Foszlós kalács
- 10% Fehérje
- 57% Szénhidrát
- 12% Zsír
-
75g finomliszt273 kcal
-
5g élesztő5 kcal
-
3g cukor10 kcal
-
13g vaj90 kcal
-
14g tojás17 kcal
-
0g édesítőszer0 kcal
-
1g citromhéj0 kcal
-
0g só0 kcal
-
50g tej28 kcal
- 10% Fehérje
- 57% Szénhidrát
- 12% Zsír
-
300g finomliszt1092 kcal
-
20g élesztő21 kcal
-
10g cukor39 kcal
-
50g vaj359 kcal
-
55g tojás69 kcal
-
0g édesítőszer0 kcal
-
3g citromhéj1 kcal
-
0g só0 kcal
-
200g tej112 kcal
- 10% Fehérje
- 57% Szénhidrát
- 12% Zsír
-
47g finomliszt171 kcal
-
3.1g élesztő3 kcal
-
1.6g cukor6 kcal
-
7.8g vaj56 kcal
-
8.6g tojás11 kcal
-
0g édesítőszer0 kcal
-
0.5g citromhéj0 kcal
-
0g só0 kcal
-
31.3g tej18 kcal
- 10% Fehérje
- 57% Szénhidrát
- 12% Zsír
- 22% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 11.3 g
Zsír
-
Összesen 13.1 g
-
Telített zsírsav 7 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 3 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 72 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 304.6 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 30 mg
-
Kálcium 80 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 20 mg
-
Foszfor 125 mg
-
Nátrium 47 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 62.9 g
-
Cukor 5 mg
-
Élelmi rost 3 mg
VÍZ
-
Összesen 24.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 105 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 10 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 65 micro
-
Kolin: 47 mg
-
Retinol - A vitamin: 103 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 20 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 74 micro
- 10% Fehérje
- 57% Szénhidrát
- 12% Zsír
- 22% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 45.2 g
Zsír
-
Összesen 52.5 g
-
Telített zsírsav 29 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 14 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 4 g
-
Koleszterin 288 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1218.4 g
-
Cink 5 mg
-
Szelén 119 mg
-
Kálcium 320 mg
-
Vas 5 mg
-
Magnézium 81 mg
-
Foszfor 499 mg
-
Nátrium 187 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 251.4 g
-
Cukor 19 mg
-
Élelmi rost 10 mg
VÍZ
-
Összesen 97 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 420 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 4 mg
-
D vitamin: 40 micro
-
K vitamin: 5 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 6 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 260 micro
-
Kolin: 189 mg
-
Retinol - A vitamin: 413 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 79 micro
-
β-crypt 6 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 298 micro
- 10% Fehérje
- 57% Szénhidrát
- 12% Zsír
- 22% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 7.1 g
Zsír
-
Összesen 8.2 g
-
Telített zsírsav 5 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 2 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 45 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 191 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 19 mg
-
Kálcium 50 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 13 mg
-
Foszfor 78 mg
-
Nátrium 29 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 39.4 g
-
Cukor 3 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 15.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 66 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 6 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 41 micro
-
Kolin: 30 mg
-
Retinol - A vitamin: 65 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 12 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 47 micro
Hozzávalók
-
30 dkg finomliszt
-
2 dkg élesztő
-
1 csapott ek cukor
-
5 dkg vaj
-
1 db tojás
-
8 db édesítőszer
-
0.5 citromból nyert citromhéj
-
1 csipet só
Elkészítés
- A lisztet a kelt tészta gyártásra rendszeresített tálba öntjük, krátert formázunk a közepén.
- Kis lábaskában fél dl tejet langyosítunk, hozzáadunk egy csapott evőkanál lisztet és egy csapott evőkanál cukrot, az élesztőt. A kisrugóssal homogenizáljuk és várunk, míg felfut (már nem folyik).
- A tálban képezett liszt-kráter közepébe kotorjuk a kovászt, szélről lisztet húzunk rá, hogy teljesen ellepje.
- A kis lábaskába újabb fél dl tejet öntünk, hozzáadjuk az édesítő tablettákat és a vajat. Kisrugóssal homogenizálunk, a vaj felolvad, az édesítő tabletta feloldódik. Még egy dl tejet adunk, langyos legyen. Azért használok édesítő tablettát cukor helyett, mert a cukor "lehúzza" a kelttésztát - azaz nem kel könnyűre, levegősre, ahogy szeretnénk. Nagyanyám nem használt sem édesítő tablettát, sem cukrot, így a kalács könnyű volt ugyan, de nem volt elég édes. A kalács legyen édes! Ettől kalács és nem kenyér!
- Az édes-vajas tejet a liszthez adjuk, a citromhéjjal,a felvert tojás felével és a sóval. Középen lyukas, kerek formájú fakanállal összedolgozzuk. Akkor elég a tej, ha a fakanállal össze tudjuk dolgozni, de nem könnyen! Álljon össze a massza, de dolgozzunk meg érte! Ha túl könnyen megy, akkor túl sok a tej - dagasztáskor bajunk lesz vele! Az a jó, ha nehezen ugyan, de összevegyíthető a fakanállal a tészta. Ha mégsem: kevés langyos tejjel segítünk.
- Kézzel dagasztjuk tovább a tésztát: nyitott ujjakkal újra és újra felvéve és a tál falához csapva. (Úgy szoktam, hogy a térdeim közé szorítom a tálat, ott csapkodok.) Mikor már sem a kezemhez, sem a tálhoz nem ragad, akkor lisztet szórok alá, bucit formálok belőle, lisztet szórok rá is, és letakarva kelni hagyom.
- Amikor a kétszeresére dagadt, deszkára borítom és könnyű kézzel hurkát formálok belőle. Nem gyötröm, nem bántom - élvezem kellemes lazaságát.
- A hurka egyik végét a jobb kezemmel előre, a másik végét a ballal hátrafelé csavarom, közben lazán felemelve a deszkához csapkodom. Egyszer csak magától össze akar tekeredni - pontosan úgy, mint amikor a fonalból sodrott kötelet akarok csinálni. Ekkor megengedem, hogy a hurka középről indulva összetekeredjen önmagával, kedvesen segítek, végül a két végét alulról felfelé összenyomom.
- Kalács formába teszem az összefont szálat, megint letakarom konyharuhával és kelni hagyom. Kelt tésztát akkor szabad készíteni, ha jó meleg a konyha - legalább 25 fokos - különben nincs kelés!
- Amikor a tészta majdnem a kalács-forma tetejéig dagadt, megkenem a felvert tojás másik felével. Még 10 percig várok, hogy a tojás rászikkadjon a tésztára.
- Forró sütőbe teszem, 5 perc múlva takarékra kapcsolok és szép pirosra sütöm a kalácsot.
- A sütőből kivéve megvárom míg langyosra hűl, akkor borítom ki a formából.
- Sütés ideje: 20 perc
- Receptkönyvben: 552
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 3
- Össznézettség: 128839
- Feltöltés dátuma: 2008. szeptember 08.
Ajánló
Reggelire, csakis! A foszlós kalács a piacunk állandó ajánlata. Én legjobban pirítva és dzsemmel szeretem. Ünnepi ajánlatom: húsvéti kalács sonkával. Mennyei! A húsvéti kalácshoz szálkásra vágott, abált, hámozott mandulát is adok a citromhéjjal egy időben. Papír vékonyra szeletelt kötözött sonkával és (húsvéti) főtt tojással adom fel a húsvéti böjt után, szombat reggelire.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- vegetáriánus:
A foszlós kalács (egyáltalában a kelt tészta) nekem a szakácsművészet egyik legmagasztosabb feladata. A kelt tészta élő anyag, nagyon kell tudni bánni vele! Régen, mikor még ifjú voltam s bohó, azt gondoltam: minél kevesebb lisztet használok, annál "trendibb" leszek. Ma, mikor már nem vagyok oly ifjú (kicsit még talán bohó!) tudom: a kelt tészta kiköveteli a magáét, ha jól bánok vele! Megmutatja, megtanít, megjutalmaz. A nagyanyám szakácskönyve úgy írt a kelt tésztáról: a rétestésztánál keményebb, lágyabb, stb. Ki tudja ma már, milyen volt a békebeli rétestészta? Réteslapot használunk a réteshez (teljesen rendben van: jó és gyors), abból ugyan nem tudjuk meg, milyen a békebeli rétestészta, amihez viszonyítanunk kellene. A kelt tészta maga megmondja, ha kommunikálunk vele! Értsd: ha kellő alázattal sokat próbálkozunk. Megpróbálom összefoglalni évtizedeket átölelő tapasztalataimat. Írásban nem valami könnyű, mert a kelt tésztát érezni kell (remélem lesz egyszer 'no salty' főzőtanfolyam a TV-ben, sokat fog segíteni, de), a kelt tésztát egyszer mindenkinek a saját kezével tapintania kell! Foszlósnak azért hívjuk e kalácsot, mert szakításkor szálirányban foszlania kell, ha jól dolgoztunk.