Cseszkó- vagy vendégváró szelet
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
NS
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
- 8% Fehérje
- 50% Szénhidrát
- 19% Zsír
A kakaós tésztához
-
33g finomliszt121 kcal
-
8g margarin60 kcal
-
8g cukor32 kcal
-
11 kcal
-
9g tojás12 kcal
-
2g szalalkáli0 kcal
-
17g tej9 kcal
A piskótához
-
37g tojás46 kcal
-
13g cukor52 kcal
-
13g finomliszt49 kcal
A krémhez
-
9g tojás12 kcal
-
83g tej47 kcal
-
8g finomliszt27 kcal
-
33g porcukor129 kcal
-
33g margarin239 kcal
-
6 kcal
Összesen
852
kcal
- 8% Fehérje
- 50% Szénhidrát
- 19% Zsír
A kakaós tésztához
-
200g finomliszt728 kcal
-
50g margarin359 kcal
-
50g cukor194 kcal
-
68 kcal
-
55g tojás69 kcal
-
10g szalalkáli0 kcal
-
100g tej56 kcal
A piskótához
-
220g tojás277 kcal
-
80g cukor310 kcal
-
80g finomliszt291 kcal
A krémhez
-
55g tojás69 kcal
-
500g tej280 kcal
-
45g finomliszt164 kcal
-
200g porcukor774 kcal
-
200g margarin1434 kcal
-
10g vaníliás cukor39 kcal
Összesen
5112
kcal
- 8% Fehérje
- 50% Szénhidrát
- 19% Zsír
A kakaós tésztához
-
10.6g finomliszt39 kcal
-
2.7g margarin19 kcal
-
2.7g cukor10 kcal
-
1.6g cukrozatlan kakaópor4 kcal
-
2.9g tojás4 kcal
-
0.5g szalalkáli0 kcal
-
5.3g tej3 kcal
A piskótához
-
11.7g tojás15 kcal
-
4.2g cukor16 kcal
-
4.2g finomliszt15 kcal
A krémhez
-
2.9g tojás4 kcal
-
26.5g tej15 kcal
-
2.4g finomliszt9 kcal
-
10.6g porcukor41 kcal
-
10.6g margarin76 kcal
-
0.5g vaníliás cukor2 kcal
Összesen
272
kcal
- 8% Fehérje
- 50% Szénhidrát
- 19% Zsír
- 23% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
-
Retinol - A vitamin:
Fehérje
-
Összesen 15.7 g
Zsír
-
Összesen 41.4 g
-
Telített zsírsav 9 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 18 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 11 g
-
Koleszterin 180 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 555.5 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 34 mg
-
Kálcium 157 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 44 mg
-
Foszfor 193 mg
-
Nátrium 122 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 105.5 g
-
Cukor 61 mg
-
Élelmi rost 3 mg
VÍZ
-
Összesen 50.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 419 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 4 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 40 micro
-
K vitamin: 39 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 39 micro
-
Kolin: 154 mg
-
Retinol - A vitamin: 397 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 254 micro
-
β-crypt 4 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 255 micro
Összesen
852
kcal
- 8% Fehérje
- 50% Szénhidrát
- 19% Zsír
- 23% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
-
Retinol - A vitamin:
Fehérje
-
Összesen 94.3 g
Zsír
-
Összesen 248.7 g
-
Telített zsírsav 56 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 109 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 68 g
-
Koleszterin 1080 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 3332.9 g
-
Cink 8 mg
-
Szelén 206 mg
-
Kálcium 945 mg
-
Vas 13 mg
-
Magnézium 264 mg
-
Foszfor 1159 mg
-
Nátrium 734 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 3 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 633.2 g
-
Cukor 366 mg
-
Élelmi rost 20 mg
VÍZ
-
Összesen 302.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 2512 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 3 micro
-
E vitamin: 26 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 238 micro
-
K vitamin: 235 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 5 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 233 micro
-
Kolin: 922 mg
-
Retinol - A vitamin: 2385 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 1525 micro
-
β-crypt 26 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 1531 micro
Összesen
5112
kcal
- 8% Fehérje
- 50% Szénhidrát
- 19% Zsír
- 23% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
-
Retinol - A vitamin:
Fehérje
-
Összesen 5 g
Zsír
-
Összesen 13.2 g
-
Telített zsírsav 3 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 6 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 4 g
-
Koleszterin 57 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 176.8 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 11 mg
-
Kálcium 50 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 14 mg
-
Foszfor 61 mg
-
Nátrium 39 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 33.6 g
-
Cukor 19 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 16 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 133 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 13 micro
-
K vitamin: 12 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 12 micro
-
Kolin: 49 mg
-
Retinol - A vitamin: 127 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 81 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 81 micro
Összesen
272
kcal
Hozzávalók
A kakaós tésztához
-
20 dkg finomliszt
-
3 dkg cukrozatlan kakaópor
-
1 db tojás
-
1 dl tej
A piskótához
-
4 db tojás
-
8 dkg finomliszt
A krémhez
-
1 db tojás
-
5 dl tej
-
3 evőkanál finomliszt
-
20 dkg porcukor
Elkészítés
A kakaós tésztához
- Kakaós lapok készítése:
- A kakaós tészta hozzávalóit dolgozzuk össze úgy, hogy egy nyújtható tésztát kapjunk. A tésztát elfelezzük, és két kb. 24×36 cm-es (amekkora a tepsink) lapot nyújtunk belőle. (Nagyon vékony tészta lesz, nem kell megijedni!) Enyhén lisztezett tepsi hátoldalára helyezzük, és villával szurkáljuk meg, hogy ne hólyagosodjon fel.
- 180 fokon pár perc alatt (5-6 perc) süssük meg, de vigyázzunk, mert hamar megsül! (Ha túlsütjük a lapokat, akkor könnyen kiszáradhatnak.) Még melegen, egy hosszú pengéjű késsel válasszuk le a tepsi hátoldaláról, majd óvatosan csúsztasuk le róla. Hagyjuk kihűlni.
- Piskóta készítése:
- Elektromos habverővel az egész tojásokat a cukorral előbb lassú fokozaton keverjük el, majd magasabb fokozaton verjük sűrűhabbá. Keverjük hozzáa finomlisztet, és abba a tepsibe öntsük a masszát, mint amelyiknek a hátoldalán a kakaós lapokat sütöttük.
- 180 fokra előmelegített sütőben kb. 20-25 percig süssük, ha felemelkedett a piskóta, akkor 160 fokra vegyük vissza a hőfokot. Tűpróbával ellenőrizzük: szúrjunk bele egy hústűt, és ha már nem ragad rá tészta, akkor jó a piskótánk. Másik módszer: ha a piskóta tetejét finoman megnyomva nem hallunk "buborékos" hangot, akkor készen vagyunk a sütéssel.
- Főzött vaníliakrém készítése:
- A lisztet a tejjel keverjük el a következő módon: először egy kevés tejet adagoljunk a liszthez, keverjük el, adjuk hozzá a tojást (amivel szintén keverünk), majd apránként öntsük hozzá a maradék tejet. Kaparjuk bele a vaníliarúd belsejét, vagy egy (Bourbon) vaníliás cukrot adjunk hozzá. Lassú tűzön sűrűre főzzük fel, majd hagyjuk kihűlni. Elektromos habverővel habosítsuk ki a margarint/vajat a porcukorral.
- Ha kellően kihűlt a tejes krém, akkor gépi habverővel jól keverjük össze a habos margarinnal/vajjal.
- A sütemény összeállítása:
- Alulra egy kakaós lap kerül, erre jön a krém fele, erre helyezzük rá a piskótát, majd kenjük rá a krém másik felét, és fedjük be a másik kakaós lappal. Majd mehet pihenni a hűvösre (télen elég a spájz, nyáron hűtőbe)! Ahhoz, hogy szeletelhető legyen, a kakaós lapoknak a krémmel 1 napot puhulniuk kell. Tetszés szerinti szeletekre vágjuk a pihenő után.
- Tálalás előtt porcukorral szórjuk meg.
- Sütés hőfoka: 180 °C
- Tepsi mérete: 24×36
- Sütés ideje: 35 perc
- Elkészítettem: 6 alkalommal
- Receptkönyvben: 1373
- Tegnapi nézettség: 252
- 7 napos nézettség: 3196
- Össznézettség: 498436
- Feltöltés dátuma: 2012. augusztus 19.
Receptkategóriák
-
- főkategória:
-
- kategória:
további kategória:
karácsony
kategória:
karácsonyi sütemények
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
NS
17513 recept
Ha valaki megkérdezi, hogy mi a kedvenc sütim, valószínű, hogy álmomból felébresztve is a "Cseszkó"-szelet lenne a válasz. Ez gyermekkorom legfinomabb ízemléke, drága nagyim sokszor sütötte, főképpen különböző alkalomra (búcsú, húsvét stb.). Nálunk Heves megyében ezt a sütit Cseszkó szeletnek hívták/ hívják, de az ismertebb neve a Vendégváró szelet. Nagyim kézírásos receptje és fázisfotók a készítésről itt láthatóak.