Diszkoszban sült gombás csülök
- 9% Fehérje
- 8% Szénhidrát
- 6% Zsír
-
333g sertéscsülök463 kcal
-
250g burgonya144 kcal
-
83g csiperkegomba18 kcal
-
10g fokhagyma13 kcal
-
75g vöröshagyma27 kcal
-
0g borókabogyó0 kcal
-
68 kcal
-
2 kcal
-
0g majoranna0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
0g só0 kcal
- 9% Fehérje
- 8% Szénhidrát
- 6% Zsír
-
2000g sertéscsülök2779 kcal
-
1500g burgonya866 kcal
-
500g csiperkegomba107 kcal
-
60g fokhagyma80 kcal
-
450g vöröshagyma164 kcal
-
0g borókabogyó0 kcal
-
45g mangalica zsír406 kcal
-
11 kcal
-
1g majoranna3 kcal
-
1g bors3 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
0g só0 kcal
- 9% Fehérje
- 8% Szénhidrát
- 6% Zsír
-
43.9g sertéscsülök61 kcal
-
32.9g burgonya19 kcal
-
11g csiperkegomba2 kcal
-
1.3g fokhagyma2 kcal
-
9.9g vöröshagyma4 kcal
-
0g borókabogyó0 kcal
-
9 kcal
-
0.1g fűszerpaprika0 kcal
-
0g majoranna0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
0g só0 kcal
- 9% Fehérje
- 8% Szénhidrát
- 6% Zsír
- 77% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
B6 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 55.5 g
Zsír
-
Összesen 36.9 g
-
Telített zsírsav 13 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 16 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 7 g
-
Koleszterin 168 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1191.1 g
-
Cink 6 mg
-
Szelén 57 mg
-
Kálcium 91 mg
-
Vas 4 mg
-
Magnézium 107 mg
-
Foszfor 702 mg
-
Nátrium 222 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 45.3 g
-
Cukor 6 mg
-
Élelmi rost 6 mg
VÍZ
-
Összesen 452 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 32 micro
-
B6 vitamin: 2 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 47 mg
-
D vitamin: 61 micro
-
K vitamin: 6 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 19 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 56 micro
-
Kolin: 211 mg
-
Retinol - A vitamin: 14 micro
-
α-karotin 4 micro
-
β-karotin 186 micro
-
β-crypt 41 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 151 micro
- 9% Fehérje
- 8% Szénhidrát
- 6% Zsír
- 77% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
B6 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 332.9 g
Zsír
-
Összesen 221.2 g
-
Telített zsírsav 75 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 93 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 42 g
-
Koleszterin 1008 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 7146.8 g
-
Cink 37 mg
-
Szelén 341 mg
-
Kálcium 548 mg
-
Vas 25 mg
-
Magnézium 643 mg
-
Foszfor 4215 mg
-
Nátrium 1331 mg
-
Réz 5 mg
-
Mangán 4 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 272.1 g
-
Cukor 37 mg
-
Élelmi rost 39 mg
VÍZ
-
Összesen 2711.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 189 micro
-
B6 vitamin: 12 mg
-
B12 Vitamin: 8 micro
-
E vitamin: 6 mg
-
C vitamin: 280 mg
-
D vitamin: 368 micro
-
K vitamin: 36 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 8 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 7 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 114 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 335 micro
-
Kolin: 1265 mg
-
Retinol - A vitamin: 86 micro
-
α-karotin 24 micro
-
β-karotin 1116 micro
-
β-crypt 248 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 908 micro
- 9% Fehérje
- 8% Szénhidrát
- 6% Zsír
- 77% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
B6 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 7.3 g
Zsír
-
Összesen 4.8 g
-
Telített zsírsav 2 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 2 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 22 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 156.7 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 7 mg
-
Kálcium 12 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 14 mg
-
Foszfor 92 mg
-
Nátrium 29 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 6 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 59.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 4 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 6 mg
-
D vitamin: 8 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 7 micro
-
Kolin: 28 mg
-
Retinol - A vitamin: 2 micro
-
α-karotin 1 micro
-
β-karotin 24 micro
-
β-crypt 5 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 20 micro
Hozzávalók
-
2 kg sertéscsülök
-
1.5 kg burgonya
-
0.5 kg csiperkegomba
-
1 fej fokhagyma
-
5 közepes fej vöröshagyma
-
4 db borókabogyó
-
3 ek mangalica zsír
-
1 ek fűszerpaprika
-
1 kk majoranna
-
1 kk bors
-
3 db babérlevél
-
só ízlés szerint
Elkészítés
- A csülköket egy fazékban feltesszük főni.
- 1 fej vöröshagymát és 3 gerezd fokhagymát megtisztítunk.
- Kb. fél óra főlés után a csülkökről a vizet leöntjük. Új vízzel a hagymákkal, a borókabogyókkal és a babérlevelekkel újra feltesszük és puhára főzzük. A megfőtt csülköket kivesszük a főzővízből, kicsontozzuk és hűlni hagyjuk. (Ezeket a munkálatokat általában előző este szoktam elvégezni.) A főzővíz alapját képezheti egy finom szárazbablevesnek.
- Megtisztítjuk a hagymákat. A fokhagyma gerezdeket összezúzzuk. A vöröshagymákat félbevágjuk és vastagra hagyva felszeleteljük. A gombát megmossuk és felszeleteljük. A burgonyát megtiszítjuk és cikkekre vágjuk.
- A mangalica zsírt felolvasztjuk egy edényben, de nem forrósítjuk fel. (Én ezt wokban szoktam, mert elég nagy.) Belekeverjük a zúzott fokhagymát, a majorannát, a borsot, a pirospaprikát és egy kevés sót. Beleforgatjuk a cikkekre vágott krumplit, és sütés nélkül összekeverjük. (Ennek az a lényege, hogy a fűszer jól elkeveredjen a krumplin. Lehet grill fűszerkeveréket is használni.)
- A kihűlt csülköket kettévágjuk és a bőrős oldalukat hálósan beirdaljuk.
- A diszkosz aljába alufóliát terítünk és ráhalmozzuk a befűszerezett krumplit. A tetejére rakjuk a hagymát, majd a húsos felével ráfektetjük a csülköket. A csülkök köré rakjuk a gombát és a diszkoszt lezárjuk.
- A gáztűzhely sütőjében kb. 2 óra hosszat közepes fokozaton sütjük. (A rakott hús receptemben már leírtam a diszkosz működését. Ez az eszköz eredetileg szabadtéri használatra készült.)
- Sütés hőfoka: 190 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Sütés ideje: 120 perc
- Elkészítettem: 1 alkalommal
- Receptkönyvben: 95
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 4
- Össznézettség: 19499
- Feltöltés dátuma: 2012. március 16.
Ajánló
Mindenkinek, aki szereti a finomat.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- konyhatechnológia:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
Húsvét felé közeledve a hentesnél megjelentek a szép füstölt áruk. Nem tudtam ellenállni a rám mosolygó csülköknek, és vettem belőlük két kisebbet. A hétvégére végre megenyhült az időjárás, és elérkezettnek láttunk egy kis kertészkedést a szabadban. A jó levegőn az ember hamar megéhezik, és most olyan ebédre volt szükség, ami szinte magától elkészül. Nem akartam a parázskészítéssel még külön pepecselni, ezért maradt a gáztűzhely sütője. A közölt recept a sertéscsülök pékné módra diszkoszra történő átkomponálása. Eredetileg nyers csülökből készítik, gomba nélkül. Ezesetben természetesen csak egy lében főzik ki. Az eredetit pataki tálban szoktam elkészíteni. Füstölt csülöknél azért kell főzővizet váltani, hogy az erősen füstölt ízt elveszítse. A délutáni kertészkedésből persze semmi sem lett, mert a laktató ebédet egy kis borral kellett leöblíteni, amit egy kis sziesztázás követett. Végeredmény: Tele hassal nem lehet dolgozni.