Erdélyi zakuszka
cukormentes
laktózmentes
gluténmentes
tejmentes
tojásmentes
Csiki Piroska
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
190 °C
- 2% Fehérje
- 8% Szénhidrát
- 6% Zsír
-
625g paradicsompaprika133 kcal
-
500g padlizsán119 kcal
-
125g vöröshagyma46 kcal
-
80g napraforgó olaj704 kcal
-
94g paradicsomlé16 kcal
-
63g fejtett bab208 kcal
-
1g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
1g fokhagyma1 kcal
Összesen
1227
kcal
- 2% Fehérje
- 8% Szénhidrát
- 6% Zsír
-
5000g paradicsompaprika1066 kcal
-
4000g padlizsán950 kcal
-
1000g vöröshagyma364 kcal
-
638g napraforgó olaj5636 kcal
-
750g paradicsomlé128 kcal
-
500g fejtett bab1665 kcal
-
11g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
6g fokhagyma8 kcal
Összesen
9817
kcal
- 2% Fehérje
- 8% Szénhidrát
- 6% Zsír
-
9 kcal
-
33.6g padlizsán8 kcal
-
8.4g vöröshagyma3 kcal
-
5.4g napraforgó olaj47 kcal
-
6.3g paradicsomlé1 kcal
-
4.2g fejtett bab14 kcal
-
0.1g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
0.1g fokhagyma0 kcal
Összesen
82
kcal
- 2% Fehérje
- 8% Szénhidrát
- 6% Zsír
- 83% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
β-karotin
Fehérje
-
Összesen 26.4 g
Zsír
-
Összesen 83 g
-
Telített zsírsav 11 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 37 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 30 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1638.9 g
-
Cink 5 mg
-
Szelén 11 mg
-
Kálcium 266 mg
-
Vas 10 mg
-
Magnézium 269 mg
-
Foszfor 487 mg
-
Nátrium 587 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 3 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 110.7 g
-
Cukor 47 mg
-
Élelmi rost 37 mg
VÍZ
-
Összesen 1108.2 g
Vitaminok
-
Összesen 1
-
A vitamin (RAE): 831 micro
-
B6 vitamin: 2 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 43 mg
-
C vitamin: 739 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 52 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 9 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 623 micro
-
Kolin: 116 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 103 micro
-
β-karotin 8644 micro
-
β-crypt 2511 micro
-
Likopin 8472 micro
-
Lut-zea 493 micro
Összesen
1227
kcal
- 2% Fehérje
- 8% Szénhidrát
- 6% Zsír
- 83% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
β-karotin
Fehérje
-
Összesen 211.4 g
Zsír
-
Összesen 664 g
-
Telített zsírsav 88 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 296 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 244 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 13110.8 g
-
Cink 37 mg
-
Szelén 89 mg
-
Kálcium 2126 mg
-
Vas 84 mg
-
Magnézium 2149 mg
-
Foszfor 3898 mg
-
Nátrium 4696 mg
-
Réz 9 mg
-
Mangán 24 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 885.3 g
-
Cukor 375 mg
-
Élelmi rost 295 mg
VÍZ
-
Összesen 8865.5 g
Vitaminok
-
Összesen 1
-
A vitamin (RAE): 6648 micro
-
B6 vitamin: 18 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 342 mg
-
C vitamin: 5914 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 417 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 7 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 6 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 73 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 4985 micro
-
Kolin: 931 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 820 micro
-
β-karotin 69150 micro
-
β-crypt 20090 micro
-
Likopin 67778 micro
-
Lut-zea 3946 micro
Összesen
9817
kcal
- 2% Fehérje
- 8% Szénhidrát
- 6% Zsír
- 83% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
β-karotin
Fehérje
-
Összesen 1.8 g
Zsír
-
Összesen 5.6 g
-
Telített zsírsav 1 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 2 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 110.1 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 1 mg
-
Kálcium 18 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 18 mg
-
Foszfor 33 mg
-
Nátrium 39 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 7.4 g
-
Cukor 3 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 74.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 56 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 3 mg
-
C vitamin: 50 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 4 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 42 micro
-
Kolin: 8 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 7 micro
-
β-karotin 581 micro
-
β-crypt 169 micro
-
Likopin 569 micro
-
Lut-zea 33 micro
Összesen
82
kcal
Hozzávalók
-
5 kg paradicsompaprika
-
4 kg padlizsán
-
1 kg vöröshagyma
-
7.5 dl napraforgó olaj
-
7.5 dl paradicsomlé
-
4 db babérlevél
Elkészítés
- Először a padlizsánt süssük meg, utána szűrőbe rakjuk és hagyjuk lecsöpögni. Ezt előző nap is megtehetjük. Gondosan előkészítjük a hozzávalókat, megmossuk, megtisztítjuk. A hagymát darabosra vágjuk, az olajon megdinszteljük, majd szűrőkanállal kiszedjük, és a helyébe rakjuk a kicsumázott és darabokra vágott paprikát. Fedő alatt pároljuk, közben gyakran megkavarjuk, ha megpuhult, a hagymával együtt ledaráljuk.
- Ha babot is teszünk hozzá, azt előre megfőzzük, ha kihűlt, ledaráljuk a padlizsánnal együtt, majd összevegyítjük a paprikás masszával. Hozzáadjuk a paradicsomlét, zúzott fokhagymát és fűszereket. Egy nagyobb lábosba tesszük, ami befér a sütőbe. 180-200 fokra előmelegített sütőbe toljuk, addig hagyjuk, amíg az olaj feljön a tetejére.
- Steril üvegekbe rakjuk (egy nagyon kevés Na-benzoátot szórok a tetejére) és lezárjuk. Száraz dunsztba tesszük, másnapig otthagyjuk.
- Sütés hőfoka: 190 °C
- Sütés ideje: 30 perc
- Elkészítettem: 40 alkalommal
- Receptkönyvben: 107
- Tegnapi nézettség: 1
- 7 napos nézettség: 16
- Össznézettség: 36759
- Feltöltés dátuma: 2018. október 31.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- mikor:
-
- vegetáriánus:
-
-
Speciális étrendek:
- gluténmentes ,
- cukormentes ,
- tejmentes ,
- tojásmentes ,
- laktózmentes ,
- vegán
-
Speciális étrendek:
Csiki Piroska
230 recept
Természetesen készíthetjük nyílt lángon is, de akkor állandóan kell kavarni, mert könnyen odakap, addig kell kavarni, amíg az olaj feljön a tetejére. A sütős változatnál megkenem a lábos felső peremét olajjal , ahová nem ér fel a massza, mert különben ráég a felpattogó cucc. Amikor rotyogni kezd a zakuszka, lecsendesítem a lángot, és letakarom sütőpapírral. Mivel a zakuszka elég kényes, a biztonság kedvéért a lezárt üvegeket tepsibe rakom, vizet töltök alá, és 20 percre betolom a sütőbe, azután rakom száraz dunsztba. Macerásnak tűnik, de megéri, hiszen egy egész évre készítjük.