Fűszeres édes meggymártás
- 2% Fehérje
- 32% Szénhidrát
- 2% Zsír
Szósz
-
170g meggybefőtt122 kcal
-
0g fahéj0 kcal
-
0g szegfűszeg0 kcal
-
10g cukor39 kcal
-
2g citromhéj1 kcal
-
20g tejföl40 kcal
-
10g finomliszt36 kcal
Dara
- 2% Fehérje
- 32% Szénhidrát
- 2% Zsír
Szósz
-
680g meggybefőtt490 kcal
-
0g fahéj0 kcal
-
0g szegfűszeg0 kcal
-
40g cukor155 kcal
-
6g citromhéj3 kcal
-
80g tejföl158 kcal
-
40g finomliszt146 kcal
Dara
- 2% Fehérje
- 32% Szénhidrát
- 2% Zsír
Szósz
-
52.1g meggybefőtt37 kcal
-
0g fahéj0 kcal
-
0g szegfűszeg0 kcal
-
3.1g cukor12 kcal
-
0.5g citromhéj0 kcal
-
6.1g tejföl12 kcal
-
3.1g finomliszt11 kcal
Dara
- 2% Fehérje
- 32% Szénhidrát
- 2% Zsír
- 64% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 3.4 g
Zsír
-
Összesen 4.1 g
-
Telített zsírsav 2 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 1 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 12 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 104.2 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 4 mg
-
Kálcium 29 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 12 mg
-
Foszfor 47 mg
-
Nátrium 11 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 58.6 g
-
Cukor 11 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 118.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 25 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 2 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 0 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 15 micro
-
Kolin: 5 mg
-
Retinol - A vitamin: 24 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 5 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 3 micro
- 2% Fehérje
- 32% Szénhidrát
- 2% Zsír
- 64% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 13.8 g
Zsír
-
Összesen 16.5 g
-
Telített zsírsav 8 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 4 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 47 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 416.9 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 17 mg
-
Kálcium 117 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 50 mg
-
Foszfor 186 mg
-
Nátrium 43 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 234.5 g
-
Cukor 43 mg
-
Élelmi rost 4 mg
VÍZ
-
Összesen 475.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 99 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 8 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 3 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 59 micro
-
Kolin: 20 mg
-
Retinol - A vitamin: 97 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 20 micro
-
β-crypt 4 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 11 micro
- 2% Fehérje
- 32% Szénhidrát
- 2% Zsír
- 64% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 1.1 g
Zsír
-
Összesen 1.3 g
-
Telített zsírsav 1 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 0 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 4 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 31.9 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 1 mg
-
Kálcium 9 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 4 mg
-
Foszfor 14 mg
-
Nátrium 3 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 18 g
-
Cukor 3 mg
-
Élelmi rost 0 mg
VÍZ
-
Összesen 36.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 8 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 0 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 5 micro
-
Kolin: 2 mg
-
Retinol - A vitamin: 7 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 2 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 1 micro
Hozzávalók
Szósz
-
680 g meggybefőtt
-
2 kávéskanál fahéj
-
1 teáskanál szegfűszeg
-
1 citromból nyert citromhéj
-
4 ek tejföl
-
2 púpozott ek finomliszt
Dara
Elkészítés
Szósz
- A meggybefőttet a levével együtt feltesszük melegedni egy lábosba. Ha friss meggyünk van, akkor annyi vízbe tesszük a meggyet, hogy ellepje. A vízben nyomkodjuk ki a magokat, majd a magokat leszűrve ezzel a vízzel együtt tesszük fel melegíteni.
- Teatojásba tesszük a fűszereket, ezt beletesszük a meggylé mellé, hozzáadjuk ízlés szerint a cukrot, ez függ a meggy savanyúságától is. Belereszeljük a citrom héját, majd így felforraljuk.
- Míg melegszik, a tejfölt jól elkeverjük a liszttel. A felforrt meggy levéből 1 merőkanállal a tejfölös liszthez merünk, és csomómentesre elkeverjük. Utána ezt a meggyes-tejfölt visszaöntjük a fűszeres meggyekhez. Jól elkeverjük, besűrítjük egy-két forralás alatt kész is van.
Dara
- A szósz kész is van, jöhet a "köret". Itt nem pontosak a mennyiségek, mivel folyamatosan figyelni kell és adagolni. Víz helyett lehet tejjel is készíteni a darát. Tehát egy lábosba beleöntjük a búzadarát, elkezdjük melegíteni, közben odakészítjük a vizet.
- Ezután a darához öntünk 1-2 dl vizet, jól elkeverjük, közben folyamatosan közepes lángon hagyjuk a tűzhelyet. A vizet felveszi a dara, és elkezd dagadni, fokozatosan hozzáadunk a maradék vizet, jól elkeverjük, melegítjük közben. Ezt a műveletet addig folytatjuk, amíg a számunkra megfelelő állagot el nem érjük. Ha hígabban szeretjük több vizet/tejet öntünk hozzá, ha olyat szeretnénk mint ami a fotón is látható, akkor közepes keménységnél húzzuk le az edényt és tálaljunk.
- Elkészítettem: 10 alkalommal
- Receptkönyvben: 151
- Tegnapi nézettség: 68
- 7 napos nézettség: 674
- Össznézettség: 161043
- Feltöltés dátuma: 2013. december 10.
Ajánló
A dara állaga egyéni ízlés dolga, a testvérem hígabban szereti, ő szereti összekutyulni a szószt a darával, én keményebben szeretem a darát, és külön (mint a képen) tálalom. Kísérletezzünk bátran, elrontani nem fogjuk!
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- mikor:
-
- vegetáriánus:
-
- Speciális étrendek:
Kollégiumos receptjeim egyike. Egyetemi éveim alatt, de főleg a kollégiumban az emberlánya az ország minden feléről érkező emberekkel él és főz együtt a közös konyhában. Innen kezdődött ez a recept is. A szobatársam gyakran készített édes gyümölcs/meggyszószt, és pirított hozzá darát. Mindig megkívántam, mert ínycsiklandó az illata. Nem mellesleg egyszerű, két előadást közt egy hosszabb ebédszünetben el is készíthető, és a legfontosabb, hogy olcsó! Nekem a pirított dara annyira nem jött be, ezért én átfejlesztettem a saját ízlésem szerint, és így amolyan tejbegrízes meggyszószos dolog lett belőle. Mi imádjuk.