Fügés frangipane tart
- 4% Fehérje
- 31% Szénhidrát
- 16% Zsír
A tésztához
-
125g leveles tészta464 kcal
-
5g tojássárgája16 kcal
-
225g füge165 kcal
A frangipanéhoz
-
25g vaj179 kcal
-
25g porcukor97 kcal
-
25g mandula148 kcal
-
6g finomliszt23 kcal
-
14g tojás17 kcal
A sütéshez
-
4g porcukor14 kcal
A tálaláshoz
-
7g méz21 kcal
-
10g habtejszín29 kcal
- 4% Fehérje
- 31% Szénhidrát
- 16% Zsír
A tésztához
-
500g leveles tészta1855 kcal
-
20g tojássárgája64 kcal
-
900g füge659 kcal
A frangipanéhoz
-
100g vaj717 kcal
-
100g porcukor387 kcal
-
100g mandula590 kcal
-
25g finomliszt91 kcal
-
55g tojás69 kcal
A sütéshez
-
14g porcukor54 kcal
A tálaláshoz
-
28g méz85 kcal
-
40g habtejszín117 kcal
- 4% Fehérje
- 31% Szénhidrát
- 16% Zsír
A tésztához
-
26.6g leveles tészta99 kcal
-
1.1g tojássárgája3 kcal
-
47.8g füge35 kcal
A frangipanéhoz
-
5.3g vaj38 kcal
-
5.3g porcukor21 kcal
-
5.3g mandula31 kcal
-
1.3g finomliszt5 kcal
-
2.9g tojás4 kcal
A sütéshez
-
0.7g porcukor3 kcal
A tálaláshoz
-
1.5g méz5 kcal
-
2.1g habtejszín6 kcal
- 4% Fehérje
- 31% Szénhidrát
- 16% Zsír
- 48% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 17.9 g
Zsír
-
Összesen 68.5 g
-
Telített zsírsav 30 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 16 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 5 g
-
Koleszterin 164 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 786.7 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 10 mg
-
Kálcium 165 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 109 mg
-
Foszfor 214 mg
-
Nátrium 283 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 130.8 g
-
Cukor 73 mg
-
Élelmi rost 10 mg
VÍZ
-
Összesen 201.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 253 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 7 mg
-
C vitamin: 5 mg
-
D vitamin: 23 micro
-
K vitamin: 13 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 42 micro
-
Kolin: 107 mg
-
Retinol - A vitamin: 233 micro
-
α-karotin 2 micro
-
β-karotin 240 micro
-
β-crypt 3 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 137 micro
- 4% Fehérje
- 31% Szénhidrát
- 16% Zsír
- 48% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 71.7 g
Zsír
-
Összesen 273.8 g
-
Telített zsírsav 121 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 65 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 19 g
-
Koleszterin 656 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 3146.6 g
-
Cink 6 mg
-
Szelén 42 mg
-
Kálcium 659 mg
-
Vas 8 mg
-
Magnézium 437 mg
-
Foszfor 856 mg
-
Nátrium 1134 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 3 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 523 g
-
Cukor 293 mg
-
Élelmi rost 41 mg
VÍZ
-
Összesen 806.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1012 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 28 mg
-
C vitamin: 18 mg
-
D vitamin: 92 micro
-
K vitamin: 50 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 8 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 166 micro
-
Kolin: 429 mg
-
Retinol - A vitamin: 932 micro
-
α-karotin 8 micro
-
β-karotin 961 micro
-
β-crypt 11 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 548 micro
- 4% Fehérje
- 31% Szénhidrát
- 16% Zsír
- 48% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 3.8 g
Zsír
-
Összesen 14.5 g
-
Telített zsírsav 6 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 3 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 35 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 167.2 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 2 mg
-
Kálcium 35 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 23 mg
-
Foszfor 45 mg
-
Nátrium 60 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 27.8 g
-
Cukor 16 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 42.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 54 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 5 micro
-
K vitamin: 3 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 9 micro
-
Kolin: 23 mg
-
Retinol - A vitamin: 50 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 51 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 29 micro
Hozzávalók
A tésztához
-
500 g leveles tészta
-
1 db tojássárgája
-
10 db füge
A frangipanéhoz
-
100 g vaj
-
100 g porcukor
-
100 g mandula
-
25 g finomliszt
-
1 db tojás
A sütéshez
A tálaláshoz
Elkészítés
A tésztához
- A sütőt előmelegítjük 200 fokra (gázsütő 6-os fokozat.)
- A frangipanéhoz a vajat habosra keverjük a porcukorral, majd hozzáadjuk a tojást, a darált mandulát és robotgéppek jól elkeverjük.
- A leveles tésztát kb. 4 mm vékonyra kinyújtjuk és 15-16 cm átmérójű korongokat vágunk belőle. (Ha előre kinyújtott a leveles tésztánk, mint amilyen az enyém is volt, egyszerűen kitekerjük és kettéhajtjuk. Egy csomagból 2 korong jön ki.)
- A korongok szélétől kb. 2 cm-re vékonyan peremet húzunk késsel, vigyázva, nehogy átvágjuk a tésztát. A korongok szélét megkenjük tojássárgájával, a közepüket megkenjük a frangipenével. (Ehhez képes segítség itt.)
- Egy fügét karikára vágunk, a többit 6-6 cikkbe. A korongok közepébe helyezünk egy karika fügét, a cikkeket pedig körberendezzük a tortán.
- A tortácskákat megszórjuk kevés porcukorral, majd sütőpapírral kibélelt nagy tepsiben 20 perc alatt ropogós-aranybarnára sütjük.
- A recept szerint még melegen megöntözzük mézzel és tejszínnel tálaljuk. Én ez utóbbiakat elhagytam, mennyei finom és meglehetősen édes volt enélkül is.
- CTRL + Q to Enable/Disable GoPhoto.it
- CTRL + Q to Enable/Disable GoPhoto.it
- Sütés hőfoka: 200 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Tepsi mérete: 15
- Sütés ideje: 20 perc
- Receptkönyvben: 201
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 1
- Össznézettség: 23253
- Feltöltés dátuma: 2010. október 11.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- vegetáriánus:
Néhány hete kerestem meg egy nagyon kedves kolláganőmet, akinek fügefája van, hogy tudna-e nekem egy kis fügét adni, mégiscsak más, mint a bolti. Elkeseredtem a válaszán, szívesen adna- ha lenne. Az idei időjárás nem kedvezett a fügéknek, nagyon sok meg sem érett. Tegnap reggel, mikor beértem a munkahelyre, egy kis doboz friss füge várt az asztalon. Nagyon megörültem a kellemes meglepetésnek és egész nap azon zakatolt az agyam, mit is kellene belőle készíteni. Kaptam egy jó pár darab, még zöld fügét is, abból szósz lesz, a frissek egy részét ehhez a tortácskához használtam fel. Maradt még egy pár darab, abból egy másik torta lesz. Illetve pite, csak előbb még vennem kell egy pitesütő tálat. :) A recepttel évek óta szemezek, feltalálási helye Gordon Ramsay Vasárnapi ebéd c. könyve. Elképesztően finom és rettentő egyszerű elkészíteni. Feltéve, hogy van fügénk...én is csak egy fél adagot készítettem, hogy spóroljak a fügével. A frangipane olasz eredetű szó, a frangere il pane (kenyeret törni) szóból ered, egyébként egy 11. századi római nemes család neve. A "gasztronómiai szótárban" jelentése egy vajas-mandulás-tojásos töltelék, amit számtalan féle torta, péksütemény töltésére felhasználhatunk. Sőt, Locatelli szakácskönyvében (Amaretto likőrrel) frangipane ropogós is található...ajjaj, ki kellene próbálni :)