Flódni ahogy Sütőtök készíti
- 6% Fehérje
- 42% Szénhidrát
- 19% Zsír
A tésztához
-
71g finomliszt259 kcal
-
16g graham-liszt54 kcal
-
35g sertészsír316 kcal
-
10g tojássárgája32 kcal
-
16g porcukor63 kcal
-
13g tejföl25 kcal
-
7g tojás9 kcal
-
1g sertészsír8 kcal
A diós krémhez
A mákos krémhez
-
31g tej18 kcal
-
38g mák197 kcal
-
25g porcukor97 kcal
-
5 kcal
-
0g vaníliaaroma0 kcal
-
1g citromhéj0 kcal
-
21 kcal
Az almás réteghez
-
150g alma70 kcal
-
0g fahéj0 kcal
-
3g porcukor10 kcal
-
25g szilvalekvár39 kcal
- 6% Fehérje
- 42% Szénhidrát
- 19% Zsír
A tésztához
-
570g finomliszt2075 kcal
-
130g graham-liszt432 kcal
-
280g sertészsír2526 kcal
-
80g tojássárgája258 kcal
-
130g porcukor503 kcal
-
100g tejföl198 kcal
-
55g tojás69 kcal
-
8g sertészsír68 kcal
A diós krémhez
-
250g tej140 kcal
-
350g dió2289 kcal
-
6g citromhéj3 kcal
-
200g porcukor774 kcal
-
10g vaníliás cukor39 kcal
-
16g rum37 kcal
A mákos krémhez
-
250g tej140 kcal
-
300g mák1575 kcal
-
200g porcukor774 kcal
-
10g vaníliás cukor39 kcal
-
0g vaníliaaroma0 kcal
-
6g citromhéj3 kcal
-
167 kcal
Az almás réteghez
-
1200g alma562 kcal
-
0g fahéj0 kcal
-
21g porcukor81 kcal
-
200g szilvalekvár310 kcal
- 6% Fehérje
- 42% Szénhidrát
- 19% Zsír
A tésztához
-
12.9g finomliszt47 kcal
-
2.9g graham-liszt10 kcal
-
6.3g sertészsír57 kcal
-
1.8g tojássárgája6 kcal
-
2.9g porcukor11 kcal
-
2.3g tejföl4 kcal
-
1.2g tojás2 kcal
-
0.2g sertészsír2 kcal
A diós krémhez
-
5.6g tej3 kcal
-
7.9g dió52 kcal
-
0.1g citromhéj0 kcal
-
4.5g porcukor17 kcal
-
0.2g vaníliás cukor1 kcal
-
0.4g rum1 kcal
A mákos krémhez
-
5.6g tej3 kcal
-
6.8g mák36 kcal
-
4.5g porcukor17 kcal
-
0.2g vaníliás cukor1 kcal
-
0g vaníliaaroma0 kcal
-
0.1g citromhéj0 kcal
-
1.4g sárgabaracklekvár4 kcal
Az almás réteghez
-
27.1g alma13 kcal
-
0g fahéj0 kcal
-
0.5g porcukor2 kcal
-
4.5g szilvalekvár7 kcal
- 6% Fehérje
- 42% Szénhidrát
- 19% Zsír
- 33% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 27.3 g
Zsír
-
Összesen 88.2 g
-
Telített zsírsav 22 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 24 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 37 g
-
Koleszterin 173 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1765.5 g
-
Cink 6 mg
-
Szelén 42 mg
-
Kálcium 711 mg
-
Vas 7 mg
-
Magnézium 244 mg
-
Foszfor 684 mg
-
Nátrium 66 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 5 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 191.2 g
-
Cukor 95 mg
-
Élelmi rost 18 mg
VÍZ
-
Összesen 153.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 68 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 10 mg
-
D vitamin: 63 micro
-
K vitamin: 5 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 3 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 120 micro
-
Kolin: 158 mg
-
Retinol - A vitamin: 62 micro
-
α-karotin 4 micro
-
β-karotin 55 micro
-
β-crypt 19 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 232 micro
- 6% Fehérje
- 42% Szénhidrát
- 19% Zsír
- 33% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 218.1 g
Zsír
-
Összesen 705.6 g
-
Telített zsírsav 174 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 196 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 293 g
-
Koleszterin 1380 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 14124 g
-
Cink 46 mg
-
Szelén 336 mg
-
Kálcium 5685 mg
-
Vas 56 mg
-
Magnézium 1950 mg
-
Foszfor 5473 mg
-
Nátrium 525 mg
-
Réz 12 mg
-
Mangán 41 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 1529.3 g
-
Cukor 757 mg
-
Élelmi rost 142 mg
VÍZ
-
Összesen 1230.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 543 micro
-
B6 vitamin: 4 mg
-
B12 Vitamin: 2 micro
-
E vitamin: 16 mg
-
C vitamin: 79 mg
-
D vitamin: 507 micro
-
K vitamin: 40 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 5 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 3 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 22 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 960 micro
-
Kolin: 1268 mg
-
Retinol - A vitamin: 495 micro
-
α-karotin 31 micro
-
β-karotin 436 micro
-
β-crypt 156 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 1858 micro
- 6% Fehérje
- 42% Szénhidrát
- 19% Zsír
- 33% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 4.9 g
Zsír
-
Összesen 15.9 g
-
Telített zsírsav 4 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 4 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 7 g
-
Koleszterin 31 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 318.7 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 8 mg
-
Kálcium 128 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 44 mg
-
Foszfor 123 mg
-
Nátrium 12 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 34.5 g
-
Cukor 17 mg
-
Élelmi rost 3 mg
VÍZ
-
Összesen 27.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 12 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 2 mg
-
D vitamin: 11 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 22 micro
-
Kolin: 29 mg
-
Retinol - A vitamin: 11 micro
-
α-karotin 1 micro
-
β-karotin 10 micro
-
β-crypt 4 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 42 micro
Hozzávalók
A tésztához
-
57 dkg finomliszt
-
13 dkg graham-liszt
-
28 dkg sertészsír
-
4 db tojássárgája
-
13 dkg porcukor
-
5 ek tejföl
A diós krémhez
-
2.5 dl tej
-
20 dkg porcukor
-
1 csomag vaníliás cukor
A mákos krémhez
-
2.5 dl tej
-
20 dkg porcukor
-
1 csomag vaníliás cukor
-
2 kávéskanál vaníliaaroma
-
3 ek sárgabaracklekvár
Az almás réteghez
-
2 kk fahéj
Elkészítés
A tésztához
- A tésztához a zsírt puhára melegítjük, és a többi hozzávalóval együtt jól összegyúrjuk. A kapott bucit bő 1 órára hűtőbe tesszük pihenni.
- Ezalatt elkészítjük a töltelékeket. A dióshoz a a hozzávalókat állandó kevergetés mellett, közepes-nagy lángon 6-8 perc alatt sűrű krémmé főzzük. Nem baj, ha kicsit folyós, mert hűlés közben szépen besűrűsödik.
- A mákos krémnél ugyanígy járunk el, majd ezt is félretesszük hűlni.
- Az almákat meghámozzuk és felét kis lyukú, felét nagy lyukú reszelőn (szerintem így a legoptimálisabb az állaga) lereszeljük. Beszórjuk fahéjjal, és 5-10 percig állni hagyjuk.
- Ezután fedő alatt, néha megkavarva átpároljuk a cukorral puhára, majd ezt is hűlni hagyjuk.
- Addig a tésztabucit 5 részre osztjuk, és az egyik bucidarabot egy árnyalattal nagyobbra hagyjuk, ez lesz a legalsó lap. Egy darab folpack-on kinyújtjuk sordófával ezt a lapot akkorára, hogy a tepsi oldalaira picit felnyúljon. Kb 2-3 mm vastagnak kell lennie.
- Ezt a lapot belefordítjuk a zsírral kikent tepsibe, és rásimítjuk a diós krémet.
- A következő lapot is kinyújtjuk, ráfordítjuk a diós krémre, és megkenjük a mákkal.
- A harmadik lapot is kinyújtjuk, lefedjük vele a mákos réteget, majd erre jön a szilvalekvár egyenletes, bőséges rétegben.
- A negyedik lapot erre tesszük, majd rásimítjuk az almás pürét, és az egészet beborítjuk az utolsó lappal.
- A süti tetejét villával sűrűn, mélyen, de óvatosan megszurkáljuk, és lekenjük a felvert tojással. Előmelegített sütőben 60 perc alatt aranybarnára sütjük.
- Csak akkor szabad szeletelni, ha már teljesen kihűlt! Aznap is nyugodtan ehető, de másnap felvágva talán a legfinomabb.
- Sütés hőfoka: 180 °C
- Sütés módja: hőlégkeveréses
- Tepsi mérete: 25x35
- Sütés ideje: 60 perc
- Elkészítettem: 1 alkalommal
- Receptkönyvben: 163
- Tegnapi nézettség: 2
- 7 napos nézettség: 5
- Össznézettség: 24496
- Feltöltés dátuma: 2012. augusztus 21.
Ajánló
Hihetetlen gazdag, Pistuc szavaival élve "rubensi" sütemény, aminek tényleg meg kell adni a módját, és bármilyen ünnepen megállja a helyét, elnyomva minden mást. :) Nem olcsó fogás, de ha már nekiveselkedünk, megérdemli, hogy házi vagy piacon, öreg néniktől vett lekvárokból, frissen darált mákból (ez minden sütinél számomra kötelező), disznó- vagy libazsírból szülessen meg. Régebben nem hittem annyira benne, de igenis óriási jelentősége van az alapanyagoknak. A tészta hozzávalóinak mennyisége egy, a tökéleteshez körülbelül legközelebb álló arányszám, ami természetesen kicsit változhat aszerint, hogy milyen sűrű tejfölt, milyen márkájú lisztet, mekkora tojást használunk. Tehát Lányok-Fiúk, ha úgy érezzük, nyugodtan és bátran dobjunk bele még egy kanál lisztet, vagy egy kis tejfölt a megfelelő állaghoz! :)
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- mikor:
-
- alkalom:
Régi álmom volt a flódni elkészítése, mert szerintem az egyik legcsodálatosabb ízkompozíciójú sütemény a világon. Sokáig kerestem a megfelelő receptet, végül a mindmegette.hu-n Pistuc tollából akadtam rá a Tűpróba blogon. Szokásom szerint picit átformáltam (sokkal több töltelék, fehérbor helyett fahéj, a dióhoz rum, stb.), és megszületett az én flódnim, szívem minden szeretetével. :) Fantasztikus lett, egyik legnagyobb büszkeségem volt az aznapi vacsora (a receptjeim közt megtalálható Töki pompos volt a főfogás). Azért is különösen kedves emlék ez, mert a flódni egy hagyományos zsidó sütemény, és az aznapi vendégeink egy nagyon kedves jóbarát házaspár voltak, akik közül a férj Izraelben született, zsidó családban, és az ő tiszteletére készítettem ezt. A végén mindkét fogásból el kellett neki csomagolnom, olyan sikere lett! :) Szóval fogadjátok Ti is szeretettel! :)