáért eszik (nem kell megijedni, nincs "tésztaíze" :), elég intenzív a garnéla miatt. Sőt, az a dolog, hogy tejszín került bele, sem annyira autentikus már, mert elég lenne bele a tészta főzővize, vagy egy kis hal alaplé. A garnélának nem szabad leszedni a páncélját, így is sanszos, hogy meggumisodik :), szóval éppen csak hogy hőkezelni kell a serpenyőben, de amúgy is gyakorlatilag már majdnem konyhakész, hiszen előfőzött.