r
Nosalty Logó

Csirkeraguleves májnokedlivel

cukormentes laktózmentes glutént tartalmaz tejmentes tojást tartalmaz
koszider
Csirkeraguleves májnokedlivel
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 3% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 2% Zsír

A leveshez

A májnokedlihez

Összesen 414 kcal
  • 3% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 2% Zsír

A leveshez

A májnokedlihez

Összesen 1646 kcal
  • 3% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 2% Zsír

A leveshez

A májnokedlihez

Összesen 41 kcal
  • 3% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 2% Zsír
  • 91% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    26.4 g

Zsír

  • Összesen
    19 g
  • Telített zsírsav
    5 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    8 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    4 g
  • Koleszterin
    164 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    759.5 g
  • Cink
    3 mg
  • Szelén
    26 mg
  • Kálcium
    118 mg
  • Vas
    5 mg
  • Magnézium
    86 mg
  • Foszfor
    351 mg
  • Nátrium
    169 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    34.7 g
  • Cukor
    9 mg
  • Élelmi rost
    10 mg

VÍZ

  • Összesen
    787 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    977 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    3 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    111 mg
  • D vitamin:
    10 micro
  • K vitamin:
    267 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    9 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    223 micro
  • Kolin:
    101 mg
  • Retinol - A vitamin:
    581 micro
  • α-karotin
    1328 micro
  • β-karotin
    4082 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    5 micro
  • Lut-zea
    2424 micro
Összesen 414 kcal
  • 3% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 2% Zsír
  • 91% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    105.8 g

Zsír

  • Összesen
    76.1 g
  • Telített zsírsav
    22 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    32 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    15 g
  • Koleszterin
    657 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    3037.9 g
  • Cink
    13 mg
  • Szelén
    105 mg
  • Kálcium
    474 mg
  • Vas
    20 mg
  • Magnézium
    343 mg
  • Foszfor
    1404 mg
  • Nátrium
    675 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    3 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    138.7 g
  • Cukor
    37 mg
  • Élelmi rost
    39 mg

VÍZ

  • Összesen
    3147.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    3907 micro
  • B6 vitamin:
    3 mg
  • B12 Vitamin:
    12 micro
  • E vitamin:
    7 mg
  • C vitamin:
    443 mg
  • D vitamin:
    40 micro
  • K vitamin:
    1070 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    37 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    891 micro
  • Kolin:
    404 mg
  • Retinol - A vitamin:
    2325 micro
  • α-karotin
    5313 micro
  • β-karotin
    16328 micro
  • β-crypt
    9 micro
  • Likopin
    19 micro
  • Lut-zea
    9696 micro
Összesen 1646 kcal
  • 3% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 2% Zsír
  • 91% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    2.7 g

Zsír

  • Összesen
    1.9 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    17 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    77 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    3 mg
  • Kálcium
    12 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    9 mg
  • Foszfor
    36 mg
  • Nátrium
    17 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    3.5 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    79.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    99 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    11 mg
  • D vitamin:
    1 micro
  • K vitamin:
    27 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    23 micro
  • Kolin:
    10 mg
  • Retinol - A vitamin:
    59 micro
  • α-karotin
    135 micro
  • β-karotin
    414 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    246 micro
Összesen 41 kcal

Hozzávalók

A leveshez

A májnokedlihez

Elkészítés

A leveshez

  1. Sütni való méretű, vagyis kicsit kövérkésebb csirkéből készítsük. (Ez a méret tisztított állapotban 1,5 kg-nál kezdődik. A tyúk túl erős ízű, abból ragulevest ne készítsünk.) Az egész csirke feldarabolása során a hájat (akár bőrrel együtt) lefejtjük a húsról, mert szükségünk lesz rá. A csontos részeket használjuk a leveshez, a farhátat és a kifilézett mellcsontotnéhány darabra vágjuk fel. Ha szaporítani akarjuk a húsos részeket,pluszban szárnyat adjunk még hozzá.
  2. A répákat karikára, a karalábét kockára vágjuk, a karfiolt rózsáira szedjük. (Fagyasztott zöldséget is használhatunk.)
  3. A kanál zsíronkisütjük a hájdarabokat, a töpörtyűt kiszedjük, és kidobjuk. Ettől lesz levesünk szép színű (és jó ízű).
  4. A visszamaradt zsíron megdinszteljük a finomra vágott hagymát, hozzáadjuk a csirkerészeket, és pár percig együttpirítjuk.
  5. Rászórjuk a finomra vágott petrezselyem zöldjét, és addig kevergetjük, míg a zsíradék zöldes színű nem lesz (ez 1 perc mindössze).
  6. Az edényben kicsit félretoljuk a csirkét, és a szabadon lévő zsírba belekeverjük a lisztet. Nem kell megpirítani, csak jól átforrósítani. Most felöntjük bő fél liter hideg vízzel, és alaposan elkeverjük, hogy a liszt ne legyen csomós.
  7. Most már hozzáadhatjuk az összes feldarabolt zöldséget: répát-zöldséget, karalábét, karfiolt, zöldborsót, tehetünk bele néhány kelbimbót is. Beletesszük a belsőséget is (a máj kivételével), és annyi vízzel öntjük fel, hogy jó sűrű maradjon. (Még kb. 1,5liter víz szükséges hozzá.) Ízlés szerint sózzuk-borsozzuk.
  8. Felforraljuk, ügyeljünk rá, mert felhabzik, és kifuthat. A lángot mérsékeljük, és fedő alatt készre főzzük.
  9. Közben előkészítjük a májnodeklit. A májat deszkán pépesre elkaparjuk. Összekeverjük a tojással, a vágott petrezselyemmel, sóval-borssal és annyi liszttel (kb. 2 kanál), hogy sűrű nokedlitésztát kapjunk.
  10. A fővő levesbe szaggatjuk a nokedlit: kiskanállal kikanyarítunk egy falatot, és odaeresztjük, ahol zubog a leves - így azonnal összeáll, nem fő szét.
  11. Ha a nokedlit kiszaggattuk, még 2-3 percig főni hagyjuk, és tálalhatjuk is.
  • Elkészítettem: 25 alkalommal
  • Receptkönyvben: 205
  • Tegnapi nézettség: 1
  • 7 napos nézettség: 7
  • Össznézettség: 39444
  • Feltöltés dátuma: 2012. január 25.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Csirkeraguleves májnokedlivel
koszider 90 recept

Ez a zöldes-arany színű, illatos, sűrű leves szerintem még jobb, mint a tyúkhúsleves, ünnepi alkalmakkor is megállja a helyét. Kiadós, vagyis második fogásként könnyebb ételt is választhatunk. (Gyerekkoromban a raguleves után mindig édes kelt tésztát ettünk.) Tipikus tavaszi-nyári étel, de amióta feltalálták a mirelitet, bármikor elkészíthető.

Hozzávalók

A leveshez

A májnokedlihez

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...