Diós kosárka lekvárral
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
Lakos Benedek
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
190 °C
- 5% Fehérje
- 50% Szénhidrát
- 15% Zsír
A tésztához
-
19g vaj137 kcal
-
43g finomliszt158 kcal
-
11g porcukor42 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g sütőpor0 kcal
-
3g tej2 kcal
-
9g tojás12 kcal
-
3g tojássárgája11 kcal
A töltelékhez
-
17g lekvár/ dzsem46 kcal
-
17g cukor65 kcal
-
17g víz0 kcal
-
8g dió55 kcal
-
7g tojásfehérje3 kcal
-
0g só0 kcal
Összesen
531
kcal
- 5% Fehérje
- 50% Szénhidrát
- 15% Zsír
A tésztához
-
230g vaj1649 kcal
-
520g finomliszt1893 kcal
-
130g porcukor503 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g sütőpor0 kcal
-
40g tej22 kcal
-
110g tojás138 kcal
-
40g tojássárgája129 kcal
A töltelékhez
-
200g lekvár/ dzsem556 kcal
-
200g cukor774 kcal
-
200g víz0 kcal
-
100g dió654 kcal
-
80g tojásfehérje42 kcal
-
0g só0 kcal
Összesen
6360
kcal
- 5% Fehérje
- 50% Szénhidrát
- 15% Zsír
A tésztához
-
12.4g vaj89 kcal
-
28.1g finomliszt102 kcal
-
7g porcukor27 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g sütőpor0 kcal
-
2.2g tej1 kcal
-
5.9g tojás7 kcal
-
2.2g tojássárgája7 kcal
A töltelékhez
-
10.8g lekvár/ dzsem30 kcal
-
10.8g cukor42 kcal
-
10.8g víz0 kcal
-
5.4g dió35 kcal
-
4.3g tojásfehérje2 kcal
-
0g só0 kcal
Összesen
342
kcal
- 5% Fehérje
- 50% Szénhidrát
- 15% Zsír
- 30% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 8.3 g
Zsír
-
Összesen 23.1 g
-
Telített zsírsav 11 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 6 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 5 g
-
Koleszterin 107 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 235 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 21 mg
-
Kálcium 36 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 26 mg
-
Foszfor 113 mg
-
Nátrium 35 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 73.6 g
-
Cukor 36 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 44.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 157 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 2 mg
-
D vitamin: 14 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 31 micro
-
Kolin: 64 mg
-
Retinol - A vitamin: 154 micro
-
α-karotin 1 micro
-
β-karotin 34 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 86 micro
Összesen
531
kcal
- 5% Fehérje
- 50% Szénhidrát
- 15% Zsír
- 30% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 100.1 g
Zsír
-
Összesen 277.8 g
-
Telített zsírsav 130 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 72 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 60 g
-
Koleszterin 1289 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 2819.6 g
-
Cink 9 mg
-
Szelén 258 mg
-
Kálcium 438 mg
-
Vas 13 mg
-
Magnézium 309 mg
-
Foszfor 1360 mg
-
Nátrium 422 mg
-
Réz 3 mg
-
Mangán 7 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 882.6 g
-
Cukor 433 mg
-
Élelmi rost 23 mg
VÍZ
-
Összesen 528.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1881 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 2 micro
-
E vitamin: 9 mg
-
C vitamin: 19 mg
-
D vitamin: 167 micro
-
K vitamin: 21 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 8 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 369 micro
-
Kolin: 770 mg
-
Retinol - A vitamin: 1847 micro
-
α-karotin 15 micro
-
β-karotin 411 micro
-
β-crypt 22 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 1027 micro
Összesen
6360
kcal
- 5% Fehérje
- 50% Szénhidrát
- 15% Zsír
- 30% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 5.4 g
Zsír
-
Összesen 15 g
-
Telített zsírsav 7 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 4 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 3 g
-
Koleszterin 70 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 152.4 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 14 mg
-
Kálcium 24 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 17 mg
-
Foszfor 74 mg
-
Nátrium 23 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 47.7 g
-
Cukor 23 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 28.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 102 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 9 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 20 micro
-
Kolin: 42 mg
-
Retinol - A vitamin: 100 micro
-
α-karotin 1 micro
-
β-karotin 22 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 56 micro
Összesen
342
kcal
Hozzávalók
A tésztához
-
520 g finomliszt
-
130 g porcukor
-
1 csipet só
-
2 ek sütőpor
-
4 ek tej
-
2 db tojás
-
2 db tojássárgája
A töltelékhez
-
200 g cukor
-
200 g víz
-
2 db tojásfehérje
-
1 csipet só
Elkészítés
A tésztához
- Egy nagy tálban elkeverjük a lisztet, porcukrot, sütőport és sót, majd hozzáadjuk a langyosra hűlt olvasztott vajat, a tojásokat és sárgájákat, valamint a tejet. Egységes masszát gyúrunk, majd a tésztát hűtőbe tesszük pihenni.
- Kivajazunk elég mennyiségű kosárkaformát, majd elővesszük a pihentetett tésztát. Lisztezett felületen nagyjából 3-5 milliméter vastagra nyújtjuk és egy kicsit nagyobb köröket vágunk ki belőle, mint a formák átmérője. Kibéleljük a formákat a körökkel, enyhén belenyomkodva a tésztát.
A töltelékhez
- A cukrot és a vizet egy kis lábasban összeforraljuk, majd hagyjuk közepes lángon 3-5 percig rotyogni, hogy jó forró legyen. Közben a fehérjéket egy mixer keverőtáljába tesszük (ami legyen hőálló) egy csipet sóval.
- Közepes fokozaton elkezdjük verni a fehérjéket, majd ha már félúton vagyunk a kemény hab felé, lassan és fokozatosan hozzácsorgatjuk a forró cukorszirupot. Ha mindet hozzáadtuk, addig verjük a fehérjét, míg fényes, sima és kemény habot nem kapunk. Ekkor óvatosan hozzáforgatjuk a darált diót, majd a habcsókot habzsákba töltjük.
- Minden kosárka aljába teszünk egy teáskanál lekvárt, majd rányomunk a habcsókból, hogy teljesen megteljen a mélyedés. A kosárkákat tepsire tesszük és 190 fokra előmelegített sütőbe toljuk őket, ahol 15-20 perc alatt aranybarnára sülnek.
- Mielőtt kivennénk a formából, hagyjuk rácson hűlni a süteményeket 5-10 percig, így biztosan kiszabadulnak majd.
- Sütés hőfoka: 190 °C
- Sütés módja: hőlégkeveréses
- Sütés ideje: 30 perc
- Receptkönyvben: 56
- Tegnapi nézettség: 2
- 7 napos nézettség: 23
- Össznézettség: 3766
- Feltöltés dátuma: 2023. december 06.
Receptkategóriák
további kategória:
karácsony
kategória:
karácsonyi sütemények
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- vegetáriánus:
-
-
alkalom:
- valentin-nap ,
- márton-nap ,
- vasárnapi ebéd ,
- anyák napja ,
- születésnap ,
- farsang ,
- szüret ,
- buli receptek
-
alkalom:
Lakos Benedek
363 recept
A legfinomabbb (és egyáltalán nem macerázós) kosárkák lekváros-dióhabos tölteléket kapnak, mert ennél kevesebbel nem érik be. Mint ahogy mi sem fogunk megelégedni egy darabbal: az apró édességek csak úgy etetik magukat.