Fokhagymás fehérboros sajtkrémleves
cukormentes
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojásmentes
Brigi
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
- 14% Fehérje
- 17% Szénhidrát
- 19% Zsír
A leveshez
-
17g tömlős krémsajt30 kcal
-
58g trappista sajt205 kcal
-
17g füstölt sajt55 kcal
-
3g fokhagyma3 kcal
-
25g fehérbor21 kcal
-
0g ételízesítő0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0g só0 kcal
-
2g vaj17 kcal
-
25g tejföl50 kcal
-
8g finomliszt27 kcal
A tálaláshoz
Összesen
612
kcal
- 14% Fehérje
- 17% Szénhidrát
- 19% Zsír
A leveshez
-
100g tömlős krémsajt180 kcal
-
350g trappista sajt1232 kcal
-
100g füstölt sajt328 kcal
-
15g fokhagyma20 kcal
-
150g fehérbor123 kcal
-
0g ételízesítő0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0g só0 kcal
-
14g vaj100 kcal
-
150g tejföl297 kcal
-
45g finomliszt164 kcal
A tálaláshoz
Összesen
3667
kcal
- 14% Fehérje
- 17% Szénhidrát
- 19% Zsír
A leveshez
-
7.5g tömlős krémsajt14 kcal
-
26.4g trappista sajt93 kcal
-
7.5g füstölt sajt25 kcal
-
1.1g fokhagyma2 kcal
-
11.3g fehérbor9 kcal
-
0g ételízesítő0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0g só0 kcal
-
1.1g vaj8 kcal
-
11.3g tejföl22 kcal
-
3.4g finomliszt12 kcal
A tálaláshoz
Összesen
277
kcal
- 14% Fehérje
- 17% Szénhidrát
- 19% Zsír
- 49% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 28.1 g
Zsír
-
Összesen 38.3 g
-
Telített zsírsav 16 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 10 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 3 g
-
Koleszterin 103 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1579.3 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 30 mg
-
Kálcium 476 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 44 mg
-
Foszfor 338 mg
-
Nátrium 685 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 33.5 g
-
Cukor 4 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 94.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 233 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 15 micro
-
K vitamin: 5 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 4 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 57 micro
-
Kolin: 34 mg
-
Retinol - A vitamin: 230 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 27 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 25 micro
Összesen
612
kcal
- 14% Fehérje
- 17% Szénhidrát
- 19% Zsír
- 49% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 168.6 g
Zsír
-
Összesen 230.1 g
-
Telített zsírsav 96 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 61 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 15 g
-
Koleszterin 616 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 9475.9 g
-
Cink 15 mg
-
Szelén 181 mg
-
Kálcium 2856 mg
-
Vas 14 mg
-
Magnézium 264 mg
-
Foszfor 2030 mg
-
Nátrium 4113 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 4 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 201.3 g
-
Cukor 26 mg
-
Élelmi rost 13 mg
VÍZ
-
Összesen 567.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1395 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 6 micro
-
E vitamin: 3 mg
-
C vitamin: 6 mg
-
D vitamin: 90 micro
-
K vitamin: 27 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 2 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 22 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 341 micro
-
Kolin: 204 mg
-
Retinol - A vitamin: 1382 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 165 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 148 micro
Összesen
3667
kcal
- 14% Fehérje
- 17% Szénhidrát
- 19% Zsír
- 49% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 12.7 g
Zsír
-
Összesen 17.3 g
-
Telített zsírsav 7 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 5 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 46 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 714.6 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 14 mg
-
Kálcium 215 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 20 mg
-
Foszfor 153 mg
-
Nátrium 310 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 15.2 g
-
Cukor 2 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 42.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 105 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 7 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 26 micro
-
Kolin: 15 mg
-
Retinol - A vitamin: 104 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 12 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 11 micro
Összesen
277
kcal
Hozzávalók
A leveshez
-
10 dkg tömlős krémsajt
-
35 dkg trappista sajt
-
10 dkg füstölt sajt
-
5 gerezd fokhagyma
-
1.5 dl fehérbor
-
ételízesítő ízlés szerint
-
bors ízlés szerint
-
só ízlés szerint
-
1 ek vaj
-
3 evőkanál finomliszt
A tálaláshoz
-
6 szelet bacon
Elkészítés
A leveshez
- A fohagymát megtisztítjuk, összezúzzuk/lereszeljük, és kb. 3-4 evőkanál vajon elkezdjük párolni (nem szabad megbarnulnia), ha már kellőképpen felszabadultak az illóolajok, akkor hozzáteszünk kb. 3-4 evőkanál lisztet (ha sűrűbbet szeretnénk, akkor tegyünk bele több lisztet és több vajat), amivel összepirítjuk (hasonlóképp készül, mint a besamel), majd adunk hozzá 1,5-2 liter hideg vizet, majd alaposan elkeverjük, hogy ne maradjon csomós, majd lasssan ismét melegíteni kezdjük, de időnként kevergetni kell, máskülönben csomós lesz.
- Ha összeforrt, hozzáadjuk a fehérbort, kb. 1-2 teáskanál ételízesítőt, kevés borsot, és ha még szükséges, akkor sót. A trappista sajtot lereszeljük, és a levesbe tesszük, illetve hozzáadjuk a tejszínt és a tömlős sajtot. Az egészet alacsony hőfokon gyakori kevergetés mellett felforraljuk.
- A füstölt sajtot szintén lereszeljük, és tálaláskor a leves tetejére tesszük, vagy aki szereti a füstösebb ízt, a leves ízesítésére is használhatja, és bele is főzheti.
- A levest pirítóssal tálaljuk, de mint a legtöbb sós alapú krémleveshez, a pirított baconszalonna is illik hozzá.
- Receptkönyvben: 65
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 4
- Össznézettség: 9223
- Feltöltés dátuma: 2012. október 29.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
Brigi
65 recept
Alapjában véve a hagymás alapú levesekhez jól megy a fehérbor, itt hasonlóképp jártam el, mint egy fokhagymakrémlevesnél vagy francia hagymalevesnél. A füstölt sajttal viszont óvatosan kell bánni. A levet én úgy készítettem, hogy a füstölt sajtot is belefőztem, így viszont túlságosan intenzív íze lett. Egy javított verzióban már viszont kevesebb füstölt sajttal jobb ízt lehet elérni, így épphogy csak a kellő pikáns ízét kapja meg, és nem nyomja el a többi ízt a levesben.