Fűszeres paradicsomleves sajtos krutonnal
cukormentes
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojásmentes
Gréti
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
- 3% Fehérje
- 10% Szénhidrát
- 7% Zsír
A leveshez
-
21g salottahagyma14 kcal
-
8g olívaolaj71 kcal
-
150g paradicsom27 kcal
-
75g víz0 kcal
-
0 kcal
-
15g bazsalikom3 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
1g balzsamecet1 kcal
A sajtos krutonhoz
-
50g kenyér137 kcal
-
7g vaj50 kcal
-
10g gruyére sajt41 kcal
-
3g szőlőmagolaj22 kcal
-
0g bors0 kcal
Összesen
366
kcal
- 3% Fehérje
- 10% Szénhidrát
- 7% Zsír
A leveshez
-
84g salottahagyma55 kcal
-
32g olívaolaj283 kcal
-
600g paradicsom108 kcal
-
300g víz0 kcal
-
0 kcal
-
60g bazsalikom14 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
5g balzsamecet4 kcal
A sajtos krutonhoz
-
200g kenyér548 kcal
-
28g vaj201 kcal
-
40g gruyére sajt165 kcal
-
10g szőlőmagolaj88 kcal
-
0g bors0 kcal
Összesen
1466
kcal
- 3% Fehérje
- 10% Szénhidrát
- 7% Zsír
A leveshez
-
6.2g salottahagyma4 kcal
-
2.4g olívaolaj21 kcal
-
44.2g paradicsom8 kcal
-
22.1g víz0 kcal
-
0 kcal
-
4.4g bazsalikom1 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0.4g balzsamecet0 kcal
A sajtos krutonhoz
-
14.7g kenyér40 kcal
-
2.1g vaj15 kcal
-
2.9g gruyére sajt12 kcal
-
0.7g szőlőmagolaj7 kcal
-
0g bors0 kcal
Összesen
108
kcal
- 3% Fehérje
- 10% Szénhidrát
- 7% Zsír
- 80% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Likopin
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 10.7 g
Zsír
-
Összesen 22.1 g
-
Telített zsírsav 7 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 9 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 4 g
-
Koleszterin 26 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 798.8 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 16 mg
-
Kálcium 217 mg
-
Vas 3 mg
-
Magnézium 55 mg
-
Foszfor 183 mg
-
Nátrium 323 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 33.5 g
-
Cukor 9 mg
-
Élelmi rost 5 mg
VÍZ
-
Összesen 268.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 178 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 3 mg
-
C vitamin: 25 mg
-
D vitamin: 2 micro
-
K vitamin: 82 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 4 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 83 micro
-
Kolin: 26 mg
-
Retinol - A vitamin: 74 micro
-
α-karotin 152 micro
-
β-karotin 1160 micro
-
β-crypt 7 micro
-
Likopin 3860 micro
-
Lut-zea 1056 micro
Összesen
366
kcal
- 3% Fehérje
- 10% Szénhidrát
- 7% Zsír
- 80% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Likopin
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 42.6 g
Zsír
-
Összesen 88.4 g
-
Telített zsírsav 29 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 37 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 16 g
-
Koleszterin 104 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 3195.3 g
-
Cink 6 mg
-
Szelén 65 mg
-
Kálcium 866 mg
-
Vas 12 mg
-
Magnézium 221 mg
-
Foszfor 731 mg
-
Nátrium 1290 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 4 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 133.9 g
-
Cukor 34 mg
-
Élelmi rost 19 mg
VÍZ
-
Összesen 1075.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 710 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 12 mg
-
C vitamin: 100 mg
-
D vitamin: 10 micro
-
K vitamin: 329 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 15 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 332 micro
-
Kolin: 105 mg
-
Retinol - A vitamin: 295 micro
-
α-karotin 606 micro
-
β-karotin 4641 micro
-
β-crypt 28 micro
-
Likopin 15438 micro
-
Lut-zea 4222 micro
Összesen
1466
kcal
- 3% Fehérje
- 10% Szénhidrát
- 7% Zsír
- 80% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Likopin
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 3.1 g
Zsír
-
Összesen 6.5 g
-
Telített zsírsav 2 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 3 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 8 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 235.1 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 5 mg
-
Kálcium 64 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 16 mg
-
Foszfor 54 mg
-
Nátrium 95 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 9.9 g
-
Cukor 3 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 79.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 52 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 7 mg
-
D vitamin: 1 micro
-
K vitamin: 24 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 24 micro
-
Kolin: 8 mg
-
Retinol - A vitamin: 22 micro
-
α-karotin 45 micro
-
β-karotin 341 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 1136 micro
-
Lut-zea 311 micro
Összesen
108
kcal
Hozzávalók
A leveshez
-
3 közepes db salottahagyma
-
4 ek olívaolaj
-
6 közepes db paradicsom
-
3 dl víz
-
1 teáskanál füstölt pirospaprika
-
só ízlés szerint
-
bors ízlés szerint
-
1 ek balzsamecet
A sajtos krutonhoz
-
1 ek szőlőmagolaj
Elkészítés
A leveshez
- Egy nagy lábasban forraljunk vizet. Ha már tényleg lobog, akkor dobjuk bele a paradicsomokat pár percre, hogy a héjuk szétpattanjon. Ezalatt a mosogatótálba készítsünk elő egy nagy tálat jéghideg vízzel. A már ráncos paradicsomokat emeljük ki a forró vízből és dobjuk a hidegbe. Így könnyen meg tudjuk szabadítani őket teljesen a héjuktól. Ha kissé kihűltek, kockázzuk fel őket.
- Egy nagy szószos edényben hevítsünk olívaolajat, szórjuk bele a felaprított hagymát, és közepes lángon pároljuk üvegesre. Ne barnítsuk túl, ez maximum 5-6 percet vesz igénybe.
- Ekkor jöhetnek a paradicsomkockák, a felfogott levük és a víz. Forraljuk össze az egészet, majd a lángot kisebbre véve főzzük úgy 20-25 percig, hogy a lé kissé besűrűsödjön.
- Adjuk hozzá a bazsalikomleveleket (egy párat hagyjunk meg a díszítéshez), sózzuk, borsozzuk, szórjuk meg füstölt paprika őrleménnyel ízlés szerint, csepegtessünk bele balzsamecetet, majd húzzuk le a tűzről, és hagyjuk hűlni úgy 5 percig.
- Botmixerrel vagy turmixgépben forgassuk addig, ameddig lágy és selymes állagot kap. Szűrőn öntsük át egy tálba, így a maradék magdarabokat is likvidálhatjuk. Kóstoljuk meg a levest, és fűszerezzük utána, ha kell.
A sajtos krutonhoz
- Szeljük fel a kenyeret. és teljes felületen vajazzuk meg az egyik felüket, szórjuk meg reszelt Gruyère sajttal (vagy más tehéntejből készült illatos, félkemény sajttal), majd ismételjük meg ezt a folyamatot a másik oldalukon is. Kettőt-kettőt forgassunk egybe, így két sajtosszendvicsünk lesz.
- Ha van otthon pannini sütőnk, akkor abban süssük meg a sajtos kenyérszeleteket, ha nincs, akkor másféle összecsukható szendvicssütő is jó, vagy serpenyőben is elvégezhetjük a folyamatot (2-2 perc/oldal). Így kicsit ducibbak lesznek a krutonok, úgyhogy sütés közben nyomjuk majd össze őket. Szőlőmag olajjal vékonyan kenjük ki a sütőt (más olaj is tökéletes hozzá), tegyük be az emeletes szendvicseket, és süssük aranybarnára őket.
- Vágjuk mindegyik szeletet kisebb, kruton méretű kockákba, és szórjuk a levesre. Friss bazsalikomcsíkokkal, olívaolaj és balzsamecet cseppekkel, frissen őrölt borssal díszíthetünk, ízesíthetjük még. Jó étvágyat hozzá!
- Elkészítettem: 10 alkalommal
- Receptkönyvben: 516
- Tegnapi nézettség: 3
- 7 napos nézettség: 51
- Össznézettség: 27055
- Feltöltés dátuma: 2014. szeptember 15.
Ajánló
Fantasztikus szép és tápláló leves. Utána elég lesz egy sütit felszolgálni!
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- mikor:
-
- vegetáriánus:
-
- Speciális étrendek:
Gréti
581 recept
Nemsokára eljön a pillanat, hogy hiába keressük a piacon a lédús, ízes paradicsomokat, csak melegházi társaikkal találkozunk. Ezt a finom levest talán az utolsó nyári paradicsomok egyikeiből készítettem.