Csokis mentatorta
- 4% Fehérje
- 28% Szénhidrát
- 25% Zsír
A piskótához
-
18g tojás23 kcal
-
13g barna cukor51 kcal
-
10g finomliszt36 kcal
-
0g sütőpor0 kcal
-
3 kcal
-
7g vaj48 kcal
-
8g csokoládé46 kcal
-
2g vaj17 kcal
A krémhez
-
67g habtejszín195 kcal
-
3g menta2 kcal
-
13 kcal
-
1g habfixáló5 kcal
A díszítéshez
-
7g étcsokoládé36 kcal
- 4% Fehérje
- 28% Szénhidrát
- 25% Zsír
A piskótához
-
110g tojás138 kcal
-
80g barna cukor304 kcal
-
60g finomliszt218 kcal
-
2g sütőpor1 kcal
-
18 kcal
-
40g vaj287 kcal
-
50g csokoládé273 kcal
-
14g vaj100 kcal
A krémhez
-
400g habtejszín1168 kcal
-
15g menta11 kcal
-
20g vaníliás cukor77 kcal
-
8g habfixáló30 kcal
A díszítéshez
-
40g étcsokoládé218 kcal
- 4% Fehérje
- 28% Szénhidrát
- 25% Zsír
A piskótához
-
13g tojás16 kcal
-
9.4g barna cukor36 kcal
-
7.1g finomliszt26 kcal
-
0.2g sütőpor0 kcal
-
0.9g cukrozatlan kakaópor2 kcal
-
4.7g vaj34 kcal
-
5.9g csokoládé32 kcal
-
1.7g vaj12 kcal
A krémhez
-
47.2g habtejszín138 kcal
-
1.8g menta1 kcal
-
2.4g vaníliás cukor9 kcal
-
0.9g habfixáló4 kcal
A díszítéshez
-
4.7g étcsokoládé26 kcal
- 4% Fehérje
- 28% Szénhidrát
- 25% Zsír
- 43% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 5.7 g
Zsír
-
Összesen 34.4 g
-
Telített zsírsav 21 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 10 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 155 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 407.7 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 10 mg
-
Kálcium 111 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 41 mg
-
Foszfor 162 mg
-
Nátrium 81 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 37.8 g
-
Cukor 26 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 59.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 279 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 29 micro
-
K vitamin: 4 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 17 micro
-
Kolin: 62 mg
-
Retinol - A vitamin: 269 micro
-
α-karotin 1 micro
-
β-karotin 58 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 88 micro
- 4% Fehérje
- 28% Szénhidrát
- 25% Zsír
- 43% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 34.1 g
Zsír
-
Összesen 206.6 g
-
Telített zsírsav 125 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 62 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 8 g
-
Koleszterin 927 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 2446.3 g
-
Cink 5 mg
-
Szelén 58 mg
-
Kálcium 663 mg
-
Vas 12 mg
-
Magnézium 245 mg
-
Foszfor 970 mg
-
Nátrium 489 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 226.7 g
-
Cukor 158 mg
-
Élelmi rost 12 mg
VÍZ
-
Összesen 357.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1674 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 2 micro
-
E vitamin: 6 mg
-
C vitamin: 7 mg
-
D vitamin: 171 micro
-
K vitamin: 23 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 99 micro
-
Kolin: 371 mg
-
Retinol - A vitamin: 1613 micro
-
α-karotin 6 micro
-
β-karotin 349 micro
-
β-crypt 10 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 529 micro
- 4% Fehérje
- 28% Szénhidrát
- 25% Zsír
- 43% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 4 g
Zsír
-
Összesen 24.4 g
-
Telített zsírsav 15 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 7 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 109 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 288.8 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 7 mg
-
Kálcium 78 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 29 mg
-
Foszfor 115 mg
-
Nátrium 58 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 26.8 g
-
Cukor 19 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 42.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 198 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 20 micro
-
K vitamin: 3 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 12 micro
-
Kolin: 44 mg
-
Retinol - A vitamin: 190 micro
-
α-karotin 1 micro
-
β-karotin 41 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 62 micro
Hozzávalók
A piskótához
-
2 db tojás
-
8 dkg barna cukor
-
6 dkg finomliszt
-
1 kk sütőpor
-
2 csapott ek cukrozatlan kakaópor
-
4 dkg vaj
-
5 dkg csokoládé
A krémhez
-
4 dl habtejszín
-
15 g menta
-
2 csomag vaníliás cukor
-
8 g habfixáló
A díszítéshez
-
4 dkg étcsokoládé
Elkészítés
A piskótához
- A tojásfehérjét egy csipet sóval és a cukorral kemény habbá verjük, hozzáadjuk a sárgáját.
- Az étcsokit lereszeljük és összevegyítjük a liszttel, kakaóporral, sütőporral. Ezt már kézi habverővel adjuk a cukros tojásokhoz.
- Végül hozzáadjuk az olvasztott, de már nem meleg vajat.
- Egy nagyon alaposan kivajazott gyümölcstortaformában, előmelegített sütőben megsütjük.
- A krémet érdemes előző este előkészíteni. A mentaleveleket felaprítjuk vagy széttépkedjük, és felforraljuk a tejszínnel. Éjszakára a hűtőben pihentetjük. Másnap leszűrjük a tejszínt. Gépi habverővel először közepesen felverjük, majd hozzáadjuk a vaníliás cukrokkal elkevert habfixálót, és kemény habbá verjük
- A formából kifordított és kihűlt piskótát megtöltjük a krémmel, majd az olvasztott csokival tetszés szerint díszítjük.
- Sütés hőfoka: 165 °C
- Sütés módja: hőlégkeveréses
- Tepsi mérete: 26
- Sütés ideje: 20 perc
- Receptkönyvben: 46
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 0
- Össznézettség: 7845
- Feltöltés dátuma: 2011. július 13.
Ajánló
A tejszín leszűrésekor visszamaradt mentát nem volt szívem kidobni. Adtam hozzá egy csomag vaníliás cukrot, egy-egy teáskanál vajat és olajat, majd botmixerrel összepürésítettem valamennyire. Azután az egészet rápakoltam egy kis darab organza anyagra, amit felül összefogtam, így ki lehetett belőle préselni egész sok mennyei édes mentavajat. Gondoltam, majd a díszítésnél megbolondítom vele az étcsokit, de sajnos mikor hozzáadtam az olvadt csokihoz, teljesen megszilárdult, és ki is kristályosodott (gyanítom, hogy a vaníliás cukor lehetett a hunyó). Egy kevés olaj hozzáadásával és az olvasztás mikróban való folytatásával azért rendbe lehetett hozni a dolgot, de legnagyobb bánatomra a mentás íznek nyoma sem volt. Legközelebb inkább majd csak rákanalazom a tejszínes krémre, és összemárványozom (mert ez a mentás vaj szép zöld színű). Vagy simán bele is lehetne még a piskóta megkenése előtt a krémbe keverni. Vagy kiskanállal megenni:-)
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
Nagymamám spájzában tett legutóbbi felderítő-körutam során elkunyeráltam egy gyümölcstortaformát. Azóta is nagy lelkesedéssel használom, úgyhogy Apa névnapjára is mindenképpen ebben szerettem volna készíteni valami finomságot. A menta ötlet onnan jött, hogy nagyon szereti az After Eight csokoládét. Gondolkoztam is, hogy ezt a nevet adjam a tortának, de valójában nem annyira hasonlít rá az íze. Viszont nagyon finom:-) Nem is látszik rajta egyáltalán, pedig a tejszínnek tényleg nagyon finom, üde mentás íze van.