Az eredeti bajor császármorzsa
- 4% Fehérje
- 27% Szénhidrát
- 7% Zsír
A császármorzsához
-
25g tej14 kcal
-
15g finomliszt55 kcal
-
83g tojás104 kcal
-
40g cukor155 kcal
-
15g vaj108 kcal
-
11g mazsola33 kcal
-
0g só0 kcal
Az almapüréhez
-
170g alma80 kcal
-
0g szegfűszeg0 kcal
-
0g fahéjrúd0 kcal
- 4% Fehérje
- 27% Szénhidrát
- 7% Zsír
A császármorzsához
-
50g tej28 kcal
-
30g finomliszt109 kcal
-
165g tojás208 kcal
-
80g cukor310 kcal
-
30g vaj215 kcal
-
22g mazsola66 kcal
-
0g só0 kcal
Az almapüréhez
-
340g alma159 kcal
-
0g szegfűszeg0 kcal
-
0g fahéjrúd0 kcal
- 4% Fehérje
- 27% Szénhidrát
- 7% Zsír
A császármorzsához
-
7g tej4 kcal
-
4.2g finomliszt15 kcal
-
23g tojás29 kcal
-
11.2g cukor43 kcal
-
4.2g vaj30 kcal
-
3.1g mazsola9 kcal
-
0g só0 kcal
Az almapüréhez
-
47.4g alma22 kcal
-
0g szegfűszeg0 kcal
-
0g fahéjrúd0 kcal
- 4% Fehérje
- 27% Szénhidrát
- 7% Zsír
- 63% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Lut-zea
Fehérje
-
Összesen 12.3 g
Zsír
-
Összesen 20 g
-
Telített zsírsav 10 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 6 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 302 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 460 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 28 mg
-
Kálcium 91 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 24 mg
-
Foszfor 191 mg
-
Nátrium 122 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 82.8 g
-
Cukor 64 mg
-
Élelmi rost 5 mg
VÍZ
-
Összesen 192.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 223 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 7 mg
-
D vitamin: 60 micro
-
K vitamin: 5 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 44 micro
-
Kolin: 224 mg
-
Retinol - A vitamin: 217 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 65 micro
-
β-crypt 23 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 412 micro
- 4% Fehérje
- 27% Szénhidrát
- 7% Zsír
- 63% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Lut-zea
Fehérje
-
Összesen 24.6 g
Zsír
-
Összesen 40 g
-
Telített zsírsav 20 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 12 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 4 g
-
Koleszterin 605 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 920 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 56 mg
-
Kálcium 183 mg
-
Vas 4 mg
-
Magnézium 48 mg
-
Foszfor 382 mg
-
Nátrium 245 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 165.6 g
-
Cukor 129 mg
-
Élelmi rost 9 mg
VÍZ
-
Összesen 384.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 447 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 3 mg
-
C vitamin: 15 mg
-
D vitamin: 119 micro
-
K vitamin: 10 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 87 micro
-
Kolin: 448 mg
-
Retinol - A vitamin: 434 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 130 micro
-
β-crypt 47 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 824 micro
- 4% Fehérje
- 27% Szénhidrát
- 7% Zsír
- 63% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Lut-zea
Fehérje
-
Összesen 3.4 g
Zsír
-
Összesen 5.6 g
-
Telített zsírsav 3 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 2 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 84 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 128.3 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 8 mg
-
Kálcium 25 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 7 mg
-
Foszfor 53 mg
-
Nátrium 34 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 23.1 g
-
Cukor 18 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 53.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 62 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 2 mg
-
D vitamin: 17 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 12 micro
-
Kolin: 63 mg
-
Retinol - A vitamin: 60 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 18 micro
-
β-crypt 7 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 115 micro
Hozzávalók
Elkészítés
A császármorzsához
- Áztassunk eredetileg vízbe (de lehet rumba is) a mazsolát.
- Készítsük el az almapürét. Ehhez hámozzuk meg az almákat, vágjuk kockára. Annyi vízzel tegyük fel főni, ami félig sem lepi el, szórjuk hozzá a fűszereket és pároljuk puhára. Ha kész, egyszerűen tördeljük össze a lével együtt és tegyük félre hűlni, majd hűtsük jéghidegre.
- A morzsához először merjük tálba a tejet, a lisztet és keverjük csomómentesre. Rendkívül sűrű masszát kapunk. Ehhez adjuk a 3 tojássárgájat, szintén keverjük simára.A fehérjét verjük habbá egy csipet sóval, és ebbe óvatosan forgassuk bele.
- Melegítsünk fel egy jó nagy serpenyőt. Elektromos tűzhelylapon 2,5-3-as fokozaton, gázon a lehető legkisebb lángon tegyük oda. Tegyünk bele 2 tk vajat és olvasszuk fel. Ha már elég meleg a serpenyő, tegyük belea lecsepegtetett mazsolát és3-4 percig melegítsük.
- Öntsük rá a tésztát. Elég vastag lesz. Hagyjuk magára a következő 10 percben, de csak akkor,ha jól ismerjük a tűzhelyünket. Kb. 10 perc után, akkor is, ha még habos a teteje, vágjuk faspatulával 4 felé és ezeket fordítsuk meg. Ezt süssükkb.újabb 5 percig. Nagyon fontos: egészen haloványra sütjük csak ekkor, a színét a karamellizálás adja majd meg.
- Ezután szórjunk minden negyedre 1 ek kristálycukrot, fordítsuk meg, hogy a cukros oldal alulra kerüljönés tekerjük fel a lángot. Elektromos lapon 7- es fokozat, gázon jó közepes láng legyen. Ekkor dobjunk még bele 1 tk vajat is.
- 2-3 perc után, amikor már látszik, hogy a cukor elolvadt alulés kezd barnulni, szórjuk meg a most felül lévő oldalt is, minden negyedet egy 1 ek cukorral és újra fordítsuk meg a lapokat.
- Ekkor az eddig alullévő oldal kerül felülre,már szép barna, ropogós a karamelltől, eztmost szórjuk meg - ha valakiszeretné -pirított, szeleteltmandulával, hogy bele tudjon ragadni a karamellbe.
- Amikor már alul is barnul, olvada cukor, vegyük le a tűzről és csak most vagdossuk a spatulával kisebb darabokra.
- Szedjük tányérra és a behűtött, hideg almapürével tálajuk.
- Sütés ideje: 20 perc
- Receptkönyvben: 1515
- Tegnapi nézettség: 6
- 7 napos nézettség: 19
- Össznézettség: 187301
- Feltöltés dátuma: 2010. április 28.
Ajánló
pH besorolás: erősen savasít
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- vegetáriánus:
Kedves olvasók: szájbarágás következik. Minden, amit a császármorzsáról eddig hittünk, most új értelmet nyer. Erősen remélem... A császármorzsáról szintén keringenek tévhitek, mint ahogy majdnem mindenről úgy általában. Először is: német étel. Másodszor nincs benne búzadara. Ez amolyan szokásos "magyarosch" megoldás volt, hogy nagyanyáink kicsit laktatóbbá tegyék, aztán szépen így is maradt. Az ilyet daramorzsának hívjuk. Semmi köze a császármorzsához. Harmadszor: sosem lekvárral ették, hanem összetört almakompóttal. Negyedszer: a cukrot nem a tésztába teszik, hanem rákaramellizálják. Mint minden ételnek, ennek is megvan a maga sztorija. Több is közszájon forog, egyben azonban mind azonosak: a téma Ferenc József császár. A legnépszerűbb legenda, miszerint őfelsége eltévedt egy kilovaglás alkalmával a nagy rengeteg erdőben és ráesteledett. Addig bolyongott, amíg egyszercsak felfedezett egy erdei lakot, ahová bekopogtatott és éjszakai szállást kért. Természetesen - ahogy a jó mesékben szokás - nem tudták, ki ő. A feleség annak rendje s módja szerint megvendégelte a fáradt jövevényt. Ehhez a régi német Holzfällerschmarrn nevű ételt reformálta át egy kicsit, ami lisztből és zsírból készül hasonló módon. Ìgy készült el az édes változat. A másik történet szerint egyszerűen az udvari szakács elrontott palacsintája került feldarabolásra és új ételként szolgálták fel. A harmadik történet, ami inkább egy romantikus fáma, hogy ezt ették először együtt Sissivel az eljegyzési vacsorájuk desszertjeként. No, bármi is a történet, egy dolog bizonyos: nagy kedvencről van szó. Ez egy olyan recept, aminél finomabbat nem nagyon ettem. Még ehhez hasonlót sem. Még az osztrák síhütték sem ezt a fajtát készítik, rosszabb esetben kész porból gyártják. Az étterem, ahol sikerült megkóstolni, igen érdekes. Egy régi templom ad neki otthont, és az egész hangulata rendkívül fura. Itt el lehet látogatni a weboldalra is. A szakács, aki kiközvetítette a receptet, annyit mondott: kb. a 20. után már ráérez az ember...Bíztató volt. Nem egyszerű. Nagyon oda kell figyelni a serpenyő hőfokára - néhány elegánsan feketére karamellizált adag után, bizton mondhatom... De aztán lassan sikerült. Kívül a karamelltől forrón roppanós, belül finom szivacsos puha, együtt a hideg almapürével... Sok szeretettel mindenkinek. Az eredeti császármorzsa.