Csirkemájas pite
cukormentes
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
NS
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
170 °C
hidegkonyha
- 7% Fehérje
- 21% Szénhidrát
- 15% Zsír
A tésztához
-
63g finomliszt228 kcal
-
38g vaj269 kcal
-
2g só0 kcal
-
2g víz0 kcal
-
14g tojás17 kcal
A töltelékhez
-
38g csirkemáj45 kcal
-
50g főzőtejszín66 kcal
-
14g tojás17 kcal
-
69g újhagyma13 kcal
-
11g petrezselyem4 kcal
-
2g fokhagyma2 kcal
-
0g zöldbors1 kcal
-
0g szerecsendió0 kcal
-
2g pálinka5 kcal
-
1g mazsola4 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
Összesen
671
kcal
- 7% Fehérje
- 21% Szénhidrát
- 15% Zsír
A tésztához
-
250g finomliszt910 kcal
-
150g vaj1076 kcal
-
7g só0 kcal
-
8g víz0 kcal
-
55g tojás69 kcal
A töltelékhez
-
150g csirkemáj179 kcal
-
200g főzőtejszín262 kcal
-
55g tojás69 kcal
-
276g újhagyma53 kcal
-
45g petrezselyem16 kcal
-
6g fokhagyma8 kcal
-
1g zöldbors3 kcal
-
0g szerecsendió0 kcal
-
8g pálinka18 kcal
-
5g mazsola15 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
Összesen
2678
kcal
- 7% Fehérje
- 21% Szénhidrát
- 15% Zsír
A tésztához
-
20.6g finomliszt75 kcal
-
12.3g vaj88 kcal
-
0.6g só0 kcal
-
0.7g víz0 kcal
-
4.5g tojás6 kcal
A töltelékhez
-
12.3g csirkemáj15 kcal
-
16.4g főzőtejszín22 kcal
-
4.5g tojás6 kcal
-
22.7g újhagyma4 kcal
-
3.7g petrezselyem1 kcal
-
0.5g fokhagyma1 kcal
-
0.1g zöldbors0 kcal
-
0g szerecsendió0 kcal
-
0.7g pálinka2 kcal
-
0.4g mazsola1 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
Összesen
221
kcal
- 7% Fehérje
- 21% Szénhidrát
- 15% Zsír
- 57% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 19 g
Zsír
-
Összesen 41.1 g
-
Telített zsírsav 24 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 12 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 3 g
-
Koleszterin 318 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1341.7 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 52 mg
-
Kálcium 139 mg
-
Vas 6 mg
-
Magnézium 45 mg
-
Foszfor 309 mg
-
Nátrium 789 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 55.7 g
-
Cukor 4 mg
-
Élelmi rost 3 mg
VÍZ
-
Összesen 152.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1648 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 7 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 30 mg
-
D vitamin: 21 micro
-
K vitamin: 274 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 5 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 294 micro
-
Kolin: 171 mg
-
Retinol - A vitamin: 1572 micro
-
α-karotin 4 micro
-
β-karotin 908 micro
-
β-crypt 6 micro
-
Likopin 15 micro
-
Lut-zea 1231 micro
Összesen
671
kcal
- 7% Fehérje
- 21% Szénhidrát
- 15% Zsír
- 57% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 75.9 g
Zsír
-
Összesen 164.3 g
-
Telített zsírsav 96 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 48 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 11 g
-
Koleszterin 1270 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 5367 g
-
Cink 9 mg
-
Szelén 206 mg
-
Kálcium 554 mg
-
Vas 24 mg
-
Magnézium 179 mg
-
Foszfor 1236 mg
-
Nátrium 3155 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 3 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 222.7 g
-
Cukor 17 mg
-
Élelmi rost 13 mg
VÍZ
-
Összesen 609.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 6591 micro
-
B6 vitamin: 2 mg
-
B12 Vitamin: 26 micro
-
E vitamin: 7 mg
-
C vitamin: 121 mg
-
D vitamin: 83 micro
-
K vitamin: 1097 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 4 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 20 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 1178 micro
-
Kolin: 685 mg
-
Retinol - A vitamin: 6286 micro
-
α-karotin 17 micro
-
β-karotin 3633 micro
-
β-crypt 25 micro
-
Likopin 60 micro
-
Lut-zea 4923 micro
Összesen
2678
kcal
- 7% Fehérje
- 21% Szénhidrát
- 15% Zsír
- 57% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 6.2 g
Zsír
-
Összesen 13.5 g
-
Telített zsírsav 8 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 4 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 104 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 441.4 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 17 mg
-
Kálcium 46 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 15 mg
-
Foszfor 102 mg
-
Nátrium 259 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 18.3 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 50.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 542 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 2 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 10 mg
-
D vitamin: 7 micro
-
K vitamin: 90 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 97 micro
-
Kolin: 56 mg
-
Retinol - A vitamin: 517 micro
-
α-karotin 1 micro
-
β-karotin 299 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 5 micro
-
Lut-zea 405 micro
Összesen
221
kcal
Hozzávalók
Elkészítés
A tésztához
- A tészta hozzávalóit gyúrjuk össze. (A felvert tojásból ne felejtsünk egy keveset félrerakni.)
- A tésztát fóliába csomagoljuk, és legalább 30 percre tegyük hűtőbe.
- Ezt követően nyújtsuk akkora kerek lappá a tésztát, hogy egy 24 cm átmérőjű kerek sütőformát ki tudjunk vele bélelni. A lelógó tésztaszéleket sodrófával vágjuk le.
- A tésztát fedjük be alufóliával vagy sütőpapírral, öntsünk rá babot, és 200 fokra előmelegített sütőben süssük 10-13 percig, majd fóliával együtt vegyük le a babot, kenjük be a tésztát tojással, és süssük tovább 10 percig.
- Amíg a tészta sül, elkészítjük a tölteléket. A mazsolát áztassuk a pálinkába 5-10 percig (a maradék pálinkát öntsük a töltelékhez).
- A csirkemájat az inaktól, esetleges zöld részektől tisztítsuk meg.
- A zöldhagymát, a petrezselyemzöldet vágjuk nagyobb darabokra.
- A töltelék valamennyi hozzávalóját - a mazsola kivételével - tegyük egy nagyobb késes aprító vagy turmix tartályába, és turmixoljuk össze.
- A kisült tésztára szórjuk rá a mazsolát, öntsük rá a tölteléket, és 170 fokon süssük további 25-30 percig, hogy a töltelék süljön át. Miután megsült, pihentessük 15 percet.
- Fogyaszthatjuk melegen is vagy hűtve, ekkor tálaláskor hagyjuk szobahőmérsékletűre melegedni.
- Sütés hőfoka: 170 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Sütés ideje: 45 perc
- Receptkönyvben: 50
- Tegnapi nézettség: 1
- 7 napos nézettség: 3
- Össznézettség: 10767
- Feltöltés dátuma: 2010. május 04.
Ajánló
Fogyaszthatjuk melegen is, de hidegen jobban érvényesülnek az összetevők ízei. Hidegtálas vendégváráshoz, borozgatós beszélgetéshez tudom ajánlani.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- konyhatechnológia:
-
- Speciális étrendek:
NS
17513 recept
A csirkemájas pite ötlete a Szakácsok könyvéből származik. Itt-ott változtattam a recepten. Tavaszra jellemzőbb zöldhagymát használtam a mogyoróhagyma helyett, petrezselyemzöldet bazsalikom helyett, pálinkát konyak helyett. Azonban a máj karakteres ízéhez jól illő édeskés mazsolát beletettem. Minél többször kóstoltam, annál jobban ízlett.