Édes szezámpasztával tekert kalácsok
- 11% Fehérje
- 54% Szénhidrát
- 21% Zsír
A tésztához
-
28g tej16 kcal
-
3 kcal
-
3g cukor11 kcal
-
8g vaj56 kcal
-
33g finomliszt121 kcal
-
17g finomliszt61 kcal
A kencéhez
A tetejére
-
2g tojássárgája7 kcal
-
1g tej1 kcal
-
2g szezámmag13 kcal
- 11% Fehérje
- 54% Szénhidrát
- 21% Zsír
A tésztához
-
250g tej140 kcal
-
25g friss élesztő26 kcal
-
25g cukor97 kcal
-
70g vaj502 kcal
-
300g finomliszt1092 kcal
-
150g finomliszt546 kcal
A kencéhez
A tetejére
-
20g tojássárgája64 kcal
-
10g tej6 kcal
-
21g szezámmag120 kcal
- 11% Fehérje
- 54% Szénhidrát
- 21% Zsír
A tésztához
-
18.7g tej10 kcal
-
1.9g friss élesztő2 kcal
-
1.9g cukor7 kcal
-
5.2g vaj38 kcal
-
22.5g finomliszt82 kcal
-
11.2g finomliszt41 kcal
A kencéhez
A tetejére
-
1.5g tojássárgája5 kcal
-
0.7g tej0 kcal
-
1.6g szezámmag9 kcal
- 11% Fehérje
- 54% Szénhidrát
- 21% Zsír
- 14% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
E vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 13 g
Zsír
-
Összesen 25.2 g
-
Telített zsírsav 7 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 9 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 8 g
-
Koleszterin 41 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 669.4 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 19 mg
-
Kálcium 209 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 53 mg
-
Foszfor 339 mg
-
Nátrium 43 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 64.4 g
-
Cukor 17 mg
-
Élelmi rost 5 mg
VÍZ
-
Összesen 17 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 63 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 5 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 3 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 73 micro
-
Kolin: 26 mg
-
Retinol - A vitamin: 60 micro
-
α-karotin 1 micro
-
β-karotin 14 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 33 micro
- 11% Fehérje
- 54% Szénhidrát
- 21% Zsír
- 14% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
E vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 117.3 g
Zsír
-
Összesen 226.6 g
-
Telített zsírsav 62 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 78 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 72 g
-
Koleszterin 368 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 6024.9 g
-
Cink 22 mg
-
Szelén 175 mg
-
Kálcium 1879 mg
-
Vas 17 mg
-
Magnézium 474 mg
-
Foszfor 3053 mg
-
Nátrium 391 mg
-
Réz 6 mg
-
Mangán 8 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 580 g
-
Cukor 149 mg
-
Élelmi rost 45 mg
VÍZ
-
Összesen 152.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 564 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 44 micro
-
K vitamin: 6 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 5 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 27 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 659 micro
-
Kolin: 237 mg
-
Retinol - A vitamin: 544 micro
-
α-karotin 8 micro
-
β-karotin 129 micro
-
β-crypt 7 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 300 micro
- 11% Fehérje
- 54% Szénhidrát
- 21% Zsír
- 14% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
E vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 8.8 g
Zsír
-
Összesen 17 g
-
Telített zsírsav 5 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 6 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 5 g
-
Koleszterin 28 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 451.8 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 13 mg
-
Kálcium 141 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 36 mg
-
Foszfor 229 mg
-
Nátrium 29 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 43.5 g
-
Cukor 11 mg
-
Élelmi rost 3 mg
VÍZ
-
Összesen 11.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 42 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 3 micro
-
K vitamin: 0 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 49 micro
-
Kolin: 18 mg
-
Retinol - A vitamin: 41 micro
-
α-karotin 1 micro
-
β-karotin 10 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 22 micro
Hozzávalók
A tésztához
-
2.5 dl tej
-
2.5 dkg friss élesztő
-
2.5 ek cukor
A kencéhez
A tetejére
-
1 db tojássárgája
-
1 ek tej
Elkészítés
A tésztához
- Az élesztőt a cukorral elkevert langyos tejben kb. 10-15 perc alatt felfuttatjuk, hozzákeverjük a puha vajat és a kenyérlisztet, majd a finomliszt fokozatos adagolása mellett közepesen kemény tésztát gyúrunk, pár percig dagasztunk.
- A tésztát meleg helyen letakarva hagyjuk duplájára kelni (kb. 1 óra), a levegőt kinyomkodjuk belőle, majd 9 részre osztjuk. Az egyes adagokból gömböcöket készítünk melyeket lisztezett felületen aránylag vékonyra nyújtunk, próbáljunk meg olyan 20-25 cm-es oldalhosszúságú négyzeteket beirányozni.
- A kence hozzávalóit simára keverjük, majd egy kenőecset segítségével megkenjük a kinyújtott tésztát vele (természetesen ezt ismételjük még 8-szor). Az egyik oldalánál kezdve feltekerjük a négyzetet és félretesszük 15-20 percre pihenni.
- A tekercseket hosszában 2-2,5-szeresükre húzzuk, nyújtjuk (nem baj ha a külső tésztaréteg néhol elszakad), majd az egyik végüket stabilan tartva a tésztát körbecsavarva és a végét alulra eldugva csigákat formázunk.
- A csigákat sütőpapírral borított tepsire rendezzük, további 10 perc pihenő után tetejüket megkenjük egy kis tejjel elkevert tojássárgával, megszórjuk szezámmaggal, majd 180 fokos előmelegített sütőben 20-25 perc alatt készre sütjük őket.
- Sütés hőfoka: 180 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Sütés ideje: 25 perc
- Receptkönyvben: 41
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 1
- Össznézettség: 6672
- Feltöltés dátuma: 2010. október 02.
Ajánló
Forrón nem tanácsos beleharapni, akármilyen csábító is, mert a tahinos olvadt cukor hajlamos szétégetni a szánkat! (Tapasztalatból írom!) A natúr, vagyis fokhagymamentes tahin(pótló) egy gyors elkészítési módja itt.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- vegetáriánus:
Igazán kellemes és érdekes kis péksütemény ez, szokatlanul imádnivaló jellemét a cukorral kevert natúr tahin töltelék adja. Törökországban leggyakrabban nagy csigává tekerik fel a már megkent és feltekert tésztát és így sütik ki, majd pizzaszerűen szeletelik, vagy szépen fejtik kívülről befelé, ahogyan a türelmesek folyasztják a kakaóscsigát. Háznál sokszor készül azonban ez a zsemlenagyságúra csavart verzió, mely aztán váltig állítom kitűnő egy délutáni tea mellé, vagy a gyerekeknek (és felnőtteknek) tízóraira, uzsonnára. Eredeti neve szerint Tahinli Ekmek, vagyis tahinos kenyér, de én édes mivolta és a megtévedés elkerülése végett Szezámpasztával tekert kaláccsá neveztem át, remélem senkit nem sértettem ezzel vérig. Kb. 3 éve készíthettem először, akkor még pontosan követve Binnur receptjét (amit mára néhány ponton megváltoztattam a tapasztalataim alapján).