Duplafügés-diós keksz
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
Lakos Benedek
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
200 °C
- 4% Fehérje
- 44% Szénhidrát
- 20% Zsír
A kekszhez
-
28g vaj202 kcal
-
16g cukor63 kcal
-
6g méz19 kcal
-
7g tojás9 kcal
-
5 kcal
-
29g finomliszt105 kcal
-
0g sütőpor0 kcal
-
0g só0 kcal
-
4g dió25 kcal
-
8g fügelekvár21 kcal
-
34g füge25 kcal
Összesen
474
kcal
- 4% Fehérje
- 44% Szénhidrát
- 20% Zsír
A kekszhez
-
225g vaj1613 kcal
-
130g cukor503 kcal
-
50g méz152 kcal
-
55g tojás69 kcal
-
10g vaníliás cukor39 kcal
-
230g finomliszt837 kcal
-
0g sütőpor0 kcal
-
0g só0 kcal
-
30g dió196 kcal
-
60g fügelekvár167 kcal
-
270g füge198 kcal
Összesen
3774
kcal
- 4% Fehérje
- 44% Szénhidrát
- 20% Zsír
A kekszhez
-
21.2g vaj152 kcal
-
12.3g cukor47 kcal
-
4.7g méz14 kcal
-
5.2g tojás7 kcal
-
0.9g vaníliás cukor4 kcal
-
21.7g finomliszt79 kcal
-
0g sütőpor0 kcal
-
0g só0 kcal
-
2.8g dió19 kcal
-
5.7g fügelekvár16 kcal
-
25.5g füge19 kcal
Összesen
357
kcal
- 4% Fehérje
- 44% Szénhidrát
- 20% Zsír
- 33% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 4.8 g
Zsír
-
Összesen 26.2 g
-
Telített zsírsav 15 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 7 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 3 g
-
Koleszterin 83 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 150.3 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 12 mg
-
Kálcium 32 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 20 mg
-
Foszfor 69 mg
-
Nátrium 15 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 56.7 g
-
Cukor 32 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 42.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 204 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 5 micro
-
K vitamin: 4 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 18 micro
-
Kolin: 30 mg
-
Retinol - A vitamin: 198 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 73 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 39 micro
Összesen
474
kcal
- 4% Fehérje
- 44% Szénhidrát
- 20% Zsír
- 33% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 38.7 g
Zsír
-
Összesen 209.8 g
-
Telített zsírsav 117 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 58 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 23 g
-
Koleszterin 664 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1202.6 g
-
Cink 4 mg
-
Szelén 100 mg
-
Kálcium 255 mg
-
Vas 6 mg
-
Magnézium 157 mg
-
Foszfor 553 mg
-
Nátrium 124 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 3 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 453.9 g
-
Cukor 255 mg
-
Élelmi rost 17 mg
VÍZ
-
Összesen 340.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1635 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 6 mg
-
C vitamin: 11 mg
-
D vitamin: 40 micro
-
K vitamin: 30 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 4 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 142 micro
-
Kolin: 240 mg
-
Retinol - A vitamin: 1587 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 586 micro
-
β-crypt 4 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 312 micro
Összesen
3774
kcal
- 4% Fehérje
- 44% Szénhidrát
- 20% Zsír
- 33% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 3.7 g
Zsír
-
Összesen 19.8 g
-
Telített zsírsav 11 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 5 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 63 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 113.4 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 9 mg
-
Kálcium 24 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 15 mg
-
Foszfor 52 mg
-
Nátrium 12 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 42.8 g
-
Cukor 24 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 32.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 154 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 4 micro
-
K vitamin: 3 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 13 micro
-
Kolin: 23 mg
-
Retinol - A vitamin: 150 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 55 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 29 micro
Összesen
357
kcal
Hozzávalók
A kekszhez
-
225 g vaj
-
130 g cukor
-
2 ek méz
-
1 db tojás
-
1 csomag vaníliás cukor
-
230 g finomliszt
-
2 teáskanál sütőpor
-
1 csipet só
-
3 ek fügelekvár
-
3 db füge
Elkészítés
A kekszhez
- A barnított vajhoz a vajat kockákra vágjuk és egy nagy, világos színű (hogy jobban lássuk a barnulást) serpenyőbe tesszük. Közepes lángon felolvasztjuk, és folyamatos kevergetés közben tovább főzzük. Először látni fogjuk, hogy kis fehér részecskék válnak ki a vajból, ezek fognak idővel aranybarnára pirulni. Nagyjából 5 perc kell ehhez, de ítéljünk a szín és az illat alapján. Ha diós, kellemesen pirult illatokat érzünk, és a részecskék barnára váltanak, elkészültünk. Vigyázzunk, ne égessük oda, mert akkor keserű lesz.
- A barnított vajat egy tálba tesszük a mézzel, cukorral és vaníliás cukorral, majd robotgéppel 2 perc alatt kihabosítjuk. Ekkor hozzáadjuk a tojást és azt is alaposan elkeverjük.
- Egy másik tálban elkeverjük a lisztet, darált diót, sütőport és sót. Hozzákeverjük a nedves alapanyagokhoz, míg egységes masszát nem kapunk. Belekanalazzuk a fügelekvárt és elkeverjük, de nem teljesen: hagyjuk, hogy a dzsem zsíkokat képezzen a tésztában (ez a sütőben kellemesen karamellizálódik majd).
- A friss fügéket megmossuk, majd vastagabb szeletekre vágjuk.
- A sütőt előmelegítjük 200 fokra és kibélelünk egy nagy tepsit sütőpapírral. A tésztából közepes méretű gombócokat formálunk, a kezünkkel kissé ellaposítjuk őket (legyenek ujjnyi vastagok) és a tepsire helyezzük. Hagyjunk köztük helyet, nehogy összesüljenek. Mindegyik tetejére helyezünk egy szelet fügét.
- A kekszeket nagyjából 20-25 percig sütjük, amíg szép aranybarnák nem lesznek. A sütőből kivéve rácsra helyezzük őket hűlni, zárt dobozban 2-3 napig elállnak.
- Sütés hőfoka: 200 °C
- Sütés módja: hőlégkeveréses
- Sütés ideje: 25 perc
- Receptkönyvben: 34
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 1
- Össznézettség: 2376
- Feltöltés dátuma: 2023. szeptember 05.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
Lakos Benedek
394 recept
A fügeszezon harsány megünneplése ez a recept, ugyanis nem csak egyféle módon, hanem duplán is teszünk bele a gyümölcsből. Így minden falat kekszbe jut majd zamatos fügearoma, amit a dió és a barnított vaj ellenállhatatlan párosa kísér. Egy bögre kávéval, délután majszolgatva a legfinomabb.