r
Nosalty Logó

Erdélyi zakuszka

cukormentes laktózmentes gluténmentes tejmentes tojásmentes
Csiki Piroska
Erdélyi zakuszka
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
190 °C
  • 2% Fehérje
  • 8% Szénhidrát
  • 6% Zsír
Összesen 1227 kcal
  • 2% Fehérje
  • 8% Szénhidrát
  • 6% Zsír
Összesen 9817 kcal
  • 2% Fehérje
  • 8% Szénhidrát
  • 6% Zsír
Összesen 82 kcal
  • 2% Fehérje
  • 8% Szénhidrát
  • 6% Zsír
  • 83% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    26.4 g

Zsír

  • Összesen
    83 g
  • Telített zsírsav
    11 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    37 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    30 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1638.9 g
  • Cink
    5 mg
  • Szelén
    11 mg
  • Kálcium
    266 mg
  • Vas
    10 mg
  • Magnézium
    269 mg
  • Foszfor
    487 mg
  • Nátrium
    587 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    3 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    110.7 g
  • Cukor
    47 mg
  • Élelmi rost
    37 mg

VÍZ

  • Összesen
    1108.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    1
  • A vitamin (RAE):
    831 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    43 mg
  • C vitamin:
    739 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    52 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    9 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    623 micro
  • Kolin:
    116 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    103 micro
  • β-karotin
    8644 micro
  • β-crypt
    2511 micro
  • Likopin
    8472 micro
  • Lut-zea
    493 micro
Összesen 1227 kcal
  • 2% Fehérje
  • 8% Szénhidrát
  • 6% Zsír
  • 83% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    211.4 g

Zsír

  • Összesen
    664 g
  • Telített zsírsav
    88 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    296 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    244 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    13110.8 g
  • Cink
    37 mg
  • Szelén
    89 mg
  • Kálcium
    2126 mg
  • Vas
    84 mg
  • Magnézium
    2149 mg
  • Foszfor
    3898 mg
  • Nátrium
    4696 mg
  • Réz
    9 mg
  • Mangán
    24 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    885.3 g
  • Cukor
    375 mg
  • Élelmi rost
    295 mg

VÍZ

  • Összesen
    8865.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    1
  • A vitamin (RAE):
    6648 micro
  • B6 vitamin:
    18 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    342 mg
  • C vitamin:
    5914 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    417 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    7 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    6 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    73 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    4985 micro
  • Kolin:
    931 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    820 micro
  • β-karotin
    69150 micro
  • β-crypt
    20090 micro
  • Likopin
    67778 micro
  • Lut-zea
    3946 micro
Összesen 9817 kcal
  • 2% Fehérje
  • 8% Szénhidrát
  • 6% Zsír
  • 83% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    1.8 g

Zsír

  • Összesen
    5.6 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    110.1 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    1 mg
  • Kálcium
    18 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    18 mg
  • Foszfor
    33 mg
  • Nátrium
    39 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    7.4 g
  • Cukor
    3 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    74.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    56 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    50 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    4 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    42 micro
  • Kolin:
    8 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    7 micro
  • β-karotin
    581 micro
  • β-crypt
    169 micro
  • Likopin
    569 micro
  • Lut-zea
    33 micro
Összesen 82 kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. Először a padlizsánt süssük meg, utána szűrőbe rakjuk és hagyjuk lecsöpögni. Ezt előző nap is megtehetjük. Gondosan előkészítjük a hozzávalókat, megmossuk, megtisztítjuk. A hagymát darabosra vágjuk, az olajon megdinszteljük, majd szűrőkanállal kiszedjük, és a helyébe rakjuk a kicsumázott és darabokra vágott paprikát. Fedő alatt pároljuk, közben gyakran megkavarjuk, ha megpuhult, a hagymával együtt ledaráljuk.
  2. Ha babot is teszünk hozzá, azt előre megfőzzük, ha kihűlt, ledaráljuk a padlizsánnal együtt, majd összevegyítjük a paprikás masszával. Hozzáadjuk a paradicsomlét, zúzott fokhagymát és fűszereket. Egy nagyobb lábosba tesszük, ami befér a sütőbe. 180-200 fokra előmelegített sütőbe toljuk, addig hagyjuk, amíg az olaj feljön a tetejére.
  3. Steril üvegekbe rakjuk (egy nagyon kevés Na-benzoátot szórok a tetejére) és lezárjuk. Száraz dunsztba tesszük, másnapig otthagyjuk.
  • Sütés hőfoka: 190 °C
  • Sütés ideje: 30 perc
  • Elkészítettem: 40 alkalommal
  • Receptkönyvben: 107
  • Tegnapi nézettség: 1
  • 7 napos nézettség: 16
  • Össznézettség: 36759
  • Feltöltés dátuma: 2018. október 31.

Receptkategóriák

Erdélyi zakuszka
Csiki Piroska 230 recept

Természetesen készíthetjük nyílt lángon is, de akkor állandóan kell kavarni, mert könnyen odakap, addig kell kavarni, amíg az olaj feljön a tetejére. A sütős változatnál megkenem a lábos felső peremét olajjal , ahová nem ér fel a massza, mert különben ráég a felpattogó  cucc. Amikor rotyogni kezd a zakuszka, lecsendesítem a lángot, és letakarom sütőpapírral. Mivel a zakuszka elég kényes, a biztonság kedvéért a lezárt üvegeket tepsibe rakom, vizet töltök alá, és 20 percre betolom a sütőbe, azután rakom száraz dunsztba. Macerásnak tűnik, de megéri, hiszen egy egész évre készítjük.

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...