r
Nosalty Logó

Farsangi fánk Tomatotree konyhájából

Tomatotree
Farsangi fánk Tomatotree konyhájából
adag
Idő
p
Költség
olcsó
Nehézség
közepes

Hozzávalók

A tésztához

A sütéshez

A tálaláshoz

1258
Kalória
12.7g
Fehérje
115.9g
Szénhidrát
81.9g
Zsír
29.6g
Víz
90.3g
Koleszterin
3g
Élelmi rost
44.7g
Cukor
  • 5% Fehérje
  • 48% Szénhidrát
  • 34% Zsír

A tésztához

A sütéshez

A tálaláshoz

Összesen 1258 kcal
  • 5% Fehérje
  • 48% Szénhidrát
  • 34% Zsír

A tésztához

A sütéshez

A tálaláshoz

Összesen 7545 kcal
  • 5% Fehérje
  • 48% Szénhidrát
  • 34% Zsír

A tésztához

A sütéshez

A tálaláshoz

Összesen 396 kcal
  • 5% Fehérje
  • 48% Szénhidrát
  • 34% Zsír
  • 12% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    12.7 g

Zsír

  • Összesen
    81.9 g
  • Telített zsírsav
    15 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    36 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    27 g
  • Koleszterin
    90 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    382.4 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    33 mg
  • Kálcium
    126 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    22 mg
  • Foszfor
    138 mg
  • Nátrium
    60 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    115.9 g
  • Cukor
    45 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

Víz

  • Összesen
    29.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    82 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    30 mg
  • C vitamin:
    3 mg
  • D vitamin:
    15 micro
  • K vitamin:
    5 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    68 micro
  • Kolin:
    70 mg
  • Retinol - A vitamin:
    81 micro
  • α-karotin
    3 micro
  • β-karotin
    19 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    88 micro
Összesen 1258 kcal
  • 5% Fehérje
  • 48% Szénhidrát
  • 34% Zsír
  • 12% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    76.3 g

Zsír

  • Összesen
    491.7 g
  • Telített zsírsav
    90 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    214 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    160 g
  • Koleszterin
    542 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2294.4 g
  • Cink
    7 mg
  • Szelén
    199 mg
  • Kálcium
    755 mg
  • Vas
    9 mg
  • Magnézium
    131 mg
  • Foszfor
    831 mg
  • Nátrium
    358 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    4 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    695.2 g
  • Cukor
    268 mg
  • Élelmi rost
    18 mg

Víz

  • Összesen
    177.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    494 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    177 mg
  • C vitamin:
    18 mg
  • D vitamin:
    87 micro
  • K vitamin:
    28 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    9 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    408 micro
  • Kolin:
    418 mg
  • Retinol - A vitamin:
    484 micro
  • α-karotin
    15 micro
  • β-karotin
    114 micro
  • β-crypt
    13 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    528 micro
Összesen 7545 kcal
  • 5% Fehérje
  • 48% Szénhidrát
  • 34% Zsír
  • 12% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    4 g

Zsír

  • Összesen
    25.8 g
  • Telített zsírsav
    5 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    11 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    8 g
  • Koleszterin
    28 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    120.4 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    10 mg
  • Kálcium
    40 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    7 mg
  • Foszfor
    44 mg
  • Nátrium
    19 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    36.5 g
  • Cukor
    14 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

Víz

  • Összesen
    9.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    26 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    9 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    5 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    21 micro
  • Kolin:
    22 mg
  • Retinol - A vitamin:
    25 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    6 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    28 micro
Összesen 396 kcal

Elkészítés

A tésztához

  1. Az élesztőt 1,5-2 dl langyos tejben 1 kk cukorral felfuttatjuk.
  2. A szobahőmérsékletű lisztet, tojássárgáját, a porcukrot egy dagasztótálba rakjuk. Beleöntjük a felfuttatott élesztőt, és a robotgép dagasztóspiráljával nekilátunk a dagasztásnak. Menet közben még hozzáadunk annyi tejet, amennyit felvesz, és hólyagosra dagasztjuk, amíg a tészta az edény falától elválik.
  3. Ekkor belekeverünk még 1-2 ek rumot, majd a folyékonyra olvasztott, de nem meleg vajat.
  4. Konyharuhával letakarva meleg helyen 1 órán át kelesztjük.
  5. Az 1 óra elteltével kinyújtjuk és egy pohárral kiszaggatjuk. A leeső részeket újra összegyúrjuk, és ha másként nem megy, kézzel nagyjából a kiszaggatott méretűhöz hasonló darabokat kerekítünk belőlük.
  6. A fánkokat letakarva a gyúrótáblán még egy fél órát pihentetjük.
  7. Fél óra elteltével olajat forrósítunk, és annyi fánkot teszünk a serpenyőbe, amennyi kényelmesen elfér. Fedő alatt azt a felét sütjük meg először, amelyik a gyúródeszkán felül volt, úgy hogy a közepüket egy kissé benyomjuk a hüvelykujjunkkal. Nagyon hamar 1-2 perc alatt aranybarnára sül, vigyázzunk, meg ne égessük! Átfordítjuk a másik oldalára, és ezt már fedő nélkül sütjük szépre, ez is gyorsan megy. (Ebből a mennyiségből 6-7 cm átmérőjű pohárral szaggatva 30 db fánk lesz. Nem óriások, de finom, szalagosak.)
  8. Ízlés szerint porcukorral, lekvárral kínáljuk!

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 40 p
  • Sütés ideje: 20 p

Sokáig nem mertem kelt tésztával próbálkozni, Anyu annyi buktatót sorolt fel, hogy nem mindegy, milyen a liszt, az alapanyagok hőmérséklete, az élesztő frissessége, a  kelesztés alatti szobahőmérséklet, és így tovább. Elijesztett, na. De aztán egyszer erőt vettem magamon, nehogy már pont a kelt tészta ne menjen!!! És addig faggattam a betartandó "szabályokról", míg minden instrukcióját betartva a fánk is sikerült. És azóta még néhányszor, egyre nagyobb bátorsággal vágtam bele.

További receptek

Olasz rózsafánk - haraszt

Ezek a kis „virágok” nagyon egyszerű és gyors tésztával készülnek, melynek a pikantériáját a citromhéj adja. Gyors olajban sütés után porcukorral meghintve, mézzel vagy meleg ...

Gréti

Címlapról ajánljuk

„Kapj rá!” a halra – Egészség, íz és tudatosság egy...

A halfogyasztás többek számára ma már nemcsak gasztronómiai élmény, hanem tudatos döntés is. A halhús jó minőségű fehérjeforrás, könnyen emészthető, és természetes módon tartalmaz olyan tápanyagokat – például ómega–3 zsírsavakat, vitaminokat és ásványi anyagokat –, amelyek jól illeszkednek a kiegyensúlyozott étrendbe. Nem véletlen, hogy a hal egyre gyakrabban jelenik meg a modern, egészségtudatos konyhákban is.

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...