adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
- 15% Fehérje
- 0% Szénhidrát
- 31% Zsír
A firenzei steakhez
-
250g marha hátszín535 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
53g olívaolaj470 kcal
-
6g citromlé1 kcal
A pácoláshoz
-
0g fekete bors0 kcal
-
11g citrom2 kcal
-
11g napraforgó olaj94 kcal
Összesen
1102
kcal
- 15% Fehérje
- 0% Szénhidrát
- 31% Zsír
A firenzei steakhez
-
2000g marha hátszín4280 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
425g olívaolaj3757 kcal
-
50g citromlé11 kcal
A pácoláshoz
-
0g fekete bors0 kcal
-
85g citrom13 kcal
-
85g napraforgó olaj751 kcal
Összesen
8812
kcal
- 15% Fehérje
- 0% Szénhidrát
- 31% Zsír
A firenzei steakhez
-
75.6g marha hátszín162 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
16.1g olívaolaj142 kcal
-
1.9g citromlé0 kcal
A pácoláshoz
-
0g fekete bors0 kcal
-
3.2g citrom0 kcal
-
3.2g napraforgó olaj28 kcal
Összesen
332
kcal
- 15% Fehérje
- 0% Szénhidrát
- 31% Zsír
- 54% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
C vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 49.9 g
Zsír
-
Összesen 99.5 g
-
Telített zsírsav 23 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 59 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 11 g
-
Koleszterin 195 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 766 g
-
Cink 9 mg
-
Szelén 55 mg
-
Kálcium 65 mg
-
Vas 4 mg
-
Magnézium 51 mg
-
Foszfor 454 mg
-
Nátrium 129 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 1 g
-
Cukor 0 mg
-
Élelmi rost 0 mg
VÍZ
-
Összesen 173 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 0 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 3 micro
-
E vitamin: 13 mg
-
C vitamin: 5 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 36 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 16 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 29 micro
-
Kolin: 209 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 0 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 2 micro
Összesen
1102
kcal
- 15% Fehérje
- 0% Szénhidrát
- 31% Zsír
- 54% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
C vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 399.1 g
Zsír
-
Összesen 795.9 g
-
Telített zsírsav 185 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 472 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 87 g
-
Koleszterin 1560 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 6127.9 g
-
Cink 71 mg
-
Szelén 436 mg
-
Kálcium 519 mg
-
Vas 32 mg
-
Magnézium 407 mg
-
Foszfor 3631 mg
-
Nátrium 1030 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 7.6 g
-
Cukor 2 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 1383.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 0 micro
-
B6 vitamin: 11 mg
-
B12 Vitamin: 22 micro
-
E vitamin: 103 mg
-
C vitamin: 43 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 290 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 129 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 235 micro
-
Kolin: 1670 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 2 micro
-
β-crypt 11 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 12 micro
Összesen
8812
kcal
- 15% Fehérje
- 0% Szénhidrát
- 31% Zsír
- 54% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
C vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 15.1 g
Zsír
-
Összesen 30.1 g
-
Telített zsírsav 7 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 18 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 3 g
-
Koleszterin 59 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 231.7 g
-
Cink 3 mg
-
Szelén 16 mg
-
Kálcium 20 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 15 mg
-
Foszfor 137 mg
-
Nátrium 39 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 0.3 g
-
Cukor 0 mg
-
Élelmi rost 0 mg
VÍZ
-
Összesen 52.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 0 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 4 mg
-
C vitamin: 2 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 11 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 5 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 9 micro
-
Kolin: 63 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 0 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 0 micro
Összesen
332
kcal
Hozzávalók
Elkészítés
A firenzei steakhez
- Mivel én pácoltam pár napig, a hússzeletekre annyi olívaolajat tettem, hogy ellepje. Beledobtam 5-6 szem nagyon durvára, szinte félbe tört borsot és 2-3 szelet citromkarikát. S elérkezett a nagy nap. Szerencsére idő közben néhány éhes száj is megtalált, s az egyikük udvarán volt kerti grill, így oda fészkeltük be magunkat.
- A húst vegyük ki a pácléből. Ami nagyon fontos, soha ne süssünk hideg húst, melegítsük szoba hőmérsékletűre. Ezt a legegyszerűbben úgy érhetjük el, hogy alufóliába csomagoljuk, s a tűz közelébe tesszük, amit a grillezéshez égetünk le.
- Amikor már leégett a faszén, akkor következik a feladat. Nyers húst nem szabad sózni, így még az ízesítés elmarad. Tegyük a húsunkat a forró rácsra. Kb. 3 perc múlva látni fogjuk, hogy a hús színe elkezd "barnulni", s a szaft menekülni próbálna. Na, ezt ne hagyjuk neki. Amikor meglátjuk előbújni a szaftokat, azonnal fordítsuk meg a húst, a sült felét sózzuk, és borsozzuk, s a másik oldalát is figyelve, járjunk el ugyanígy.
- Ha megtörtént ezen a felén is, akkor állítsuk a kb. 2,5 cm széles oldalára a húst, s itt is süssük meg. Az, hogy milyen sült legyen, az rajtunk múlik. Firenzében is mindenki másra esküszik. Sokan a véresre, aztán a közepesen megsültre, de nagyon sokan szeretik teljesen sülten is. Én közepesen szeretem, de ezt nem könnyű eltalálni. Ha sülten szeretjük, de nem sül meg a fent leírtak ideje alatt, akkor óvatosan csontozzuk ki, s úgy süssük tovább a húst, ne kísérletezzünk vele egyben, mert szétég az egész.
- A végén, tálaláskor öntsünk rá kevés olívaolajat és citromlevet. Merész ember az, aki burgonyát szeretne hozzá enni, de ez sem kizárt. Én inkább a zöld salátát ajánlom, hiszen a hús szinte végzetesen laktató.
- Ha otthoni elektromos grillezésre van módunk, az eljárás ugyanez, annyi lesz a különbség, hogy a hús nem veszi át a faszén jellegzetes ízét, de természetesen így is nagyon finom tud lenni.
- A pácba, ha szeretnénk, különböző fűszereket is tehetünk. Nyilván ez plusz ízt fog adni a húsnak, amitől finomabb lesz. Én egy klasszikus lehetőséget írtam le, hiszen az olasz konyha nem használ túl sok ízt, fő ízeket igyekszik párosítani egymással.
- Sütés ideje: 30 perc
- Receptkönyvben: 91
- Tegnapi nézettség: 2
- 7 napos nézettség: 8
- Össznézettség: 30128
- Feltöltés dátuma: 2012. július 25.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
NS
17513 recept
Ha az ember piacra megy, és már régóta ismeri az árusokat, két alternatíva lehetséges. Az egyik szerint valami hasonlóval fogadják: "Szia, mi újság?" Aztán van, amikor egészen más dolog történik. Amikor például valahogy így üdvözlik: "Szia, de jó, hogy itt vagy, nem akarsz steaket sütni?" Igazából nem tudtam, hogy akarok-e, de úgy döntöttem, ha már annyira kínálják azokat a csodás húsokat, hát elhozom. Hazafelé kitaláltam a folytatást. Felhívtam a firenzei séf barátnőmet, hogy megkérdezzem, hogy készül a firenzei steak. Kiderült, nem is olyan vészes. S ráadásul az csak egy opcionális lehetőség, hogy előtte pácoljuk-e néhány napig olívaolajban. Én a biztonság kedvéért megtettem. Ki tudja? De a vége egy pazar főétel lett.