Édesanyám mézeskalácsa
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
koboldina
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
160 °C
- 5% Fehérje
- 67% Szénhidrát
- 11% Zsír
Mézeskalácshoz
-
75g margarin538 kcal
-
75g porcukor290 kcal
-
88g méz266 kcal
-
250g finomliszt910 kcal
-
41g tojás52 kcal
-
0g gyömbérpor0 kcal
-
0g szegfűszeg0 kcal
-
0g fahéj0 kcal
-
0g szerecsendió0 kcal
-
2g narancshéj1 kcal
-
0 kcal
Cukormázhoz
-
10g tojásfehérje5 kcal
-
50g porcukor194 kcal
-
3 kcal
Összesen
2259
kcal
- 5% Fehérje
- 67% Szénhidrát
- 11% Zsír
Mézeskalácshoz
-
300g margarin2151 kcal
-
300g porcukor1161 kcal
-
350g méz1064 kcal
-
1000g finomliszt3640 kcal
-
165g tojás208 kcal
-
0g gyömbérpor0 kcal
-
0g szegfűszeg0 kcal
-
0g fahéj0 kcal
-
0g szerecsendió0 kcal
-
6g narancshéj6 kcal
-
0 kcal
Cukormázhoz
-
40g tojásfehérje21 kcal
-
200g porcukor774 kcal
-
11 kcal
Összesen
9036
kcal
- 5% Fehérje
- 67% Szénhidrát
- 11% Zsír
Mézeskalácshoz
-
12.7g margarin91 kcal
-
12.7g porcukor49 kcal
-
14.8g méz45 kcal
-
42.3g finomliszt154 kcal
-
7g tojás9 kcal
-
0g gyömbérpor0 kcal
-
0g szegfűszeg0 kcal
-
0g fahéj0 kcal
-
0g szerecsendió0 kcal
-
0.3g narancshéj0 kcal
-
0 kcal
Cukormázhoz
-
1.7g tojásfehérje1 kcal
-
8.5g porcukor33 kcal
-
0.1g étkezési keményítő0 kcal
Összesen
382
kcal
- 5% Fehérje
- 67% Szénhidrát
- 11% Zsír
- 16% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Szelén
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 31.9 g
Zsír
-
Összesen 66.5 g
-
Telített zsírsav 13 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 31 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 20 g
-
Koleszterin 135 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 673.2 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 99 mg
-
Kálcium 70 mg
-
Vas 4 mg
-
Magnézium 65 mg
-
Foszfor 351 mg
-
Nátrium 80 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 389.8 g
-
Cukor 197 mg
-
Élelmi rost 7 mg
VÍZ
-
Összesen 94.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 673 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 7 mg
-
C vitamin: 3 mg
-
D vitamin: 30 micro
-
K vitamin: 71 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 3 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 85 micro
-
Kolin: 144 mg
-
Retinol - A vitamin: 634 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 458 micro
-
β-crypt 3 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 228 micro
Összesen
2259
kcal
- 5% Fehérje
- 67% Szénhidrát
- 11% Zsír
- 16% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Szelén
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 127.5 g
Zsír
-
Összesen 265.8 g
-
Telített zsírsav 52 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 123 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 80 g
-
Koleszterin 540 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 2692.6 g
-
Cink 10 mg
-
Szelén 398 mg
-
Kálcium 279 mg
-
Vas 16 mg
-
Magnézium 259 mg
-
Foszfor 1404 mg
-
Nátrium 318 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 7 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 1559.1 g
-
Cukor 790 mg
-
Élelmi rost 28 mg
VÍZ
-
Összesen 378.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 2691 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 2 micro
-
E vitamin: 29 mg
-
C vitamin: 11 mg
-
D vitamin: 119 micro
-
K vitamin: 282 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 13 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 342 micro
-
Kolin: 576 mg
-
Retinol - A vitamin: 2536 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 1830 micro
-
β-crypt 13 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 910 micro
Összesen
9036
kcal
- 5% Fehérje
- 67% Szénhidrát
- 11% Zsír
- 16% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Szelén
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 5.4 g
Zsír
-
Összesen 11.2 g
-
Telített zsírsav 2 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 5 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 3 g
-
Koleszterin 23 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 113.9 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 17 mg
-
Kálcium 12 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 11 mg
-
Foszfor 59 mg
-
Nátrium 13 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 66 g
-
Cukor 33 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 16 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 114 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 5 micro
-
K vitamin: 12 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 14 micro
-
Kolin: 24 mg
-
Retinol - A vitamin: 107 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 77 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 39 micro
Összesen
382
kcal
Hozzávalók
Mézeskalácshoz
-
30 dkg margarin
-
30 dkg porcukor
-
35 dkg méz
-
1 kg finomliszt
-
3 db tojás
-
2 kávéskanál gyömbérpor
-
2 kávéskanál szegfűszeg
-
2 kávéskanál fahéj
-
3 csipet szerecsendió
-
1 narancsból nyert narancshéj
Cukormázhoz
-
1 db tojásfehérje
Elkészítés
Mézeskalácshoz
- A fűzereket összefőzzük a mézzel. Majd mikor még meleg, hozzáadjuk a margarint, és addig kevergetjük, míg fel nem olvad. Ekkor félre lehet tenni, hogy teljesen kihűljön.
- Míg hűl a fűszeres méz, addig egy másik tálban jó alaposan kikeverjük a tojást a porcukorral.
- Egy harmadik, jó nagy tálban összekeverjük a lisztet a szódabikarbónával. Majd hozzáadjuk a tojásos masszát, és a kihűlt fűszeres mézet, és összekeverjük. A tésztát ne dolgozzuk ki, csak nagyon alaposan keverjük össze. Bitangul ragadni fog, és minden lesz, csak szépen összeállt tészta alakja nem, de ne ijedjünk meg, ennek ilyennek kell lennie. Ha ez megvan akkor légmentesen letakarjuk, és egy éjszakára hűtőbe tesszük.
- Másnap jöhet a tészta kinyújtása nagyon enyhén lisztezett gyúródeszkán. Nehéz lesz kiszedni a tálból. Arra is figyeljünk, hogy mindig csak egy tepsinyi tésztát vegyünk ki a hűtőből. Nyújtsuk ki, és rögtön tegyük sütőbe. Ne álljon sokat a levegőn, mert sütés alatt le fog ragadni, és nehéz lesz kiszedni. A tésztát 1/2 cm vastagra nyújtjuk, majd szaggatjuk. (A maradékot összegyúrjuk, és vissza a hűtőbe.)
- (Én simán tepsibe rakom a kiszaggatott sütiket, nem kenem ki semmivel. Tapasztalatom szerint, ez többet árt mint használ.) Gázsütőben közepes lángon, 170-180 fokon sütjük, míg szép aranybarna nem lesz (kb. 10 perc).
Cukormázhoz
- A tojásfehérjéből habot verünk, majd hozzáadjuk a 20 dkg átszitált porcukrot és a teáskanálnyi étkezési keményítőt. Ezután nagy fokozaton 25-30 percig keverjük robotgéppel. A lényeg, hogy jó sokáig keverjük, amíg a hab szép fényes nem lesz, és a habverő keltette hullámok meg nem maradnak a krémben.
- A díszítőhabot zacsiba töltjük, és díszítjük a mézeskalácsokat. Ha nem használjuk fel az összes habot, akkor légmentesen zárjuk el. (legmegfelelőbb erre a célra a zacskó) 1-2 napig még teljesen jól lehet díszíteni a krémmel. Utána már egy kicsit megdermed, megszárad.
- Sütés hőfoka: 160 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Sütés ideje: 15 perc
- Elkészítettem: 15 alkalommal
- Receptkönyvben: 36
- Tegnapi nézettség: 4
- 7 napos nézettség: 40
- Össznézettség: 22274
- Feltöltés dátuma: 2015. november 21.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- vegetáriánus:
koboldina
1 recept
Szerintem ez egy elronthatatlan mézeskalács. Nem túlságosan fűszeres, inkább kellemesen "karácsony ízű". Talán van, aki macerásnak tartja, hogy egy éjszakát hűtőben kell tárolni, de megéri a fáradságot és az időt is. Ettől lesz a tészta annyira kemény, hogy jól lehessen vele dolgozni liszt nélkül is.