Család kedvenc almás lepénye
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
vera82
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
- 2% Fehérje
- 23% Szénhidrát
- 7% Zsír
Tészta elkészítése
-
25g tej14 kcal
-
5g élesztő5 kcal
-
2g cukor7 kcal
-
75g finomliszt273 kcal
-
38g margarin269 kcal
-
0g só0 kcal
-
14g tojás17 kcal
-
5g tejföl10 kcal
Töltelék elkészítése
-
375g alma176 kcal
-
4g cukor15 kcal
-
0g fahéj0 kcal
-
5g tojássárgája16 kcal
Összeállítás
Összesen
802
kcal
- 2% Fehérje
- 23% Szénhidrát
- 7% Zsír
Tészta elkészítése
-
100g tej56 kcal
-
20g élesztő21 kcal
-
8g cukor29 kcal
-
300g finomliszt1092 kcal
-
150g margarin1076 kcal
-
0g só0 kcal
-
55g tojás69 kcal
-
20g tejföl40 kcal
Töltelék elkészítése
-
1500g alma702 kcal
-
15g cukor58 kcal
-
0g fahéj0 kcal
-
20g tojássárgája64 kcal
Összeállítás
Összesen
3207
kcal
- 2% Fehérje
- 23% Szénhidrát
- 7% Zsír
Tészta elkészítése
-
4.6g tej3 kcal
-
0.9g élesztő1 kcal
-
0.3g cukor1 kcal
-
13.7g finomliszt50 kcal
-
6.9g margarin49 kcal
-
0g só0 kcal
-
2.5g tojás3 kcal
-
0.9g tejföl2 kcal
Töltelék elkészítése
-
68.6g alma32 kcal
-
0.7g cukor3 kcal
-
0g fahéj0 kcal
-
0.9g tojássárgája3 kcal
Összeállítás
Összesen
147
kcal
- 2% Fehérje
- 23% Szénhidrát
- 7% Zsír
- 67% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 12.3 g
Zsír
-
Összesen 35.6 g
-
Telített zsírsav 8 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 16 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 10 g
-
Koleszterin 102 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 380.7 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 33 mg
-
Kálcium 80 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 39 mg
-
Foszfor 184 mg
-
Nátrium 41 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 112.1 g
-
Cukor 42 mg
-
Élelmi rost 11 mg
VÍZ
-
Összesen 322.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 362 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 4 mg
-
C vitamin: 16 mg
-
D vitamin: 21 micro
-
K vitamin: 43 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 83 micro
-
Kolin: 103 mg
-
Retinol - A vitamin: 332 micro
-
α-karotin 2 micro
-
β-karotin 326 micro
-
β-crypt 40 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 227 micro
Összesen
802
kcal
- 2% Fehérje
- 23% Szénhidrát
- 7% Zsír
- 67% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 49.2 g
Zsír
-
Összesen 142.5 g
-
Telített zsírsav 30 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 64 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 40 g
-
Koleszterin 409 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1522.7 g
-
Cink 6 mg
-
Szelén 130 mg
-
Kálcium 322 mg
-
Vas 7 mg
-
Magnézium 155 mg
-
Foszfor 736 mg
-
Nátrium 163 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 3 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 448.5 g
-
Cukor 169 mg
-
Élelmi rost 42 mg
VÍZ
-
Összesen 1291.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1447 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 17 mg
-
C vitamin: 63 mg
-
D vitamin: 83 micro
-
K vitamin: 171 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 8 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 330 micro
-
Kolin: 412 mg
-
Retinol - A vitamin: 1328 micro
-
α-karotin 8 micro
-
β-karotin 1302 micro
-
β-crypt 160 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 909 micro
Összesen
3207
kcal
- 2% Fehérje
- 23% Szénhidrát
- 7% Zsír
- 67% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 2.2 g
Zsír
-
Összesen 6.5 g
-
Telített zsírsav 1 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 3 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 19 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 69.6 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 6 mg
-
Kálcium 15 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 7 mg
-
Foszfor 34 mg
-
Nátrium 7 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 20.5 g
-
Cukor 8 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 59 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 66 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 3 mg
-
D vitamin: 4 micro
-
K vitamin: 8 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 15 micro
-
Kolin: 19 mg
-
Retinol - A vitamin: 61 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 60 micro
-
β-crypt 7 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 42 micro
Összesen
147
kcal
Hozzávalók
Elkészítés
Tészta elkészítése
- 1 dl langyos tejben elkeverünk fél teáskanál cukrot, majd felfuttatjuk benne az élesztőt.
- A lisztet átszitáljuk, majd kézzel a puha margarinnal "elmorzsoljuk". Középen fészket készítünk, ahova beleütjük a tojást, rászórjuk a sót, cukrot, tejfölt és végül a felfuttatott élesztőt (a tejet nem öntjük hozzá, csak leszedjük kanállal az élesztőt).
- Alaposan átgyúrjuk. Puha, könnyen nyújtható tésztát kell kapnunk. Ha túl lágy lett, kevés liszttel gyúrjuk át.
- Végül 2 részre osztjuk, és letakarva pihentetjük, míg elkészítjük a tölteléket.
Töltelék elkészítése
- Az almákat megmossuk, meghámozzuk, majd almareszelőn lereszeljük. Ízesítjük cukorral, fahéjjal, majd kóstolás után cukrozhatjuk még, ha nem elég édes.
Összeállítás
- A tepsit kivajazzuk, lisztezzük. Az egyik rész tésztát vékonyan kinyújtjuk lisztezett sodrófával a tepsi méretére. Belisztezzük a tészta tetejét, feltekerjük a sodrófára, majd szépen a tepsibe "csavarjuk". Eligazgatjuk a tésztát.
- A reszelt almából kinyomkodjuk a levet, majd a tésztán egyenletesen elhelyezzük. Végül a másik tésztát is kinyújtjuk, és betakarjuk vele az almát.
- A tetejét villával megszurkáljuk, és tojássárgájával lekenjük.
- 180 fokra előmelegített sütőben kb. 35-40 perc alatt megsütjük.
- Ha elkészült, a tetejére porcukrot hintünk.
- Sütés hőfoka: 180 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Tepsi mérete: 36x28x6
- Sütés ideje: 35 perc
- Elkészítettem: 30 alkalommal
- Receptkönyvben: 34
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 0
- Össznézettség: 2947
- Feltöltés dátuma: 2014. augusztus 04.
Ajánló
Az alsó tésztát beszórhatjuk darált dióval is, és erre tesszük az almát, így még finomabb, ízletesebb. Ha nagyon leves az alma, akkor a dió felszívja a levet, és a tésztánk biztosan nem fog átázni.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- babakonyha:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
vera82
10 recept
Gyermekkorom nagy kedvence ez a sütemény. Azóta is hiába próbálok ki újabb recepteket, végül mindig ehhez térek vissza. Egy baja van, nem lehet abbahagyni az evését, és még aznap elfogy.