Datolyamézzel és fokhagymával sült cékla tahini "tejföllel" Steiner Kristóftól
- 2% Fehérje
- 13% Szénhidrát
- 6% Zsír
- 2% Fehérje
- 13% Szénhidrát
- 6% Zsír
- 2% Fehérje
- 13% Szénhidrát
- 6% Zsír
- 79% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Vas
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 2.4 g
Zsír
-
Összesen 5.8 g
-
Telített zsírsav 1 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 2 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 196.4 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 1 mg
-
Kálcium 49 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 21 mg
-
Foszfor 85 mg
-
Nátrium 40 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 12.1 g
-
Cukor 7 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 75.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 22 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 8 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 4 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 59 micro
-
Kolin: 6 mg
-
Retinol - A vitamin: 19 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 29 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 11 micro
- 2% Fehérje
- 13% Szénhidrát
- 6% Zsír
- 79% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Vas
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 9.8 g
Zsír
-
Összesen 23 g
-
Telített zsírsav 4 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 9 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 9 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 785.7 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 2 mg
-
Kálcium 194 mg
-
Vas 3 mg
-
Magnézium 84 mg
-
Foszfor 338 mg
-
Nátrium 160 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 48.2 g
-
Cukor 26 mg
-
Élelmi rost 10 mg
VÍZ
-
Összesen 303.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 88 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 33 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 17 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 3 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 237 micro
-
Kolin: 22 mg
-
Retinol - A vitamin: 77 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 115 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 45 micro
- 2% Fehérje
- 13% Szénhidrát
- 6% Zsír
- 79% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Vas
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 2 g
Zsír
-
Összesen 4.8 g
-
Telített zsírsav 1 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 2 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 163 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 1 mg
-
Kálcium 40 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 17 mg
-
Foszfor 70 mg
-
Nátrium 33 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 10 g
-
Cukor 5 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 62.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 18 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 7 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 4 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 49 micro
-
Kolin: 5 mg
-
Retinol - A vitamin: 16 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 24 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 9 micro
Hozzávalók
Elkészítés
- A Flora margarint a mélyhűtőbe teszem, hogy az olívaolaj megdermedjen.
- A céklát - ha nem előfőzött változatot használok – héjastól alufóliába csomagolom, és 200 fokon puhára sütöm, majd ha kihűlt, meghámozom.
- A sütőt ezután 140 fokra mérsékelem, majd kikeverem a mázat: a fokhagyma felét lepréselem, a szirupot belecsorgatom, ráfacsarom a fél citrust, és jöhet a mustár is. Sózom-borsozom, majd a negyedelt céklaszeletkéket alaposan bemasszírozom a fűszeres marináddal, egy sütőtálra pakolom, és előkapom a mélyhűtőből a margarint, majd felét a sajtreszelő nagy lukú oldalán a céklára reszelem.
- A sütőben, felső “polcon” húsz percen át pirítom – addig kikeverem a tahinit.
- A maradék Florát egy kis lábasban felolvasztom, belekeverem majd a lángról levéve a megmaradt citrusfél levét, felöntöm a tahinivel. Belepréselem a maradék fokhagymát, kap sót és borsot, majd felöntöm annyi vízzel, hogy tejfölszerű, krémes állagot kapjon.
- A sült céklát csini üvegtálon szervírozom a lilahagyma-szeletekkel, a felezett szőlővel, és gálánsan rácsorgatom a gazdag szezámmagmártást.
- Sütés hőfoka: 140 °C
- Sütés ideje: 20 perc
- Receptkönyvben: 33
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 1
- Össznézettség: 1471
- Feltöltés dátuma: 2019. szeptember 27.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
Nemrég egy budapesti iskolában tartottunk junior főzőkurzust, én pedig – tudván, hogy a gyerekek rendszerint nem szeretik a céklát – természetesen nem hagyhattam ki a menüből a legszebb színű gyökérzöldséget. Meggyőződésem, hogy aki nem szeret valamit – igaz ez a gyerkőcökre is – egy rossz gasztrotapasztalat áldozata, de ha megfelelően elkészítve, tökéletes ízharmóniában kóstolja meg a “nemszeretem” kaját, azonnal beleszeret. Így volt ez a kicsikkel is: “nincs is cékla íze” – mondták a bíborszín falatokat majszolva, azóta pedig még inkább hivatásomnak érzem, hogy megvédjem őcéklasága becsületét. Ezt a szürreális színű, és még hihetetlenebb ízű finomságot előételként, salátaként, tészta feltétként, de még szendvicsre pakolva is majszolhatjuk – nem csak #NovenyiHetfo-n.