r
Nosalty Logó

Fehér tönkölykenyér magokba görgetve

cukrot taratalmaz laktózmentes glutént tartalmaz tejmentes tojásmentes
edan
Fehér tönkölykenyér magokba görgetve
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
200 °C
  • 8% Fehérje
  • 42% Szénhidrát
  • 4% Zsír

A kovászhoz

A kenyérhez

Összesen 200 kcal
  • 8% Fehérje
  • 42% Szénhidrát
  • 4% Zsír

A kovászhoz

A kenyérhez

Összesen 2398 kcal
  • 8% Fehérje
  • 42% Szénhidrát
  • 4% Zsír

A kovászhoz

A kenyérhez

Összesen 223 kcal
  • 8% Fehérje
  • 42% Szénhidrát
  • 4% Zsír
  • 46% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    7 g

Zsír

  • Összesen
    3.5 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    713.8 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    11 mg
  • Kálcium
    30 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    56 mg
  • Foszfor
    154 mg
  • Nátrium
    457 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    36.9 g
  • Cukor
    3 mg
  • Élelmi rost
    5 mg

VÍZ

  • Összesen
    40.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    0 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    37 micro
  • Kolin:
    5 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    2 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    68 micro
Összesen 200 kcal
  • 8% Fehérje
  • 42% Szénhidrát
  • 4% Zsír
  • 46% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    83.8 g

Zsír

  • Összesen
    42.3 g
  • Telített zsírsav
    6 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    14 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    18 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    8565.1 g
  • Cink
    20 mg
  • Szelén
    132 mg
  • Kálcium
    360 mg
  • Vas
    22 mg
  • Magnézium
    677 mg
  • Foszfor
    1851 mg
  • Nátrium
    5486 mg
  • Réz
    3 mg
  • Mangán
    14 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    442.7 g
  • Cukor
    37 mg
  • Élelmi rost
    54 mg

VÍZ

  • Összesen
    487.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    10 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    14 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    30 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    438 micro
  • Kolin:
    56 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    22 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    819 micro
Összesen 2398 kcal
  • 8% Fehérje
  • 42% Szénhidrát
  • 4% Zsír
  • 46% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    7.8 g

Zsír

  • Összesen
    3.9 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    793.1 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    12 mg
  • Kálcium
    33 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    63 mg
  • Foszfor
    171 mg
  • Nátrium
    508 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    41 g
  • Cukor
    3 mg
  • Élelmi rost
    5 mg

VÍZ

  • Összesen
    45.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    0 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    41 micro
  • Kolin:
    5 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    2 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    76 micro
Összesen 223 kcal

Hozzávalók

A kovászhoz

A kenyérhez

Elkészítés

A kovászhoz

  1. A "kovászhoz" keverjük be minimum 12 órával korábban a 7 dkg lisztet, az 1 dkgélesztővel, a 120 ml langyos vízzel és 1 tk cukorral. Fedjük le és hagyjuk érni.
  2. Másnap - vagy 12 óra múlva - áztassunk be egy cserépedényt hideg vízbe, legalább 20 percre.
  3. Keverjük el a cukrot és az összezúzott c-vitaminta vízben és morzsoljuk bele az élesztőt, fedjük le és hagyjuk felfutni. Ha felhabzott,dagasszuk be a liszteket az élesztős, cukrosvízzel, a kovásszal a sóval és az olajjal. Lefedve tegyük meleg helyre kelni 45 percre.
  4. Akinek van kenyérsütő gépe, az öntse bele a formába a vizet, a cukrot, a sót, a c-vitamint,az olajat, majd morzsolja rá az élesztőt. Egyből rá is lehet mérni a liszteket és indítsunk el egy dagasztó programot. Ha lejárt, akkor állítsuk le a gépet, de hagyjuk benne a tésztát kelni 45 percig.
  5. Melegítsük elő a sütőt 200 fokra.
  6. Egy vágódeszkára szórjuk ki a magokat, nagyjából vágjuk át késsel. A megkelt tésztát lisztes kézzel szedjük a magokra és óvatosan görgetve formázzunk veknit. Nem kell minden levegőt kinyomkodni a tésztából!
  7. Töröljük szárazra a cserépedényünket, helyezzünk az aljába egy sütőpapírt és erre tegyük rá a megformázott tésztát, vagdossuk be 2-3 helyen.Fedjük le az edényt és tegyük meleg helyre 30-40 percre, hogy ismét megkelhessen.
  8. Tegyük az edényt a sütőbe és lefedve 35 percig süssük. Bő fél óra elteltével óvatosan (a gőz felcsap!) vegyük le az edény tetejét és így süssük barnára a kenyeret - ez további 15-20 percet jelent.
  9. Még melegen borítsuk ki a kenyeret az edényből és hideg vízzel kenjük át. Legalább fél órát várjunk, mielőtt megkezdjük.
  10. Sima tepsiben is süthetjük a kenyeret, ekkor a sütő ne legyen melegebb 190 foknál, és az előmelegítési szakaszban helyezzünk egy edényben 1/2 l vizet a sütőbe, hogy kellően párás legyen. Sütőpapír használata ez esetben is ajánlott.
  • Sütés hőfoka: 200 °C
  • Tepsi mérete: 20x25
  • Sütés ideje: 50 perc
  • Elkészítettem: 9 alkalommal
  • Receptkönyvben: 22
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 0
  • Össznézettség: 3384
  • Feltöltés dátuma: 2012. december 06.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Évek óta saját sütésű kenyeret eszünk: ez egy finom fehérkenyér változat kis díszítéssel.

Hozzávalók

A kovászhoz

A kenyérhez

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...