Erdélyi kürtőskalács, ahogy mi készítjük
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
Hajnal Stefi
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
200 °C
- 9% Fehérje
- 63% Szénhidrát
- 10% Zsír
Tésztához
-
150g finomliszt546 kcal
-
63g tej35 kcal
-
9 kcal
-
25g cukor97 kcal
-
28g tojás35 kcal
-
15g vaj108 kcal
-
0g só0 kcal
Forgatáshoz ízlés szerint
Összesen
971
kcal
- 9% Fehérje
- 63% Szénhidrát
- 10% Zsír
Tésztához
-
600g finomliszt2184 kcal
-
250g tej140 kcal
-
35g friss élesztő37 kcal
-
100g cukor387 kcal
-
110g tojás138 kcal
-
60g vaj430 kcal
-
0g só0 kcal
Forgatáshoz ízlés szerint
-
0g fahéj0 kcal
-
26g dió170 kcal
-
60g cukor232 kcal
-
24g kókuszreszelék158 kcal
Összesen
3876
kcal
- 9% Fehérje
- 63% Szénhidrát
- 10% Zsír
Tésztához
-
47.4g finomliszt173 kcal
-
19.8g tej11 kcal
-
2.8g friss élesztő3 kcal
-
7.9g cukor31 kcal
-
8.7g tojás11 kcal
-
4.7g vaj34 kcal
-
0g só0 kcal
Forgatáshoz ízlés szerint
-
0g fahéj0 kcal
-
2.1g dió13 kcal
-
4.7g cukor18 kcal
-
1.9g kókuszreszelék13 kcal
Összesen
307
kcal
- 9% Fehérje
- 63% Szénhidrát
- 10% Zsír
- 18% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 22.7 g
Zsír
-
Összesen 25.5 g
-
Telített zsírsav 13 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 5 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 5 g
-
Koleszterin 122 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 597.8 g
-
Cink 3 mg
-
Szelén 61 mg
-
Kálcium 121 mg
-
Vas 3 mg
-
Magnézium 55 mg
-
Foszfor 278 mg
-
Nátrium 76 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 161 g
-
Cukor 44 mg
-
Élelmi rost 6 mg
VÍZ
-
Összesen 45.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 141 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 20 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 3 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 126 micro
-
Kolin: 96 mg
-
Retinol - A vitamin: 139 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 24 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 149 micro
Összesen
971
kcal
- 9% Fehérje
- 63% Szénhidrát
- 10% Zsír
- 18% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 90.7 g
Zsír
-
Összesen 101.9 g
-
Telített zsírsav 52 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 21 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 19 g
-
Koleszterin 489 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 2391.1 g
-
Cink 10 mg
-
Szelén 243 mg
-
Kálcium 484 mg
-
Vas 11 mg
-
Magnézium 221 mg
-
Foszfor 1111 mg
-
Nátrium 303 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 6 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 644.1 g
-
Cukor 174 mg
-
Élelmi rost 25 mg
VÍZ
-
Összesen 180.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 566 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 3 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 79 micro
-
K vitamin: 7 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 2 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 12 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 506 micro
-
Kolin: 385 mg
-
Retinol - A vitamin: 557 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 98 micro
-
β-crypt 9 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 597 micro
Összesen
3876
kcal
- 9% Fehérje
- 63% Szénhidrát
- 10% Zsír
- 18% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 7.2 g
Zsír
-
Összesen 8.1 g
-
Telített zsírsav 4 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 2 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 39 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 189 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 19 mg
-
Kálcium 38 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 18 mg
-
Foszfor 88 mg
-
Nátrium 24 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 50.9 g
-
Cukor 14 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 14.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 45 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 6 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 40 micro
-
Kolin: 30 mg
-
Retinol - A vitamin: 44 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 8 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 47 micro
Összesen
307
kcal
Hozzávalók
Tésztához
-
60 dkg finomliszt
-
2.5 dl tej
-
3.5 dkg friss élesztő
-
10 dkg cukor
-
2 db tojás
-
6 dkg vaj
-
1 csipet só
Forgatáshoz ízlés szerint
-
fahéj ízlés szerint
-
1 marék dió
-
6 ek cukor
-
4 ek kókuszreszelék
Elkészítés
Tésztához
- Az fém üdítős dobozokat teljesen befedjük alufóliával. Én ehhez a recepthez 330 ml-es energiaitalos dobozokat használtam, de fél literes sörös doboz is megteszi, akkor kicsit nagyobbak lesznek a kalácsok. Kisebb dobozzal nem érdemes vesződni.
- A lisztet tálba szitáljuk, a közepébe mélyedést nyomunk, ebbe belemorzsoljuk az élesztőt. Hozzáöntjük a langyos tejet. Letakarva 5-10 perc alatt felfuttatjuk.
- A vajat, a cukrot, sót és a tojásokat jól összekeverjük, hozzáadjuk a liszthez, ezután kézzel simára dagasztjuk a tésztát. Cipóvá formáljuk, meghintjük egy kis liszttel, majd letakarva 35-40 percig duplájára dagasztjuk.
- A tésztát lisztezett munkalapon kinyújtjuk, majd kézzel 2 cm széles csíkokat vágunk belőle. A kalácssütésre szolgáló dobozokat bevajazzuk, majd egy-két csíkot feltekerünk rá.
- A dobozra tekert kalácsot megkenjünk olajjal, és egy tálcára kristálycukrot szórunk, majd meghengergetjük a tésztát sütés előtt. Kb. 200 fokon 5 percenként megforgatva, kb. 20 percig sütjük. Akkor lesz kész, ha a cukor megkaramellizálódik a tésztán. Ekkor különböző ízesítésű cukorba forgatjuk, de szórhatunk rá kókuszt, diót, amit csak szeretnénk.
- Sütés hőfoka: 200 °C
- Sütés ideje: 20 perc
- Receptkönyvben: 487
- Tegnapi nézettség: 32
- 7 napos nézettség: 251
- Össznézettség: 78065
- Feltöltés dátuma: 2020. január 03.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- vegetáriánus:
Hajnal Stefi
15 recept
A kürtőskalács, egy jellegzetes erdélyi specialitás, a Székelyföld nemzeti süteménye, melyet a régi időkben esküvők, egyházi ünnepek, keresztelők és vendégek fogadásakor készítettek, mely hagyomány napjainkban is él.