Cornbread, az amerikai kukoricakenyér
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
Rosanics Petra
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
220 °C
- 9% Fehérje
- 55% Szénhidrát
- 11% Zsír
-
25g tej14 kcal
-
1g citromlé0 kcal
-
12 kcal
-
2g vaj17 kcal
-
19g kukoricadara68 kcal
-
8g finomliszt30 kcal
-
2g cukor6 kcal
-
0 kcal
-
1g só0 kcal
-
9g tojás12 kcal
Összesen
159
kcal
- 9% Fehérje
- 55% Szénhidrát
- 11% Zsír
-
300g tej168 kcal
-
16g citromlé4 kcal
-
16g napraforgó olaj141 kcal
-
28g vaj201 kcal
-
225g kukoricadara815 kcal
-
100g finomliszt364 kcal
-
20g cukor77 kcal
-
0 kcal
-
7g só0 kcal
-
110g tojás138 kcal
Összesen
1908
kcal
- 9% Fehérje
- 55% Szénhidrát
- 11% Zsír
-
36.4g tej20 kcal
-
1.9g citromlé0 kcal
-
1.9g napraforgó olaj17 kcal
-
3.4g vaj24 kcal
-
27.3g kukoricadara99 kcal
-
12.1g finomliszt44 kcal
-
2.4g cukor9 kcal
-
0.2g szódabikarbóna0 kcal
-
0.8g só0 kcal
-
13.3g tojás17 kcal
Összesen
230
kcal
- 9% Fehérje
- 55% Szénhidrát
- 11% Zsír
- 25% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
C vitamin:
-
Lut-zea
Fehérje
-
Összesen 4.2 g
Zsír
-
Összesen 5.3 g
-
Telített zsírsav 2 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 2 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 35 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 446.3 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 8 mg
-
Kálcium 36 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 27 mg
-
Foszfor 71 mg
-
Nátrium 303 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 23.6 g
-
Cukor 3 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 10.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 31 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 7 micro
-
K vitamin: 0 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 11 micro
-
Kolin: 29 mg
-
Retinol - A vitamin: 29 micro
-
α-karotin 12 micro
-
β-karotin 22 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 296 micro
Összesen
159
kcal
- 9% Fehérje
- 55% Szénhidrát
- 11% Zsír
- 25% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
C vitamin:
-
Lut-zea
Fehérje
-
Összesen 50.1 g
Zsír
-
Összesen 63 g
-
Telített zsírsav 24 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 20 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 13 g
-
Koleszterin 420 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 5355.2 g
-
Cink 6 mg
-
Szelén 99 mg
-
Kálcium 434 mg
-
Vas 11 mg
-
Magnézium 321 mg
-
Foszfor 850 mg
-
Nátrium 3632 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 283.1 g
-
Cukor 34 mg
-
Élelmi rost 19 mg
VÍZ
-
Összesen 128 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 371 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 9 mg
-
C vitamin: 6 mg
-
D vitamin: 79 micro
-
K vitamin: 4 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 10 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 132 micro
-
Kolin: 349 mg
-
Retinol - A vitamin: 343 micro
-
α-karotin 142 micro
-
β-karotin 263 micro
-
β-crypt 9 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 3556 micro
Összesen
1908
kcal
- 9% Fehérje
- 55% Szénhidrát
- 11% Zsír
- 25% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
C vitamin:
-
Lut-zea
Fehérje
-
Összesen 6.1 g
Zsír
-
Összesen 7.6 g
-
Telített zsírsav 3 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 2 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 51 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 649.9 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 12 mg
-
Kálcium 53 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 39 mg
-
Foszfor 103 mg
-
Nátrium 441 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 34.4 g
-
Cukor 4 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 15.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 45 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 10 micro
-
K vitamin: 0 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 16 micro
-
Kolin: 42 mg
-
Retinol - A vitamin: 42 micro
-
α-karotin 17 micro
-
β-karotin 32 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 432 micro
Összesen
230
kcal
-
Nosalty kipróbálta
Hozzávalók
-
3 dl tej
-
2 ek citromlé
-
2 ek napraforgó olaj
-
2 ek vaj
-
225 g kukoricadara
-
100 g finomliszt
-
2 ek cukor
-
1 kk szódabikarbóna
-
1 tk só
-
2 db tojás
Elkészítés
- Elkészítjük a házi írót: a tejhez hozzáöntjük a citromlét, elkeverjük, majd félretesszük pihenni. A citromban lévő sav 10-20 perc alatt “túróssá” teszi a tej felszínét, és ezzel gyakorlatilag kész is a házi író. Egyébként ma már szinte minden szupermarketben kapni írót, így készen is beszerezhetjük.
- Egy kisebb tepsibe beleöntjük az olajat, és utánadobjuk a vajdarabkánkat is. Forró sütőben pár perc alatt felhevítjük, majd a sütőt lekapcsolva, amennyire lehet, melegen tartjuk. Az nem baj, ha picit bebarnul a vaj, sőt, szuper íze lesz, viszont figyeljünk rá, nehogy odaégjen!
- Egy nagyobb keverőtálba öntjük a kukoricadarát, a lisztet, a cukrot, a szódabikarbónát és a sót. Alaposan elkeverjük.
- Jöhet bele a két tojás és az író, majd az egészet csomómentesre keverjük. Végül óvatosan hozzáöntjük a forró zsiradékunkat, és azt is jól belekeverjük a tésztába. A jóval melegebb zsiradék a hidegebb tésztába érve felhabzik, de ez teljesen normális - viszont pont ezért fontos, hogy a felhevített zsiradékot picit hagyjuk hűlni előtte.
- A csomómentes tésztát eztán visszaöntjük a zsiradékos tepsibe, és 220 fokos sütőbe tesszük egy negyed órára.
- Kockákra vágjuk, és vajjal megkenve fogyasztjuk. Reggelinek vagy köret gyanánt egyaránt szuper választás.
- Sütés hőfoka: 220 °C
- Sütés ideje: 15 perc
- Receptkönyvben: 72
- Tegnapi nézettség: 3
- 7 napos nézettség: 29
- Össznézettség: 12557
- Feltöltés dátuma: 2020. november 17.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- mikor:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
Rosanics Petra
351 recept
Az amerikai dél talán legnépszerűbb étele a cornbread: a nálunk is kedvelt kukoricakenyerektől eltérően a tengeren túlon kukoricadarából készül, tepsiben sütik, és sütőporral vagy szódabikarbónával teszik könnyeddé és légiessé. A kukoricakenyér hagyománya az őslakos indiánoktól ered, a polgárháború során pedig nagy népszerűségre tett szert, mert nem csak egyszerű, de tápláló és finom is. Még melegen, egy kevés vajjal megkenve a legjobb!