Croquembouche, avagy egy igazi francia remekmű
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
Gerzsenyi Flóra
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
200 °C
- 6% Fehérje
- 31% Szénhidrát
- 21% Zsír
Égetett tészta
-
22g finomliszt81 kcal
-
22g víz0 kcal
-
22g vaj159 kcal
-
0g só0 kcal
-
1g cukor4 kcal
-
37g tojás46 kcal
Vaníliakrém
-
56g tej31 kcal
-
9g tojássárgája29 kcal
-
19 kcal
-
11g cukor43 kcal
-
0g vanília0 kcal
-
33g habtejszín97 kcal
Karamell
-
17g cukor65 kcal
-
6g vaj40 kcal
-
6g habtejszín16 kcal
Összeállítás
Díszítés
Összesen
652
kcal
- 6% Fehérje
- 31% Szénhidrát
- 21% Zsír
Égetett tészta
-
200g finomliszt728 kcal
-
200g víz0 kcal
-
200g vaj1434 kcal
-
1g só0 kcal
-
10g cukor39 kcal
-
330g tojás415 kcal
Vaníliakrém
-
500g tej280 kcal
-
80g tojássárgája258 kcal
-
171 kcal
-
100g cukor387 kcal
-
0g vanília0 kcal
-
300g habtejszín876 kcal
Karamell
-
150g cukor581 kcal
-
50g vaj359 kcal
-
50g habtejszín146 kcal
Összeállítás
Díszítés
Összesen
5868
kcal
- 6% Fehérje
- 31% Szénhidrát
- 21% Zsír
Égetett tészta
-
8.8g finomliszt32 kcal
-
8.8g víz0 kcal
-
8.8g vaj63 kcal
-
0g só0 kcal
-
0.4g cukor2 kcal
-
14.6g tojás18 kcal
Vaníliakrém
-
22g tej12 kcal
-
3.5g tojássárgája11 kcal
-
8 kcal
-
4.4g cukor17 kcal
-
0g vanília0 kcal
-
13.2g habtejszín39 kcal
Karamell
-
6.6g cukor26 kcal
-
2.2g vaj16 kcal
-
2.2g habtejszín6 kcal
Összeállítás
Díszítés
Összesen
259
kcal
- 6% Fehérje
- 31% Szénhidrát
- 21% Zsír
- 43% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
A vitamin (RAE):
-
Retinol - A vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 10.5 g
Zsír
-
Összesen 41.3 g
-
Telített zsírsav 24 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 12 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 319 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 462.2 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 23 mg
-
Kálcium 131 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 13 mg
-
Foszfor 154 mg
-
Nátrium 139 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 59.9 g
-
Cukor 38 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 83.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 384 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 55 micro
-
K vitamin: 3 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 36 micro
-
Kolin: 182 mg
-
Retinol - A vitamin: 378 micro
-
α-karotin 3 micro
-
β-karotin 75 micro
-
β-crypt 6 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 264 micro
Összesen
652
kcal
- 6% Fehérje
- 31% Szénhidrát
- 21% Zsír
- 43% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
A vitamin (RAE):
-
Retinol - A vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 94.7 g
Zsír
-
Összesen 371.8 g
-
Telített zsírsav 216 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 111 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 20 g
-
Koleszterin 2874 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 4159.4 g
-
Cink 8 mg
-
Szelén 209 mg
-
Kálcium 1178 mg
-
Vas 10 mg
-
Magnézium 116 mg
-
Foszfor 1382 mg
-
Nátrium 1254 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 539.1 g
-
Cukor 342 mg
-
Élelmi rost 6 mg
VÍZ
-
Összesen 755.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 3456 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 5 micro
-
E vitamin: 14 mg
-
C vitamin: 2 mg
-
D vitamin: 493 micro
-
K vitamin: 29 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 3 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 327 micro
-
Kolin: 1636 mg
-
Retinol - A vitamin: 3398 micro
-
α-karotin 30 micro
-
β-karotin 675 micro
-
β-crypt 53 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 2372 micro
Összesen
5868
kcal
- 6% Fehérje
- 31% Szénhidrát
- 21% Zsír
- 43% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
A vitamin (RAE):
-
Retinol - A vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 4.2 g
Zsír
-
Összesen 16.4 g
-
Telített zsírsav 10 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 5 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 127 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 183.4 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 9 mg
-
Kálcium 52 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 5 mg
-
Foszfor 61 mg
-
Nátrium 55 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 23.8 g
-
Cukor 15 mg
-
Élelmi rost 0 mg
VÍZ
-
Összesen 33.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 152 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 22 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 14 micro
-
Kolin: 72 mg
-
Retinol - A vitamin: 150 micro
-
α-karotin 1 micro
-
β-karotin 30 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 105 micro
Összesen
259
kcal
-
Nosalty kipróbálta
Hozzávalók
Égetett tészta
-
200 g finomliszt
-
200 g vaj
-
1 késhegynyi só
-
1 ek cukor
-
6 db tojás
Vaníliakrém
-
500 ml tej
-
4 db tojássárgája
-
3 evőkanál étkezési keményítő
-
100 g cukor
-
1 késhegynyi vanília
Karamell
-
150 g cukor
-
50 g vaj
-
0.5 dl habtejszín
Összeállítás
Díszítés
Elkészítés
Égetett tészta
- A vízbe beletesszük a vajat, sót, cukrot, megvárjuk, míg a vaj megolvad, majd az egészet felforraljuk.
- Hozzáadjuk a lisztet, közepes lángon kevergetjük, míg el nem válik az edény oldalától, aljától (reszteljük), 3-5 percig kavargatjuk.
- A kész masszát áttesszük egy tálba, és a tojásokat egyenként (fontos!) hozzáadjuk, majd nagyon alaposan eldolgozzuk robotgéppel. Ha kézzel csináljuk, fakanállal vagy habverővel addig kevergessük, míg minden tojásnál teljesen egyneművé válik. Szép sűrű aranysárga masszát kell kapnunk.
- A kész masszát habzsákba töltjük, és sütőpapírral bélelt tepsibe 50 forintos méretű kupacokat nyomkodunk. Ebből a mennyiségből kb. 50-60 db gombócunk lesz.
- Előmelegített sütőben 200°C fokon kb. 10-15 perc alatt megsütjük, majd nyitott sütőajtónál szárítjuk pár percig.
Vaníliakrém
- A tej egy részét felforraljuk.
- A másik részéhez hozzáadjuk a cukrot, vaníliát, keményítőt és 4 tojássárgáját. Alaposan kikeverjük.
- Majd a kettőt összeöntjük, visszatesszük a tűzhelyre, és alacsony lángon sűrű krémet főzünk belőle.
- A kész pudingot egy tálba kanalazzuk, lefedjük fóliával, és a hűtőbe tesszük.
- Alaposan kihűtjük, majd felvert habtejszínnel lazítjuk.
- Habzsákba töltjük. A kis fánkok alját késsel vagy hurkapálcikával kilyukasztjuk, és egyesével megtöltjük őket a vaníliakrémmel.
Karamell
- A cukrot egy serpenyőben elkezdjük karamellizálni, majd ha kissé már megolvadt, hozzáadjuk a szobahőmérsékletű vajat és a tejszínt. Jól összeforraljuk, amíg egy jó sűrű, egynemű állagú karamellt nem kapunk. (Érdemes a végén elkészíteni, hogy ne dermedjen meg.)
- A megtöltött kis fánkokat egyesével belemártjuk a karamellszószba (óvatosan, ne égessük meg magunkat), és már el is kezdjük építeni a piramisunkat.
Összeállítás
- A karamellbe mártott gömböket körkörösen helyezzük egy szép nagy tányérra, ha szükséges, használjunk még egy kis karamellt ragasztáshoz. Az első kör lesz az alapja a piramisnak, jó stabilnak kell lennie.
- A következő sort kissé beljebb rakjuk, így haladjunk felfele, sorról sorra. Mindezt addig folytatjuk, amíg a tetejére már csak egy darab fánkocska marad. Hagyjunk időt a karamellnek, hogy megkössön, nehogy összerogyjon hirtelen.
Díszítés
- A karamellhez a cukrot és a vizet kis lábasba tesszük, felolvasztjuk, amíg be nem barnul és teljesen folyékony nem lesz.
- Két villa segítségével karamellszálakkal húzunk díszítésképp (a videóban látható módon), de készíthetünk karamelldíszeket, szilánkokat, használhatunk dekorcukrot, ehető virágokat vagy csonthéjasokat. A fantáziánkra van bízva.
- Sütés hőfoka: 200 °C
- Sütés módja: hőlégkeveréses
- Sütés ideje: 20 perc
- Elkészítettem: 3 alkalommal
- Receptkönyvben: 37
- Tegnapi nézettség: 13
- 7 napos nézettség: 73
- Össznézettség: 12776
- Feltöltés dátuma: 2020. március 03.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
Gerzsenyi Flóra
415 recept
Íme egy desszertcsoda, amiben a ragacsos karamell, a lágy vaníliakrém és a roppanós égetett tészta hármasa tökéletesen érvényesül. Nemcsak nagyon látványos desszert, hanem kényeztető is. Az alapja egy égetett tészta, amiből készíthetünk még például képviselőfánkot, éclair-t vagy akár profiterolt is! A croquembouche egy hagyományos francia desszert. Nevének jelentése „szájban roppanós”. Az impozáns desszerttorony megalkotója egy francia szakács-cukrász volt, Antonin Carême, akit a világ egyik első „sztárséfeként” tartanak számon.