Epres-csokoládés tükörtorta
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
NS
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
170 °C
- 3% Fehérje
- 28% Szénhidrát
- 9% Zsír
Piskóta
-
32g tojás40 kcal
-
12g finomliszt42 kcal
-
12g cukor45 kcal
Krém I
Krém II.
Krém III.
-
42g habtejszín122 kcal
-
5g cukor19 kcal
Csokoládéglazúr
-
10g víz0 kcal
-
19g cukor73 kcal
-
13g étcsokoládé68 kcal
-
6 kcal
-
5g habtejszín16 kcal
-
1g lapzselatin4 kcal
Összesen
481
kcal
- 3% Fehérje
- 28% Szénhidrát
- 9% Zsír
Piskóta
-
385g tojás484 kcal
-
140g finomliszt510 kcal
-
140g cukor542 kcal
Krém I
Krém II.
Krém III.
-
500g habtejszín1460 kcal
-
60g cukor232 kcal
Csokoládéglazúr
-
125g víz0 kcal
-
225g cukor871 kcal
-
150g étcsokoládé819 kcal
-
68 kcal
-
65g habtejszín190 kcal
-
12g lapzselatin42 kcal
Összesen
5772
kcal
- 3% Fehérje
- 28% Szénhidrát
- 9% Zsír
Piskóta
-
13.1g tojás16 kcal
-
4.8g finomliszt17 kcal
-
4.8g cukor18 kcal
Krém I
-
17g víz0 kcal
-
1.5g vaníliás pudingpor6 kcal
-
1.4g cukor5 kcal
Krém II.
Krém III.
-
17g habtejszín50 kcal
-
2g cukor8 kcal
Csokoládéglazúr
-
4.3g víz0 kcal
-
7.7g cukor30 kcal
-
5.1g étcsokoládé28 kcal
-
2 kcal
-
2.2g habtejszín6 kcal
-
0.4g lapzselatin1 kcal
Összesen
195
kcal
- 3% Fehérje
- 28% Szénhidrát
- 9% Zsír
- 59% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 8 g
Zsír
-
Összesen 21.7 g
-
Telített zsírsav 13 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 7 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 158 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 347.2 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 14 mg
-
Kálcium 69 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 46 mg
-
Foszfor 151 mg
-
Nátrium 64 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 66.4 g
-
Cukor 50 mg
-
Élelmi rost 3 mg
VÍZ
-
Összesen 141.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 177 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 23 mg
-
D vitamin: 34 micro
-
K vitamin: 3 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 28 micro
-
Kolin: 95 mg
-
Retinol - A vitamin: 174 micro
-
α-karotin 1 micro
-
β-karotin 34 micro
-
β-crypt 3 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 159 micro
Összesen
481
kcal
- 3% Fehérje
- 28% Szénhidrát
- 9% Zsír
- 59% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 96.3 g
Zsír
-
Összesen 260.7 g
-
Telített zsírsav 150 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 80 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 15 g
-
Koleszterin 1899 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 4166.9 g
-
Cink 13 mg
-
Szelén 169 mg
-
Kálcium 823 mg
-
Vas 26 mg
-
Magnézium 549 mg
-
Foszfor 1815 mg
-
Nátrium 763 mg
-
Réz 4 mg
-
Mangán 6 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 797.4 g
-
Cukor 598 mg
-
Élelmi rost 35 mg
VÍZ
-
Összesen 1694.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 2126 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 4 micro
-
E vitamin: 11 mg
-
C vitamin: 281 mg
-
D vitamin: 408 micro
-
K vitamin: 40 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 3 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 6 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 341 micro
-
Kolin: 1136 mg
-
Retinol - A vitamin: 2090 micro
-
α-karotin 11 micro
-
β-karotin 411 micro
-
β-crypt 32 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 1910 micro
Összesen
5772
kcal
- 3% Fehérje
- 28% Szénhidrát
- 9% Zsír
- 59% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 3.3 g
Zsír
-
Összesen 8.9 g
-
Telített zsírsav 5 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 3 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 65 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 141.7 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 6 mg
-
Kálcium 28 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 19 mg
-
Foszfor 62 mg
-
Nátrium 26 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 27.1 g
-
Cukor 20 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 57.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 72 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 10 mg
-
D vitamin: 14 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 12 micro
-
Kolin: 39 mg
-
Retinol - A vitamin: 71 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 14 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 65 micro
Összesen
195
kcal
Hozzávalók
Piskóta
-
7 db tojás
-
14 dkg finomliszt
-
14 dkg cukor
Krém I
-
0.5 l víz
-
1 tasak vaníliás pudingpor
-
4 dkg cukor
Krém II.
-
2 dkg cukor
Krém III.
Csokoládéglazúr
-
150 g étcsokoládé
-
30 g cukrozatlan kakaópor
Elkészítés
Piskóta
- A tojásokat válasszuk ketté.
- A sárgáját a cukor 1/3 részével kihabosítjuk. A tojásfehérjét a maradék cukorral habbá verjük.
- Ezután a fehérjét óvatosan beleforgatjuk a sárgájába, majd fokozatosan hozzászitáljuk a lisztet, és szépen összeforgatjuk.
- 170 fokos sütőben sütjük. Ha egészben készítjük a tortánkat, 40 perc szükséges a sütéshez. Én laponként sütöm, ilyenkor 12-13 perc alatt megsül.
Krém I
- A pudingport elkeverjük egy kevés vízzel.
- A maradék vizet feltesszük főni a cukorral.
- Mikor már felmelegedett, de még nem forr, belekeverjük a pudingport, és sűrűre főzzük. Miután felforrt a puding, még egy pár másodpercig főzzük. (Fontos, hogy vízzel csináljuk, mert ez lesz a krémünk kötőanyaga.)
- Mikor kész, kiterítjük egy fém tálcára, hogy jól kihűljön.
Krém II.
- Az epret vagy egyéb gyümölcsöt feltesszük főni egy kevés cukorral és citromlével.
- Botmixerrel pépesítsük a gyümölcsöt, és főzzük el belőle a vizet. (Fontos, hogy sűrű szirupot kapjunk, így nem fogja a krémünket elfolyósítani.)
Krém III.
- A habtejszínünket kemény habbá verjük a cukorral.
- A kihűlt pudingot robotgéppel átdolgozzuk, hogy a görcsök eltűnjenek. Majd belecsorgatjuk az eperszirupot, és elkeverjük.
- A felvert habtejszínt óvatosan beleforgatjuk az epres pudingunkba. Ha túl hígnak találnánk a krémünket, csorgathatunk bele egy pici zselét is, vagy rakjuk pár percre hűtőbe.
- Ezután töltsük be a tortánkat. (Én a rétegek közzé egész gyümölcsöt is szoktam szórni.)
- Miután a külsejét is lekentük, tegyük egy éjszakára hűtőbe.
Csokoládéglazúr
- A csokoládéglazúr elkészítéséhez elengedhetetlen a maghőmérő. Fontos, hogy a hőfokokat pontosan betartsuk! Először a zselélapokat áztassuk be hideg vízbe.
- A vizet felrakjuk a cukorral főni, és sűrű szirupot készítünk. A maghőmérőt az oldatba tartva, figyeljük. A szirup akkor jó, ha a hőmérő eléri a 104 fokot, ekkor vegyük le a tűzhelyről.
- Keverjük bele a csokoládét, az átszitált kakaóport és a tejszínt. Jól keverjük el.
- Majd miután a folyadék 60 fokosra hűlt, hozzáadjuk a kinyomkodott zselélapokat.
- Botmixerrel dolgozzuk át, majd szűrjük le.
- Ezután meg kell várni, míg 29 fokra lehűl, ugyanis csak ekkor lehet ráönteni az előző nap jól kihűtött tortára. A hőfokokat mindenhol tartsuk be, a torta mindig hideg legyen, különben lefolyik róla a glazúr.
- Sütés hőfoka: 170 °C
- Sütés módja: hőlégkeveréses
- Tepsi mérete: 30x20x6
- Sütés ideje: 40 perc
- Elkészítettem: 3 alkalommal
- Receptkönyvben: 22
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 0
- Össznézettség: 901
- Feltöltés dátuma: 2017. június 19.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- alkalom:
NS
17513 recept
A cukrászvizsgámra valami igazán ütős tortával akartam előrukkolni. Napokig bolyongtam tortákat keresve, így találtam rá ezekre a csodálatos tükörtortákra (mirror cake). Nem is volt kérdés, hogy ezzel fogom megnyerni a zsűrit magamnak, már csak a saját ízlésemre kellett formálnom a tortát, mind ízében, mind kinézetében. Nagyon szeretek csokoládéval dolgozni, így nem is volt kérdés, mivel díszítsem fel. Szerencsére az egész családom és barátaim körében is nagy sikert aratott.