r
Nosalty Logó

Édes szezámpasztával tekert kalácsok

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
NS
Édes szezámpasztával tekert kalácsok
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
  • 11% Fehérje
  • 54% Szénhidrát
  • 21% Zsír

A tésztához

A kencéhez

A tetejére

Összesen 527 kcal
  • 11% Fehérje
  • 54% Szénhidrát
  • 21% Zsír

A tésztához

A kencéhez

A tetejére

Összesen 4738 kcal
  • 11% Fehérje
  • 54% Szénhidrát
  • 21% Zsír

A tésztához

A kencéhez

A tetejére

Összesen 355 kcal
  • 11% Fehérje
  • 54% Szénhidrát
  • 21% Zsír
  • 14% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • E vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    13 g

Zsír

  • Összesen
    25.2 g
  • Telített zsírsav
    7 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    9 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    8 g
  • Koleszterin
    41 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    669.4 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    19 mg
  • Kálcium
    209 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    53 mg
  • Foszfor
    339 mg
  • Nátrium
    43 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    64.4 g
  • Cukor
    17 mg
  • Élelmi rost
    5 mg

VÍZ

  • Összesen
    17 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    63 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    5 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    73 micro
  • Kolin:
    26 mg
  • Retinol - A vitamin:
    60 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    14 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    33 micro
Összesen 527 kcal
  • 11% Fehérje
  • 54% Szénhidrát
  • 21% Zsír
  • 14% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • E vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    117.3 g

Zsír

  • Összesen
    226.6 g
  • Telített zsírsav
    62 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    78 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    72 g
  • Koleszterin
    368 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    6024.9 g
  • Cink
    22 mg
  • Szelén
    175 mg
  • Kálcium
    1879 mg
  • Vas
    17 mg
  • Magnézium
    474 mg
  • Foszfor
    3053 mg
  • Nátrium
    391 mg
  • Réz
    6 mg
  • Mangán
    8 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    580 g
  • Cukor
    149 mg
  • Élelmi rost
    45 mg

VÍZ

  • Összesen
    152.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    564 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    44 micro
  • K vitamin:
    6 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    5 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    27 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    659 micro
  • Kolin:
    237 mg
  • Retinol - A vitamin:
    544 micro
  • α-karotin
    8 micro
  • β-karotin
    129 micro
  • β-crypt
    7 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    300 micro
Összesen 4738 kcal
  • 11% Fehérje
  • 54% Szénhidrát
  • 21% Zsír
  • 14% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • E vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    8.8 g

Zsír

  • Összesen
    17 g
  • Telített zsírsav
    5 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    6 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    5 g
  • Koleszterin
    28 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    451.8 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    13 mg
  • Kálcium
    141 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    36 mg
  • Foszfor
    229 mg
  • Nátrium
    29 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    43.5 g
  • Cukor
    11 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

VÍZ

  • Összesen
    11.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    42 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    3 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    49 micro
  • Kolin:
    18 mg
  • Retinol - A vitamin:
    41 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    10 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    22 micro
Összesen 355 kcal

Hozzávalók

A tésztához

A kencéhez

  • 10 ek tahini (natúr, török, arab boltokban beszerezhet?, de saját készítés?vel is m?ködhet)
  • 112.5 g cukor
  • 0.5 dl víz

A tetejére

Elkészítés

A tésztához

  1. Az élesztőt a cukorral elkevert langyos tejben kb. 10-15 perc alatt felfuttatjuk, hozzákeverjük a puha vajat és a kenyérlisztet, majd a finomliszt fokozatos adagolása mellett közepesen kemény tésztát gyúrunk, pár percig dagasztunk.
  2. A tésztát meleg helyen letakarva hagyjuk duplájára kelni (kb. 1 óra), a levegőt kinyomkodjuk belőle, majd 9 részre osztjuk. Az egyes adagokból gömböcöket készítünk melyeket lisztezett felületen aránylag vékonyra nyújtunk, próbáljunk meg olyan 20-25 cm-es oldalhosszúságú négyzeteket beirányozni.
  3. A kence hozzávalóit simára keverjük, majd egy kenőecset segítségével megkenjük a kinyújtott tésztát vele (természetesen ezt ismételjük még 8-szor). Az egyik oldalánál kezdve feltekerjük a négyzetet és félretesszük 15-20 percre pihenni.
  4. A tekercseket hosszában 2-2,5-szeresükre húzzuk, nyújtjuk (nem baj ha a külső tésztaréteg néhol elszakad), majd az egyik végüket stabilan tartva a tésztát körbecsavarva és a végét alulra eldugva csigákat formázunk.
  5. A csigákat sütőpapírral borított tepsire rendezzük, további 10 perc pihenő után tetejüket megkenjük egy kis tejjel elkevert tojássárgával, megszórjuk szezámmaggal, majd 180 fokos előmelegített sütőben 20-25 perc alatt készre sütjük őket.
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Sütés ideje: 25 perc
  • Receptkönyvben: 41
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 1
  • Össznézettség: 6672
  • Feltöltés dátuma: 2010. október 02.

Ajánló

Forrón nem tanácsos beleharapni, akármilyen csábító is, mert a tahinos olvadt cukor hajlamos szétégetni a szánkat! (Tapasztalatból írom!) A natúr, vagyis fokhagymamentes tahin(pótló) egy gyors elkészítési módja itt.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Igazán kellemes és érdekes kis péksütemény ez, szokatlanul imádnivaló jellemét a cukorral kevert natúr tahin töltelék adja. Törökországban leggyakrabban nagy csigává tekerik fel a már megkent és feltekert tésztát és így sütik ki, majd pizzaszerűen szeletelik, vagy szépen fejtik kívülről befelé, ahogyan a türelmesek folyasztják a kakaóscsigát. Háznál sokszor készül azonban ez a zsemlenagyságúra csavart verzió, mely aztán váltig állítom kitűnő egy délutáni tea mellé, vagy a gyerekeknek (és felnőtteknek) tízóraira, uzsonnára. Eredeti neve szerint Tahinli Ekmek, vagyis tahinos kenyér, de én édes mivolta és a megtévedés elkerülése végett Szezámpasztával tekert kaláccsá neveztem át, remélem senkit nem sértettem ezzel vérig. Kb. 3 éve készíthettem először, akkor még pontosan követve Binnur receptjét (amit mára néhány ponton megváltoztattam a tapasztalataim alapján).

Hozzávalók

A tésztához

A kencéhez

A tetejére

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...