Deluxe túrós zsömle
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
Lakos Benedek
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
- 7% Fehérje
- 27% Szénhidrát
- 13% Zsír
A zsömlékhez
Összesen
571
kcal
- 7% Fehérje
- 27% Szénhidrát
- 13% Zsír
A zsömlékhez
Összesen
4568
kcal
- 7% Fehérje
- 27% Szénhidrát
- 13% Zsír
- 53% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Cink
-
Vas
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
Fehérje
-
Összesen 14.6 g
Zsír
-
Összesen 30.5 g
-
Telített zsírsav 16 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 9 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 141 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 985.5 g
-
Cink 98 mg
-
Szelén 25 mg
-
Kálcium 196 mg
-
Vas 77 mg
-
Magnézium 30 mg
-
Foszfor 212 mg
-
Nátrium 339 mg
-
Réz 4 mg
-
Mangán 4 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 61.3 g
-
Cukor 37 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 118.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 215 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 24 micro
-
K vitamin: 3 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 10 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 45 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 45 micro
-
Kolin: 77 mg
-
Retinol - A vitamin: 212 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 40 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 128 micro
Összesen
571
kcal
- 7% Fehérje
- 27% Szénhidrát
- 13% Zsír
- 53% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Cink
-
Vas
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
Fehérje
-
Összesen 116.5 g
Zsír
-
Összesen 243.7 g
-
Telített zsírsav 132 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 69 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 14 g
-
Koleszterin 1128 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 7884.1 g
-
Cink 787 mg
-
Szelén 200 mg
-
Kálcium 1566 mg
-
Vas 618 mg
-
Magnézium 240 mg
-
Foszfor 1698 mg
-
Nátrium 2715 mg
-
Réz 31 mg
-
Mangán 29 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 490.2 g
-
Cukor 294 mg
-
Élelmi rost 17 mg
VÍZ
-
Összesen 944.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1722 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 3 micro
-
E vitamin: 8 mg
-
C vitamin: 12 mg
-
D vitamin: 188 micro
-
K vitamin: 27 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 77 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 363 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 18 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 357 micro
-
Kolin: 616 mg
-
Retinol - A vitamin: 1692 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 322 micro
-
β-crypt 18 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 1022 micro
Összesen
4568
kcal
- 7% Fehérje
- 27% Szénhidrát
- 13% Zsír
- 53% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Cink
-
Vas
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
Fehérje
-
Összesen 6.3 g
Zsír
-
Összesen 13.3 g
-
Telített zsírsav 7 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 4 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 61 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 428.9 g
-
Cink 43 mg
-
Szelén 11 mg
-
Kálcium 85 mg
-
Vas 34 mg
-
Magnézium 13 mg
-
Foszfor 92 mg
-
Nátrium 148 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 26.7 g
-
Cukor 16 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 51.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 94 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 10 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 4 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 20 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 19 micro
-
Kolin: 33 mg
-
Retinol - A vitamin: 92 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 18 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 56 micro
Összesen
249
kcal
Hozzávalók
Elkészítés
A zsömlékhez
- A sütőt előmelegítjük 180 fokra (légkeveréssel). A zsemlék kalapját levágjuk, a belsejüket kivájjuk úgy, hogy csak egy vékony faluk maradjon, persze ügyeljünk rá, nehogy átszakítsuk őket. A belsőre nem lesz szükség, a kalapokat azonban tegyük félre.
- Egy turmixgépben dolgozzuk teljesen simára a túrót, tejfölt, tejszínt, porcukrot, vaníliás cukrot, citromhéjat és a tojások sárgáját. Öntsük a keveréket a zsömlék kivájt belsejébe egészen a peremig (de ne csorduljon túl).
- Helyezzük a zsömléket tepsire, majd toljuk a sütőbe és tegyünk alájuk egy forró vízzel megtöltött edényt. Süssük 25 percig, amíg a töltelék foltokban barnás és szilárd, a zsemle pedig kellemesen pirult nem lesz.
- Közben fogjuk a levágott zsömlekalapokat, vajazzuk meg mindkét felüket és szórjuk meg fahéjas cukorral. Forró serpenyőben süssük őket aranybarnára, közben nyomjuk őket laposra. Akkor készültek el, ha a cukor teljesen rájuk karamellizálódott. Hagyjuk őket egy tányéron kihűlni, hogy megkeményedjenek.
- A tojások fehérjét tegyük egy tálba. A kristálycukrot és vizet forraljuk sziruppá egy lábasban, forrástól kezdve hagyjuk 1 percig a tűzön, majd zárjuk el alatta a lángot. Kezdjük el közepes fokozaton verni a fehérjéket, és ha már elérték a félig kemény állagot, kezdjük el lassan, fokozatosan hozzácsorgatni a cukorszirupot. Verjük teljesen keményre, csúcsosra és fényesre a habot.
- Tegyünk a megsült zsemlék tetejére egy-egy kanál tojáshabot, majd karamellizáljuk enyhén cukrászpisztollyal vagy a sütő grillfokozatán (ezzel legyünk óvatosak, nehogy megkapjon a hab). Tálaljuk a desszertet a karamellizált kalapokkal. Másnap, hidegen is ugyanolyan finom, de frissen a legjobb.
- Sütés hőfoka: 180 °C
- Sütés módja: hőlégkeveréses
- Sütés ideje: 25 perc
- Receptkönyvben: 23
- Tegnapi nézettség: 7
- 7 napos nézettség: 437
- Össznézettség: 4712
- Feltöltés dátuma: 2023. szeptember 20.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- mikor:
-
- vegetáriánus:
-
-
alkalom:
- valentin-nap ,
- márton-nap ,
- vasárnapi ebéd ,
- anyák napja ,
- halloween ,
- születésnap ,
- farsang ,
- szüret ,
- buli receptek
-
alkalom:
Lakos Benedek
374 recept
A nagyi talán nem így készítette, de azzal biztos ő is egyetértene, hogy a túrós zsömle elég jól mutat ebben az elegáns köntösben. Abszolút nem több munka, a pár hozzáadott minőségi fejlesztés azonban sokkal, de sokkal különlegesebbé teszi gyermekkorunk klasszikus desszertjét. Jöhet?