r
Nosalty Logó

Csalánfőzelék Mikibácsitól

cukormentes laktózmentes gluténmentes tejmentes tojásmentes
Mikibácsi
Csalánfőzelék Mikibácsitól
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 2% Fehérje
  • 8% Szénhidrát
  • 4% Zsír
Összesen 218 kcal
  • 2% Fehérje
  • 8% Szénhidrát
  • 4% Zsír
Összesen 871 kcal
  • 2% Fehérje
  • 8% Szénhidrát
  • 4% Zsír
Összesen 69 kcal
  • 2% Fehérje
  • 8% Szénhidrát
  • 4% Zsír
  • 87% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Vas

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Lut-zea
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    4.9 g

Zsír

  • Összesen
    11.1 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    5 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    4 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    592.5 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    1 mg
  • Kálcium
    373 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    74 mg
  • Foszfor
    128 mg
  • Nátrium
    13 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    24.6 g
  • Cukor
    0 mg
  • Élelmi rost
    7 mg

VÍZ

  • Összesen
    269 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    76 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    4 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    375 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    32 micro
  • Kolin:
    14 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    86 micro
  • β-karotin
    863 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    3134 micro
Összesen 218 kcal
  • 2% Fehérje
  • 8% Szénhidrát
  • 4% Zsír
  • 87% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Vas

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Lut-zea
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    19.7 g

Zsír

  • Összesen
    44.6 g
  • Telített zsírsav
    6 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    19 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    17 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2369.9 g
  • Cink
    3 mg
  • Szelén
    5 mg
  • Kálcium
    1491 mg
  • Vas
    8 mg
  • Magnézium
    295 mg
  • Foszfor
    512 mg
  • Nátrium
    51 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    4 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    98.3 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    29 mg

VÍZ

  • Összesen
    1076.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    303 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    16 mg
  • C vitamin:
    3 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    1499 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    6 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    127 micro
  • Kolin:
    54 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    342 micro
  • β-karotin
    3450 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    12535 micro
Összesen 871 kcal
  • 2% Fehérje
  • 8% Szénhidrát
  • 4% Zsír
  • 87% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Vas

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Lut-zea
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    1.6 g

Zsír

  • Összesen
    3.6 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    189.6 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    0 mg
  • Kálcium
    119 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    24 mg
  • Foszfor
    41 mg
  • Nátrium
    4 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    7.9 g
  • Cukor
    0 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    86.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    24 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    120 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    10 micro
  • Kolin:
    4 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    27 micro
  • β-karotin
    276 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1003 micro
Összesen 69 kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A spenóthoz hasonlóan olajon megfuttatjuk a fokhagymát. Felöntjük vízzel, sózzuk, borsozzuk, belereszelünk szerecsendiót, hozzátesszük a hántolt kölest. A köles:víz arány 1:8 legyen!
  2. Kesztyűben fogjuk a csalánszár alsó végét, és felfelé húzva kezünket leszedjük a leveleket. A végén, amikor a szár is szakad, az a rész is jöhet, mert az még puhára főzhető. Reumások csinálhatják kesztyű nélkül. A leveleket folyóvízben megmossuk.
  3. Főzzük a kölest 15 percig, a cél az, hogy szét- és túlfőzzük. Majd a már puha köleshez tesszük a csalánleveleket, és pár percig pároljuk.
  4. Előkapjuk botmixerünket, és az egész anyagot homogénre turmixoljuk. Jó, ha a botmixer 6-700 Wattos. Akkor jó, ha forrón még folyós, ahogy hűl, úgy sűrűsödik a kölestől.
  • Elkészítettem: 5 alkalommal
  • Receptkönyvben: 36
  • Tegnapi nézettség: 1
  • 7 napos nézettség: 3
  • Össznézettség: 6025
  • Feltöltés dátuma: 2017. március 27.

Ajánló

A spenóthoz hasonlóan tükörtojással vagy fasírttal tálaljuk. Ne féljünk, nem csíp!

Receptkategóriák

Csalánfőzelék Mikibácsitól
Mikibácsi 42 recept

Csalán nőtt a kertünkben, a tyúkok nem eszik, akkor majd én. Szeretem a zöldeket. Ne féljünk, a csalánfőzelék már nem csípős! A hóvégi olcsó kaják sorozat tagja ez a főzelék is, amikor a spenót még nincs vagy primőr, a csalán már akkor is vígan zöldell. A csípős rész a levelek fonákján van, ha tisztítjuk, mindig felülről fogjuk meg a levelet, vagy használjunk gumikesztyűt. Vigyázat, nyolcszor több a vas a csalánban, mint más termesztett növényben, és szelén tartalma is kiemelkedő. Erősen ajánlott vashiányosoknak. Mivel én gluténmentes diétát tartok, ez a recept is gluténmentes.

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Ezért nem mindegy, mikor sózol: az állag és az íz...

Ha egy alapanyagot kéne mondanunk, ami tényleg minden ételben ott van, egyértelműen a sóra mutatna a legtöbb ujj. És annak ellenére, hogy alapfűszerünk használatát nem lehet kifejezetten „elrontani”, nem árt, ha figyelünk arra, hogy mit, mikor és hogyan sózunk. Lássuk, mit mond a Napi Tipp!

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...