r
Nosalty Logó

Epres torta Mettácska konyhájából

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
NS
Epres torta Mettácska konyhájából
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
  • 9% Fehérje
  • 53% Szénhidrát
  • 10% Zsír

A piskótához

A krémhez

A tetejére

Összesen 714 kcal
  • 9% Fehérje
  • 53% Szénhidrát
  • 10% Zsír

A piskótához

A krémhez

A tetejére

Összesen 4272 kcal
  • 9% Fehérje
  • 53% Szénhidrát
  • 10% Zsír

A piskótához

A krémhez

A tetejére

Összesen 200 kcal
  • 9% Fehérje
  • 53% Szénhidrát
  • 10% Zsír
  • 28% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    18.1 g

Zsír

  • Összesen
    20.3 g
  • Telített zsírsav
    13 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    182 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    733.2 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    19 mg
  • Kálcium
    116 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    35 mg
  • Foszfor
    245 mg
  • Nátrium
    314 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    105.8 g
  • Cukor
    92 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

VÍZ

  • Összesen
    54.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    78 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    10 mg
  • D vitamin:
    40 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    30 micro
  • Kolin:
    145 mg
  • Retinol - A vitamin:
    77 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    5 micro
  • β-crypt
    5 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    254 micro
Összesen 714 kcal
  • 9% Fehérje
  • 53% Szénhidrát
  • 10% Zsír
  • 28% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    108.5 g

Zsír

  • Összesen
    121.8 g
  • Telített zsírsav
    80 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    20 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    7 g
  • Koleszterin
    1092 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    4399.3 g
  • Cink
    6 mg
  • Szelén
    114 mg
  • Kálcium
    693 mg
  • Vas
    15 mg
  • Magnézium
    210 mg
  • Foszfor
    1471 mg
  • Nátrium
    1886 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    634.9 g
  • Cukor
    554 mg
  • Élelmi rost
    19 mg

VÍZ

  • Összesen
    327.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    468 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    3 micro
  • E vitamin:
    4 mg
  • C vitamin:
    59 mg
  • D vitamin:
    238 micro
  • K vitamin:
    11 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    179 micro
  • Kolin:
    869 mg
  • Retinol - A vitamin:
    465 micro
  • α-karotin
    7 micro
  • β-karotin
    33 micro
  • β-crypt
    27 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1527 micro
Összesen 4272 kcal
  • 9% Fehérje
  • 53% Szénhidrát
  • 10% Zsír
  • 28% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    5.1 g

Zsír

  • Összesen
    5.7 g
  • Telített zsírsav
    4 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    51 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    207 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    5 mg
  • Kálcium
    33 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    10 mg
  • Foszfor
    69 mg
  • Nátrium
    89 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    29.9 g
  • Cukor
    26 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    15.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    22 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    3 mg
  • D vitamin:
    11 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    8 micro
  • Kolin:
    41 mg
  • Retinol - A vitamin:
    22 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    2 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    72 micro
Összesen 200 kcal

Hozzávalók

A piskótához

A krémhez

A tetejére

Elkészítés

A piskótához

  1. Először a piskótánkat csináljuk meg. A tojásokat kettéválasztjuk. A fehérjét kemény habbá verjük úgy, hogy a cukrot több részletben hozzáadagoljuk. Majd egyenként mehetnek bele a tojások sárgái, és végül óvatosan hozzákeverjük a sütőporos lisztet is. Kapcsos tortaformába öntjük (csak az aljára rakjuk a sütőpapírt), majd előmelegített sütőben, közepes lángon megsütjük. (Nekem hagyományos a sütőm, így a hőfokot csak saccolni tudom, ráadásul nekem minden előbb megsül benne, mint bármilyen receptnél a leírtakhoz képest. Tehát nekem ez is 25 perc alatt megvolt.) Ha kész, rácson hagyjuk kihűlni.
  2. Az epreket megmossuk. A nagyobbakat negyedeljük, a kisebbeket felezzük. A krémhez a tejszínt felverjük, majd belekeverjük a porcukrot, a joghurtot és a zselatinfixet.
  3. A kihűlt piskótát 3 fele vágjuk (no én itt rontottam el, amennyire csak lehet, ugyanis én 29 cm-es formába sütöttem, ami túl nagy volt ehhez a mennyiséghez és nagyon alacsony lett. Sikerült elvágnom végül 3 fele, de olyan vékony lett, hogy szinte átláttam rajta. Tehát a javaslatom, hogy eggyel kisebb átmérőjű formába készüljön, vagy 2 tojással több legyen a piskóta).
  4. Összerakjuk a tortánkat. Alsó lapra mehetnek az eperdarabok (fele mennyiség), majd a krém felét dolgozzuk rá. Második lap, rá az eperdarabok másik fele, rá a krém második fele és végül a harmadik lap. A tortánk külsejét vékonyan megkenjük a lekvárral, hogy tapadjon a fondant.
  5. A kinyújtott fondant mehet a tortára. (Az olvasztott csokit zacsiba raktam, pici lyukat vágtam rá, és úgy díszítettem vele a tortát. Tetejére raktam a csokirózsákat és leveleket, és egy pár szem cukorgyöngyöt.)
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Tepsi mérete: 29
  • Sütés ideje: 25 perc
  • Elkészítettem: 1 alkalommal
  • Receptkönyvben: 28
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 0
  • Össznézettség: 3837
  • Feltöltés dátuma: 2012. október 14.

Ajánló

Mindenkinek, aki kreatív. A végeredmény megéri!!!! Párom anyukájának a szülinapjára készült. És azt hitte, hogy cukrászdából van! :)

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Ennek a tortának van története. Egy elég kreatív embernek tartom magam. Már hónapok óta nézegettem a neten a tortadíszítés rejtelmeit, valamiért nagyon megfogott a dolog. El is döntöttem, hogy belevágok és innentől kezdve a családi ünnepekre nem a cukrászdából lesz a torta, hanem tőlem. Először is köszönet itt nektek, rengeteg receptet megnéztem itt a NoSaltyn, hogy milyen legyen a krém, milyen legyen a piskóta, stb...  A fondantot is én készítettem, meg kell mondanom elsőre sikerült. Egy isteni recept!!! Köszi Nassoló Naplopó! Ezer köszi érte! Az előkészülethez azért írtam két órát, mert a fondanthoz és a csoki gyurmához is kellett idő, ráadásul a rózsák készítése abszolút macerás volt. Bár nagyon élveztem, az ilyen dolgok kikapcsolnak rendesen. Illetve ezeket már napokkal előtte elkészítettem. Ez jó ötlet volt, sokkal gyorsabban ment a torta összeállítása. A csokigyurma ötletet a neten találtam, a recepteszter.blogspot.hu-n. Tök egyszerű, lehet fehércsokiból is. Az alapreceptje nálam: 10 dkg csokihoz, 2 ek méz. Ebből marad is természetesen. Fóliába jól becsomagolva 2 hónapig simán eláll hűtőben. Gyurmázás előtt mikrózni kell. A rózsát ugyanolyan technikával készítettem, mint ahogy a fondant rózsát kell, annyit mókáztam vele, hogy amikor gyúrom a kéz melegétől nagyon olvad, tehát külön kilapogattam a szirmokat, pár másodpercre hűtő és aztán gyorsan összeraktam. A levelekhez vadásztam a ház előtti bokorról szép erezetű leveleket. Rálapítottam a csokigyurmát a levélre, körbevágtam, pár másodperc hűtő és utána óvatosan lehúztam róla a levelet. Az a jó, hogy amikor kész a rózsa, meg a levelek, akkor szobahőmérsékleten is keményednek kis idővel. 

Hozzávalók

A piskótához

A krémhez

A tetejére

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...