Diós macskaszem
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
NS
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
- 8% Fehérje
- 48% Szénhidrát
- 26% Zsír
A tésztához
-
83g finomliszt303 kcal
-
33g disznózsír301 kcal
-
5g cukor19 kcal
-
10g tojássárgája32 kcal
-
3g élesztő4 kcal
-
1g sütőpor1 kcal
-
0g só0 kcal
-
2g tej1 kcal
-
1g citromhéj0 kcal
A töltelékhez
-
20g tojásfehérje10 kcal
-
33g dió218 kcal
-
25g porcukor97 kcal
-
6 kcal
-
1g citromhéj0 kcal
-
3g citromlé1 kcal
-
10g lekvár/ dzsem28 kcal
Összesen
1021
kcal
- 8% Fehérje
- 48% Szénhidrát
- 26% Zsír
A tésztához
-
500g finomliszt1820 kcal
-
200g disznózsír1804 kcal
-
30g cukor116 kcal
-
60g tojássárgája193 kcal
-
20g élesztő21 kcal
-
6g sütőpor3 kcal
-
0g só0 kcal
-
10g tej6 kcal
-
3g citromhéj1 kcal
A töltelékhez
-
120g tojásfehérje62 kcal
-
200g dió1308 kcal
-
150g porcukor581 kcal
-
10g vaníliás cukor39 kcal
-
3g citromhéj1 kcal
-
20g citromlé4 kcal
-
60g lekvár/ dzsem167 kcal
Összesen
6126
kcal
- 8% Fehérje
- 48% Szénhidrát
- 26% Zsír
A tésztához
-
35.9g finomliszt131 kcal
-
14.4g disznózsír130 kcal
-
2.2g cukor8 kcal
-
4.3g tojássárgája14 kcal
-
1.4g élesztő2 kcal
-
0.4g sütőpor0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0.7g tej0 kcal
-
0.2g citromhéj0 kcal
A töltelékhez
-
8.6g tojásfehérje4 kcal
-
14.4g dió94 kcal
-
10.8g porcukor42 kcal
-
0.7g vaníliás cukor3 kcal
-
0.2g citromhéj0 kcal
-
1.4g citromlé0 kcal
-
4.3g lekvár/ dzsem12 kcal
Összesen
440
kcal
- 8% Fehérje
- 48% Szénhidrát
- 26% Zsír
- 19% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 17.8 g
Zsír
-
Összesen 58.7 g
-
Telített zsírsav 16 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 19 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 20 g
-
Koleszterin 140 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 747.8 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 40 mg
-
Kálcium 139 mg
-
Vas 3 mg
-
Magnézium 76 mg
-
Foszfor 360 mg
-
Nátrium 125 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 108.5 g
-
Cukor 38 mg
-
Élelmi rost 5 mg
VÍZ
-
Összesen 43.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 38 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 4 mg
-
D vitamin: 56 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 98 micro
-
Kolin: 123 mg
-
Retinol - A vitamin: 37 micro
-
α-karotin 4 micro
-
β-karotin 13 micro
-
β-crypt 4 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 128 micro
Összesen
1021
kcal
- 8% Fehérje
- 48% Szénhidrát
- 26% Zsír
- 19% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 107.1 g
Zsír
-
Összesen 352.1 g
-
Telített zsírsav 97 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 116 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 121 g
-
Koleszterin 841 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 4486.6 g
-
Cink 13 mg
-
Szelén 241 mg
-
Kálcium 837 mg
-
Vas 15 mg
-
Magnézium 457 mg
-
Foszfor 2160 mg
-
Nátrium 748 mg
-
Réz 4 mg
-
Mangán 10 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 651.1 g
-
Cukor 228 mg
-
Élelmi rost 30 mg
VÍZ
-
Összesen 259.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 231 micro
-
B6 vitamin: 2 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 5 mg
-
C vitamin: 23 mg
-
D vitamin: 335 micro
-
K vitamin: 7 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 2 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 11 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 587 micro
-
Kolin: 737 mg
-
Retinol - A vitamin: 223 micro
-
α-karotin 23 micro
-
β-karotin 77 micro
-
β-crypt 23 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 768 micro
Összesen
6126
kcal
- 8% Fehérje
- 48% Szénhidrát
- 26% Zsír
- 19% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 7.7 g
Zsír
-
Összesen 25.3 g
-
Telített zsírsav 7 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 8 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 9 g
-
Koleszterin 60 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 322.3 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 17 mg
-
Kálcium 60 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 33 mg
-
Foszfor 155 mg
-
Nátrium 54 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 46.8 g
-
Cukor 16 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 18.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 17 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 2 mg
-
D vitamin: 24 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 42 micro
-
Kolin: 53 mg
-
Retinol - A vitamin: 16 micro
-
α-karotin 2 micro
-
β-karotin 6 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 55 micro
Összesen
440
kcal
Hozzávalók
A tésztához
-
50 dkg finomliszt
-
20 dkg disznózsír
-
3 ek cukor
-
3 db tojássárgája
-
2 dkg élesztő
-
0.5 csomag sütőpor
-
1 csipet só
-
0.5 citromból nyert citromhéj
A töltelékhez
-
3 db tojásfehérje
-
20 dkg dió
-
15 dkg porcukor
-
1 csomag vaníliás cukor
-
0.5 citromból nyert citromhéj
-
0.5 citromból nyert citromlé
-
3 ek lekvár/ dzsem
Elkészítés
A tésztához
- A lisztet, a cukrot, az élesztőt, a sütőport, sót, a citromhéjat összekeverjük, elmorzsoljuk a zsírral, és összegyúrjuk a tojássárgákkal, és némi tejjel, hogy könnyen nyújtható tésztát kapjunk. (Az élesztőt kb. 1/2 dl cukros tejben felfuttatjuk, és úgy adjuk a többihez.)
- A tésztát 3 egyenlő részre osztjuk. A tojásfehérjéket habbá verjük, majd hozzáadjuk a cukrot és a citromhéjat, majd azzal is habosítjuk még kicsit.
- Kanállal lazán belekeverjük a darált diót. Egy sűrű, diós krémet kapunk. Az egyik tésztaadagot kb. 4 mm vastag téglalappá nyújtjuk. A hossza akkora legyen, hogy keresztben beférjen a tepsibe!
- Az egész felületét megkenjük lekvárral, majd a két széle felől feltekerjük a téglalap hosszabb oldalait, de úgy, hogy középen kimaradjon egy kb. 2-3 ujjnyi szabad terület. Kivajazott tepsire tesszük a tésztát, eligazgatjuk, és a középen kimaradt részt "feltöltjük" a diós habbal.
- A másik két tésztarésszel ugyanígy járunk el, egymás mellé tesszük őket, így a 3 rudat egymás mellé helyezve, egyszerre tudjuk sütni.
- Előmelegített sütőben közepes lángon addig sütjük, amíg szép világos barna nem lesz a tészta.
- Sütés hőfoka: 180 °C
- Sütés ideje: 30 perc
- Elkészítettem: 6 alkalommal
- Receptkönyvben: 63
- Tegnapi nézettség: 1
- 7 napos nézettség: 3
- Össznézettség: 8685
- Feltöltés dátuma: 2011. december 30.
Receptjellemzők
NS
17513 recept
Nevezhetjük ökörszemnek, pávaszemnek, macskaszemnek vagy ahogy tetszik! Egy tipikus régi nagymama sütemény, ami számomra nagyon kedvelt! :) Most karácsonykor elkészítettük, már nincs is belőle egy morzsa sem!