Flódni-cupcake
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
Lakos Benedek
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
- 5% Fehérje
- 39% Szénhidrát
- 10% Zsír
Az almavajhoz
-
63g alma29 kcal
-
2g méz6 kcal
-
0g fahéj0 kcal
-
0g szegfűszeg0 kcal
A piskótához
-
17g mák88 kcal
-
17g finomliszt61 kcal
-
13g cukor48 kcal
-
21g tej12 kcal
-
5g tojás6 kcal
-
1g sütőpor1 kcal
-
12 kcal
-
1g citromhéj0 kcal
A diós habcsókhoz és az összeállításhoz
-
17g cukor65 kcal
-
17g víz0 kcal
-
8g dió55 kcal
-
8g szilvalekvár13 kcal
Összesen
396
kcal
- 5% Fehérje
- 39% Szénhidrát
- 10% Zsír
Az almavajhoz
-
750g alma351 kcal
-
25g méz76 kcal
-
0g fahéj0 kcal
-
0g szegfűszeg0 kcal
A piskótához
-
200g mák1050 kcal
-
200g finomliszt728 kcal
-
150g cukor581 kcal
-
250g tej140 kcal
-
55g tojás69 kcal
-
12g sütőpor6 kcal
-
16g napraforgó olaj141 kcal
-
6g citromhéj3 kcal
A diós habcsókhoz és az összeállításhoz
-
200g cukor774 kcal
-
200g víz0 kcal
-
100g dió654 kcal
-
100g szilvalekvár155 kcal
Összesen
4728
kcal
- 5% Fehérje
- 39% Szénhidrát
- 10% Zsír
Az almavajhoz
-
33.1g alma16 kcal
-
1.1g méz3 kcal
-
0g fahéj0 kcal
-
0g szegfűszeg0 kcal
A piskótához
-
8.8g mák46 kcal
-
8.8g finomliszt32 kcal
-
6.6g cukor26 kcal
-
11g tej6 kcal
-
2.4g tojás3 kcal
-
0.5g sütőpor0 kcal
-
0.7g napraforgó olaj6 kcal
-
0.3g citromhéj0 kcal
A diós habcsókhoz és az összeállításhoz
-
8.8g cukor34 kcal
-
8.8g víz0 kcal
-
4.4g dió29 kcal
-
4.4g szilvalekvár7 kcal
Összesen
208
kcal
- 5% Fehérje
- 39% Szénhidrát
- 10% Zsír
- 46% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 7.3 g
Zsír
-
Összesen 14.8 g
-
Telített zsírsav 2 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 3 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 9 g
-
Koleszterin 15 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 856.3 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 10 mg
-
Kálcium 355 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 79 mg
-
Foszfor 305 mg
-
Nátrium 102 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 61.5 g
-
Cukor 38 mg
-
Élelmi rost 6 mg
VÍZ
-
Összesen 72 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 8 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 4 mg
-
D vitamin: 3 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 30 micro
-
Kolin: 20 mg
-
Retinol - A vitamin: 6 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 16 micro
-
β-crypt 7 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 40 micro
Összesen
396
kcal
- 5% Fehérje
- 39% Szénhidrát
- 10% Zsír
- 46% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 87.4 g
Zsír
-
Összesen 177.1 g
-
Telített zsírsav 22 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 30 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 112 g
-
Koleszterin 180 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 10275.6 g
-
Cink 21 mg
-
Szelén 117 mg
-
Kálcium 4259 mg
-
Vas 28 mg
-
Magnézium 944 mg
-
Foszfor 3664 mg
-
Nátrium 1218 mg
-
Réz 5 mg
-
Mangán 18 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 737.5 g
-
Cukor 460 mg
-
Élelmi rost 68 mg
VÍZ
-
Összesen 863.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 99 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 13 mg
-
C vitamin: 42 mg
-
D vitamin: 40 micro
-
K vitamin: 19 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 2 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 6 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 358 micro
-
Kolin: 244 mg
-
Retinol - A vitamin: 77 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 195 micro
-
β-crypt 81 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 485 micro
Összesen
4728
kcal
- 5% Fehérje
- 39% Szénhidrát
- 10% Zsír
- 46% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 3.9 g
Zsír
-
Összesen 7.8 g
-
Telített zsírsav 1 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 1 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 5 g
-
Koleszterin 8 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 453.9 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 5 mg
-
Kálcium 188 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 42 mg
-
Foszfor 162 mg
-
Nátrium 54 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 32.6 g
-
Cukor 20 mg
-
Élelmi rost 3 mg
VÍZ
-
Összesen 38.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 4 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 2 mg
-
D vitamin: 2 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 16 micro
-
Kolin: 11 mg
-
Retinol - A vitamin: 3 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 9 micro
-
β-crypt 4 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 21 micro
Összesen
208
kcal
Hozzávalók
Az almavajhoz
-
3 nagy db alma
-
1 ek méz
-
1 teáskanál fahéj
-
0.5 teáskanál szegfűszeg
A piskótához
-
200 g mák
-
200 g finomliszt
-
150 g cukor
-
250 ml tej
-
1 db tojás
-
1 csomag sütőpor
-
2 ek napraforgó olaj
-
1 citromból nyert citromhéj
A diós habcsókhoz és az összeállításhoz
-
200 g cukor
-
200 ml víz
-
100 g szilvalekvár
Elkészítés
Az almavajhoz
- Először tegyük fel főni az almavajat: a gyümölcsök magházát vágjuk ki, de ne pucoljuk meg őket. Vágjuk azonos méretű kockákra az almákat, majd tegyük egy lábasba a mézzel és a fűszerekkel együtt.
- Kis lángon, fedő alatt főzzük az egészet. Viszonylag lassú folyamat lesz, mivel az alma a saját gőzében fog teljesen szétfőni. Az első 30 perc alatt ne emeljük fel a fedőt, utána azonban keverjünk rajta egyet, nehogy leégjen.
- Összesen nagyjából egy óra kell az almák teljes szétfőzéséhez: akkor zárjuk el alatta a lángot, ha az egész pépes, már csak néhány héjdarabka látszik, és a „vajnak” mélybordó színe van. Az almavajat turmixoljuk krémesre és tegyük félre felhasználásig.
A piskótához
- Amíg fő az alma, süssük meg a muffinokat. A száraz hozzávalókat keverjük össze egy tálban, a nedveseket pedig egy kisebb pohárban. Öntsük a nedves részt a szárazhoz, és keverjük homogénre a masszát.
- Melegítsük elő a sütőnket 180℃-ra, és készítsünk elő egy 12-lyukú muffinformát. A mélyedéseket kenjük ki vajjal, majd szórjuk meg liszttel. A tésztát osszuk el a 12 lyuk között. Süssük a muffinokat 25 percig.
A diós habcsókhoz és az összeállításhoz
- Hagyjuk egy süteményrácson teljesen kihűlni a muffinokat. Ha esetleg nagyon felpúposodtak, vágjuk le róluk a felesleges részt. Egy habcsővel vagy más kiszúróval vájjuk ki a muffinok közepét. A lyukakba kanalazzunk almavajat. Kenjük meg a sütemények tetejét szilvalekvárral.
- A habcsókhoz készítsünk cukorszirupot a vízből és cukorból. Keverjük addig, amíg fel nem forr, hogy a cukor teljesen elolvadjon benne. Amikor felforrt, hagyjuk abba a kevergetést. Forraljuk az egészet, amíg el nem éri a 115℃-ot (maghőmérő segítségével).
- Mielőtt teljesen elkészülne a cukorszirup, kezdjük el felverni a tojásfehérjét. Amikor laza habot alkot, csorgassuk hozzá óvatosan a forró cukorszirupot. Verjük még egy percig, majd forgassuk bele a darált diót.
- Tegyük habzsákba a tojásfehérjét, és körkörösen nyomjuk a muffinok tetejére. Egy flambírozó pisztollyal enyhén pirítsunk rá, ha szeretnénk.
- Sütés hőfoka: 180 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Sütés ideje: 25 perc
- Elkészítettem: 1 alkalommal
- Receptkönyvben: 45
- Tegnapi nézettség: 1
- 7 napos nézettség: 5
- Össznézettség: 3633
- Feltöltés dátuma: 2021. december 20.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- vegetáriánus:
Lakos Benedek
394 recept
Vannak ízek, amelyek tagadhatatlanul a karácsonyhoz tartoznak. Nem véletlen tehát, hogy a süteményeket folyamatosan ezekkel az ízekkel sütjük az ünnepre. A flódni híres arról, hogy négyet is felsorakoztat közülük, ez a négy íz ihlette ezt a lenti süteményt is.