Diógrillázs torta
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
Mandula
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
160 °C
- 6% Fehérje
- 47% Szénhidrát
- 24% Zsír
Tészta
-
36 kcal
-
19g finomliszt68 kcal
-
11 kcal
-
0g őrölt kávé0 kcal
-
29g cukor111 kcal
-
31g tej18 kcal
-
13g napraforgó olaj117 kcal
-
7g tojás9 kcal
-
1g sütőpor0 kcal
Krém
-
8g tojássárgája24 kcal
-
50g tej28 kcal
-
11 kcal
-
6g vaj45 kcal
-
5g tejföl10 kcal
-
7g dió43 kcal
-
31g habtejszín91 kcal
-
15 kcal
-
8g cukor29 kcal
-
1g habfixáló4 kcal
Összesen
670
kcal
- 6% Fehérje
- 47% Szénhidrát
- 24% Zsír
Tészta
-
286 kcal
-
150g finomliszt546 kcal
-
91 kcal
-
0g őrölt kávé0 kcal
-
230g cukor890 kcal
-
250g tej140 kcal
-
106g napraforgó olaj939 kcal
-
55g tojás69 kcal
-
6g sütőpor3 kcal
Krém
-
60g tojássárgája193 kcal
-
400g tej224 kcal
-
86 kcal
-
50g vaj359 kcal
-
40g tejföl79 kcal
-
52g dió340 kcal
-
250g habtejszín730 kcal
-
30g vaníliás cukor116 kcal
-
60g cukor232 kcal
-
8g habfixáló30 kcal
Összesen
5353
kcal
- 6% Fehérje
- 47% Szénhidrát
- 24% Zsír
Tészta
-
15 kcal
-
8g finomliszt29 kcal
-
2.1g cukrozatlan kakaópor5 kcal
-
0g őrölt kávé0 kcal
-
12.2g cukor47 kcal
-
13.3g tej7 kcal
-
5.6g napraforgó olaj50 kcal
-
2.9g tojás4 kcal
-
0.3g sütőpor0 kcal
Krém
-
3.2g tojássárgája10 kcal
-
21.2g tej12 kcal
-
1.2g étkezési keményítő5 kcal
-
2.7g vaj19 kcal
-
2.1g tejföl4 kcal
-
2.8g dió18 kcal
-
13.3g habtejszín39 kcal
-
1.6g vaníliás cukor6 kcal
-
3.2g cukor12 kcal
-
0.4g habfixáló2 kcal
Összesen
284
kcal
- 6% Fehérje
- 47% Szénhidrát
- 24% Zsír
- 23% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 9.2 g
Zsír
-
Összesen 38.3 g
-
Telített zsírsav 14 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 13 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 9 g
-
Koleszterin 155 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 616.1 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 14 mg
-
Kálcium 205 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 44 mg
-
Foszfor 221 mg
-
Nátrium 128 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 75 g
-
Cukor 45 mg
-
Élelmi rost 3 mg
VÍZ
-
Összesen 36.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 174 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 6 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 28 micro
-
K vitamin: 3 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 28 micro
-
Kolin: 92 mg
-
Retinol - A vitamin: 171 micro
-
α-karotin 3 micro
-
β-karotin 37 micro
-
β-crypt 3 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 119 micro
Összesen
670
kcal
- 6% Fehérje
- 47% Szénhidrát
- 24% Zsír
- 23% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 73.4 g
Zsír
-
Összesen 306.3 g
-
Telített zsírsav 112 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 101 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 72 g
-
Koleszterin 1240 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 4928.5 g
-
Cink 8 mg
-
Szelén 115 mg
-
Kálcium 1642 mg
-
Vas 13 mg
-
Magnézium 351 mg
-
Foszfor 1768 mg
-
Nátrium 1023 mg
-
Réz 3 mg
-
Mangán 4 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 600.3 g
-
Cukor 362 mg
-
Élelmi rost 23 mg
VÍZ
-
Összesen 293.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1396 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 2 micro
-
E vitamin: 50 mg
-
C vitamin: 3 mg
-
D vitamin: 228 micro
-
K vitamin: 20 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 4 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 227 micro
-
Kolin: 735 mg
-
Retinol - A vitamin: 1369 micro
-
α-karotin 23 micro
-
β-karotin 298 micro
-
β-crypt 25 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 948 micro
Összesen
5353
kcal
- 6% Fehérje
- 47% Szénhidrát
- 24% Zsír
- 23% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 3.9 g
Zsír
-
Összesen 16.2 g
-
Telített zsírsav 6 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 5 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 4 g
-
Koleszterin 66 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 261.5 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 6 mg
-
Kálcium 87 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 19 mg
-
Foszfor 94 mg
-
Nátrium 54 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 31.9 g
-
Cukor 19 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 15.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 74 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 3 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 12 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 12 micro
-
Kolin: 39 mg
-
Retinol - A vitamin: 73 micro
-
α-karotin 1 micro
-
β-karotin 16 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 50 micro
Összesen
284
kcal
Hozzávalók
Tészta
-
0.5 bögre étkezési keményítő
-
1 bögre finomliszt
-
2 teáskanál őrölt kávé
-
1 bögre cukor
-
1 db tojás
-
0.5 csomag sütőpor
Krém
-
3 db tojássárgája
-
4 dl tej
-
1.5 evőkanál étkezési keményítő
-
5 dkg vaj
-
2.5 dl habtejszín
-
3 csomag vaníliás cukor
-
6 ek cukor
-
1 csomag habfixáló
Elkészítés
Tészta
- A tojást a cukorral habosra keverjük, majd hozzáadjuk az olajat is. Fokozatosan hozzákeverjük a száraz hozzávalókat, majd a tejjel is simára keverjük.
- Alaposan vajazott-lisztezett tortaformában 160 fokra előmelegített sütőben bő 1 órán keresztül sütjük (végezzünk tűpróbát!).
- Ha kisült a tészta, kivesszük a sütőből, és a formában kihűtjük.
Krém
- Miközben sül a tészta, 2 marék diót durvára vágunk, és száraz serpenyőben elkezdjük pirítani. Ha már érezzük a kellemes dióillatot, rászórunk 2 ek cukrot, és karamellizáljuk, majd lehúzzuk a tűzről, és kihűtjük.
- A vaníliakrémhez egy kis lábasban elhabarjuk a 3 tojássárgáját a Bourbon vaníliás cukorral és a 4 ek kristálycukorral (vagy egy fél rúd vanília magjaival és 5 ek cukorral), majd csomómentesre keverjük a keményítővel is. Felöntjük a tejjel, és folyamatos kevergetés mellett alacsony lángon besűrítjük. Ha kész, lehúzzuk a tűzről, beleolvasztunk 5 dkg vajat, és rendszeres kavarás mellett kihűtjük.
- A tejszínt a habfixálón található utasításnak megfelelően a maradék két csomag vaníliás cukorral kemény habbá verjük.
- A diógrillázst kávédarálóban porrá őröljük, a vaníliakrémbe keverjük, majd a tejföllel is összedolgozzuk, végül beleforgatjuk a kemény tejszínhabot.
- Összeállítjuk a tortát: Ha a tortalap kihűlt, lapjában két- vagy háromfelé elvágjuk. Az alsó tortalapot tortatálra helyezzük, megkenjük a krémmel, ráillesztjük a következőt, ugyanígy járunk el, majd bevonjuk a torta tetejét és az oldalát is. Ha nagyon folyna a krém, akkor helyezzük vissza a tortakarikát a torta köré, és úgy dolgozzunk (ez esetben az oldalát majd másképp díszítjük). Ez nem gond, mert hűlés közben még sokat fog szilárdulni a krém.
- Egy éjszakára a hűtőbe tesszük. Tálalás előtt lekapcsoljuk a karimát, bevonjuk az oldalát is tejszínnel vagy csokidarával, és a tetejét is kidíszítjük. Hosszú pengéjű, éles késsel szépen lehet szeletelni.
- Sütés hőfoka: 160 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Tepsi mérete: 28
- Sütés ideje: 70 perc
- Elkészítettem: 1 alkalommal
- Receptkönyvben: 68
- Tegnapi nézettség: 1
- 7 napos nézettség: 1
- Össznézettség: 6155
- Feltöltés dátuma: 2014. március 13.
Ajánló
Születésnapra, hétvégi desszertnek kávé mellé, vagy egy finom, fűszeres tea kíséretében.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
Mandula
35 recept
3 dl házi tejszín gyors felhasználására kényszerültem. Gondolkodtam, mi készüljön ebből a zsírdús csodából, keresgéltem a neten, és rábukkantam Ráhel diógrillázs tortájára, és ez megadta a hangot. De tényleg csak arra volt szükség, hogy a kezdőhang ne legyen hamis, mert így a szabad improvizáció is - kisebb, de javított bakiktól eltekintve - nagyon jól sikerült! Elég tömény, de mégis könnyű, finom torta kerekedett ki, bátran ajánlom mindenkinek! :)