Fehér tönkölykenyér magokba görgetve
cukrot taratalmaz
laktózmentes
glutént tartalmaz
tejmentes
tojásmentes
edan
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
200 °C
- 8% Fehérje
- 42% Szénhidrát
- 4% Zsír
A kovászhoz
-
6g graham-liszt19 kcal
-
1 kcal
-
10g víz0 kcal
-
0g cukor2 kcal
A kenyérhez
-
23g víz0 kcal
-
85 kcal
-
17g kenyérliszt bl8060 kcal
-
1g só0 kcal
-
1g cukor3 kcal
-
1 kcal
-
12 kcal
-
0g aszkorbinsav0 kcal
-
2g tökmag7 kcal
-
2g szezámmag10 kcal
Összesen
200
kcal
- 8% Fehérje
- 42% Szénhidrát
- 4% Zsír
A kovászhoz
-
70g graham-liszt232 kcal
-
10g friss élesztő11 kcal
-
120g víz0 kcal
-
5g cukor19 kcal
A kenyérhez
-
280g víz0 kcal
-
300g tönkölybúza liszt1014 kcal
-
200g kenyérliszt bl80722 kcal
-
14g só0 kcal
-
10g cukor39 kcal
-
15g friss élesztő16 kcal
-
16g napraforgó olaj141 kcal
-
0g aszkorbinsav0 kcal
-
20g tökmag89 kcal
-
20g szezámmag115 kcal
Összesen
2398
kcal
- 8% Fehérje
- 42% Szénhidrát
- 4% Zsír
A kovászhoz
-
6.5g graham-liszt22 kcal
-
0.9g friss élesztő1 kcal
-
11.1g víz0 kcal
-
0.5g cukor2 kcal
A kenyérhez
-
25.9g víz0 kcal
-
27.8g tönkölybúza liszt94 kcal
-
18.5g kenyérliszt bl8067 kcal
-
1.3g só0 kcal
-
0.9g cukor4 kcal
-
1.4g friss élesztő1 kcal
-
1.5g napraforgó olaj13 kcal
-
0g aszkorbinsav0 kcal
-
1.9g tökmag8 kcal
-
1.9g szezámmag11 kcal
Összesen
223
kcal
- 8% Fehérje
- 42% Szénhidrát
- 4% Zsír
- 46% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 7 g
Zsír
-
Összesen 3.5 g
-
Telített zsírsav 1 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 1 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 713.8 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 11 mg
-
Kálcium 30 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 56 mg
-
Foszfor 154 mg
-
Nátrium 457 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 36.9 g
-
Cukor 3 mg
-
Élelmi rost 5 mg
VÍZ
-
Összesen 40.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 0 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 3 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 37 micro
-
Kolin: 5 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 2 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 68 micro
Összesen
200
kcal
- 8% Fehérje
- 42% Szénhidrát
- 4% Zsír
- 46% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 83.8 g
Zsír
-
Összesen 42.3 g
-
Telített zsírsav 6 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 14 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 18 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 8565.1 g
-
Cink 20 mg
-
Szelén 132 mg
-
Kálcium 360 mg
-
Vas 22 mg
-
Magnézium 677 mg
-
Foszfor 1851 mg
-
Nátrium 5486 mg
-
Réz 3 mg
-
Mangán 14 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 442.7 g
-
Cukor 37 mg
-
Élelmi rost 54 mg
VÍZ
-
Összesen 487.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 10 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 14 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 2 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 30 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 438 micro
-
Kolin: 56 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 22 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 819 micro
Összesen
2398
kcal
- 8% Fehérje
- 42% Szénhidrát
- 4% Zsír
- 46% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 7.8 g
Zsír
-
Összesen 3.9 g
-
Telített zsírsav 1 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 1 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 793.1 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 12 mg
-
Kálcium 33 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 63 mg
-
Foszfor 171 mg
-
Nátrium 508 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 41 g
-
Cukor 3 mg
-
Élelmi rost 5 mg
VÍZ
-
Összesen 45.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 0 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 3 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 41 micro
-
Kolin: 5 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 2 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 76 micro
Összesen
223
kcal
Hozzávalók
A kovászhoz
-
7 dkg graham-liszt
-
1 dkg friss élesztő
-
1 teáskanál cukor
A kenyérhez
-
2 tk só
-
1.5 dkg friss élesztő
-
2 ek napraforgó olaj
-
2 dkg tökmag
-
2 dkg szezámmag
Elkészítés
A kovászhoz
- A "kovászhoz" keverjük be minimum 12 órával korábban a 7 dkg lisztet, az 1 dkgélesztővel, a 120 ml langyos vízzel és 1 tk cukorral. Fedjük le és hagyjuk érni.
- Másnap - vagy 12 óra múlva - áztassunk be egy cserépedényt hideg vízbe, legalább 20 percre.
- Keverjük el a cukrot és az összezúzott c-vitaminta vízben és morzsoljuk bele az élesztőt, fedjük le és hagyjuk felfutni. Ha felhabzott,dagasszuk be a liszteket az élesztős, cukrosvízzel, a kovásszal a sóval és az olajjal. Lefedve tegyük meleg helyre kelni 45 percre.
- Akinek van kenyérsütő gépe, az öntse bele a formába a vizet, a cukrot, a sót, a c-vitamint,az olajat, majd morzsolja rá az élesztőt. Egyből rá is lehet mérni a liszteket és indítsunk el egy dagasztó programot. Ha lejárt, akkor állítsuk le a gépet, de hagyjuk benne a tésztát kelni 45 percig.
- Melegítsük elő a sütőt 200 fokra.
- Egy vágódeszkára szórjuk ki a magokat, nagyjából vágjuk át késsel. A megkelt tésztát lisztes kézzel szedjük a magokra és óvatosan görgetve formázzunk veknit. Nem kell minden levegőt kinyomkodni a tésztából!
- Töröljük szárazra a cserépedényünket, helyezzünk az aljába egy sütőpapírt és erre tegyük rá a megformázott tésztát, vagdossuk be 2-3 helyen.Fedjük le az edényt és tegyük meleg helyre 30-40 percre, hogy ismét megkelhessen.
- Tegyük az edényt a sütőbe és lefedve 35 percig süssük. Bő fél óra elteltével óvatosan (a gőz felcsap!) vegyük le az edény tetejét és így süssük barnára a kenyeret - ez további 15-20 percet jelent.
- Még melegen borítsuk ki a kenyeret az edényből és hideg vízzel kenjük át. Legalább fél órát várjunk, mielőtt megkezdjük.
- Sima tepsiben is süthetjük a kenyeret, ekkor a sütő ne legyen melegebb 190 foknál, és az előmelegítési szakaszban helyezzünk egy edényben 1/2 l vizet a sütőbe, hogy kellően párás legyen. Sütőpapír használata ez esetben is ajánlott.
- Sütés hőfoka: 200 °C
- Tepsi mérete: 20x25
- Sütés ideje: 50 perc
- Elkészítettem: 9 alkalommal
- Receptkönyvben: 22
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 0
- Össznézettség: 3384
- Feltöltés dátuma: 2012. december 06.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
edan
84 recept
Évek óta saját sütésű kenyeret eszünk: ez egy finom fehérkenyér változat kis díszítéssel.