Csirkeraguleves májnokedlivel
cukormentes
laktózmentes
glutént tartalmaz
tejmentes
tojást tartalmaz
koszider
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
- 3% Fehérje
- 4% Szénhidrát
- 2% Zsír
A leveshez
-
125g csirkeaprólék184 kcal
-
13g vöröshagyma5 kcal
-
43g sárgarépa16 kcal
-
45g fehérrépa29 kcal
-
60g karalábé12 kcal
-
50g zöldborsó41 kcal
-
25g kelbimbó10 kcal
-
75g karfiol8 kcal
-
11g petrezselyem4 kcal
-
4g libazsír34 kcal
-
4g finomliszt14 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
500g víz0 kcal
A májnokedlihez
-
11g csirkemáj13 kcal
-
14g tojás17 kcal
-
8g finomliszt27 kcal
-
1g petrezselyem0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
Összesen
414
kcal
- 3% Fehérje
- 4% Szénhidrát
- 2% Zsír
A leveshez
-
500g csirkeaprólék735 kcal
-
50g vöröshagyma18 kcal
-
170g sárgarépa62 kcal
-
180g fehérrépa115 kcal
-
240g karalábé48 kcal
-
200g zöldborsó162 kcal
-
100g kelbimbó39 kcal
-
300g karfiol30 kcal
-
45g petrezselyem16 kcal
-
15g libazsír135 kcal
-
15g finomliszt55 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
2000g víz0 kcal
A májnokedlihez
-
44g csirkemáj52 kcal
-
55g tojás69 kcal
-
30g finomliszt109 kcal
-
3g petrezselyem1 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
Összesen
1646
kcal
- 3% Fehérje
- 4% Szénhidrát
- 2% Zsír
A leveshez
-
12.7g csirkeaprólék19 kcal
-
1.3g vöröshagyma0 kcal
-
4.3g sárgarépa2 kcal
-
4.6g fehérrépa3 kcal
-
6.1g karalábé1 kcal
-
5.1g zöldborsó4 kcal
-
2.5g kelbimbó1 kcal
-
7.6g karfiol1 kcal
-
1.1g petrezselyem0 kcal
-
0.4g libazsír3 kcal
-
0.4g finomliszt1 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
50.7g víz0 kcal
A májnokedlihez
-
1.1g csirkemáj1 kcal
-
1.4g tojás2 kcal
-
0.8g finomliszt3 kcal
-
0.1g petrezselyem0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
Összesen
41
kcal
- 3% Fehérje
- 4% Szénhidrát
- 2% Zsír
- 91% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
β-karotin
-
Lut-zea
Fehérje
-
Összesen 26.4 g
Zsír
-
Összesen 19 g
-
Telített zsírsav 5 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 8 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 4 g
-
Koleszterin 164 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 759.5 g
-
Cink 3 mg
-
Szelén 26 mg
-
Kálcium 118 mg
-
Vas 5 mg
-
Magnézium 86 mg
-
Foszfor 351 mg
-
Nátrium 169 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 34.7 g
-
Cukor 9 mg
-
Élelmi rost 10 mg
VÍZ
-
Összesen 787 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 977 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 3 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 111 mg
-
D vitamin: 10 micro
-
K vitamin: 267 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 9 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 223 micro
-
Kolin: 101 mg
-
Retinol - A vitamin: 581 micro
-
α-karotin 1328 micro
-
β-karotin 4082 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 5 micro
-
Lut-zea 2424 micro
Összesen
414
kcal
- 3% Fehérje
- 4% Szénhidrát
- 2% Zsír
- 91% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
β-karotin
-
Lut-zea
Fehérje
-
Összesen 105.8 g
Zsír
-
Összesen 76.1 g
-
Telített zsírsav 22 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 32 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 15 g
-
Koleszterin 657 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 3037.9 g
-
Cink 13 mg
-
Szelén 105 mg
-
Kálcium 474 mg
-
Vas 20 mg
-
Magnézium 343 mg
-
Foszfor 1404 mg
-
Nátrium 675 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 3 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 138.7 g
-
Cukor 37 mg
-
Élelmi rost 39 mg
VÍZ
-
Összesen 3147.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 3907 micro
-
B6 vitamin: 3 mg
-
B12 Vitamin: 12 micro
-
E vitamin: 7 mg
-
C vitamin: 443 mg
-
D vitamin: 40 micro
-
K vitamin: 1070 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 2 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 37 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 891 micro
-
Kolin: 404 mg
-
Retinol - A vitamin: 2325 micro
-
α-karotin 5313 micro
-
β-karotin 16328 micro
-
β-crypt 9 micro
-
Likopin 19 micro
-
Lut-zea 9696 micro
Összesen
1646
kcal
- 3% Fehérje
- 4% Szénhidrát
- 2% Zsír
- 91% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
β-karotin
-
Lut-zea
Fehérje
-
Összesen 2.7 g
Zsír
-
Összesen 1.9 g
-
Telített zsírsav 1 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 1 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 17 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 77 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 3 mg
-
Kálcium 12 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 9 mg
-
Foszfor 36 mg
-
Nátrium 17 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 3.5 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 79.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 99 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 11 mg
-
D vitamin: 1 micro
-
K vitamin: 27 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 23 micro
-
Kolin: 10 mg
-
Retinol - A vitamin: 59 micro
-
α-karotin 135 micro
-
β-karotin 414 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 246 micro
Összesen
41
kcal
Hozzávalók
A leveshez
-
50 dkg csirkeaprólék
-
1 kis fej vöröshagyma
-
1 nagy db sárgarépa
-
1 nagy db fehérrépa
-
1 db karalábé
-
20 dkg zöldborsó
-
10 dkg kelbimbó
-
30 dkg karfiol
-
1 csokor petrezselyem
-
1 ek libazsír
-
1 evőkanál finomliszt
-
só ízlés szerint
-
bors ízlés szerint
-
2 l víz
A májnokedlihez
-
1 db csirkemáj
-
1 db tojás
-
2 evőkanál finomliszt
-
só ízlés szerint
-
bors ízlés szerint
Elkészítés
A leveshez
- Sütni való méretű, vagyis kicsit kövérkésebb csirkéből készítsük. (Ez a méret tisztított állapotban 1,5 kg-nál kezdődik. A tyúk túl erős ízű, abból ragulevest ne készítsünk.) Az egész csirke feldarabolása során a hájat (akár bőrrel együtt) lefejtjük a húsról, mert szükségünk lesz rá. A csontos részeket használjuk a leveshez, a farhátat és a kifilézett mellcsontotnéhány darabra vágjuk fel. Ha szaporítani akarjuk a húsos részeket,pluszban szárnyat adjunk még hozzá.
- A répákat karikára, a karalábét kockára vágjuk, a karfiolt rózsáira szedjük. (Fagyasztott zöldséget is használhatunk.)
- A kanál zsíronkisütjük a hájdarabokat, a töpörtyűt kiszedjük, és kidobjuk. Ettől lesz levesünk szép színű (és jó ízű).
- A visszamaradt zsíron megdinszteljük a finomra vágott hagymát, hozzáadjuk a csirkerészeket, és pár percig együttpirítjuk.
- Rászórjuk a finomra vágott petrezselyem zöldjét, és addig kevergetjük, míg a zsíradék zöldes színű nem lesz (ez 1 perc mindössze).
- Az edényben kicsit félretoljuk a csirkét, és a szabadon lévő zsírba belekeverjük a lisztet. Nem kell megpirítani, csak jól átforrósítani. Most felöntjük bő fél liter hideg vízzel, és alaposan elkeverjük, hogy a liszt ne legyen csomós.
- Most már hozzáadhatjuk az összes feldarabolt zöldséget: répát-zöldséget, karalábét, karfiolt, zöldborsót, tehetünk bele néhány kelbimbót is. Beletesszük a belsőséget is (a máj kivételével), és annyi vízzel öntjük fel, hogy jó sűrű maradjon. (Még kb. 1,5liter víz szükséges hozzá.) Ízlés szerint sózzuk-borsozzuk.
- Felforraljuk, ügyeljünk rá, mert felhabzik, és kifuthat. A lángot mérsékeljük, és fedő alatt készre főzzük.
- Közben előkészítjük a májnodeklit. A májat deszkán pépesre elkaparjuk. Összekeverjük a tojással, a vágott petrezselyemmel, sóval-borssal és annyi liszttel (kb. 2 kanál), hogy sűrű nokedlitésztát kapjunk.
- A fővő levesbe szaggatjuk a nokedlit: kiskanállal kikanyarítunk egy falatot, és odaeresztjük, ahol zubog a leves - így azonnal összeáll, nem fő szét.
- Ha a nokedlit kiszaggattuk, még 2-3 percig főni hagyjuk, és tálalhatjuk is.
- Elkészítettem: 25 alkalommal
- Receptkönyvben: 205
- Tegnapi nézettség: 3
- 7 napos nézettség: 9
- Össznézettség: 39488
- Feltöltés dátuma: 2012. január 25.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
koszider
90 recept
Ez a zöldes-arany színű, illatos, sűrű leves szerintem még jobb, mint a tyúkhúsleves, ünnepi alkalmakkor is megállja a helyét. Kiadós, vagyis második fogásként könnyebb ételt is választhatunk. (Gyerekkoromban a raguleves után mindig édes kelt tésztát ettünk.) Tipikus tavaszi-nyári étel, de amióta feltalálták a mirelitet, bármikor elkészíthető.