r
Nosalty Logó

Édesanyám mézeskalácsa

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
koboldina
Édesanyám mézeskalácsa
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
160 °C
  • 5% Fehérje
  • 67% Szénhidrát
  • 11% Zsír

Mézeskalácshoz

Cukormázhoz

Összesen 2259 kcal
  • 5% Fehérje
  • 67% Szénhidrát
  • 11% Zsír

Mézeskalácshoz

Cukormázhoz

Összesen 9036 kcal
  • 5% Fehérje
  • 67% Szénhidrát
  • 11% Zsír

Mézeskalácshoz

Cukormázhoz

Összesen 382 kcal
  • 5% Fehérje
  • 67% Szénhidrát
  • 11% Zsír
  • 16% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Szelén
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    31.9 g

Zsír

  • Összesen
    66.5 g
  • Telített zsírsav
    13 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    31 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    20 g
  • Koleszterin
    135 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    673.2 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    99 mg
  • Kálcium
    70 mg
  • Vas
    4 mg
  • Magnézium
    65 mg
  • Foszfor
    351 mg
  • Nátrium
    80 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    389.8 g
  • Cukor
    197 mg
  • Élelmi rost
    7 mg

VÍZ

  • Összesen
    94.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    673 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    7 mg
  • C vitamin:
    3 mg
  • D vitamin:
    30 micro
  • K vitamin:
    71 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    85 micro
  • Kolin:
    144 mg
  • Retinol - A vitamin:
    634 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    458 micro
  • β-crypt
    3 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    228 micro
Összesen 2259 kcal
  • 5% Fehérje
  • 67% Szénhidrát
  • 11% Zsír
  • 16% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Szelén
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    127.5 g

Zsír

  • Összesen
    265.8 g
  • Telített zsírsav
    52 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    123 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    80 g
  • Koleszterin
    540 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2692.6 g
  • Cink
    10 mg
  • Szelén
    398 mg
  • Kálcium
    279 mg
  • Vas
    16 mg
  • Magnézium
    259 mg
  • Foszfor
    1404 mg
  • Nátrium
    318 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    7 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    1559.1 g
  • Cukor
    790 mg
  • Élelmi rost
    28 mg

VÍZ

  • Összesen
    378.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    2691 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    29 mg
  • C vitamin:
    11 mg
  • D vitamin:
    119 micro
  • K vitamin:
    282 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    13 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    342 micro
  • Kolin:
    576 mg
  • Retinol - A vitamin:
    2536 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    1830 micro
  • β-crypt
    13 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    910 micro
Összesen 9036 kcal
  • 5% Fehérje
  • 67% Szénhidrát
  • 11% Zsír
  • 16% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Szelén
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    5.4 g

Zsír

  • Összesen
    11.2 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    5 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    23 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    113.9 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    17 mg
  • Kálcium
    12 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    11 mg
  • Foszfor
    59 mg
  • Nátrium
    13 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    66 g
  • Cukor
    33 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    16 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    114 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    5 micro
  • K vitamin:
    12 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    14 micro
  • Kolin:
    24 mg
  • Retinol - A vitamin:
    107 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    77 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    39 micro
Összesen 382 kcal

Hozzávalók

Mézeskalácshoz

Cukormázhoz

Elkészítés

Mézeskalácshoz

  1. A fűzereket összefőzzük a mézzel. Majd mikor még meleg, hozzáadjuk a margarint, és addig kevergetjük, míg fel nem olvad. Ekkor félre lehet tenni, hogy teljesen kihűljön.
  2. Míg hűl a fűszeres méz, addig egy másik tálban jó alaposan kikeverjük a tojást a porcukorral.
  3. Egy harmadik, jó nagy tálban összekeverjük a lisztet a szódabikarbónával. Majd hozzáadjuk a tojásos masszát, és a kihűlt fűszeres mézet, és összekeverjük. A tésztát ne dolgozzuk ki, csak nagyon alaposan keverjük össze. Bitangul ragadni fog, és minden lesz, csak szépen összeállt tészta alakja nem, de ne ijedjünk meg, ennek ilyennek kell lennie. Ha ez megvan akkor légmentesen letakarjuk, és egy éjszakára hűtőbe tesszük.
  4. Másnap jöhet a tészta kinyújtása nagyon enyhén lisztezett gyúródeszkán. Nehéz lesz kiszedni a tálból. Arra is figyeljünk, hogy mindig csak egy tepsinyi tésztát vegyünk ki a hűtőből. Nyújtsuk ki, és rögtön tegyük sütőbe. Ne álljon sokat a levegőn, mert sütés alatt le fog ragadni, és nehéz lesz kiszedni. A tésztát 1/2 cm vastagra nyújtjuk, majd szaggatjuk. (A maradékot összegyúrjuk, és vissza a hűtőbe.)
  5. (Én simán tepsibe rakom a kiszaggatott sütiket, nem kenem ki semmivel. Tapasztalatom szerint, ez többet árt mint használ.) Gázsütőben közepes lángon, 170-180 fokon sütjük, míg szép aranybarna nem lesz (kb. 10 perc).

Cukormázhoz

  1. A tojásfehérjéből habot verünk, majd hozzáadjuk a 20 dkg átszitált porcukrot és a teáskanálnyi étkezési keményítőt. Ezután nagy fokozaton 25-30 percig keverjük robotgéppel. A lényeg, hogy jó sokáig keverjük, amíg a hab szép fényes nem lesz, és a habverő keltette hullámok meg nem maradnak a krémben.
  2. A díszítőhabot zacsiba töltjük, és díszítjük a mézeskalácsokat. Ha nem használjuk fel az összes habot, akkor légmentesen zárjuk el. (legmegfelelőbb erre a célra a zacskó) 1-2 napig még teljesen jól lehet díszíteni a krémmel. Utána már egy kicsit megdermed, megszárad.
  • Sütés hőfoka: 160 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Sütés ideje: 15 perc
  • Elkészítettem: 15 alkalommal
  • Receptkönyvben: 36
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 2
  • Össznézettség: 22161
  • Feltöltés dátuma: 2015. november 21.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Édesanyám mézeskalácsa
koboldina 1 recept

Szerintem ez egy elronthatatlan mézeskalács. Nem túlságosan fűszeres, inkább kellemesen "karácsony ízű". Talán van, aki macerásnak tartja, hogy egy éjszakát hűtőben kell tárolni, de megéri a fáradságot és az időt is. Ettől lesz a tészta annyira kemény, hogy jól lehessen vele dolgozni liszt nélkül is.

Hozzávalók

Mézeskalácshoz

Cukormázhoz

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...