r
Nosalty Logó

Deluxe túrós zsömle

0,0

0 ÉRTÉKELÉS0 HOZZÁSZÓLÁS

Értékelés indításához kérjük lépj be!

Bevált ez a recept?

Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelési útmutató
5 • Egyszerűen imádom, tökéletes lett!
4 • Másodszorra lett az igazi.
3 • Hát...
2 • Vannak gondok.
1 • Soha többet!
Lakos Benedek
Deluxe túrós zsömle
adag
Idő
perc
Költség
megfizethető
Nehézség
közepes

Hozzávalók

A zsömlékhez

571
Kalória
14.6g
Fehérje
61.3g
Szénhidrátok
30.5g
Zsír
118.1g
Víz
141g
Koleszterin
2.1g
Rost
36.7g
Cukor
  • 7% Fehérje
  • 27% Szénhidrát
  • 13% Zsír

A zsömlékhez

Összesen 571 kcal
  • 7% Fehérje
  • 27% Szénhidrát
  • 13% Zsír

A zsömlékhez

Összesen 4568 kcal
  • 7% Fehérje
  • 27% Szénhidrát
  • 13% Zsír

A zsömlékhez

Összesen 249 kcal
  • 7% Fehérje
  • 27% Szénhidrát
  • 13% Zsír
  • 53% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Cink
  • Vas

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    14.6 g

Zsír

  • Összesen
    30.5 g
  • Telített zsírsav
    16 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    9 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    141 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    985.5 g
  • Cink
    98 mg
  • Szelén
    25 mg
  • Kálcium
    196 mg
  • Vas
    77 mg
  • Magnézium
    30 mg
  • Foszfor
    212 mg
  • Nátrium
    339 mg
  • Réz
    4 mg
  • Mangán
    4 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    61.3 g
  • Cukor
    37 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

Víz

  • Összesen
    118.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    215 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    24 micro
  • K vitamin:
    3 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    10 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    45 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    45 micro
  • Kolin:
    77 mg
  • Retinol - A vitamin:
    212 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    40 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    128 micro
Összesen 571 kcal
  • 7% Fehérje
  • 27% Szénhidrát
  • 13% Zsír
  • 53% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Cink
  • Vas

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    116.5 g

Zsír

  • Összesen
    243.7 g
  • Telített zsírsav
    132 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    69 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    14 g
  • Koleszterin
    1128 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    7884.1 g
  • Cink
    787 mg
  • Szelén
    200 mg
  • Kálcium
    1566 mg
  • Vas
    618 mg
  • Magnézium
    240 mg
  • Foszfor
    1698 mg
  • Nátrium
    2715 mg
  • Réz
    31 mg
  • Mangán
    29 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    490.2 g
  • Cukor
    294 mg
  • Élelmi rost
    17 mg

Víz

  • Összesen
    944.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1722 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    3 micro
  • E vitamin:
    8 mg
  • C vitamin:
    12 mg
  • D vitamin:
    188 micro
  • K vitamin:
    27 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    77 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    363 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    18 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    357 micro
  • Kolin:
    616 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1692 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    322 micro
  • β-crypt
    18 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1022 micro
Összesen 4568 kcal
  • 7% Fehérje
  • 27% Szénhidrát
  • 13% Zsír
  • 53% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Cink
  • Vas

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    6.3 g

Zsír

  • Összesen
    13.3 g
  • Telített zsírsav
    7 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    4 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    61 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    428.9 g
  • Cink
    43 mg
  • Szelén
    11 mg
  • Kálcium
    85 mg
  • Vas
    34 mg
  • Magnézium
    13 mg
  • Foszfor
    92 mg
  • Nátrium
    148 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    26.7 g
  • Cukor
    16 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

Víz

  • Összesen
    51.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    94 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    10 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    4 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    20 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    19 micro
  • Kolin:
    33 mg
  • Retinol - A vitamin:
    92 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    18 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    56 micro
Összesen 249 kcal

Elkészítés

A zsömlékhez

  1. A sütőt előmelegítjük 180 fokra (légkeveréssel). A zsemlék kalapját levágjuk, a belsejüket kivájjuk úgy, hogy csak egy vékony faluk maradjon, persze ügyeljünk rá, nehogy átszakítsuk őket. A belsőre nem lesz szükség, a kalapokat azonban tegyük félre.
  2. Egy turmixgépben dolgozzuk teljesen simára a túrót, tejfölt, tejszínt, porcukrot, vaníliás cukrot, citromhéjat és a tojások sárgáját. Öntsük a keveréket a zsömlék kivájt belsejébe egészen a peremig (de ne csorduljon túl).
  3. Helyezzük a zsömléket tepsire, majd toljuk a sütőbe és tegyünk alájuk egy forró vízzel megtöltött edényt. Süssük 25 percig, amíg a töltelék foltokban barnás és szilárd, a zsemle pedig kellemesen pirult nem lesz.
  4. Közben fogjuk a levágott zsömlekalapokat, vajazzuk meg mindkét felüket és szórjuk meg fahéjas cukorral. Forró serpenyőben süssük őket aranybarnára, közben nyomjuk őket laposra. Akkor készültek el, ha a cukor teljesen rájuk karamellizálódott. Hagyjuk őket egy tányéron kihűlni, hogy megkeményedjenek.
  5. A tojások fehérjét tegyük egy tálba. A kristálycukrot és vizet forraljuk sziruppá egy lábasban, forrástól kezdve hagyjuk 1 percig a tűzön, majd zárjuk el alatta a lángot. Kezdjük el közepes fokozaton verni a fehérjéket, és ha már elérték a félig kemény állagot, kezdjük el lassan, fokozatosan hozzácsorgatni a cukorszirupot. Verjük teljesen keményre, csúcsosra és fényesre a habot.
  6. Tegyünk a megsült zsemlék tetejére egy-egy kanál tojáshabot, majd karamellizáljuk enyhén cukrászpisztollyal vagy a sütő grillfokozatán (ezzel legyünk óvatosak, nehogy megkapjon a hab). Tálaljuk a desszertet a karamellizált kalapokkal. Másnap, hidegen is ugyanolyan finom, de frissen a legjobb.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 15 perc
  • Főzés ideje: 20 perc
  • Sütés ideje: 25 perc
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés módja: hőlégkeveréses

A nagyi talán nem így készítette, de azzal biztos ő is egyetértene, hogy a túrós zsömle elég jól mutat ebben az elegáns köntösben. Abszolút nem több munka, a pár hozzáadott minőségi fejlesztés azonban sokkal, de sokkal különlegesebbé teszi gyermekkorunk klasszikus desszertjét. Jöhet?

Elmentem a receptkönyvembe

Elmentem a receptkönyvembe

Receptkönyvbe mentéshez kérjük lépj be!
Kinyomtatom
Jegyzetet írok

Jegyzet

Jegyzetíráshoz kérjük lépj be!
Elküldöm e-mailben
Megcsináltam

Bevált ez a recept? Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelés indításához kérjük lépj be!

Bevált ez a recept?

Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelési útmutató
5 • Egyszerűen imádom, tökéletes lett!
4 • Másodszorra lett az igazi.
3 • Hát...
2 • Vannak gondok.
1 • Soha többet!

Hozzászólások (0)

További receptek

Házi citromos mignon

Ha már egyszer nekivágunk a házi mignon elkészítésének, jobb, ha eszközölünk pár változtatást. Hiszen a klasszikus, retró sütemény émelygős fondant-ja és fullasztó vajkrémje ...

Lakos Benedek

Túrórudi-szelet

Kedvenc magyar édességünk minden ízét magába kebelezte ez a krémes, édes süteményszelet. Szerencsére nem tartja meg őket magának, hanem a beléje harapókat kápráztatja a friss túró, ...

Lakos Benedek

Címlapról ajánljuk

Ezt főzheted – 30 zsenge tavaszi és húsvétra hangoló étel,...

Cikksorozatunkban minden hónap elején összegyűjtjük a kedvenceinket regisztrált felhasználóink fogásai közül. Áprilisban egy csomó új, frissen előbújt alapanyag, könnyed és zamatos fogás, no meg persze pár húsvéti klasszikus kerül terítékre. Csatlakozzatok ti is a Nosalty gasztroközösségéhez, töltsétek fel receptjeiteket, és inspiráljátok egymást az év minden napján!

Top Receptek

Kárpátok-krémes

A lengyel cukrászat nagy kedvenc süteménye, a karpatka két réteg égetett tésztából és egy nagy adag, lágy vaníliakrémből áll. A torta hullámos felszínét porcukorral behintve kapjuk ...

Hoppá!

Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!