r
Nosalty Logó

Fűszeres paradicsomleves sajtos krutonnal

0,0

0 ÉRTÉKELÉS7 HOZZÁSZÓLÁS

Értékelés indításához kérjük lépj be!

Bevált ez a recept?

Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelési útmutató
5 • Egyszerűen imádom, tökéletes lett!
4 • Másodszorra lett az igazi.
3 • Hát...
2 • Vannak gondok.
1 • Soha többet!
Gréti
Fűszeres paradicsomleves sajtos krutonnal
adag
Idő
perc
Költség
megfizethető
Nehézség
közepes

Hozzávalók

A leveshez

A sajtos krutonhoz

366
Kalória
10.7g
Fehérje
33.5g
Szénhidrátok
22.1g
Zsír
268.8g
Víz
26.1g
Koleszterin
4.7g
Rost
8.6g
Cukor
  • 3% Fehérje
  • 10% Szénhidrát
  • 7% Zsír

A leveshez

A sajtos krutonhoz

Összesen 366 kcal
  • 3% Fehérje
  • 10% Szénhidrát
  • 7% Zsír

A leveshez

A sajtos krutonhoz

Összesen 1466 kcal
  • 3% Fehérje
  • 10% Szénhidrát
  • 7% Zsír

A leveshez

A sajtos krutonhoz

Összesen 108 kcal
  • 3% Fehérje
  • 10% Szénhidrát
  • 7% Zsír
  • 80% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Likopin
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    10.7 g

Zsír

  • Összesen
    22.1 g
  • Telített zsírsav
    7 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    9 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    4 g
  • Koleszterin
    26 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    798.8 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    16 mg
  • Kálcium
    217 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    55 mg
  • Foszfor
    183 mg
  • Nátrium
    323 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    33.5 g
  • Cukor
    9 mg
  • Élelmi rost
    5 mg

Víz

  • Összesen
    268.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    178 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    25 mg
  • D vitamin:
    2 micro
  • K vitamin:
    82 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    4 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    83 micro
  • Kolin:
    26 mg
  • Retinol - A vitamin:
    74 micro
  • α-karotin
    152 micro
  • β-karotin
    1160 micro
  • β-crypt
    7 micro
  • Likopin
    3860 micro
  • Lut-zea
    1056 micro
Összesen 366 kcal
  • 3% Fehérje
  • 10% Szénhidrát
  • 7% Zsír
  • 80% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Likopin
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    42.6 g

Zsír

  • Összesen
    88.4 g
  • Telített zsírsav
    29 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    37 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    16 g
  • Koleszterin
    104 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    3195.3 g
  • Cink
    6 mg
  • Szelén
    65 mg
  • Kálcium
    866 mg
  • Vas
    12 mg
  • Magnézium
    221 mg
  • Foszfor
    731 mg
  • Nátrium
    1290 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    4 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    133.9 g
  • Cukor
    34 mg
  • Élelmi rost
    19 mg

Víz

  • Összesen
    1075.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    710 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    12 mg
  • C vitamin:
    100 mg
  • D vitamin:
    10 micro
  • K vitamin:
    329 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    15 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    332 micro
  • Kolin:
    105 mg
  • Retinol - A vitamin:
    295 micro
  • α-karotin
    606 micro
  • β-karotin
    4641 micro
  • β-crypt
    28 micro
  • Likopin
    15438 micro
  • Lut-zea
    4222 micro
Összesen 1466 kcal
  • 3% Fehérje
  • 10% Szénhidrát
  • 7% Zsír
  • 80% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Likopin
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    3.1 g

Zsír

  • Összesen
    6.5 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    8 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    235.1 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    5 mg
  • Kálcium
    64 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    16 mg
  • Foszfor
    54 mg
  • Nátrium
    95 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    9.9 g
  • Cukor
    3 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

Víz

  • Összesen
    79.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    52 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    7 mg
  • D vitamin:
    1 micro
  • K vitamin:
    24 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    24 micro
  • Kolin:
    8 mg
  • Retinol - A vitamin:
    22 micro
  • α-karotin
    45 micro
  • β-karotin
    341 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    1136 micro
  • Lut-zea
    311 micro
Összesen 108 kcal

Elkészítés

A leveshez

  1. Egy nagy lábasban forraljunk vizet. Ha már tényleg lobog, akkor dobjuk bele a paradicsomokat pár percre, hogy a héjuk szétpattanjon. Ezalatt a mosogatótálba készítsünk elő egy nagy tálat jéghideg vízzel. A már ráncos paradicsomokat emeljük ki a forró vízből és dobjuk a hidegbe. Így könnyen meg tudjuk szabadítani őket teljesen a héjuktól. Ha kissé kihűltek, kockázzuk fel őket.
  2. Egy nagy szószos edényben hevítsünk olívaolajat, szórjuk bele a felaprított hagymát, és közepes lángon pároljuk üvegesre. Ne barnítsuk túl, ez maximum 5-6 percet vesz igénybe.
  3. Ekkor jöhetnek a paradicsomkockák, a felfogott levük és a víz. Forraljuk össze az egészet, majd a lángot kisebbre véve főzzük úgy 20-25 percig, hogy a lé kissé besűrűsödjön.
  4. Adjuk hozzá a bazsalikomleveleket (egy párat hagyjunk meg a díszítéshez), sózzuk, borsozzuk, szórjuk meg füstölt paprika őrleménnyel ízlés szerint, csepegtessünk bele balzsamecetet, majd húzzuk le a tűzről, és hagyjuk hűlni úgy 5 percig.
  5. Botmixerrel vagy turmixgépben forgassuk addig, ameddig lágy és selymes állagot kap. Szűrőn öntsük át egy tálba, így a maradék magdarabokat is likvidálhatjuk. Kóstoljuk meg a levest, és fűszerezzük utána, ha kell.

A sajtos krutonhoz

  1. Szeljük fel a kenyeret. és teljes felületen vajazzuk meg az egyik felüket, szórjuk meg reszelt Gruyère sajttal (vagy más tehéntejből készült illatos, félkemény sajttal), majd ismételjük meg ezt a folyamatot a másik oldalukon is. Kettőt-kettőt forgassunk egybe, így két sajtosszendvicsünk lesz.
  2. Ha van otthon pannini sütőnk, akkor abban süssük meg a sajtos kenyérszeleteket, ha nincs, akkor másféle összecsukható szendvicssütő is jó, vagy serpenyőben is elvégezhetjük a folyamatot (2-2 perc/oldal). Így kicsit ducibbak lesznek a krutonok, úgyhogy sütés közben nyomjuk majd össze őket. Szőlőmag olajjal vékonyan kenjük ki a sütőt (más olaj is tökéletes hozzá), tegyük be az emeletes szendvicseket, és süssük aranybarnára őket.
  3. Vágjuk mindegyik szeletet kisebb, kruton méretű kockákba, és szórjuk a levesre. Friss bazsalikomcsíkokkal, olívaolaj és balzsamecet cseppekkel, frissen őrölt borssal díszíthetünk, ízesíthetjük még. Jó étvágyat hozzá!

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 15 perc
  • Főzés ideje: 25 perc

Nemsokára eljön a pillanat, hogy hiába keressük a piacon a lédús, ízes paradicsomokat, csak melegházi társaikkal találkozunk. Ezt a finom levest talán az utolsó nyári paradicsomok egyikeiből készítettem.

Elmentem a receptkönyvembe

Elmentem a receptkönyvembe

Receptkönyvbe mentéshez kérjük lépj be!
Kinyomtatom
Jegyzetet írok

Jegyzet

Jegyzetíráshoz kérjük lépj be!
Elküldöm e-mailben
Megcsináltam

Bevált ez a recept? Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelés indításához kérjük lépj be!

Bevált ez a recept?

Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelési útmutató
5 • Egyszerűen imádom, tökéletes lett!
4 • Másodszorra lett az igazi.
3 • Hát...
2 • Vannak gondok.
1 • Soha többet!

Hozzászólások (0)

További receptek

Raviolileves

A szokásos raviolit most fogtuk és kicsit megvariáltuk, ugyanis egy szuper leves készült belőle, ami igazán átmelenget a hűvös időben. Pikk-pakk elkészül ez a tésztás leves, a Candy ...

Nosalty

Andalúz gazpacho selymesen

Spanyolország-szerte nagyon népszerű nyáron ez a jéghidegen kínált paradicsomkrémleves, a gazpacho azonban elsősorban Andalúzia védjegye. Nagy vita tárgyát képezi, hogy pontosan mi ...

Rosanics Petra

Kovászos uborkás gazpacho

Ha még nem vagyunk torkig a nyár legüdítőbb hideg levesével, vigyük el egy utolsó körre, mégpedig a legéretebb nyárvégi paradicsomok és a szezon legvégső kovászos uborkájának ...

Lakos Benedek

Címlapról ajánljuk

Top Receptek

Hoppá!

Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!