Forró puncsos gyümölcskenyér
- 5% Fehérje
- 50% Szénhidrát
- 16% Zsír
-
17g fekete tea0 kcal
-
2g whiskey5 kcal
-
12 kcal
-
120 kcal
-
8g dió55 kcal
-
14 kcal
-
19g vaj134 kcal
-
19g barna cukor71 kcal
-
18g tojás23 kcal
-
19g finomliszt68 kcal
-
0 kcal
-
0g fahéj0 kcal
-
1g citromhéj0 kcal
- 5% Fehérje
- 50% Szénhidrát
- 16% Zsír
-
200g fekete tea0 kcal
-
24g whiskey60 kcal
-
60g narancslekvár148 kcal
-
600g aszalt gyümölcsök1440 kcal
-
100g dió654 kcal
-
100g koktélcseresznye165 kcal
-
225g vaj1613 kcal
-
225g barna cukor855 kcal
-
220g tojás277 kcal
-
225g finomliszt819 kcal
-
0 kcal
-
0g fahéj0 kcal
-
6g citromhéj3 kcal
- 5% Fehérje
- 50% Szénhidrát
- 16% Zsír
-
10.1g fekete tea0 kcal
-
1.2g whiskey3 kcal
-
7 kcal
-
30.2g aszalt gyümölcsök73 kcal
-
5g dió33 kcal
-
8 kcal
-
11.3g vaj81 kcal
-
11.3g barna cukor43 kcal
-
11.1g tojás14 kcal
-
11.3g finomliszt41 kcal
-
0 kcal
-
0g fahéj0 kcal
-
0.3g citromhéj0 kcal
- 5% Fehérje
- 50% Szénhidrát
- 16% Zsír
- 29% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
β-karotin
Fehérje
-
Összesen 6.5 g
Zsír
-
Összesen 22.6 g
-
Telített zsírsav 11 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 6 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 5 g
-
Koleszterin 100 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 282.7 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 12 mg
-
Kálcium 69 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 42 mg
-
Foszfor 121 mg
-
Nátrium 35 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 72.8 g
-
Cukor 44 mg
-
Élelmi rost 5 mg
VÍZ
-
Összesen 41.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 174 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 13 micro
-
K vitamin: 32 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 24 micro
-
Kolin: 62 mg
-
Retinol - A vitamin: 152 micro
-
α-karotin 29 micro
-
β-karotin 231 micro
-
β-crypt 50 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 167 micro
- 5% Fehérje
- 50% Szénhidrát
- 16% Zsír
- 29% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
β-karotin
Fehérje
-
Összesen 78.5 g
Zsír
-
Összesen 270.8 g
-
Telített zsírsav 127 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 69 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 59 g
-
Koleszterin 1204 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 3392.8 g
-
Cink 10 mg
-
Szelén 148 mg
-
Kálcium 824 mg
-
Vas 17 mg
-
Magnézium 508 mg
-
Foszfor 1456 mg
-
Nátrium 419 mg
-
Réz 4 mg
-
Mangán 7 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 873.7 g
-
Cukor 526 mg
-
Élelmi rost 60 mg
VÍZ
-
Összesen 500.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 2088 micro
-
B6 vitamin: 2 mg
-
B12 Vitamin: 2 micro
-
E vitamin: 11 mg
-
C vitamin: 16 mg
-
D vitamin: 159 micro
-
K vitamin: 378 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 16 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 287 micro
-
Kolin: 746 mg
-
Retinol - A vitamin: 1820 micro
-
α-karotin 345 micro
-
β-karotin 2768 micro
-
β-crypt 601 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 2006 micro
- 5% Fehérje
- 50% Szénhidrát
- 16% Zsír
- 29% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
β-karotin
Fehérje
-
Összesen 4 g
Zsír
-
Összesen 13.6 g
-
Telített zsírsav 6 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 3 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 3 g
-
Koleszterin 61 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 170.9 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 7 mg
-
Kálcium 41 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 26 mg
-
Foszfor 73 mg
-
Nátrium 21 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 44 g
-
Cukor 27 mg
-
Élelmi rost 3 mg
VÍZ
-
Összesen 25.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 105 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 8 micro
-
K vitamin: 19 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 14 micro
-
Kolin: 38 mg
-
Retinol - A vitamin: 92 micro
-
α-karotin 17 micro
-
β-karotin 139 micro
-
β-crypt 30 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 101 micro
Hozzávalók
-
3 ek narancslekvár
-
60 dkg aszalt gyümölcsök
-
22.5 dkg vaj
-
4 db tojás
-
1 teáskanál mézeskalács fűszerkeverék
Elkészítés
- A forró, fekete teában elkeverjük a narancslekvárt és az alkoholt. Az apróra vágott aszalt gyümölcsöt beáztatjuk egy éjszakára. (8-10 óra)
- Másnap a vajat a cukorral habosra keverjük, majd egyenként hozzáadjuk a tojásokat, és egyneművé keverjük a masszát.
- A fűszereket elkeverjük a lisztben, belereszeljük a citromhéjat, majd a vajas, tojásos masszához adjuk, összekeverjük.
- Hozzáadjuk a beáztatott gyümölcsöket (ha marad leve azt is) és az apróra vágott magokat is.
- Egy püspökkenyér formát teljesen kibélelünk sütőpapírral. Belekanalazzuk a tésztát, elsimítjuk.
- 160 fokra előmelegített sütőbe tesszük, 1,5 órát sütjük. A hőfokot csökkentjük 140 fokra, és újabb 1,5 óráig sütjük a tésztát. 1,5-2 óra után, ha a tészta teteje nagyon pirulna, alufóliával takarjuk le.
- A megsült tésztát vegyük ki a formából, hagyjuk teljesen kihűlni.
- Az eredeti recept szerint marcipánnal díszítik, vonják be a tetejét, ezt én túl édesnek gondoltam. Így a kukoricatortánál használt cukros-citromleves mázat készítettem a tetejére, mert ez némiképp ellensúlyozza a tészta és a gyümölcsök édességét.
- Forró punccsal kínáljuk.
- Sütés hőfoka: 160 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Sütés ideje: 180 perc
- Receptkönyvben: 63
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 0
- Össznézettség: 6260
- Feltöltés dátuma: 2012. december 10.
Ajánló
Forró tea, puncs, forralt bor tökéletes kiegészítője.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
Klasszikus karácsonyi recept. Többször letettem már a voksom a BBCGoodFood receptjei mellett, ezt is ők jegyzik. A recept nem a magyar nyelvű újságban jelent meg, hanem az eredeti angol oldalról származik. Ízletes, aromás, nagyon különleges - kifejezetten felnőtteknek való édesség. Azt hiszem ez egy megosztó sütemény: valaki vagy szereti ezt a tömény gyümölcsös süteményt, vagy lenyelni se bírja... Az eredeti oldalon a hozzászólók közül sokan úgy fogyasztják, hogy a süteményszeletet egy-két evőkanálnyi forró punccsal átlocsolják fogyasztás előtt, közben. Egyes változatok szerint ezt a tradicionális süteményt az adventi időszak kezdetén sütik meg. Utána 2 hétig naponta 1-2 ek-nyi alkohollal locsolják. 1 hétig szárítják, és utána vonják be a tetejét. Ha valaki kipróbálja vagy kóstolta ezt a verziót, kérem írja meg! Narancslekvár: nekem nem volt itthon, de gyorsan elkészíthető egy narancsból a szükséges mennyiség. A narancs héját vékonyan (a fehér részt nem!) levágjuk, vékonyra felcsíkozzuk. 1-1,5 dl vízben kb. 2 ek cukorral feltesszük főni, kb. 20 percre, vagy amíg sűrű szirupszerűvé fő a vizünk. Ekkor szűrőbe tesszük, lecsepegtetjük. A narancsokat kifilézzük egy tál felett (kell a leve is), húsát valamennyire összetépkedjük. 1-2 ek-nyi cukorral főzzük, forraljuk, amíg besűrűsödik, majd hozzákeverjük a narancshéjat, átforraljuk és kész is! Az egy narancsnyi mennyiséget én mindent hozzáadtam a teához, és mivel se whiskey, se sherry nem volt itthon, a készülő agglegénykompót (rumtropf) levéből csentem - töredelmesen bevallom - egy merőkanálnyit. A sütibe 50 dkg aszalt gyümölcsöt tettem (vörösáfonya, sárgabarack, mazsolák), nekem teljesen felszívták az áztatófolyadékot. Az adag opciós: 35 cm hosszú forma lett szépen tele vele, 1-2 szeletnél képtelenség többet enni belőle.