Epertorta Aranyhal konyhájából
cukrot taratalmaz
laktózmentes
glutént tartalmaz
tejmentes
tojást tartalmaz
Aranyhal
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
- 8% Fehérje
- 33% Szénhidrát
- 16% Zsír
Piskóta (2 db)
-
46g tojás58 kcal
-
8g cukor32 kcal
-
8g finomliszt30 kcal
-
5g víz0 kcal
-
1g sütőpor1 kcal
-
0g só0 kcal
Krém
Dekoráció
-
38g marcipán173 kcal
-
0g ételfesték0 kcal
-
0g ételfesték0 kcal
-
1g cukormáz3 kcal
Összesen
410
kcal
- 8% Fehérje
- 33% Szénhidrát
- 16% Zsír
Piskóta (2 db)
-
550g tojás692 kcal
-
100g cukor387 kcal
-
100g finomliszt364 kcal
-
60g víz0 kcal
-
12g sütőpor6 kcal
-
0g só0 kcal
Krém
-
250g eper75 kcal
-
500g növényi habtejszín1255 kcal
-
8g habfixáló30 kcal
Dekoráció
-
450g marcipán2079 kcal
-
0g ételfesték0 kcal
-
0g ételfesték0 kcal
-
10g cukormáz35 kcal
Összesen
4923
kcal
- 8% Fehérje
- 33% Szénhidrát
- 16% Zsír
Piskóta (2 db)
-
27g tojás34 kcal
-
4.9g cukor19 kcal
-
4.9g finomliszt18 kcal
-
2.9g víz0 kcal
-
0.6g sütőpor0 kcal
-
0g só0 kcal
Krém
-
12.3g eper4 kcal
-
24.5g növényi habtejszín62 kcal
-
0.4g habfixáló1 kcal
Dekoráció
-
22.1g marcipán102 kcal
-
0g ételfesték0 kcal
-
0g ételfesték0 kcal
-
0.5g cukormáz2 kcal
Összesen
242
kcal
- 8% Fehérje
- 33% Szénhidrát
- 16% Zsír
- 43% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Lut-zea
Fehérje
-
Összesen 10 g
Zsír
-
Összesen 21.4 g
-
Telített zsírsav 11 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 1 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 151 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 487.1 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 15 mg
-
Kálcium 101 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 10 mg
-
Foszfor 193 mg
-
Nátrium 167 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 42.7 g
-
Cukor 32 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 54.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 65 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 12 mg
-
D vitamin: 33 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 26 micro
-
Kolin: 120 mg
-
Retinol - A vitamin: 65 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 1 micro
-
β-crypt 4 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 209 micro
Összesen
410
kcal
- 8% Fehérje
- 33% Szénhidrát
- 16% Zsír
- 43% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Lut-zea
Fehérje
-
Összesen 119.8 g
Zsír
-
Összesen 257.2 g
-
Telített zsírsav 130 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 18 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 10 g
-
Koleszterin 1810 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 5844.8 g
-
Cink 7 mg
-
Szelén 184 mg
-
Kálcium 1210 mg
-
Vas 12 mg
-
Magnézium 116 mg
-
Foszfor 2313 mg
-
Nátrium 2000 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 512.6 g
-
Cukor 384 mg
-
Élelmi rost 21 mg
VÍZ
-
Összesen 654.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 777 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 4 micro
-
E vitamin: 6 mg
-
C vitamin: 138 mg
-
D vitamin: 397 micro
-
K vitamin: 7 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 3 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 310 micro
-
Kolin: 1446 mg
-
Retinol - A vitamin: 774 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 16 micro
-
β-crypt 44 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 2514 micro
Összesen
4923
kcal
- 8% Fehérje
- 33% Szénhidrát
- 16% Zsír
- 43% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Lut-zea
Fehérje
-
Összesen 5.9 g
Zsír
-
Összesen 12.6 g
-
Telített zsírsav 6 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 1 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 89 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 286.5 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 9 mg
-
Kálcium 59 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 6 mg
-
Foszfor 113 mg
-
Nátrium 98 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 25.1 g
-
Cukor 19 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 32.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 38 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 7 mg
-
D vitamin: 19 micro
-
K vitamin: 0 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 15 micro
-
Kolin: 71 mg
-
Retinol - A vitamin: 38 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 1 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 123 micro
Összesen
242
kcal
Hozzávalók
Piskóta (2 db)
Krém
-
25 dkg eper
-
5 dl növényi habtejszín
-
1 csomag habfixáló
Dekoráció
-
450 g marcipán
-
2 kávéskanál ételfesték
-
1 kávéskanál ételfesték
Elkészítés
Piskóta (2 db)
- A piskóta elkészítésénél először is ki-ki maga döntse el, egy darab piskótát süt meg, és kettévágja, vagy két külön piskótalapot készít. A hozzávalók a két darabhoz szólnak. Én egy darabot sütöttem, és kettészeltem.
- Egy csatos kerek torta formát (kb. 26 cm) a régi jól bevált módszerrel kivajazunk, és kilisztezünk. Persze ennél a pontnál is tehetsz másképp, sütőpapír stb., ki hogyan kedveli, úgy tegyen. A sütőt előmelegítjük 180-200 fokra.
- A tojásokat szétválasztjuk. A sárgájához adjuk az 10 evőkanál cukrot, és fehéredésig habosra keverjük robotgéppel. Majd hozzáadjuk a 0,6 dl vizet is, és ezzel is keverjük, amíg nem egy finoman habos krém állagot kapunk.
- A tojásfehérjéket csipetnyi sóval kemény habbá verjük. Amint elkészült, csöppet se késlekedjünk, keverjük össze az imént elkészített sárgájával finom, lágy mozdulatokkal.
- A 10 dkg finomliszthez hozzáadjuk az 1 csomag sütőport, és elkeverjük benne. Ezután a lisztet finom szitán rászitáljuk a piskóta masszájára, de világért se egyben. Szépen, lassan szitáljunk egy keveset, majd kézi habverővel keverjük. Akkor végzünk jó munkát, ha "lélegzik" a piskóta, kicsi, apró buborékok formájában.
- Az előkészített tortaformába beleöntjük a piskótaalapot, picit megrázogatjuk, óvatosan elsimíthatjuk, ha kívánja. Kb. 20 perc alatt megsütjük. Az első 10-15 percben a sütőajtót ne nyitogassuk, mert összeesik a piskóta. Tűpróbával ellenőrizzük. Hagyjuk szobahőmérsékleten kihűlni, hidegre ne tegyük, mert csúnyán zsugorodni kezd. Ha kihűlt, lecsatoljuk a formát, sütőpapírra helyezzük, hogy ne tapadjon le, és kettévágjuk.
- Így kaptunk két darab kerek piskóta lapot. Ezután legegyszerűbb, ha nyomtatunk, rajzolunk egy eper formát, amit sablonként használhatunk az eper forma kialakításához. Amint kész a két eper alakú piskóta, megyünk a "belevalót" készíteni.
Krém
- Az epreket megtisztítjuk, csumájuktól elválasztjuk, és apró kockákra vágjuk.
- Az 5 dl hulala tejszínt robotgéppel felverjük. Közben folyamatosan adagoljuk hozzá a habfixálót. Cukrot nem nagyon kíván külön, mert eleve édes tejszínnel dolgozunk. Ha szép, kemény, habos lett a krém, belekeverjük a felkockázott epret.
- Ezzel a finom krémmel megtöltjük a piskótánkat. Az egyik piskótalapon elkenjük a krémet, a másik piskótalapot pedig a tetejére helyezzük. Óvatosan megnyomkodjuk. Ezzel a résszel meg is vagyunk, mehetünk a "macerába". Miután elfogyasztottuk a megmaradt krémet.
Dekoráció
- A marcipánt még előző este készítsük el. Ha nem sikerül, vegyük a Szamos marcipán masszát, ami eleve színes. A Dr. Oetker nekem "kezesebb" massza, ezért választottam. A színezést folpack-on végezzük, mert a festék megfoghatja a deszkát, és a massza sem tapad le.
- Két és fél csomag marcipánmasszát gyúrunk össze pirosra az ételfesték segítségével. Az ételfesték adagolásánál vigyázzunk, kezdjük csak 1 kávéskanállal, és úgy is látjuk, ha szükséges még a szép eperpiros szín eléréséhez a következő kanál is. A marcipánmasszát kissé megnyújtunk, és rácsepegtetjük az ételfestéket. Majd összehajtjuk, és gyúrni kezdjük. Gyúrjuk, majd kinyújtjuk a folpack-on, és ismét gyúrjuk. Ezt ismételjük meg párszor. Szép, egyenletes színű masszát fogunk kapni, némi kézerősítés után.
- A megmaradt fél csomag marcipánmasszát a zöld színnel bolondítjuk meg. Itt is, ahogyan az imént, kezdjük fél kávéskanál ételszínezővel a gyúrást. Ha szükséges, adagoljunk még hozzá a megfelelő szín eléréséig. Ezt is szépen eldolgozzuk. Majd mindkét marcipánmasszát elcsomagoljuk folpack-ba.
- Ezt az előre színezett marcipánmasszát vesszük most elő, és kinyújtjuk szép vékonyra. Kb. 2 mm vastagságúra. Kerek formákat nyújtunk a pirosból és a zöld masszából is. A piros masszát óvatosan ráterítjük a tortára, amikor elérte a kívánt méretet, és az oldalait bevagdosva szépen elhajtogatjuk, míg fel nem veszi az eper formát.
- A zöld masszából levél alakokat vágunk ki, tetszés szerint kiskanál nyelével erezetet varázsolhatunk rá. Ezeket a leveleket is ráfektetjük a tortára, és eligazgatjuk őket. Végső mozdulatként pedig elővesszük a dekor tollak közül a sárgát, és apró magokat "szórunk" rá.
- Sütés hőfoka: 180 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Tepsi mérete: 26
- Sütés ideje: 20 perc
- Elkészítettem: 2 alkalommal
- Receptkönyvben: 20
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 0
- Össznézettség: 1428
- Feltöltés dátuma: 2015. augusztus 04.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
Aranyhal
1 recept
Gyerkőcnek szülinapra nem egyszerű tortát kitalálni, olyat, ami ízlik, és olyat, ami elvarázsolja. Aztán ha mégis, mint ebben az esetben, akkor jön a pánik, vajon sikerül e az elkészítése, vagy utolsó pillanatban rohanni kell egy közeli cukrászdába. Nos, bátran kijelenthetem, nyugodtan kezdj neki ennek a tortának, mert a látszat ellenére nem igényel cukrász képesítést, de türelmet és kis kézügyességet igen. Szerencsére a magok "elszórásánál" és egyéb finom munkáknál kaptam némi segítséget a páromtól. De ő sem cukrász, sőt... Talán kicsit hosszúnak és bonyolultnak tűnik a recept, de igyekeztem mindent részletesen leírni. Meg aztán úgy hiszem, egyszer-egyszer nagyon is megéri a fáradozást.