Eton mess, angol habcsókos desszert bogyós gyümölcsökkel
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
gluténmentes
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
Foxpost
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
90 °C
- 2% Fehérje
- 27% Szénhidrát
- 9% Zsír
Habcsók
-
33g cukor126 kcal
-
20g tojásfehérje10 kcal
Tejszínhab
-
63g habtejszín183 kcal
-
13g porcukor48 kcal
Bogyós gyümölcsök
-
25g eper8 kcal
-
25g áfonya14 kcal
-
25g szeder10 kcal
-
25g piros ribizli14 kcal
-
0g citromlé0 kcal
-
1g citromhéj0 kcal
-
3g cukor10 kcal
-
0g bazsalikom0 kcal
Összesen
423
kcal
- 2% Fehérje
- 27% Szénhidrát
- 9% Zsír
Habcsók
-
130g cukor503 kcal
-
80g tojásfehérje42 kcal
Tejszínhab
-
250g habtejszín730 kcal
-
50g porcukor194 kcal
Bogyós gyümölcsök
-
100g eper30 kcal
-
100g áfonya57 kcal
-
100g szeder41 kcal
-
100g piros ribizli55 kcal
-
0g citromlé0 kcal
-
3g citromhéj1 kcal
-
10g cukor39 kcal
-
0g bazsalikom0 kcal
Összesen
1692
kcal
- 2% Fehérje
- 27% Szénhidrát
- 9% Zsír
Habcsók
-
14.1g cukor55 kcal
-
8.7g tojásfehérje5 kcal
Tejszínhab
-
27.1g habtejszín79 kcal
-
5.4g porcukor21 kcal
Bogyós gyümölcsök
-
10.8g eper3 kcal
-
10.8g áfonya6 kcal
-
10.8g szeder4 kcal
-
10.8g piros ribizli6 kcal
-
0g citromlé0 kcal
-
0.3g citromhéj0 kcal
-
1.1g cukor4 kcal
-
0g bazsalikom0 kcal
Összesen
183
kcal
- 2% Fehérje
- 27% Szénhidrát
- 9% Zsír
- 62% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 4.6 g
Zsír
-
Összesen 19.7 g
-
Telített zsírsav 12 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 6 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 69 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 213.9 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 5 mg
-
Kálcium 66 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 19 mg
-
Foszfor 66 mg
-
Nátrium 56 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 60.7 g
-
Cukor 56 mg
-
Élelmi rost 3 mg
VÍZ
-
Összesen 142 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 179 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 33 mg
-
D vitamin: 14 micro
-
K vitamin: 14 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 18 micro
-
Kolin: 18 mg
-
Retinol - A vitamin: 171 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 84 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 66 micro
Összesen
423
kcal
- 2% Fehérje
- 27% Szénhidrát
- 9% Zsír
- 62% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 18.3 g
Zsír
-
Összesen 78.7 g
-
Telített zsírsav 48 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 23 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 3 g
-
Koleszterin 278 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 855.6 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 20 mg
-
Kálcium 265 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 77 mg
-
Foszfor 264 mg
-
Nátrium 224 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 242.9 g
-
Cukor 224 mg
-
Élelmi rost 14 mg
VÍZ
-
Összesen 567.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 714 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 4 mg
-
C vitamin: 131 mg
-
D vitamin: 58 micro
-
K vitamin: 58 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 74 micro
-
Kolin: 70 mg
-
Retinol - A vitamin: 685 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 336 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 264 micro
Összesen
1692
kcal
- 2% Fehérje
- 27% Szénhidrát
- 9% Zsír
- 62% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 2 g
Zsír
-
Összesen 8.5 g
-
Telített zsírsav 5 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 2 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 30 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 92.7 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 2 mg
-
Kálcium 29 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 8 mg
-
Foszfor 29 mg
-
Nátrium 24 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 26.3 g
-
Cukor 24 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 61.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 77 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 14 mg
-
D vitamin: 6 micro
-
K vitamin: 6 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 8 micro
-
Kolin: 8 mg
-
Retinol - A vitamin: 74 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 36 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 29 micro
Összesen
183
kcal
-
Nosalty kipróbálta
Hozzávalók
Elkészítés
Habcsók
- Első körben készítsük el a habcsókot. Melegítsük elő a sütőt 90-100 fokra, Illetve sütőpapírral béleljünk ki egy gáztepsit.
- A tojásfehérjéket kissé verjük fel elektromos habverővel, majd adjuk hozzá fokozatosan a kristálycukrot. Fényes, stabil, kemény habot kell kapnunk.
- A habcsókmasszát töltsük habzsákba, kerek csillagcsővel a végén. A sütőpapírral bélelt tepsire négy nagy rusztikus halmot nyomjunk, egymástól 3-4 cm távolságra.
- Toljuk a sütőbe, és másfél-két órát (sütőfüggő) szárítsuk, amíg a habcsókok ropogósak nem lesznek.
- Miután elkészültek, nyitott ajtó mellett hagyjuk még 20-30 percig pihenni őket a lekapcsolt sütőben. Majd tegyük rácsra őket, és hagyjuk teljesen kihűlni.
- Akkor igazán jók, ha kívül kemények és roppanósak, de belül még kissé ragacsosak, szaftosak maradnak.
Tejszínhab
- A tejszínt fokozatosan habbá verjük a porcukorral. Nem kell túl keményre, inkább maradjon laza, könnyed. A habot töltsük habszákba tetszőleges csillagcsővel.
Bogyós gyümölcsök
- A gyümölcsöket keverjük össze a citrom levével és héjával, a cukorral és a bazsalikommal. Picit hagyjuk állni, és jöhet is a tálalás.
- A habcsókokat nagyobb darabokra törjük, ezeket egy szép tányérra tesszük, majd rányomunk egy jó adagot a tejszínhabból. Végül óvatosan kanalazunk rá a bogyós gyümölcsös salátából.
- Kész is! Könnyed, egyszerű, és nagyon nyári
- Sütés hőfoka: 90 °C
- Sütés módja: hőlégkeveréses
- Sütés ideje: 90 perc
- Elkészítettem: 10 alkalommal
- Receptkönyvben: 33
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 4
- Össznézettség: 1433
- Feltöltés dátuma: 2021. május 12.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- maradékból:
-
- vegetáriánus:
-
-
alkalom:
- valentin-nap ,
- márton-nap ,
- vasárnapi ebéd ,
- anyák napja ,
- halloween ,
- születésnap ,
- farsang ,
- szüret ,
- hanuka ,
- buli receptek
-
alkalom:
-
- Speciális étrendek:
Foxpost
10 recept
Mit ahogy az a legtöbb jól sikerült receptre jellemző, ez a desszert is a véletlen műve. Az angliai Eton egyetemen született a XIX. században, nevét a „mess-ről”, magyarul káoszról kapta, ugyanis ez a süti egy gyorsan összedobható, rendezetlen, kusza kupac. Összetört habcsók az alapja, amire jó adag tejszínhab és autentikusan rengeteg friss piros gyümölcs kerül. Mostanra már szinte bármilyen gyümölccsel szervírozható, sőt, csokoládéval vagy karamellával is kombinálható. Akár készen vásárolt habcsókból is el lehet készíteni, sőt, nem utolsó sorban még gluténmentes is. Mi most egy színpompás, bogyós gyümölcsös salátával tálaltuk ezt a roppanós, ragacsos nyalánksághalmot.