Farsangi fánk Tomatotree konyhájából
- 5% Fehérje
- 48% Szénhidrát
- 34% Zsír
A tésztához
-
42g finomliszt152 kcal
-
42g rétesliszt152 kcal
-
7g tojássárgája21 kcal
-
8g porcukor32 kcal
-
83g tej47 kcal
-
4g élesztő4 kcal
-
8g vaj60 kcal
-
3g rum6 kcal
A sütéshez
-
71g napraforgó olaj626 kcal
A tálaláshoz
-
33g lekvár/ dzsem93 kcal
-
17g porcukor65 kcal
- 5% Fehérje
- 48% Szénhidrát
- 34% Zsír
A tésztához
-
250g finomliszt910 kcal
-
250g rétesliszt910 kcal
-
40g tojássárgája129 kcal
-
50g porcukor194 kcal
-
500g tej280 kcal
-
25g élesztő26 kcal
-
50g vaj359 kcal
-
16g rum37 kcal
A sütéshez
-
425g napraforgó olaj3757 kcal
A tálaláshoz
-
200g lekvár/ dzsem556 kcal
-
100g porcukor387 kcal
- 5% Fehérje
- 48% Szénhidrát
- 34% Zsír
A tésztához
-
13.1g finomliszt48 kcal
-
13.1g rétesliszt48 kcal
-
2.1g tojássárgája7 kcal
-
2.6g porcukor10 kcal
-
26.2g tej15 kcal
-
1.3g élesztő1 kcal
-
2.6g vaj19 kcal
-
0.8g rum2 kcal
A sütéshez
-
22.3g napraforgó olaj197 kcal
A tálaláshoz
-
10.5g lekvár/ dzsem29 kcal
-
5.2g porcukor20 kcal
- 5% Fehérje
- 48% Szénhidrát
- 34% Zsír
- 12% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 12.7 g
Zsír
-
Összesen 81.9 g
-
Telített zsírsav 15 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 36 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 27 g
-
Koleszterin 90 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 382.4 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 33 mg
-
Kálcium 126 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 22 mg
-
Foszfor 138 mg
-
Nátrium 60 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 115.9 g
-
Cukor 45 mg
-
Élelmi rost 3 mg
VÍZ
-
Összesen 29.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 82 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 30 mg
-
C vitamin: 3 mg
-
D vitamin: 15 micro
-
K vitamin: 5 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 68 micro
-
Kolin: 70 mg
-
Retinol - A vitamin: 81 micro
-
α-karotin 3 micro
-
β-karotin 19 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 88 micro
- 5% Fehérje
- 48% Szénhidrát
- 34% Zsír
- 12% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 76.3 g
Zsír
-
Összesen 491.7 g
-
Telített zsírsav 90 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 214 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 160 g
-
Koleszterin 542 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 2294.4 g
-
Cink 7 mg
-
Szelén 199 mg
-
Kálcium 755 mg
-
Vas 9 mg
-
Magnézium 131 mg
-
Foszfor 831 mg
-
Nátrium 358 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 4 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 695.2 g
-
Cukor 268 mg
-
Élelmi rost 18 mg
VÍZ
-
Összesen 177.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 494 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 177 mg
-
C vitamin: 18 mg
-
D vitamin: 87 micro
-
K vitamin: 28 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 9 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 408 micro
-
Kolin: 418 mg
-
Retinol - A vitamin: 484 micro
-
α-karotin 15 micro
-
β-karotin 114 micro
-
β-crypt 13 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 528 micro
- 5% Fehérje
- 48% Szénhidrát
- 34% Zsír
- 12% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 4 g
Zsír
-
Összesen 25.8 g
-
Telített zsírsav 5 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 11 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 8 g
-
Koleszterin 28 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 120.4 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 10 mg
-
Kálcium 40 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 7 mg
-
Foszfor 44 mg
-
Nátrium 19 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 36.5 g
-
Cukor 14 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 9.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 26 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 9 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 5 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 21 micro
-
Kolin: 22 mg
-
Retinol - A vitamin: 25 micro
-
α-karotin 1 micro
-
β-karotin 6 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 28 micro
Hozzávalók
A tésztához
-
25 dkg finomliszt
-
25 dkg rétesliszt
-
2 db tojássárgája
-
5 dkg porcukor
-
5 dl tej
-
2.5 dkg élesztő
-
2 ek rum
A sütéshez
-
5 dl napraforgó olaj
A tálaláshoz
-
20 dkg lekvár/ dzsem
-
10 dkg porcukor
Elkészítés
A tésztához
- Az élesztőt 1,5-2 dl langyos tejben 1 kk cukorral felfuttatjuk.
- A szobahőmérsékletű lisztet, tojássárgáját, a porcukrot egy dagasztótálba rakjuk. Beleöntjük a felfuttatott élesztőt, és a robotgép dagasztóspiráljával nekilátunk a dagasztásnak. Menet közben még hozzáadunk annyi tejet, amennyit felvesz, és hólyagosra dagasztjuk, amíg a tészta az edény falától elválik.
- Ekkor belekeverünk még 1-2 ek rumot, majd a folyékonyra olvasztott, de nem meleg vajat.
- Konyharuhával letakarva meleg helyen 1 órán át kelesztjük.
- Az 1 óra elteltével kinyújtjuk és egy pohárral kiszaggatjuk. A leeső részeket újra összegyúrjuk, és ha másként nem megy, kézzel nagyjából a kiszaggatott méretűhöz hasonló darabokat kerekítünk belőlük.
- A fánkokat letakarva a gyúrótáblán még egy fél órát pihentetjük.
- Fél óra elteltével olajat forrósítunk, és annyi fánkot teszünk a serpenyőbe, amennyi kényelmesen elfér. Fedő alatt azt a felét sütjük meg először, amelyik a gyúródeszkán felül volt, úgy hogy a közepüket egy kissé benyomjuk a hüvelykujjunkkal. Nagyon hamar 1-2 perc alatt aranybarnára sül, vigyázzunk, meg ne égessük! Átfordítjuk a másik oldalára, és ezt már fedő nélkül sütjük szépre, ez is gyorsan megy. (Ebből a mennyiségből 6-7 cm átmérőjű pohárral szaggatva 30 db fánk lesz. Nem óriások, de finom, szalagosak.)
- Ízlés szerint porcukorral, lekvárral kínáljuk!
- Sütés ideje: 20 perc
- Elkészítettem: 10 alkalommal
- Receptkönyvben: 16
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 1
- Össznézettség: 5753
- Feltöltés dátuma: 2012. január 27.
Ajánló
Fontos, hogy a gyúródeszkán alul lévő oldalt süssük először, feltétlenül fedő alatt, kis mélyedéssel a közepén. Miután átfordítottuk, fedő nélkül süssük tovább. Az 1-2 evőkanál rum ahhoz kell, hogy ne szívja magába a tészta az olajat sütés közben (a rum helyettesíthető vodkával, barackpálinkával, stb.).
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- mikor:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
Sokáig nem mertem kelt tésztával próbálkozni, Anyu annyi buktatót sorolt fel, hogy nem mindegy, milyen a liszt, az alapanyagok hőmérséklete, az élesztő frissessége, a kelesztés alatti szobahőmérséklet, és így tovább. Elijesztett, na. De aztán egyszer erőt vettem magamon, nehogy már pont a kelt tészta ne menjen!!! És addig faggattam a betartandó "szabályokról", míg minden instrukcióját betartva a fánk is sikerült. És azóta még néhányszor, egyre nagyobb bátorsággal vágtam bele.