Diós pite
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
La fée de cuisine
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
- 6% Fehérje
- 36% Szénhidrát
- 33% Zsír
Tészta:
-
80g finomliszt291 kcal
-
63g vaj448 kcal
-
2g só0 kcal
-
1g cukor5 kcal
-
8g víz0 kcal
Töltelék:
-
29g vaj206 kcal
-
88g dió572 kcal
-
14g barna cukor52 kcal
-
0g fahéj0 kcal
Szirup:
-
43g méz129 kcal
-
28g barna cukor105 kcal
-
30g víz0 kcal
-
0g fahéj0 kcal
-
0g sáfrány0 kcal
Öntet:
-
50g habtejszín146 kcal
-
11g juharszirup29 kcal
-
2g porcukor7 kcal
A tészta lekenéséhez:
-
14g tojás17 kcal
Összesen
2007
kcal
- 6% Fehérje
- 36% Szénhidrát
- 33% Zsír
Tészta:
-
320g finomliszt1165 kcal
-
250g vaj1793 kcal
-
6g só0 kcal
-
5g cukor19 kcal
-
32g víz0 kcal
Töltelék:
-
115g vaj825 kcal
-
350g dió2289 kcal
-
55g barna cukor209 kcal
-
0g fahéj0 kcal
Szirup:
-
170g méz517 kcal
-
110g barna cukor418 kcal
-
120g víz0 kcal
-
0g fahéj0 kcal
-
0g sáfrány0 kcal
Öntet:
-
200g habtejszín584 kcal
-
45g juharszirup117 kcal
-
7g porcukor27 kcal
A tészta lekenéséhez:
-
55g tojás69 kcal
Összesen
8032
kcal
- 6% Fehérje
- 36% Szénhidrát
- 33% Zsír
Tészta:
-
17.4g finomliszt63 kcal
-
13.6g vaj97 kcal
-
0.3g só0 kcal
-
0.3g cukor1 kcal
-
1.7g víz0 kcal
Töltelék:
-
6.3g vaj45 kcal
-
19g dió124 kcal
-
3g barna cukor11 kcal
-
0g fahéj0 kcal
Szirup:
-
9.2g méz28 kcal
-
6g barna cukor23 kcal
-
6.5g víz0 kcal
-
0g fahéj0 kcal
-
0g sáfrány0 kcal
Öntet:
-
10.9g habtejszín32 kcal
-
2.4g juharszirup6 kcal
-
0.4g porcukor1 kcal
A tészta lekenéséhez:
-
3g tojás4 kcal
Összesen
435
kcal
- 6% Fehérje
- 36% Szénhidrát
- 33% Zsír
- 26% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 25.2 g
Zsír
-
Összesen 148.5 g
-
Telített zsírsav 62 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 34 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 45 g
-
Koleszterin 297 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1545.7 g
-
Cink 4 mg
-
Szelén 37 mg
-
Kálcium 211 mg
-
Vas 4 mg
-
Magnézium 170 mg
-
Foszfor 469 mg
-
Nátrium 645 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 4 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 160.7 g
-
Cukor 89 mg
-
Élelmi rost 8 mg
VÍZ
-
Összesen 118.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 784 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 3 mg
-
C vitamin: 2 mg
-
D vitamin: 21 micro
-
K vitamin: 10 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 118 micro
-
Kolin: 106 mg
-
Retinol - A vitamin: 769 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 185 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 83 micro
Összesen
2007
kcal
- 6% Fehérje
- 36% Szénhidrát
- 33% Zsír
- 26% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 100.6 g
Zsír
-
Összesen 593.9 g
-
Telített zsírsav 246 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 137 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 180 g
-
Koleszterin 1187 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 6182.7 g
-
Cink 16 mg
-
Szelén 149 mg
-
Kálcium 843 mg
-
Vas 17 mg
-
Magnézium 680 mg
-
Foszfor 1876 mg
-
Nátrium 2580 mg
-
Réz 6 mg
-
Mangán 16 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 642.8 g
-
Cukor 355 mg
-
Élelmi rost 32 mg
VÍZ
-
Összesen 473 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 3136 micro
-
B6 vitamin: 2 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 13 mg
-
C vitamin: 7 mg
-
D vitamin: 86 micro
-
K vitamin: 42 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 2 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 9 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 473 micro
-
Kolin: 423 mg
-
Retinol - A vitamin: 3075 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 739 micro
-
β-crypt 4 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 333 micro
Összesen
8032
kcal
- 6% Fehérje
- 36% Szénhidrát
- 33% Zsír
- 26% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 5.5 g
Zsír
-
Összesen 32.3 g
-
Telített zsírsav 13 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 7 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 10 g
-
Koleszterin 64 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 336 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 8 mg
-
Kálcium 46 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 37 mg
-
Foszfor 102 mg
-
Nátrium 140 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 34.9 g
-
Cukor 19 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 25.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 170 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 5 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 26 micro
-
Kolin: 23 mg
-
Retinol - A vitamin: 167 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 40 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 18 micro
Összesen
435
kcal
Hozzávalók
Tészta:
-
320 g finomliszt
-
1 teáskanál só
-
1 teáskanál cukor
-
4 ek víz
Töltelék:
-
115 g vaj
-
55 g barna cukor
-
2 teáskanál fahéj
Szirup:
-
170 g méz
-
110 g barna cukor
-
120 ml víz
-
2 teáskanál fahéj
-
1 csipet sáfrány
Öntet:
-
200 ml habtejszín
-
3 ek juharszirup
-
1 ek porcukor
A tészta lekenéséhez:
-
1 db tojás
Elkészítés
Tészta:
- Egy nagy tálban a lisztet összekeverjük a sóval és a cukorral, majd hozzáadjuk a vajat. Alaposan összedolgozzuk, míg morzsa állagú keveréket kapunk. (Jó, hogyha a tésztában borsó nagyságú vajdarabkák maradnak.)
- Ezt követően elkezdjük adagolni evőkanalanként a hideg vizet. Akkor jó a tésztánk állaga, ha egy kis adag tésztát összenyomva összeáll. Abban az esetben, ha a tészta nem áll össze, tovább adagoljuk a vizet. Azonban a túl sok víztől a tészta kemény lehet.
- A morzsás állagú tésztát egy nyújtódeszkára öntjük, és egy gombócot formálunk belőle, arra figyelve, hogy a tésztát nem gyúrhatjuk. A tésztánk akkor lesz jó, ha apró vajdarabkák még látszódnak benne.
- A gombócot egy kis liszttel hintjük le, és folpackba tekerjük. Minimum 1 órát a hűtőbe kell helyezni, az ideális azonban az, ha egy éjszakát ott tölt.
Töltelék:
- Egy lábosban állandó keverés közben, összemelegítjük a diót, a barna cukrot és a fahéjat. Amikor a cukor felolvadt már jó is, és tehetjük is félre.
Szirup:
- Egy másik lábasban elkezdjük melegíteni mézet, a barna cukrot, a vizet, a fahéjat és a sáfrányt. Folyamatosan keverjük, hogy nehogy odaégjen. Egyszer hagyjuk felforrni, majd a diós töltelékre öntjük. Jól összeforgatjuk.
- A pitetésztát kivesszük a hűtőből, és egy kilisztezett felületen a sütőformának megfelelő nagyságúra nyújtjuk. A sütőformát kivajazzuk, majd belehelyezzük a tésztát, erre kanalazzuk rá a diós tölteléket.
- A maradék tésztát kinyújtjuk, és csíkokat vágunk belőle, ezzel rácsozzuk be a pite tetejét.
- Egy tojást felverünk, és lekenjük a tésztát, hogy szebb színe legyen.
- A sütőt 180 fokra előmelegítjük, és kb. 40 perc alatt készre sütjük a pitét.
Öntet:
- Egy elektromos mixer segítségével felverjük a tejszínhabot, a juharszirupot és a porcukrot. Tálaláskor ezzel díszítjük a piteszeleteket.
- Sütés hőfoka: 180 °C
- Sütés ideje: 40 perc
- Elkészítettem: 16 alkalommal
- Receptkönyvben: 34
- Tegnapi nézettség: 3
- 7 napos nézettség: 9
- Össznézettség: 1505
- Feltöltés dátuma: 2016. augusztus 28.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
La fée de cuisine
122 recept
Az ősz tagadhatatlan jele, ha elkezd hullani a fáról a dió. A dió számtalan finomságnak szolgálhatja az alapanyagát. A hétvégén az egyszerű pitetésztám töltelékeként használtam fel. A pitém ízhatását még fokoztam egy juharszirupos-tejszínhabos öntettel is. Ennél fenségesebb kényeztetést el sem tudnék képzelni egy borongós őszi délután.