Fehérboros csirkecomb Karácsonyi Időkibővítő 2.0
- 9% Fehérje
- 2% Szénhidrát
- 13% Zsír
-
438g csirkecomb487 kcal
-
8g olívaolaj71 kcal
-
13g vöröshagyma5 kcal
-
2g fokhagyma3 kcal
-
100g fehérbor82 kcal
-
38g víz0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g fekete bors1 kcal
-
0 kcal
-
0g majoranna0 kcal
-
50g tejföl99 kcal
- 9% Fehérje
- 2% Szénhidrát
- 13% Zsír
-
1750g csirkecomb1947 kcal
-
32g olívaolaj283 kcal
-
50g vöröshagyma18 kcal
-
9g fokhagyma12 kcal
-
400g fehérbor328 kcal
-
150g víz0 kcal
-
0g só0 kcal
-
1g fekete bors3 kcal
-
0 kcal
-
0g majoranna0 kcal
-
200g tejföl396 kcal
- 9% Fehérje
- 2% Szénhidrát
- 13% Zsír
-
67.5g csirkecomb75 kcal
-
1.2g olívaolaj11 kcal
-
1.9g vöröshagyma1 kcal
-
0.3g fokhagyma0 kcal
-
15.4g fehérbor13 kcal
-
5.8g víz0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g fekete bors0 kcal
-
0 kcal
-
0g majoranna0 kcal
-
7.7g tejföl15 kcal
- 9% Fehérje
- 2% Szénhidrát
- 13% Zsír
- 76% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 38.8 g
Zsír
-
Összesen 54 g
-
Telített zsírsav 16 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 23 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 9 g
-
Koleszterin 241 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 828.1 g
-
Cink 4 mg
-
Szelén 43 mg
-
Kálcium 89 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 61 mg
-
Foszfor 415 mg
-
Nátrium 214 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 7.2 g
-
Cukor 3 mg
-
Élelmi rost 0 mg
VÍZ
-
Összesen 325.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 126 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 2 mg
-
D vitamin: 5 micro
-
K vitamin: 12 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 11 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 15 micro
-
Kolin: 110 mg
-
Retinol - A vitamin: 124 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 13 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 211 micro
- 9% Fehérje
- 2% Szénhidrát
- 13% Zsír
- 76% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 155.2 g
Zsír
-
Összesen 216 g
-
Telített zsírsav 64 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 93 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 36 g
-
Koleszterin 964 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 3312.4 g
-
Cink 15 mg
-
Szelén 173 mg
-
Kálcium 354 mg
-
Vas 8 mg
-
Magnézium 243 mg
-
Foszfor 1662 mg
-
Nátrium 856 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 28.8 g
-
Cukor 13 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 1301.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 503 micro
-
B6 vitamin: 3 mg
-
B12 Vitamin: 6 micro
-
E vitamin: 7 mg
-
C vitamin: 10 mg
-
D vitamin: 18 micro
-
K vitamin: 47 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 44 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 61 micro
-
Kolin: 439 mg
-
Retinol - A vitamin: 497 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 54 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 844 micro
- 9% Fehérje
- 2% Szénhidrát
- 13% Zsír
- 76% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 6 g
Zsír
-
Összesen 8.3 g
-
Telített zsírsav 2 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 4 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 37 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 127.8 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 7 mg
-
Kálcium 14 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 9 mg
-
Foszfor 64 mg
-
Nátrium 33 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 1.1 g
-
Cukor 0 mg
-
Élelmi rost 0 mg
VÍZ
-
Összesen 50.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 19 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 1 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 2 micro
-
Kolin: 17 mg
-
Retinol - A vitamin: 19 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 2 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 33 micro
Hozzávalók
-
7 db csirkecomb
-
4 ek olívaolaj
-
1 kis fej vöröshagyma
-
3 gerezd fokhagyma
-
1.5 dl víz
-
1 kk fűszerpaprika
-
1 teáskanál majoranna (púpozott vagy tárkony, de akkor a feketebors helyett fehérbors és 1 csipet szerecsendió)
Elkészítés
- A csirkecombokat megtisztítjuk. Egy nagy, mély serpenyőben, nagy lángon felforrósítjuk az olajat, beletesszük a combokat. Minden oldalukat 2-2 percig pirítjuk, kicsit oda is "kaphat".
- A combokat kivesszük, félretesszük. A serpenyőbe beletesszük a felkockázott vöröshagymát. Üvegesre pároljuk.
- Reszeljük hozzá a fokhagymát, pároljuk tovább 2 percig fedő alatt, majd adjuk hozzá a pirospaprikát, és 1 percig kevergetve pirítsuk.
- Tegyük vissza a combokat, forgassuk bele. Majd őröljünk hozzá feketeborsot (én frissen őrlöm,rendesen megborsozom, kb. 10-15 "tekerés")
- Sózzuk ízlés szerint (kb. 1 púpozott tk nagyszemű tengeri), és adjuk hozzá a majorannát. Forgassuk át. Öntsük hozzá a bort és a vizet. Fedjük le, és pároljuk 40 percen keresztül.
- Ha a hús elkezdett levállni a csontról, akkor a fedőt vegyük le, és nagy lángon pároljuk el a serpenyőben lévő folyadék felét. (kb. 15 perc)
- A húst szedjük ki. A szószhoz keverjünk 2 dl tejfölt.
- Szinte bármilyen köret illik hozzá. Nálunk kukoricás barnarizzsel vagy párolt egész zöldbabbal, spárgával a nyerő.
- Elkészítettem: 10 alkalommal
- Receptkönyvben: 168
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 3
- Össznézettség: 11367
- Feltöltés dátuma: 2011. december 24.
Ajánló
Mehet az utolsó felvonás. Felvértezve azzal a tapasztalattal, melyet az eddigi életed során túlélt karácsonyi bevásárlások biztosítanak számodra, jók az esélyeid az életben maradásra. Öltözz fel, és készülődj! (mint Rámbó). A kamera lassan végigpásztáz rajtad. Meleg pulóver, csizma, sapka, kabát, kesztyű. Teljes harci díszben vagy. Közben vedd számba a szeretteidet, és érezd, hogy szétáramlik az ereidben az erő. Pihhhh-puhhhh, már hallod is, hogy: „Én vagyok az apád!” (juteszembe, faternak mit vegyek?) Képes vagy rá. Igen, képes vagy rá, hogy belevesd magad a harcba…ROHAAAAM!!! (ha elakadtál volna, akkor kezdj mégis csak a Vörösmarty-n a forralt borral)
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
A karácsonyi készülődés utolsó nagy hajrájában vagy. Minden a szokásos módon történik, és ahogy szokott elsodor az ár. A már te sem tudod hányadszor megfogadott: „Jövőre már nyáron megveszek mindenkinek mindent”, és már megint elbukott szitu maga alá temet. Elmerengsz… Utolsó pillanatra hagytál mindent… de miér’. Azért, mert ezek a multik már októberben elkezdik a tavalyi csokimikiket árulni (figyelem, nyomokban kakaót tartalmazhat), és ez elaltat. Október 23-a forradalom ünnepe, mit keres itt a Miki? Szimpatizáns, vagy mi, szolidál? De akkor miért piros?… mindegy. Jézuska! Huszonakárhányadika van, az is lehet, hogy ma már karácsony van? Hogy jutottunk ide? Úristen. Hát ez gáz. A Nő meg már mikor megmondta, hogy idén más színű lesz a fa és vegyél lila díszeket (A szivárvány összes színében van már egy komplett készlet, de még mindig ki tud egy újabb színnel rukkolni. Hihetetlen. Mer’ annyira ráér. Kicsinál.) ÁÁÁ, az égők. Azok meg hol vannak? Tavaly olyan helyre raktad, hogy tuti, idén csak elő kelljen kapni. Gőzöd sincs, de mire rakod az égőt? Hiszen fát sem vettél. Újabb lecseszés. Már mikor szólt, hogy vedd meg. MIKOR? Várhatod a kérdést: „Milyen fa ez? Tüzi vagy mi? Mert remélem nem karácsonyfának hoztad? „Nyugi, majd nagggyon feldíszítjük, és befordítjuk a sarokba a rossz oldalát!”- vágod rá azonnal védekezésképpen. Hát, apám, itt csak neked van rossz oldalad. Se fa, se ajándék, se ötlet, se kaja. Jut eszembe valami ég… a fa még tuti nem, mer’ ugye még nincs, akkor mi… óóó, a kaja, amit fennhagytál a tűzhelyen, gratula, de télleg… Én karácsonykor rendeznénk olimpiát. Olyan versenyszámok lennének, hogy na. Pl: 24-én bevásárlókocsival elgázolt sorstársak lábbegipszelése időre. Esetleg mennyiségi verseny: ki vásárolja fel a legtöbb tökfelesleges kaját valami hiperben. Külön kategória a mennyiség és az érték is. Úgy viselkedünk, mint valami karácsony előtt rabságból kiszabadult ember, aki egész idáig éhezett. De kérdem én, ha mindenki televágja azt a r…dt kosarat kajával, akkor ki az, aki majd ezt felzabálja? Nem? Ja, télleg, még egy szám: a nagy zabálás. A karácsony a zabálás ünnepe… vagy a szereteté? Már nem is tudom. Szerintem az utolsó nagy rohanásban a karácsony inkább antiszociálissá tesz. Tömeg, nyomor, tömegnyomor. Hogy mér’ nem ittam egy forralt bort a Vörösmarty-n, mielőtt nekivágtam, milyen nyugodt lennék már?! Áhh, meg az ajándék. Már tavaly megfogadta az egész családod, hogy idén mindenkire csak 1000 forintot költ. Akkor, hogy lehet, hogy lassan a világbankhoz kell fordulnod hitelért? Az olimpia indulója is megvan. Mindenki a bevásárlókocsijával beáll a hiper ajtajába nyitáskor, és a startpisztoly eldördülése helyett ez szólna (Dzsimi, dö king): Még nem veszíííthetek, méééég nem, méééég éééééélni akaroooook, adj időőőőt nekem……naszóval leégetted a készülődés közben a kaját. Ezt az egyet jól csináltad. Karácsonyi hamar csirke: Vegyél 6-7 csirkecombot. Mindegy, hogy alsó vagy felső. Most komolyan, ha ez még kérdés, akkor te még nem szenvedtél eleget. Tisztítsd meg őket. Fogj egy mély serpenyőt, vagy egy teflonos lábost. Tegyél bele 3 evőkanál olívaolajat, és forrósítsd fel. Dobáld bele a combokat, és kicsit égesd oda minden oldalukat, de rendesen piruljon meg. Ezt nagy lángon csináld. Oldalanként kb. 2 perc. Ha kész, akkor szedd ki őket egy tányérra. Vedd lejjebb a tűzhelyet közepesre. Fogj egy kisebb fej, megpucolt vöröshagymát (ne zavarjon meg, hogy ezt a zöldségesnél egészben, héjastól kapod, ugyanis a hagyma létében nem életszerű a fél), kockázd fel. Dobd bele a serpenyőbe, és fedő alatt párold meg. Fogj 3 nagy gerezd fokhagymát, ezt is aprítsd, vagy fokhagymanyomóval préseld ki, és mehet a hagyma után. 2-3 percig párold őket együtt. Beleteszünk 1 kk pirospaprikát. 1 percig kevergetve pirítjuk. Mehet vissza serpenyőbe a comb és most minden oldalát rendesen sózd és borsozd meg (őrölt fekete). Forgasd át. Szórj rá, szintén minden oldalára, majorannát (van egy tárkonyos verzió is, ha ezt választod, akkor feketebors helyett fehérbors és egy-két csipet szerecsendió, szintén őrölt.) Na, és most jön a lényeg. Pukkants ki egy száraz fehérbort. Vegyél elő két poharat. Tölts ki 2-2 dl-t. Az egyiket kortyolgasd el… (szigorúan orvosi rendelvényre a karácsonyi depi ellen), a másikat öntsd a csirke alá, és boríts még a serpenyőbe 1,5 dl vizet is. Fedő alatt párold kb. 40 percig. Akkor jó, ha a csont végénél elkezd kicsit leválni a hús. Ekkor vedd le a fedőt, tekerd fel a tűzhelyet, és addig süsd-főzd nagy lángon, míg elpárolódik az alatta lévő cucc fele. Ennyi. És ha kész, vedd ki a húst, és keverj a cucchoz 2 dl tejfölt. Nagyon tuti.