Fonott kalács Edit konyhájából
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
VnéEdit
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
- 10% Fehérje
- 57% Szénhidrát
- 13% Zsír
2 db őzgerinc formához:
-
63g finomliszt228 kcal
-
7g tojás9 kcal
-
3g tojássárgája8 kcal
-
4 kcal
-
3g cukor10 kcal
-
1g porcukor3 kcal
-
11g vaj75 kcal
-
38g tej21 kcal
-
0g só0 kcal
A kalács locsolásához:
-
13g tej7 kcal
-
5 kcal
A kenéshez:
-
3g tojássárgája8 kcal
Összesen
378
kcal
- 10% Fehérje
- 57% Szénhidrát
- 13% Zsír
2 db őzgerinc formához:
-
500g finomliszt1820 kcal
-
55g tojás69 kcal
-
20g tojássárgája64 kcal
-
30g friss élesztő32 kcal
-
20g cukor77 kcal
-
7g porcukor27 kcal
-
84g vaj602 kcal
-
300g tej168 kcal
-
0g só0 kcal
A kalács locsolásához:
-
100g tej56 kcal
-
10g vaníliás cukor39 kcal
A kenéshez:
-
20g tojássárgája64 kcal
Összesen
3018
kcal
- 10% Fehérje
- 57% Szénhidrát
- 13% Zsír
2 db őzgerinc formához:
-
43.6g finomliszt159 kcal
-
4.8g tojás6 kcal
-
1.7g tojássárgája6 kcal
-
2.6g friss élesztő3 kcal
-
1.7g cukor7 kcal
-
0.6g porcukor2 kcal
-
7.3g vaj53 kcal
-
26.2g tej15 kcal
-
0g só0 kcal
A kalács locsolásához:
-
8.7g tej5 kcal
-
0.9g vaníliás cukor3 kcal
A kenéshez:
-
1.7g tojássárgája6 kcal
Összesen
265
kcal
- 10% Fehérje
- 57% Szénhidrát
- 13% Zsír
- 20% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 9.9 g
Zsír
-
Összesen 12.1 g
-
Telített zsírsav 7 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 3 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 99 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 278.5 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 26 mg
-
Kálcium 79 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 16 mg
-
Foszfor 114 mg
-
Nátrium 40 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 55.2 g
-
Cukor 7 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 19 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 101 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 16 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 56 micro
-
Kolin: 68 mg
-
Retinol - A vitamin: 99 micro
-
α-karotin 2 micro
-
β-karotin 21 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 96 micro
Összesen
378
kcal
- 10% Fehérje
- 57% Szénhidrát
- 13% Zsír
- 20% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 79.3 g
Zsír
-
Összesen 96.8 g
-
Telített zsírsav 53 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 27 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 7 g
-
Koleszterin 795 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 2228.3 g
-
Cink 8 mg
-
Szelén 210 mg
-
Kálcium 636 mg
-
Vas 9 mg
-
Magnézium 131 mg
-
Foszfor 913 mg
-
Nátrium 317 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 4 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 441.8 g
-
Cukor 55 mg
-
Élelmi rost 16 mg
VÍZ
-
Összesen 151.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 804 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 4 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 127 micro
-
K vitamin: 8 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 10 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 449 micro
-
Kolin: 548 mg
-
Retinol - A vitamin: 789 micro
-
α-karotin 15 micro
-
β-karotin 168 micro
-
β-crypt 18 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 771 micro
Összesen
3018
kcal
- 10% Fehérje
- 57% Szénhidrát
- 13% Zsír
- 20% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 6.9 g
Zsír
-
Összesen 8.4 g
-
Telített zsírsav 5 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 2 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 69 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 194.4 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 18 mg
-
Kálcium 55 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 11 mg
-
Foszfor 80 mg
-
Nátrium 28 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 38.6 g
-
Cukor 5 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 13.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 70 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 11 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 39 micro
-
Kolin: 48 mg
-
Retinol - A vitamin: 69 micro
-
α-karotin 1 micro
-
β-karotin 15 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 67 micro
Összesen
265
kcal
Hozzávalók
2 db őzgerinc formához:
-
50 dkg finomliszt
-
1 db tojás
-
1 db tojássárgája
-
3 dkg friss élesztő
-
2 dkg cukor
-
1 ek porcukor
-
6 ek vaj
-
3 dl tej
-
1 csipet só
A kalács locsolásához:
-
1 dl tej
-
1 csomag vaníliás cukor
A kenéshez:
-
1 db tojássárgája
Elkészítés
2 db őzgerinc formához:
- Az élesztőt fél dl tejben a cukorral felfuttatjuk.
- Amikor megkelt, a többi lisztbe öntjük, 1 egész tojással, 1 tojássárgával, 1 ek porcukorral, csipet sóval és annyi tejjel, hogy puha legyen, jól kidolgozzuk. Közben 5 ek olvasztott, de nem forró vajat dolgozunk bele.
- Kétszeresére kelesztjük.
- A tésztát átgyúrjuk, 3-3 rudat formálunk belőle, és szorosan összefonjuk.
- Sütőpapírral bélelt, margarinnal kikent őzgerinc formába tesszük, tojássárgával lekenjük, és addig kelesztjük még letakarva, míg a formát ki nem tölti.
- Előmelegített sütőben kis lángon szép pirosra sütjük. A sütés vége felé 1 dl meleg tejben 1 cs vaníliás cukrot összekeverünk, és a kalácsot meglocsoljuk. Ettől lesz szép fényes és foszlós.
- Sütés hőfoka: 180 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Sütés ideje: 35 perc
- Elkészítettem: 30 alkalommal
- Receptkönyvben: 58
- Tegnapi nézettség: 4
- 7 napos nézettség: 8
- Össznézettség: 4805
- Feltöltés dátuma: 2015. május 09.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- vegetáriánus:
VnéEdit
295 recept
Nagyon szeretjük a kalácsokat is. Reggelire vagy éppen vacsorára, egy bögre tejjel vagy kakaóval. Sosem marad belőle.