r
Nosalty Logó

Az eredeti bajor császármorzsa

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
P.
Az eredeti bajor császármorzsa
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
  • 4% Fehérje
  • 27% Szénhidrát
  • 7% Zsír

A császármorzsához

Az almapüréhez

Összesen 549 kcal
  • 4% Fehérje
  • 27% Szénhidrát
  • 7% Zsír

A császármorzsához

Az almapüréhez

Összesen 1095 kcal
  • 4% Fehérje
  • 27% Szénhidrát
  • 7% Zsír

A császármorzsához

Az almapüréhez

Összesen 152 kcal
  • 4% Fehérje
  • 27% Szénhidrát
  • 7% Zsír
  • 63% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    12.3 g

Zsír

  • Összesen
    20 g
  • Telített zsírsav
    10 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    6 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    302 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    460 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    28 mg
  • Kálcium
    91 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    24 mg
  • Foszfor
    191 mg
  • Nátrium
    122 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    82.8 g
  • Cukor
    64 mg
  • Élelmi rost
    5 mg

VÍZ

  • Összesen
    192.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    223 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    7 mg
  • D vitamin:
    60 micro
  • K vitamin:
    5 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    44 micro
  • Kolin:
    224 mg
  • Retinol - A vitamin:
    217 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    65 micro
  • β-crypt
    23 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    412 micro
Összesen 549 kcal
  • 4% Fehérje
  • 27% Szénhidrát
  • 7% Zsír
  • 63% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    24.6 g

Zsír

  • Összesen
    40 g
  • Telített zsírsav
    20 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    12 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    4 g
  • Koleszterin
    605 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    920 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    56 mg
  • Kálcium
    183 mg
  • Vas
    4 mg
  • Magnézium
    48 mg
  • Foszfor
    382 mg
  • Nátrium
    245 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    165.6 g
  • Cukor
    129 mg
  • Élelmi rost
    9 mg

VÍZ

  • Összesen
    384.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    447 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    15 mg
  • D vitamin:
    119 micro
  • K vitamin:
    10 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    87 micro
  • Kolin:
    448 mg
  • Retinol - A vitamin:
    434 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    130 micro
  • β-crypt
    47 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    824 micro
Összesen 1095 kcal
  • 4% Fehérje
  • 27% Szénhidrát
  • 7% Zsír
  • 63% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    3.4 g

Zsír

  • Összesen
    5.6 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    84 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    128.3 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    8 mg
  • Kálcium
    25 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    7 mg
  • Foszfor
    53 mg
  • Nátrium
    34 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    23.1 g
  • Cukor
    18 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    53.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    62 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    17 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    12 micro
  • Kolin:
    63 mg
  • Retinol - A vitamin:
    60 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    18 micro
  • β-crypt
    7 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    115 micro
Összesen 152 kcal

Hozzávalók

A császármorzsához

Az almapüréhez

Elkészítés

A császármorzsához

  1. Áztassunk eredetileg vízbe (de lehet rumba is) a mazsolát.
  2. Készítsük el az almapürét. Ehhez hámozzuk meg az almákat, vágjuk kockára. Annyi vízzel tegyük fel főni, ami félig sem lepi el, szórjuk hozzá a fűszereket és pároljuk puhára. Ha kész, egyszerűen tördeljük össze a lével együtt és tegyük félre hűlni, majd hűtsük jéghidegre.
  3. A morzsához először merjük tálba a tejet, a lisztet és keverjük csomómentesre. Rendkívül sűrű masszát kapunk. Ehhez adjuk a 3 tojássárgájat, szintén keverjük simára.A fehérjét verjük habbá egy csipet sóval, és ebbe óvatosan forgassuk bele.
  4. Melegítsünk fel egy jó nagy serpenyőt. Elektromos tűzhelylapon 2,5-3-as fokozaton, gázon a lehető legkisebb lángon tegyük oda. Tegyünk bele 2 tk vajat és olvasszuk fel. Ha már elég meleg a serpenyő, tegyük belea lecsepegtetett mazsolát és3-4 percig melegítsük.
  5. Öntsük rá a tésztát. Elég vastag lesz. Hagyjuk magára a következő 10 percben, de csak akkor,ha jól ismerjük a tűzhelyünket. Kb. 10 perc után, akkor is, ha még habos a teteje, vágjuk faspatulával 4 felé és ezeket fordítsuk meg. Ezt süssükkb.újabb 5 percig. Nagyon fontos: egészen haloványra sütjük csak ekkor, a színét a karamellizálás adja majd meg.
  6. Ezután szórjunk minden negyedre 1 ek kristálycukrot, fordítsuk meg, hogy a cukros oldal alulra kerüljönés tekerjük fel a lángot. Elektromos lapon 7- es fokozat, gázon jó közepes láng legyen. Ekkor dobjunk még bele 1 tk vajat is.
  7. 2-3 perc után, amikor már látszik, hogy a cukor elolvadt alulés kezd barnulni, szórjuk meg a most felül lévő oldalt is, minden negyedet egy 1 ek cukorral és újra fordítsuk meg a lapokat.
  8. Ekkor az eddig alullévő oldal kerül felülre,már szép barna, ropogós a karamelltől, eztmost szórjuk meg - ha valakiszeretné -pirított, szeleteltmandulával, hogy bele tudjon ragadni a karamellbe.
  9. Amikor már alul is barnul, olvada cukor, vegyük le a tűzről és csak most vagdossuk a spatulával kisebb darabokra.
  10. Szedjük tányérra és a behűtött, hideg almapürével tálajuk.
  • Sütés ideje: 20 perc
  • Receptkönyvben: 1515
  • Tegnapi nézettség: 6
  • 7 napos nézettség: 19
  • Össznézettség: 187301
  • Feltöltés dátuma: 2010. április 28.

Ajánló

pH besorolás: erősen savasít

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Kedves olvasók: szájbarágás következik. Minden, amit a császármorzsáról eddig hittünk, most új értelmet nyer. Erősen remélem... A császármorzsáról szintén keringenek tévhitek, mint ahogy majdnem mindenről úgy általában. Először is: német étel. Másodszor nincs benne búzadara. Ez amolyan szokásos "magyarosch" megoldás volt, hogy nagyanyáink kicsit laktatóbbá tegyék, aztán szépen így is maradt. Az ilyet daramorzsának hívjuk. Semmi köze a császármorzsához. Harmadszor: sosem lekvárral ették, hanem összetört almakompóttal. Negyedszer: a cukrot nem a tésztába teszik, hanem rákaramellizálják. Mint minden ételnek, ennek is megvan a maga sztorija. Több is közszájon forog, egyben azonban mind azonosak: a téma Ferenc József császár. A legnépszerűbb legenda, miszerint őfelsége eltévedt egy kilovaglás alkalmával a nagy rengeteg erdőben és ráesteledett. Addig bolyongott, amíg egyszercsak felfedezett egy erdei lakot, ahová bekopogtatott és éjszakai szállást kért. Természetesen - ahogy a jó mesékben szokás - nem tudták, ki ő. A feleség annak rendje s módja szerint megvendégelte a fáradt jövevényt. Ehhez a régi német Holzfällerschmarrn nevű ételt reformálta át egy kicsit, ami lisztből és zsírból készül hasonló módon. Ìgy készült el az édes változat. A másik történet szerint egyszerűen az udvari szakács elrontott palacsintája került feldarabolásra és új ételként szolgálták fel. A harmadik történet, ami inkább egy romantikus fáma, hogy ezt ették először együtt Sissivel az eljegyzési vacsorájuk desszertjeként. No, bármi is a történet, egy dolog bizonyos: nagy kedvencről van szó. Ez egy olyan recept, aminél finomabbat nem nagyon ettem. Még ehhez hasonlót sem. Még az osztrák síhütték sem ezt a fajtát készítik, rosszabb esetben kész porból gyártják. Az étterem, ahol sikerült megkóstolni, igen érdekes. Egy régi templom ad neki otthont, és az egész hangulata rendkívül fura. Itt el lehet látogatni a weboldalra is.   A szakács, aki kiközvetítette a receptet, annyit mondott: kb. a 20. után már ráérez az ember...Bíztató volt. Nem egyszerű. Nagyon oda kell figyelni a serpenyő hőfokára - néhány elegánsan feketére karamellizált adag után, bizton mondhatom... De aztán lassan sikerült. Kívül a karamelltől forrón roppanós, belül finom szivacsos puha, együtt a hideg almapürével... Sok szeretettel mindenkinek. Az eredeti császármorzsa.

Hozzávalók

A császármorzsához

Az almapüréhez

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...