Fusilli párolt édesköménnyel répával és újhagymával
- 7% Fehérje
- 25% Szénhidrát
- 4% Zsír
-
88g fusilli tészta325 kcal
-
2g fokhagyma2 kcal
-
88g édeskömény20 kcal
-
25g sárgarépa9 kcal
-
230g újhagyma44 kcal
-
20g parmezán sajt78 kcal
-
5g olívaolaj44 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
- 7% Fehérje
- 25% Szénhidrát
- 4% Zsír
-
350g fusilli tészta1299 kcal
-
6g fokhagyma8 kcal
-
350g édeskömény78 kcal
-
100g sárgarépa36 kcal
-
920g újhagyma177 kcal
-
80g parmezán sajt314 kcal
-
20g olívaolaj177 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
- 7% Fehérje
- 25% Szénhidrát
- 4% Zsír
-
19.2g fusilli tészta71 kcal
-
0.3g fokhagyma0 kcal
-
19.2g édeskömény4 kcal
-
5.5g sárgarépa2 kcal
-
50.4g újhagyma10 kcal
-
4.4g parmezán sajt17 kcal
-
1.1g olívaolaj10 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
- 7% Fehérje
- 25% Szénhidrát
- 4% Zsír
- 65% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
β-karotin
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 22.2 g
Zsír
-
Összesen 11.8 g
-
Telített zsírsav 4 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 5 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 14 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1270.2 g
-
Cink 3 mg
-
Szelén 61 mg
-
Kálcium 395 mg
-
Vas 6 mg
-
Magnézium 96 mg
-
Foszfor 397 mg
-
Nátrium 311 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 83.3 g
-
Cukor 9 mg
-
Élelmi rost 9 mg
VÍZ
-
Összesen 215.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 326 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 35 mg
-
D vitamin: 4 micro
-
K vitamin: 332 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 8 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 318 micro
-
Kolin: 35 mg
-
Retinol - A vitamin: 40 micro
-
α-karotin 774 micro
-
β-karotin 3046 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 2024 micro
- 7% Fehérje
- 25% Szénhidrát
- 4% Zsír
- 65% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
β-karotin
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 88.6 g
Zsír
-
Összesen 47.1 g
-
Telített zsírsav 16 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 22 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 5 g
-
Koleszterin 54 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 5080.8 g
-
Cink 10 mg
-
Szelén 245 mg
-
Kálcium 1581 mg
-
Vas 23 mg
-
Magnézium 386 mg
-
Foszfor 1586 mg
-
Nátrium 1243 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 5 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 333.1 g
-
Cukor 36 mg
-
Élelmi rost 36 mg
VÍZ
-
Összesen 863.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1306 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 9 mg
-
C vitamin: 141 mg
-
D vitamin: 15 micro
-
K vitamin: 1326 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 4 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 31 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 1273 micro
-
Kolin: 139 mg
-
Retinol - A vitamin: 161 micro
-
α-karotin 3095 micro
-
β-karotin 12184 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 1 micro
-
Lut-zea 8098 micro
- 7% Fehérje
- 25% Szénhidrát
- 4% Zsír
- 65% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
β-karotin
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 4.9 g
Zsír
-
Összesen 2.6 g
-
Telített zsírsav 1 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 1 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 3 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 278.2 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 13 mg
-
Kálcium 87 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 21 mg
-
Foszfor 87 mg
-
Nátrium 68 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 18.2 g
-
Cukor 2 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 47.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 72 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 8 mg
-
D vitamin: 1 micro
-
K vitamin: 73 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 70 micro
-
Kolin: 8 mg
-
Retinol - A vitamin: 9 micro
-
α-karotin 169 micro
-
β-karotin 667 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 443 micro
Hozzávalók
-
35 dkg fusilli tészta
-
2 gerezd fokhagyma
-
10 dkg sárgarépa
-
10 db újhagyma
-
8 dkg parmezán sajt
-
2.5 ek olívaolaj
-
só ízlés szerint
-
bors ízlés szerint
Elkészítés
- Tegyünk oda egy nagy lábasban vizet forrni.
- Felezzük el az édesköményt, majd vágjuk vékony csíkokra. Hámozzuk meg a répát, és szeleteljük fel nagyon vékonyan, kb. 3 mm-es karikákra. Tisztítsuk meg a fokhagymát, és ezt is vágjuk fel kb. 6 mm-es szeletekbe. Majd az újhagymát is tisztítsuk meg, és vágjuk vékony szeletekre.
- Egy nagy serpenyőben közepes tűzön hevítsünk olívaolajat. Ebbe dobjuk először a fokhagymaszeleteket. Amikor már aranybarnák, szórjuk hozzá az édesköményt és a répát. Fedő alatt pároljuk kb. 10 percig. Közben fűszerezzük sóval, borssal, és keverjük meg néha.
- Ekkor jöhetnek az újhagyma karikák a párolt zöldségekhez, melyekkel további 3 perc alatt összepároljuk az egészet.
- Mindeközben ha felforrt a vizünk, főzzük ki benne a fusillit a dobozon megadott paraméterek szerint. Majd szűrjük le, és keverjük a párolt zöldségekhez.
- Keverjünk a tésztához reszelt parmezán sajtot, és tálaljuk aprított édeskömény levél szórással.
- Receptkönyvben: 20
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 0
- Össznézettség: 2954
- Feltöltés dátuma: 2014. február 13.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- mikor:
-
- vegetáriánus:
-
- Speciális étrendek:
A répa valószínűleg az ókorból, a mostani Afganisztán területéről származik. Erre a helybéli dalok utalnak, melyek a több ezer évvel ezelőtt ott dolgozó, zöldségtermesztő emberekről szólnak. Habár az ókori görögök és rómaiak is ismerték a répát, mégis úgy tűnik, hogy ők inkább afrodiziákumként és gyógyszerek készítéséhez használták inkább, mint ételek alapanyagaként. Mint vizelethajtó és gyomorfájás elleni gyógyszer alkalmazták, sőt úgy gondolták, hogy fokozza a férfiak nemi vágyát és a nők fogamzóképességét. Idősebb Plinius, más néven Caius Plinius Secundus római író, polihisztor és enciklopédista pedig szerelmi bájitalt készített belőle. Egészen a középkorig nem használták konyhai alapanyagként a sárgarépát. Ekkor nemesítették a mai értelemben vett, édes és a korábbinál puhább változatát. A 16. századi Angliában I. Jakab uralkodása alatt inkább külleméért alkalmazták, mint ízéért. Itáliában pedig egészen a 18. századig nem értékesítették úgy, mint élelmiszer. Mostani narancs színét 18. századi holland agrármérnököknek köszönheti, akik Észak-Afrikából hozott magokkal nemesítették. Korábban ibolya és fehér színben tetszelgett.