Darált húsos gersli
cukormentes
laktózmentes
glutént tartalmaz
tejmentes
tojásmentes
NS
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
- 12% Fehérje
- 20% Szénhidrát
- 15% Zsír
-
125g darált sertéshús228 kcal
-
75g gersli264 kcal
-
150g alaplé11 kcal
-
25g vörösbor21 kcal
-
6g olívaolaj53 kcal
-
23g vöröshagyma8 kcal
-
20g paradicsom4 kcal
-
2g fokhagyma2 kcal
-
246 kcal
-
1g majoranna1 kcal
-
0 kcal
-
0g fehér bors0 kcal
-
0g só0 kcal
Összesen
838
kcal
- 12% Fehérje
- 20% Szénhidrát
- 15% Zsír
-
500g darált sertéshús910 kcal
-
300g gersli1056 kcal
-
600g alaplé42 kcal
-
100g vörösbor85 kcal
-
24g olívaolaj212 kcal
-
90g vöröshagyma33 kcal
-
80g paradicsom14 kcal
-
6g fokhagyma8 kcal
-
150g kolozsvári szalonna983 kcal
-
2g majoranna5 kcal
-
0 kcal
-
0g fehér bors0 kcal
-
0g só0 kcal
Összesen
3348
kcal
- 12% Fehérje
- 20% Szénhidrát
- 15% Zsír
-
27g darált sertéshús49 kcal
-
16.2g gersli57 kcal
-
32.4g alaplé2 kcal
-
5.4g vörösbor5 kcal
-
1.3g olívaolaj11 kcal
-
4.9g vöröshagyma2 kcal
-
4.3g paradicsom1 kcal
-
0.3g fokhagyma0 kcal
-
8.1g kolozsvári szalonna53 kcal
-
0.1g majoranna0 kcal
-
0 kcal
-
0g fehér bors0 kcal
-
0g só0 kcal
Összesen
180
kcal
- 12% Fehérje
- 20% Szénhidrát
- 15% Zsír
- 53% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 35.7 g
Zsír
-
Összesen 46.4 g
-
Telített zsírsav 15 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 22 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 7 g
-
Koleszterin 113 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1296.2 g
-
Cink 4 mg
-
Szelén 54 mg
-
Kálcium 59 mg
-
Vas 3 mg
-
Magnézium 95 mg
-
Foszfor 488 mg
-
Nátrium 591 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 62.4 g
-
Cukor 2 mg
-
Élelmi rost 13 mg
VÍZ
-
Összesen 161.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 19 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 5 mg
-
D vitamin: 23 micro
-
K vitamin: 10 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 12 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 26 micro
-
Kolin: 120 mg
-
Retinol - A vitamin: 7 micro
-
α-karotin 20 micro
-
β-karotin 124 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 515 micro
-
Lut-zea 157 micro
Összesen
838
kcal
- 12% Fehérje
- 20% Szénhidrát
- 15% Zsír
- 53% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 142.9 g
Zsír
-
Összesen 185.5 g
-
Telített zsírsav 60 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 90 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 27 g
-
Koleszterin 450 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 5184.8 g
-
Cink 17 mg
-
Szelén 215 mg
-
Kálcium 238 mg
-
Vas 14 mg
-
Magnézium 379 mg
-
Foszfor 1952 mg
-
Nátrium 2364 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 5 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 249.5 g
-
Cukor 9 mg
-
Élelmi rost 50 mg
VÍZ
-
Összesen 645.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 74 micro
-
B6 vitamin: 4 mg
-
B12 Vitamin: 3 micro
-
E vitamin: 5 mg
-
C vitamin: 20 mg
-
D vitamin: 90 micro
-
K vitamin: 41 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 4 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 50 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 105 micro
-
Kolin: 480 mg
-
Retinol - A vitamin: 30 micro
-
α-karotin 81 micro
-
β-karotin 496 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 2058 micro
-
Lut-zea 626 micro
Összesen
3348
kcal
- 12% Fehérje
- 20% Szénhidrát
- 15% Zsír
- 53% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 7.7 g
Zsír
-
Összesen 10 g
-
Telített zsírsav 3 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 5 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 24 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 280 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 12 mg
-
Kálcium 13 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 20 mg
-
Foszfor 105 mg
-
Nátrium 128 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 13.5 g
-
Cukor 0 mg
-
Élelmi rost 3 mg
VÍZ
-
Összesen 34.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 4 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 5 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 3 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 6 micro
-
Kolin: 26 mg
-
Retinol - A vitamin: 2 micro
-
α-karotin 4 micro
-
β-karotin 27 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 111 micro
-
Lut-zea 34 micro
Összesen
180
kcal
Hozzávalók
-
0.5 kg darált sertéshús
-
1 dl vörösbor
-
3 ek olívaolaj
-
1 közepes db vöröshagyma
-
1 kis db paradicsom
-
2 gerezd fokhagyma
-
15 dkg kolozsvári szalonna
-
2 kk majoranna
-
1 kávéskanál őrölt fűszerkömény
-
fehér bors ízlés szerint
-
só ízlés szerint
Elkészítés
- A gerslit legalább fél órára beáztatjuk, hogy a főzési ideje csökkenjen, és kinyíljanak az árpaszemek.
- A lábasban/ nagy serpenyőben olívaolajat hevítünk, beleszórjuk a felkockázott szalonnát, apróra vágott hagymát, és meghintjük őrölt köménymaggal. Fedő alatt dinszteljük néhány percig, majd lepirítjuk egy kicsit.
- Hozzáadjuk a darált húst, a bort, a fűszereket. Kb. 15 percig főzzük, majd hozzáöntjük a lecsepegtetett gerslit. (Egyébként hasonlóképpen készítjük, mint a rizst: 1 rész gersli, 2 rész víz/folyadék.) 1,5 bögrényit 3 bögre alaplével engedünk fel, de ha ez épp nincs otthon, vízzel is helyettesíthetjük.
- Forrás után takarékra vesszük, és fedő alatt addig főzzük, míg a gersli meg nem puhul, a leve el nem párolog.
- Jó étvágyat!
- Elkészítettem: 5 alkalommal
- Receptkönyvben: 95
- Tegnapi nézettség: 1
- 7 napos nézettség: 10
- Össznézettség: 16385
- Feltöltés dátuma: 2014. március 16.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- mikor:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
NS
17513 recept
Sajnos a gersli (hántolt árpa) nem egy kifejezetten elterjedt köret, pedig nagyon egészséges és finom. A reformkonyha elterjedése talán egy kicsit lendített hírnevén, de még mindig nem kap elég figyelmet ez a remek étel. Én személy szerint az amatőr, de annál kiválóbb szakács nagybátyám által ismerkedtem meg vele néhány hónapja, azóta rendszeresen készítem különféle variációit.