r
Nosalty Logó

Forró puncsos gyümölcskenyér

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
nyihaj
Forró puncsos gyümölcskenyér
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
160 °C
  • 5% Fehérje
  • 50% Szénhidrát
  • 16% Zsír
Összesen 502 kcal
  • 5% Fehérje
  • 50% Szénhidrát
  • 16% Zsír
Összesen 6034 kcal
  • 5% Fehérje
  • 50% Szénhidrát
  • 16% Zsír
Összesen 303 kcal
  • 5% Fehérje
  • 50% Szénhidrát
  • 16% Zsír
  • 29% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    6.5 g

Zsír

  • Összesen
    22.6 g
  • Telített zsírsav
    11 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    6 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    5 g
  • Koleszterin
    100 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    282.7 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    12 mg
  • Kálcium
    69 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    42 mg
  • Foszfor
    121 mg
  • Nátrium
    35 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    72.8 g
  • Cukor
    44 mg
  • Élelmi rost
    5 mg

VÍZ

  • Összesen
    41.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    174 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    13 micro
  • K vitamin:
    32 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    24 micro
  • Kolin:
    62 mg
  • Retinol - A vitamin:
    152 micro
  • α-karotin
    29 micro
  • β-karotin
    231 micro
  • β-crypt
    50 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    167 micro
Összesen 502 kcal
  • 5% Fehérje
  • 50% Szénhidrát
  • 16% Zsír
  • 29% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    78.5 g

Zsír

  • Összesen
    270.8 g
  • Telített zsírsav
    127 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    69 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    59 g
  • Koleszterin
    1204 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    3392.8 g
  • Cink
    10 mg
  • Szelén
    148 mg
  • Kálcium
    824 mg
  • Vas
    17 mg
  • Magnézium
    508 mg
  • Foszfor
    1456 mg
  • Nátrium
    419 mg
  • Réz
    4 mg
  • Mangán
    7 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    873.7 g
  • Cukor
    526 mg
  • Élelmi rost
    60 mg

VÍZ

  • Összesen
    500.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    2088 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    11 mg
  • C vitamin:
    16 mg
  • D vitamin:
    159 micro
  • K vitamin:
    378 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    16 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    287 micro
  • Kolin:
    746 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1820 micro
  • α-karotin
    345 micro
  • β-karotin
    2768 micro
  • β-crypt
    601 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    2006 micro
Összesen 6034 kcal
  • 5% Fehérje
  • 50% Szénhidrát
  • 16% Zsír
  • 29% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    4 g

Zsír

  • Összesen
    13.6 g
  • Telített zsírsav
    6 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    61 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    170.9 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    7 mg
  • Kálcium
    41 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    26 mg
  • Foszfor
    73 mg
  • Nátrium
    21 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    44 g
  • Cukor
    27 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

VÍZ

  • Összesen
    25.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    105 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    8 micro
  • K vitamin:
    19 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    14 micro
  • Kolin:
    38 mg
  • Retinol - A vitamin:
    92 micro
  • α-karotin
    17 micro
  • β-karotin
    139 micro
  • β-crypt
    30 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    101 micro
Összesen 303 kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A forró, fekete teában elkeverjük a narancslekvárt és az alkoholt. Az apróra vágott aszalt gyümölcsöt beáztatjuk egy éjszakára. (8-10 óra)
  2. Másnap a vajat a cukorral habosra keverjük, majd egyenként hozzáadjuk a tojásokat, és egyneművé keverjük a masszát.
  3. A fűszereket elkeverjük a lisztben, belereszeljük a citromhéjat, majd a vajas, tojásos masszához adjuk, összekeverjük.
  4. Hozzáadjuk a beáztatott gyümölcsöket (ha marad leve azt is) és az apróra vágott magokat is.
  5. Egy püspökkenyér formát teljesen kibélelünk sütőpapírral. Belekanalazzuk a tésztát, elsimítjuk.
  6. 160 fokra előmelegített sütőbe tesszük, 1,5 órát sütjük. A hőfokot csökkentjük 140 fokra, és újabb 1,5 óráig sütjük a tésztát. 1,5-2 óra után, ha a tészta teteje nagyon pirulna, alufóliával takarjuk le.
  7. A megsült tésztát vegyük ki a formából, hagyjuk teljesen kihűlni.
  8. Az eredeti recept szerint marcipánnal díszítik, vonják be a tetejét, ezt én túl édesnek gondoltam. Így a kukoricatortánál használt cukros-citromleves mázat készítettem a tetejére, mert ez némiképp ellensúlyozza a tészta és a gyümölcsök édességét.
  9. Forró punccsal kínáljuk.
  • Sütés hőfoka: 160 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Sütés ideje: 180 perc
  • Receptkönyvben: 63
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 0
  • Össznézettség: 6260
  • Feltöltés dátuma: 2012. december 10.

Ajánló

Forró tea, puncs, forralt bor tökéletes kiegészítője.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Klasszikus karácsonyi recept. Többször letettem már a voksom a BBCGoodFood receptjei mellett, ezt is ők jegyzik. A recept nem a magyar nyelvű újságban jelent meg, hanem az eredeti angol oldalról származik. Ízletes, aromás, nagyon különleges - kifejezetten felnőtteknek való édesség. Azt hiszem ez egy megosztó sütemény: valaki vagy szereti ezt a tömény gyümölcsös süteményt, vagy lenyelni se bírja... Az eredeti oldalon a hozzászólók közül sokan úgy fogyasztják, hogy a süteményszeletet egy-két evőkanálnyi forró punccsal átlocsolják fogyasztás előtt, közben. Egyes változatok szerint ezt a tradicionális süteményt az adventi időszak kezdetén sütik meg. Utána 2 hétig naponta 1-2 ek-nyi alkohollal locsolják. 1 hétig szárítják, és utána vonják be a tetejét. Ha valaki kipróbálja vagy kóstolta ezt a verziót, kérem írja meg! Narancslekvár: nekem nem volt itthon, de gyorsan elkészíthető egy narancsból a szükséges mennyiség. A narancs héját vékonyan (a fehér részt nem!) levágjuk, vékonyra felcsíkozzuk. 1-1,5 dl vízben kb. 2 ek cukorral feltesszük főni, kb. 20 percre, vagy amíg sűrű szirupszerűvé fő a vizünk. Ekkor szűrőbe tesszük, lecsepegtetjük. A narancsokat kifilézzük egy tál felett (kell a leve is), húsát valamennyire összetépkedjük. 1-2 ek-nyi cukorral főzzük, forraljuk, amíg besűrűsödik, majd hozzákeverjük a narancshéjat, átforraljuk és kész is! Az egy narancsnyi mennyiséget én mindent hozzáadtam a teához, és mivel se whiskey, se sherry nem volt itthon, a készülő agglegénykompót (rumtropf) levéből csentem - töredelmesen bevallom - egy merőkanálnyit. A sütibe 50 dkg aszalt gyümölcsöt tettem (vörösáfonya, sárgabarack, mazsolák), nekem teljesen felszívták az áztatófolyadékot. Az adag opciós: 35 cm hosszú forma lett szépen tele vele, 1-2 szeletnél képtelenség többet enni belőle.

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...