r
Nosalty Logó

Croquembouche, avagy egy igazi francia remekmű

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Gerzsenyi Flóra
Croquembouche, avagy egy igazi francia remekmű
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
200 °C
  • 6% Fehérje
  • 31% Szénhidrát
  • 21% Zsír

Égetett tészta

Vaníliakrém

Karamell

Összeállítás

Díszítés

Összesen 652 kcal
  • 6% Fehérje
  • 31% Szénhidrát
  • 21% Zsír

Égetett tészta

Vaníliakrém

Karamell

Összeállítás

Díszítés

Összesen 5868 kcal
  • 6% Fehérje
  • 31% Szénhidrát
  • 21% Zsír

Égetett tészta

Vaníliakrém

Karamell

Összeállítás

Díszítés

Összesen 259 kcal
  • 6% Fehérje
  • 31% Szénhidrát
  • 21% Zsír
  • 43% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • A vitamin (RAE):
  • Retinol - A vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    10.5 g

Zsír

  • Összesen
    41.3 g
  • Telített zsírsav
    24 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    12 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    319 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    462.2 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    23 mg
  • Kálcium
    131 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    13 mg
  • Foszfor
    154 mg
  • Nátrium
    139 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    59.9 g
  • Cukor
    38 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    83.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    384 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    55 micro
  • K vitamin:
    3 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    36 micro
  • Kolin:
    182 mg
  • Retinol - A vitamin:
    378 micro
  • α-karotin
    3 micro
  • β-karotin
    75 micro
  • β-crypt
    6 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    264 micro
Összesen 652 kcal
  • 6% Fehérje
  • 31% Szénhidrát
  • 21% Zsír
  • 43% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • A vitamin (RAE):
  • Retinol - A vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    94.7 g

Zsír

  • Összesen
    371.8 g
  • Telített zsírsav
    216 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    111 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    20 g
  • Koleszterin
    2874 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    4159.4 g
  • Cink
    8 mg
  • Szelén
    209 mg
  • Kálcium
    1178 mg
  • Vas
    10 mg
  • Magnézium
    116 mg
  • Foszfor
    1382 mg
  • Nátrium
    1254 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    539.1 g
  • Cukor
    342 mg
  • Élelmi rost
    6 mg

VÍZ

  • Összesen
    755.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    3456 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    5 micro
  • E vitamin:
    14 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    493 micro
  • K vitamin:
    29 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    327 micro
  • Kolin:
    1636 mg
  • Retinol - A vitamin:
    3398 micro
  • α-karotin
    30 micro
  • β-karotin
    675 micro
  • β-crypt
    53 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    2372 micro
Összesen 5868 kcal
  • 6% Fehérje
  • 31% Szénhidrát
  • 21% Zsír
  • 43% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • A vitamin (RAE):
  • Retinol - A vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    4.2 g

Zsír

  • Összesen
    16.4 g
  • Telített zsírsav
    10 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    5 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    127 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    183.4 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    9 mg
  • Kálcium
    52 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    5 mg
  • Foszfor
    61 mg
  • Nátrium
    55 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    23.8 g
  • Cukor
    15 mg
  • Élelmi rost
    0 mg

VÍZ

  • Összesen
    33.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    152 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    22 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    14 micro
  • Kolin:
    72 mg
  • Retinol - A vitamin:
    150 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    30 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    105 micro
Összesen 259 kcal
  • Nosalty kipróbálta

Hozzávalók

Égetett tészta

Vaníliakrém

Karamell

Összeállítás

Díszítés

Elkészítés

Égetett tészta

  1. A vízbe beletesszük a vajat, sót, cukrot, megvárjuk, míg a vaj megolvad, majd az egészet felforraljuk.
  2. Hozzáadjuk a lisztet, közepes lángon kevergetjük, míg el nem válik az edény oldalától, aljától (reszteljük), 3-5 percig kavargatjuk.
  3. A kész masszát áttesszük egy tálba, és a tojásokat egyenként (fontos!) hozzáadjuk, majd nagyon alaposan eldolgozzuk robotgéppel. Ha kézzel csináljuk, fakanállal vagy habverővel addig kevergessük, míg minden tojásnál teljesen egyneművé válik. Szép sűrű aranysárga masszát kell kapnunk.
  4. A kész masszát habzsákba töltjük, és sütőpapírral bélelt tepsibe 50 forintos méretű kupacokat nyomkodunk. Ebből a mennyiségből kb. 50-60 db gombócunk lesz.
  5. Előmelegített sütőben 200°C fokon kb. 10-15 perc alatt megsütjük, majd nyitott sütőajtónál szárítjuk pár percig.

Vaníliakrém

  1. A tej egy részét felforraljuk.
  2. A másik részéhez hozzáadjuk a cukrot, vaníliát, keményítőt és 4 tojássárgáját. Alaposan kikeverjük.
  3. Majd a kettőt összeöntjük, visszatesszük a tűzhelyre, és alacsony lángon sűrű krémet főzünk belőle.
  4. A kész pudingot egy tálba kanalazzuk, lefedjük fóliával, és a hűtőbe tesszük.
  5. Alaposan kihűtjük, majd felvert habtejszínnel lazítjuk.
  6. Habzsákba töltjük. A kis fánkok alját késsel vagy hurkapálcikával kilyukasztjuk, és egyesével megtöltjük őket a vaníliakrémmel.

Karamell

  1. A cukrot egy serpenyőben elkezdjük karamellizálni, majd ha kissé már megolvadt, hozzáadjuk a szobahőmérsékletű vajat és a tejszínt. Jól összeforraljuk, amíg egy jó sűrű, egynemű állagú karamellt nem kapunk. (Érdemes a végén elkészíteni, hogy ne dermedjen meg.)
  2. A megtöltött kis fánkokat egyesével belemártjuk a karamellszószba (óvatosan, ne égessük meg magunkat), és már el is kezdjük építeni a piramisunkat.

Összeállítás

  1. A karamellbe mártott gömböket körkörösen helyezzük egy szép nagy tányérra, ha szükséges, használjunk még egy kis karamellt ragasztáshoz. Az első kör lesz az alapja a piramisnak, jó stabilnak kell lennie.
  2. A következő sort kissé beljebb rakjuk, így haladjunk felfele, sorról sorra. Mindezt addig folytatjuk, amíg a tetejére már csak egy darab fánkocska marad. Hagyjunk időt a karamellnek, hogy megkössön, nehogy összerogyjon hirtelen.

Díszítés

  1. A karamellhez a cukrot és a vizet kis lábasba tesszük, felolvasztjuk, amíg be nem barnul és teljesen folyékony nem lesz.
  2. Két villa segítségével karamellszálakkal húzunk díszítésképp (a videóban látható módon), de készíthetünk karamelldíszeket, szilánkokat, használhatunk dekorcukrot, ehető virágokat vagy csonthéjasokat. A fantáziánkra van bízva.
  • Sütés hőfoka: 200 °C
  • Sütés módja: hőlégkeveréses
  • Sütés ideje: 20 perc
  • Elkészítettem: 3 alkalommal
  • Receptkönyvben: 37
  • Tegnapi nézettség: 13
  • 7 napos nézettség: 73
  • Össznézettség: 12776
  • Feltöltés dátuma: 2020. március 03.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Croquembouche, avagy egy igazi francia remekmű
Gerzsenyi Flóra 415 recept

Íme egy desszertcsoda, amiben a ragacsos karamell, a lágy vaníliakrém és a roppanós égetett tészta hármasa tökéletesen érvényesül. Nemcsak nagyon látványos desszert, hanem kényeztető is. Az alapja egy égetett tészta, amiből készíthetünk még például képviselőfánkot, éclair-t vagy akár profiterolt is! A croquembouche egy hagyományos francia desszert. Nevének jelentése „szájban roppanós”. Az impozáns desszerttorony megalkotója egy francia szakács-cukrász volt, Antonin Carême, akit a világ egyik első „sztárséfeként” tartanak számon.    

Hozzávalók

Égetett tészta

Vaníliakrém

Karamell

Összeállítás

Díszítés

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...