Epres torta Mettácska konyhájából
- 9% Fehérje
- 53% Szénhidrát
- 10% Zsír
A piskótához
-
55g tojás69 kcal
-
1g sütőpor1 kcal
-
10g finomliszt36 kcal
-
10g cukor39 kcal
A krémhez
-
84 kcal
-
1g porcukor5 kcal
-
133g gyümölcsjoghurt128 kcal
-
3g zselatinfix4 kcal
-
17g eper5 kcal
A tetejére
-
7g eperlekvár19 kcal
-
67g cukorfondant231 kcal
-
17g csokoládé91 kcal
-
0g cukorgyöngy2 kcal
- 9% Fehérje
- 53% Szénhidrát
- 10% Zsír
A piskótához
-
330g tojás415 kcal
-
6g sütőpor3 kcal
-
60g finomliszt218 kcal
-
60g cukor232 kcal
A krémhez
-
200g növényi habtejszín502 kcal
-
7g porcukor27 kcal
-
800g gyümölcsjoghurt768 kcal
-
20g zselatinfix26 kcal
-
100g eper30 kcal
A tetejére
-
40g eperlekvár111 kcal
-
400g cukorfondant1384 kcal
-
100g csokoládé546 kcal
-
3g cukorgyöngy10 kcal
- 9% Fehérje
- 53% Szénhidrát
- 10% Zsír
A piskótához
-
15.5g tojás20 kcal
-
0.3g sütőpor0 kcal
-
2.8g finomliszt10 kcal
-
2.8g cukor11 kcal
A krémhez
-
9.4g növényi habtejszín24 kcal
-
0.3g porcukor1 kcal
-
37.6g gyümölcsjoghurt36 kcal
-
0.9g zselatinfix1 kcal
-
4.7g eper1 kcal
A tetejére
-
1.9g eperlekvár5 kcal
-
18.8g cukorfondant65 kcal
-
4.7g csokoládé26 kcal
-
0.1g cukorgyöngy0 kcal
- 9% Fehérje
- 53% Szénhidrát
- 10% Zsír
- 28% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Lut-zea
Fehérje
-
Összesen 18.1 g
Zsír
-
Összesen 20.3 g
-
Telített zsírsav 13 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 3 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 182 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 733.2 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 19 mg
-
Kálcium 116 mg
-
Vas 3 mg
-
Magnézium 35 mg
-
Foszfor 245 mg
-
Nátrium 314 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 105.8 g
-
Cukor 92 mg
-
Élelmi rost 3 mg
VÍZ
-
Összesen 54.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 78 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 10 mg
-
D vitamin: 40 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 30 micro
-
Kolin: 145 mg
-
Retinol - A vitamin: 77 micro
-
α-karotin 1 micro
-
β-karotin 5 micro
-
β-crypt 5 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 254 micro
- 9% Fehérje
- 53% Szénhidrát
- 10% Zsír
- 28% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Lut-zea
Fehérje
-
Összesen 108.5 g
Zsír
-
Összesen 121.8 g
-
Telített zsírsav 80 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 20 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 7 g
-
Koleszterin 1092 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 4399.3 g
-
Cink 6 mg
-
Szelén 114 mg
-
Kálcium 693 mg
-
Vas 15 mg
-
Magnézium 210 mg
-
Foszfor 1471 mg
-
Nátrium 1886 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 634.9 g
-
Cukor 554 mg
-
Élelmi rost 19 mg
VÍZ
-
Összesen 327.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 468 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 3 micro
-
E vitamin: 4 mg
-
C vitamin: 59 mg
-
D vitamin: 238 micro
-
K vitamin: 11 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 179 micro
-
Kolin: 869 mg
-
Retinol - A vitamin: 465 micro
-
α-karotin 7 micro
-
β-karotin 33 micro
-
β-crypt 27 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 1527 micro
- 9% Fehérje
- 53% Szénhidrát
- 10% Zsír
- 28% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Lut-zea
Fehérje
-
Összesen 5.1 g
Zsír
-
Összesen 5.7 g
-
Telített zsírsav 4 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 1 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 51 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 207 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 5 mg
-
Kálcium 33 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 10 mg
-
Foszfor 69 mg
-
Nátrium 89 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 29.9 g
-
Cukor 26 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 15.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 22 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 3 mg
-
D vitamin: 11 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 8 micro
-
Kolin: 41 mg
-
Retinol - A vitamin: 22 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 2 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 72 micro
Hozzávalók
A piskótához
-
6 db tojás
-
0.5 csomag sütőpor
-
6 csapott ek finomliszt
-
6 ek cukor
A krémhez
-
1 csomag zselatinfix
-
10 dkg eper
A tetejére
-
2 ek eperlekvár
-
40 dkg cukorfondant
-
0.5 teáskanál cukorgyöngy
Elkészítés
A piskótához
- Először a piskótánkat csináljuk meg. A tojásokat kettéválasztjuk. A fehérjét kemény habbá verjük úgy, hogy a cukrot több részletben hozzáadagoljuk. Majd egyenként mehetnek bele a tojások sárgái, és végül óvatosan hozzákeverjük a sütőporos lisztet is. Kapcsos tortaformába öntjük (csak az aljára rakjuk a sütőpapírt), majd előmelegített sütőben, közepes lángon megsütjük. (Nekem hagyományos a sütőm, így a hőfokot csak saccolni tudom, ráadásul nekem minden előbb megsül benne, mint bármilyen receptnél a leírtakhoz képest. Tehát nekem ez is 25 perc alatt megvolt.) Ha kész, rácson hagyjuk kihűlni.
- Az epreket megmossuk. A nagyobbakat negyedeljük, a kisebbeket felezzük. A krémhez a tejszínt felverjük, majd belekeverjük a porcukrot, a joghurtot és a zselatinfixet.
- A kihűlt piskótát 3 fele vágjuk (no én itt rontottam el, amennyire csak lehet, ugyanis én 29 cm-es formába sütöttem, ami túl nagy volt ehhez a mennyiséghez és nagyon alacsony lett. Sikerült elvágnom végül 3 fele, de olyan vékony lett, hogy szinte átláttam rajta. Tehát a javaslatom, hogy eggyel kisebb átmérőjű formába készüljön, vagy 2 tojással több legyen a piskóta).
- Összerakjuk a tortánkat. Alsó lapra mehetnek az eperdarabok (fele mennyiség), majd a krém felét dolgozzuk rá. Második lap, rá az eperdarabok másik fele, rá a krém második fele és végül a harmadik lap. A tortánk külsejét vékonyan megkenjük a lekvárral, hogy tapadjon a fondant.
- A kinyújtott fondant mehet a tortára. (Az olvasztott csokit zacsiba raktam, pici lyukat vágtam rá, és úgy díszítettem vele a tortát. Tetejére raktam a csokirózsákat és leveleket, és egy pár szem cukorgyöngyöt.)
- Sütés hőfoka: 180 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Tepsi mérete: 29
- Sütés ideje: 25 perc
- Elkészítettem: 1 alkalommal
- Receptkönyvben: 28
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 0
- Össznézettség: 3837
- Feltöltés dátuma: 2012. október 14.
Ajánló
Mindenkinek, aki kreatív. A végeredmény megéri!!!! Párom anyukájának a szülinapjára készült. És azt hitte, hogy cukrászdából van! :)
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- alkalom:
Ennek a tortának van története. Egy elég kreatív embernek tartom magam. Már hónapok óta nézegettem a neten a tortadíszítés rejtelmeit, valamiért nagyon megfogott a dolog. El is döntöttem, hogy belevágok és innentől kezdve a családi ünnepekre nem a cukrászdából lesz a torta, hanem tőlem. Először is köszönet itt nektek, rengeteg receptet megnéztem itt a NoSaltyn, hogy milyen legyen a krém, milyen legyen a piskóta, stb... A fondantot is én készítettem, meg kell mondanom elsőre sikerült. Egy isteni recept!!! Köszi Nassoló Naplopó! Ezer köszi érte! Az előkészülethez azért írtam két órát, mert a fondanthoz és a csoki gyurmához is kellett idő, ráadásul a rózsák készítése abszolút macerás volt. Bár nagyon élveztem, az ilyen dolgok kikapcsolnak rendesen. Illetve ezeket már napokkal előtte elkészítettem. Ez jó ötlet volt, sokkal gyorsabban ment a torta összeállítása. A csokigyurma ötletet a neten találtam, a recepteszter.blogspot.hu-n. Tök egyszerű, lehet fehércsokiból is. Az alapreceptje nálam: 10 dkg csokihoz, 2 ek méz. Ebből marad is természetesen. Fóliába jól becsomagolva 2 hónapig simán eláll hűtőben. Gyurmázás előtt mikrózni kell. A rózsát ugyanolyan technikával készítettem, mint ahogy a fondant rózsát kell, annyit mókáztam vele, hogy amikor gyúrom a kéz melegétől nagyon olvad, tehát külön kilapogattam a szirmokat, pár másodpercre hűtő és aztán gyorsan összeraktam. A levelekhez vadásztam a ház előtti bokorról szép erezetű leveleket. Rálapítottam a csokigyurmát a levélre, körbevágtam, pár másodperc hűtő és utána óvatosan lehúztam róla a levelet. Az a jó, hogy amikor kész a rózsa, meg a levelek, akkor szobahőmérsékleten is keményednek kis idővel.