Csirkés kakukkfüves rizottó
cukormentes
laktózmentes
gluténmentes
tejmentes
tojásmentes
valcsusz
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
- 11% Fehérje
- 35% Szénhidrát
- 6% Zsír
-
4g olívaolaj35 kcal
-
23g vöröshagyma8 kcal
-
2g fokhagyma2 kcal
-
28g csirkemellfilé34 kcal
-
50g rizottó rizs179 kcal
-
250g csirke alaplé18 kcal
-
11 kcal
-
13g parmezán sajt49 kcal
-
21g citrom3 kcal
-
5g citromlé1 kcal
-
0g kakukkfű0 kcal
-
0g petrezselyem0 kcal
-
0g só0 kcal
Összesen
340
kcal
- 11% Fehérje
- 35% Szénhidrát
- 6% Zsír
-
16g olívaolaj141 kcal
-
90g vöröshagyma33 kcal
-
6g fokhagyma8 kcal
-
113g csirkemellfilé135 kcal
-
200g rizottó rizs716 kcal
-
1000g csirke alaplé70 kcal
-
15g szárított gomba44 kcal
-
50g parmezán sajt196 kcal
-
85g citrom13 kcal
-
20g citromlé4 kcal
-
0g kakukkfű0 kcal
-
0g petrezselyem0 kcal
-
0g só0 kcal
Összesen
1360
kcal
- 11% Fehérje
- 35% Szénhidrát
- 6% Zsír
-
1g olívaolaj9 kcal
-
5.6g vöröshagyma2 kcal
-
0.4g fokhagyma1 kcal
-
7.1g csirkemellfilé8 kcal
-
12.5g rizottó rizs45 kcal
-
62.7g csirke alaplé4 kcal
-
0.9g szárított gomba3 kcal
-
3.1g parmezán sajt12 kcal
-
5.3g citrom1 kcal
-
1.3g citromlé0 kcal
-
0g kakukkfű0 kcal
-
0g petrezselyem0 kcal
-
0g só0 kcal
Összesen
85
kcal
- 11% Fehérje
- 35% Szénhidrát
- 6% Zsír
- 48% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 14.9 g
Zsír
-
Összesen 8.2 g
-
Telített zsírsav 3 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 4 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 29 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1396.2 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 19 mg
-
Kálcium 162 mg
-
Vas 3 mg
-
Magnézium 33 mg
-
Foszfor 215 mg
-
Nátrium 962 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 46.6 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 3 mg
VÍZ
-
Összesen 65.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 29 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 10 mg
-
D vitamin: 8 micro
-
K vitamin: 3 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 5 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 131 micro
-
Kolin: 35 mg
-
Retinol - A vitamin: 28 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 9 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 3 micro
Összesen
340
kcal
- 11% Fehérje
- 35% Szénhidrát
- 6% Zsír
- 48% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 59.4 g
Zsír
-
Összesen 32.9 g
-
Telített zsírsav 11 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 17 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 3 g
-
Koleszterin 116 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 5584.9 g
-
Cink 6 mg
-
Szelén 75 mg
-
Kálcium 647 mg
-
Vas 10 mg
-
Magnézium 134 mg
-
Foszfor 862 mg
-
Nátrium 3848 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 186.2 g
-
Cukor 6 mg
-
Élelmi rost 10 mg
VÍZ
-
Összesen 260.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 114 micro
-
B6 vitamin: 2 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 3 mg
-
C vitamin: 40 mg
-
D vitamin: 34 micro
-
K vitamin: 11 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 21 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 525 micro
-
Kolin: 140 mg
-
Retinol - A vitamin: 111 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 36 micro
-
β-crypt 10 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 12 micro
Összesen
1360
kcal
- 11% Fehérje
- 35% Szénhidrát
- 6% Zsír
- 48% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 3.7 g
Zsír
-
Összesen 2.1 g
-
Telített zsírsav 1 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 1 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 7 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 350.3 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 5 mg
-
Kálcium 41 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 8 mg
-
Foszfor 54 mg
-
Nátrium 241 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 11.7 g
-
Cukor 0 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 16.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 7 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 3 mg
-
D vitamin: 2 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 33 micro
-
Kolin: 9 mg
-
Retinol - A vitamin: 7 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 2 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 1 micro
Összesen
85
kcal
Hozzávalók
-
2 ek olívaolaj
-
1 közepes db vöröshagyma
-
2 gerezd fokhagyma
-
1 bögre rizottó rizs
-
1 l csirke alaplé
-
15 g szárított gomba
-
5 dkg parmezán sajt
-
0.5 db citrom
-
0.5 citromból nyert citromlé
-
kakukkfű ízlés szerint
-
petrezselyem ízlés szerint
-
só ízlés szerint
Elkészítés
- Készítünk egy csirke alaplevet. Ez a lépés megspórolható, ha veszünk készen, de azt semmiképp sem ajánlom, hogy leveskockával helyettesítsük. Legegyszerűbb, ha a csirkemellet összefőzzük olyan zöldségekkel, amik éppen otthon vannak (nálam ez répa, hagyma, paradicsom, paprika és egy kis zeller volt).
- Az apróra vágott hagymát és fokhagymát kevés olívaolajon üvegesre pároljuk, majd hozzárakjuk a rizst, és kevergetve kicsit összemelegítjük őket.
- Ráöntjük az alaplé 1/4-ed részét. Felforraljuk, majd a lángot alacsonyabbra véve lassan, gyakran megkeverve főzzük.
- Fokozatosan öntjük hozzá az alaplevet, amikor úgy látjuk, hogy beszívta az előző adagot, mehet hozzá a többi (kb. 4 részletben). Amikor az utolsó adag alaplevet is ráöntjük, beledobunk egy fél citromot, a kakukkfüvet és a szárított gombát, és így főzzük tovább alacsony lángon.
- Közben a (főtt) csirkemellet (ha nem ezt használtuk alaplének, akkor természetesen nem kell előtte megfőzni) kockákra vágjuk, és a vajon megpirítjuk a maradék egy gerezd fokhagymával. Ha megpirult, rácsavarjuk a citrom másik felének a levét.
- Végül belekeverjük a csirkét, az apróra vágott petrezselymet és a parmezánt is a rizottóba, lehúzzuk a tűzről, és fedő alatt pihentetjük 10-15 percig.
- Pihentetés után kihalásszuk a fél citromot (ami a rizottóval együtt főtt), belenyomjuk a levét (magokkal vigyázva).
- Tálalás után friss bazsalikommal díszítjük.
- Receptkönyvben: 145
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 0
- Össznézettség: 15409
- Feltöltés dátuma: 2015. május 19.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
valcsusz
4 recept
Anyukám mutatott egy Jamie Oliver féle rizsköretet, amit citrommal, kakukkfűvel és szárított gombával kell elkészíteni. Nekem ez annyira bejött, hogy köret helyett újragondoltam főételnek. A legfontosabb szerintem a rizottó esetében a rizs és az alaplé minősége.