Epres kosárkák Afraa konyhájából
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
NS
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
200 °C
- 6% Fehérje
- 41% Szénhidrát
- 28% Zsír
A tésztához
-
88g finomliszt319 kcal
-
13g porcukor48 kcal
-
50g vaj359 kcal
-
10g tojássárgája32 kcal
-
8g víz0 kcal
A krémhez
-
50g fehér csokoládé270 kcal
-
25g habtejszín73 kcal
-
4g vaj25 kcal
-
38g banán21 kcal
-
10g eper3 kcal
-
10 kcal
-
25g mascarpone101 kcal
Összesen
1261
kcal
- 6% Fehérje
- 41% Szénhidrát
- 28% Zsír
A tésztához
-
175g finomliszt637 kcal
-
25g porcukor97 kcal
-
100g vaj717 kcal
-
20g tojássárgája64 kcal
-
16g víz0 kcal
A krémhez
-
100g fehér csokoládé539 kcal
-
50g habtejszín146 kcal
-
7g vaj50 kcal
-
75g banán43 kcal
-
20g eper6 kcal
-
19 kcal
-
50g mascarpone202 kcal
Összesen
2520
kcal
- 6% Fehérje
- 41% Szénhidrát
- 28% Zsír
A tésztához
-
27.2g finomliszt99 kcal
-
3.9g porcukor15 kcal
-
15.6g vaj112 kcal
-
3.1g tojássárgája10 kcal
-
2.5g víz0 kcal
A krémhez
-
15.6g fehér csokoládé84 kcal
-
7.8g habtejszín23 kcal
-
1.1g vaj8 kcal
-
11.7g banán7 kcal
-
3.1g eper1 kcal
-
0.8g vaníliás cukor3 kcal
-
7.8g mascarpone31 kcal
Összesen
393
kcal
- 6% Fehérje
- 41% Szénhidrát
- 28% Zsír
- 26% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 16.6 g
Zsír
-
Összesen 81 g
-
Telített zsírsav 43 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 21 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 3 g
-
Koleszterin 262 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 561.3 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 39 mg
-
Kálcium 159 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 36 mg
-
Foszfor 257 mg
-
Nátrium 67 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 118.7 g
-
Cukor 49 mg
-
Élelmi rost 3 mg
VÍZ
-
Összesen 75.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 479 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 8 mg
-
D vitamin: 28 micro
-
K vitamin: 10 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 51 micro
-
Kolin: 123 mg
-
Retinol - A vitamin: 469 micro
-
α-karotin 10 micro
-
β-karotin 115 micro
-
β-crypt 3 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 133 micro
Összesen
1261
kcal
- 6% Fehérje
- 41% Szénhidrát
- 28% Zsír
- 26% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 33.3 g
Zsír
-
Összesen 162.1 g
-
Telített zsírsav 87 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 41 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 6 g
-
Koleszterin 524 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1122.6 g
-
Cink 3 mg
-
Szelén 77 mg
-
Kálcium 317 mg
-
Vas 3 mg
-
Magnézium 73 mg
-
Foszfor 514 mg
-
Nátrium 133 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 237.4 g
-
Cukor 98 mg
-
Élelmi rost 7 mg
VÍZ
-
Összesen 150.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 958 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 5 mg
-
C vitamin: 16 mg
-
D vitamin: 55 micro
-
K vitamin: 19 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 3 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 101 micro
-
Kolin: 246 mg
-
Retinol - A vitamin: 938 micro
-
α-karotin 20 micro
-
β-karotin 230 micro
-
β-crypt 7 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 266 micro
Összesen
2520
kcal
- 6% Fehérje
- 41% Szénhidrát
- 28% Zsír
- 26% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 5.2 g
Zsír
-
Összesen 25.2 g
-
Telített zsírsav 14 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 6 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 81 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 174.6 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 12 mg
-
Kálcium 49 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 11 mg
-
Foszfor 80 mg
-
Nátrium 21 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 36.9 g
-
Cukor 15 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 23.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 149 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 2 mg
-
D vitamin: 9 micro
-
K vitamin: 3 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 16 micro
-
Kolin: 38 mg
-
Retinol - A vitamin: 146 micro
-
α-karotin 3 micro
-
β-karotin 36 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 41 micro
Összesen
393
kcal
Hozzávalók
A tésztához
-
175 g finomliszt
-
25 g porcukor
-
1 db tojássárgája
A krémhez
-
100 g fehér csokoládé
-
0.5 dl habtejszín
-
0.5 ek vaj
-
0.5 db banán
-
2 dkg eper
-
5 dkg mascarpone
Elkészítés
A tésztához
- A lisztet és a porcukrot szitáljuk össze, majd kisebb darabokban adjuk hozzá a vajat. Morzsoljuk szét, amíg a keverék morzsaszerű nem lesz.
- A tojássárgáját keverjük el a vízzel, majd öntsük hozzá a lisztes keverékhez, és addig gyúrjuk, míg egy szép, rugalmas tésztát nem kapunk. Formázzuk gombóccá.
- Lisztezzük be kicsit a tésztagombócot, majd fóliázzuk be, és tegyük a hűtőbe min. 30 percre.
- Vegyük ki a tésztát a hűtőből, és nyújtsuk ki kb 3 mm vastagságúra. Egyszer Rachel Allen műsorában láttam egy jó módszert: két fólia közé tegyük a tésztát és úgy nyújtsuk, garantáltan nem ragad, nem szakad.
- Egy pogácsaszaggatóval (kb 7.5 cm átmérőjű legyen) nyomjunk korongokat a tésztából, majd a megvajazott muffinmélyedésekbe nyomogassuk bele őket. Az alját szurkáljuk meg villával, majd előmelegített sütőben süssük aranybarnára.
- Ha kihűltek a kosárkáink, könnyen ki tudjuk szedni a formából.
- A krémhez melegítsük meg a tejszínt a vajjal, majd ha forr, vegyük le a tűzről, és keverjük bele a fehércsokit és a pürésített banánt. Ha kihűlt, keverjük hozzá a mascarponét is.
- Az epret a vaníliával (vagy vaníliás cukorral) turmixoljuk össze.
- A kosárkák aljára tegyünk egy keveset az eperpüréből, majd a maradékot keverjük össze a banános csokikrémmel, és töltsük csordultig a süteményeket. Én csokireszelékkel díszítettem, de természetesen lehet mással is.
- Sütés hőfoka: 200 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Sütés ideje: 12 perc
- Elkészítettem: 3 alkalommal
- Receptkönyvben: 31
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 0
- Össznézettség: 2071
- Feltöltés dátuma: 2012. február 28.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- babakonyha:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
NS
17513 recept
Még régebben, kezdő háziasszony koromban próbálkoztam először kosárkát készíteni. Katasztrófa lett a végeredmény. Alig akart kijönni a formából. :( Aminek mégis nagy nehezen sikerült, a kezemben porladt szét. Mondanom se kell, felkerült a "fekete listámra".. Én ilyet aztán soha többet. Mígnem a "Nagy sütiskönyv gyerekeknek" című (értelemszerűen) gyerekeknek íródott édességes könyvben rájuk nem leltem újra. Ha ezt egy kis csemete meg tudja csinálni, akkor én is! - csatakiáltással be is vackoltam magam a konyhába, és nekiálltam a "múlt sarának lemosására". :) Hogy én miért nem ezzel kezdtem anno?