Fantasztikus diós bejgli - főzve
- 9% Fehérje
- 43% Szénhidrát
- 26% Zsír
A tésztához
-
63g finomliszt228 kcal
-
3g cukor10 kcal
-
14g tojás17 kcal
-
13g tej7 kcal
-
0g só0 kcal
-
3g élesztő3 kcal
A töltelékhez
-
44g dió286 kcal
-
19g cukor73 kcal
-
31g habtejszín91 kcal
-
1g zsemlemorzsa5 kcal
-
3g mazsola8 kcal
-
0g fahéj0 kcal
-
0g citromhéj0 kcal
-
0g szegfűszeg0 kcal
-
1g citromlé0 kcal
Az öntethez
-
13g vaj90 kcal
-
3g cukor10 kcal
-
3g zsemlemorzsa10 kcal
- 9% Fehérje
- 43% Szénhidrát
- 26% Zsír
A tésztához
-
500g finomliszt1820 kcal
-
20g cukor77 kcal
-
110g tojás138 kcal
-
100g tej56 kcal
-
0g só0 kcal
-
20g élesztő21 kcal
A töltelékhez
-
350g dió2289 kcal
-
150g cukor581 kcal
-
250g habtejszín730 kcal
-
10g zsemlemorzsa40 kcal
-
22g mazsola66 kcal
-
0g fahéj0 kcal
-
1g citromhéj0 kcal
-
0g szegfűszeg0 kcal
-
8g citromlé2 kcal
Az öntethez
-
100g vaj717 kcal
-
20g cukor77 kcal
-
20g zsemlemorzsa79 kcal
- 9% Fehérje
- 43% Szénhidrát
- 26% Zsír
A tésztához
-
29.7g finomliszt108 kcal
-
1.2g cukor5 kcal
-
6.5g tojás8 kcal
-
5.9g tej3 kcal
-
0g só0 kcal
-
1.2g élesztő1 kcal
A töltelékhez
-
20.8g dió136 kcal
-
8.9g cukor35 kcal
-
14.9g habtejszín43 kcal
-
0.6g zsemlemorzsa2 kcal
-
1.3g mazsola4 kcal
-
0g fahéj0 kcal
-
0.1g citromhéj0 kcal
-
0g szegfűszeg0 kcal
-
0.5g citromlé0 kcal
Az öntethez
-
5.9g vaj43 kcal
-
1.2g cukor5 kcal
-
1.2g zsemlemorzsa5 kcal
- 9% Fehérje
- 43% Szénhidrát
- 26% Zsír
- 22% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 16.6 g
Zsír
-
Összesen 50.6 g
-
Telített zsírsav 16 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 10 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 22 g
-
Koleszterin 107 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 583.1 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 29 mg
-
Kálcium 107 mg
-
Vas 3 mg
-
Magnézium 90 mg
-
Foszfor 282 mg
-
Nátrium 67 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 84.4 g
-
Cukor 29 mg
-
Élelmi rost 5 mg
VÍZ
-
Összesen 43.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 192 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 17 micro
-
K vitamin: 3 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 90 micro
-
Kolin: 69 mg
-
Retinol - A vitamin: 189 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 44 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 76 micro
- 9% Fehérje
- 43% Szénhidrát
- 26% Zsír
- 22% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 132.8 g
Zsír
-
Összesen 404.8 g
-
Telített zsírsav 126 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 82 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 175 g
-
Koleszterin 853 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 4665 g
-
Cink 19 mg
-
Szelén 229 mg
-
Kálcium 859 mg
-
Vas 20 mg
-
Magnézium 724 mg
-
Foszfor 2258 mg
-
Nátrium 534 mg
-
Réz 7 mg
-
Mangán 16 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 675 g
-
Cukor 228 mg
-
Élelmi rost 41 mg
VÍZ
-
Összesen 349.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1540 micro
-
B6 vitamin: 3 mg
-
B12 Vitamin: 2 micro
-
E vitamin: 8 mg
-
C vitamin: 11 mg
-
D vitamin: 137 micro
-
K vitamin: 28 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 3 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 15 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 723 micro
-
Kolin: 548 mg
-
Retinol - A vitamin: 1511 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 350 micro
-
β-crypt 9 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 610 micro
- 9% Fehérje
- 43% Szénhidrát
- 26% Zsír
- 22% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 7.9 g
Zsír
-
Összesen 24.1 g
-
Telített zsírsav 7 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 5 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 10 g
-
Koleszterin 51 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 277.5 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 14 mg
-
Kálcium 51 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 43 mg
-
Foszfor 134 mg
-
Nátrium 32 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 40.2 g
-
Cukor 14 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 20.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 92 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 8 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 43 micro
-
Kolin: 33 mg
-
Retinol - A vitamin: 90 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 21 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 36 micro
Hozzávalók
A tésztához
A töltelékhez
-
150 g cukor
-
2.5 dl habtejszín
-
1 ek zsemlemorzsa
-
1 marék mazsola
-
1 kk fahéj
-
1 kk citromhéj
Az öntethez
-
10 dkg vaj
-
2 ek cukor
-
2 ek zsemlemorzsa
Elkészítés
A tésztához
- A mazsolát előző nap - ízlés szerint - beáztat(hat)juk egy kis citromlébe és rumba.
- A hozzávalókból tésztát gyúrunk, majd szobahőmérsékleten kb. 30 percig kelesztjük (amíg nagyjából a kétszeresére dagad).
- Amíg a tészta kel, elkészítjük a krémet: a diót, cukrot és a fűszereket összekeverjük. Hozzáadjuk a mazsolát és a tejszínt, majd addig kavargatjuk, amíg egyenletes masszát kapunk.
- A megkelt tésztát két részre osztjuk, az egyik gombócot téglalap alakúra nyújtjuk, és ráfektetjük tiszta, nedves konyharuhára.
- Megkenjük a krém felével, majd lazán felcsavarjuk, és betekerjük a konyharuhába. A konyharuha két végére gumit teszünk, hogy ne essen szét a hurkánk főzés közben. A másik adaggal ugyanígy járunk el.
- Hagyjuk a "csomagokat" kb. 10 percig kelni, eközben nagy átmérőjű lábasban (akkorában, hogy bele tudjuk fektetni a tésztát), felforralunk kb. 5 ujjnyi, sós vizet (a lényeg, hogy ha beletesszük a tésztát, kb. a 2/3-át lepje el a víz).
- 18-20 percig főzzük a tésztát, majd megfordítjuk, és a másik oldalán is 18-20 percig főzzük, így mindenhol egyenletesen átfől.
- Miközben készül a rendhagyó bejglink, elkészítjük az öntetet: felolvasztjuk a vajat, benne a cukrot, és pár perc alatt megpirítjuk a zsemlemorzsát.
- Mikor a tészta megfőtt, óvatosan kicsavarjuk a konyharuhából, majd pár perc múlva felszeleteljük, és meglocsoljuk az öntettel.
- Még melegen, azonnal tálaljuk.
- Elkészítettem: 1 alkalommal
- Receptkönyvben: 47
- Tegnapi nézettség: 9
- 7 napos nézettség: 21
- Össznézettség: 14081
- Feltöltés dátuma: 2011. december 20.
Ajánló
A krém még finomabb, ha a diót először átfőzzük a tejszínnel. Ezenkívül azt is mondta a néni, hogy ha megszórom a konyharuhát zsemlemorzsával, könnyebben le lehet fejteni a tésztáról, amikor kész (lustaságom persze ezt sem tette meg). No, azért nem kell aggódni, így is, úgy is pillanatok alatt elfogy :)
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- konyhatechnológia:
-
- vegetáriánus:
Sosem voltam nagy bejgliimádó. Persze rendszeresen eljött a Karácsony, s vele a kötelező bejglievés... Idén is gondolkodtam, mit süssek, amikor eszembe jutott a Trenta völgyében lakó szomszéd néni diós tekercse! Gyermekkorom imádott édessége! Meleg, szaftos, abbahagyhatatlan... Így aztén eldöntöttem, hogy idén nem sütni, hanem főzni fogom a bejglit :) A képen látható a "főpróba" eredménye. Mindenkinek ajánlom ezt az isteni édességet, egyenesen a csodálatos Júliai Alpok lábától, ahol egy-egy idős néni őrzi még a tradicionális szlovén konyha remekeinek receptjét.