Colomba – olasz húsvéti kalács
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
Mátéh Mónika
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
160 °C
- 8% Fehérje
- 54% Szénhidrát
- 11% Zsír
Előtészta
-
4g finomliszt14 kcal
-
4 kcal
-
8g víz0 kcal
-
3g finomliszt9 kcal
Tésztához
-
8g cukor29 kcal
-
13g tej7 kcal
-
14g tojás17 kcal
-
2g méz7 kcal
-
50g finomliszt182 kcal
-
5g tojássárgája16 kcal
-
1g só0 kcal
-
8g vaj60 kcal
-
0g vaníliaaroma0 kcal
-
1g narancshéj0 kcal
-
0g citromhéj0 kcal
-
2 kcal
-
0g cukor2 kcal
-
0g cukor2 kcal
-
67 kcal
Mázhoz, és a díszítéshez
Összesen
559
kcal
- 8% Fehérje
- 54% Szénhidrát
- 11% Zsír
Előtészta
-
45g finomliszt164 kcal
-
50g friss élesztő53 kcal
-
90g víz0 kcal
-
30g finomliszt109 kcal
Tésztához
-
90g cukor348 kcal
-
160g tej90 kcal
-
165g tojás208 kcal
-
27g méz82 kcal
-
600g finomliszt2184 kcal
-
60g tojássárgája193 kcal
-
6g só0 kcal
-
100g vaj717 kcal
-
5g vaníliaaroma0 kcal
-
6g narancshéj6 kcal
-
0g citromhéj0 kcal
-
19 kcal
-
5g cukor19 kcal
-
5g cukor19 kcal
-
805 kcal
Mázhoz, és a díszítéshez
Összesen
6709
kcal
- 8% Fehérje
- 54% Szénhidrát
- 11% Zsír
Előtészta
-
2.1g finomliszt8 kcal
-
2.3g friss élesztő2 kcal
-
4.1g víz0 kcal
-
1.4g finomliszt5 kcal
Tésztához
-
4.1g cukor16 kcal
-
7.4g tej4 kcal
-
7.6g tojás10 kcal
-
1.2g méz4 kcal
-
27.7g finomliszt101 kcal
-
2.8g tojássárgája9 kcal
-
0.3g só0 kcal
-
4.6g vaj33 kcal
-
0.2g vaníliaaroma0 kcal
-
0.3g narancshéj0 kcal
-
0g citromhéj0 kcal
-
0.2g vaníliás cukor1 kcal
-
0.2g cukor1 kcal
-
0.2g cukor1 kcal
-
11.5g kandírozott citromhéj37 kcal
Mázhoz, és a díszítéshez
Összesen
311
kcal
- 8% Fehérje
- 54% Szénhidrát
- 11% Zsír
- 27% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 13.4 g
Zsír
-
Összesen 18.3 g
-
Telített zsírsav 6 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 8 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 3 g
-
Koleszterin 162 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 645.8 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 30 mg
-
Kálcium 83 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 54 mg
-
Foszfor 210 mg
-
Nátrium 264 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 86.7 g
-
Cukor 40 mg
-
Élelmi rost 4 mg
VÍZ
-
Összesen 44.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 115 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 4 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 31 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 73 micro
-
Kolin: 128 mg
-
Retinol - A vitamin: 113 micro
-
α-karotin 2 micro
-
β-karotin 20 micro
-
β-crypt 5 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 189 micro
Összesen
559
kcal
- 8% Fehérje
- 54% Szénhidrát
- 11% Zsír
- 27% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 160.8 g
Zsír
-
Összesen 219.6 g
-
Telített zsírsav 74 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 96 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 34 g
-
Koleszterin 1946 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 7749.2 g
-
Cink 20 mg
-
Szelén 365 mg
-
Kálcium 998 mg
-
Vas 22 mg
-
Magnézium 650 mg
-
Foszfor 2514 mg
-
Nátrium 3169 mg
-
Réz 3 mg
-
Mangán 8 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 1040.3 g
-
Cukor 485 mg
-
Élelmi rost 43 mg
VÍZ
-
Összesen 531.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1381 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 4 micro
-
E vitamin: 45 mg
-
C vitamin: 8 mg
-
D vitamin: 369 micro
-
K vitamin: 11 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 2 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 4 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 21 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 876 micro
-
Kolin: 1540 mg
-
Retinol - A vitamin: 1358 micro
-
α-karotin 23 micro
-
β-karotin 240 micro
-
β-crypt 58 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 2268 micro
Összesen
6709
kcal
- 8% Fehérje
- 54% Szénhidrát
- 11% Zsír
- 27% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 7.4 g
Zsír
-
Összesen 10.1 g
-
Telített zsírsav 3 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 4 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 90 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 357.3 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 17 mg
-
Kálcium 46 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 30 mg
-
Foszfor 116 mg
-
Nátrium 146 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 48 g
-
Cukor 22 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 24.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 64 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 17 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 40 micro
-
Kolin: 71 mg
-
Retinol - A vitamin: 63 micro
-
α-karotin 1 micro
-
β-karotin 11 micro
-
β-crypt 3 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 105 micro
Összesen
311
kcal
Hozzávalók
Előtészta
-
50 g friss élesztő
-
90 g víz
Tésztához
-
90 g cukor
-
27 g méz
-
6 g só
-
1 teáskanál vaníliaaroma
-
1 narancsból nyert narancshéj
-
250 g kandírozott citromhéj
Mázhoz, és a díszítéshez
Elkészítés
Előtészta
- Az előtésztát elkészítjük, úgy, hogy dagasztótálba tesszük a lisztet, belemorzsoljuk a friss élesztőt és hozzáönjük a vizet. Keverőlapáttal simára keverjük, befedjük 2 fakanál liszttel és 40 percig lefedve hagyjuk pihenni.
Tésztához
- Ha lejárt az idő, a tészta hozzávalóit hozzáadjuk a következő módon. Először a cukorral és a fokozatosan adagolt tejjel dagasztókanál segítségével kikeverjük. Majd hozzáadjuk az egész tojásokat, a mézet és a lisztet szintén fokozatosan, alacsony fokozaton dagasztjuk.
- Ezután hozzáadjuk egyesével a tojások sárgáját, ha a tészta beszívta a tojássárgáját, mehet bele a következő.
- Mikor a tésztát szét lehet húzni és nem szakadozik, akkor a sót, a szobahőmérsékletű vajat, a vanília aromát, a reszelt narancshéjat, a reszelt citromhéjat, a vanílliás cukrot, a narancsos cukrot, és a citromos cukrot is hozzáadjuk a tésztához, és hagyjuk, hogy a gép simára dagasztja.
- Végül beleszórjuk a kandírozott citrushéjat, és újra átdagasztjuk pár pillanat alatt.
- Olajozott gyúródeszkára helyezzük a lágy tésztát és a szintén olajozott kezünkkel hajtásokat készítünk, hogy buborékos legyen a kalács. Letakarjuk, és fél órát pihentetjük.
- Ha lejárt az idő, ketté vágjuk a kalácsot, az egyik tésztát patkó alakúra sodorjuk és beletesszük a szárny részhez. A másik tésztát megsodorjuk és a galamb hosszanti részébe helyezzük. Majd a papír széléig újra kelesztjük.
Mázhoz, és a díszítéshez
- Elkészítjük a mázat, az összetevőit aprítógépben kimixeljük, míg sűrű masszát kapunk. Habzsákba töltjük és az újra megkelt tészta tetejére nyomjuk. Teszünk a kalács tetejére néhány szem mandulát, megszórjuk jégcukorral és porcukorral.
- 160 fokra előmelegített sütőbe. Kb. 45 perc alatt készre sütjük, tűpróbával ellenőrizzük. Hűtőrácson hagyjuk kihűlni, papírral lehet vágni, fogyasztás előtt lehúzzuk a kalácsról.
- Sütés hőfoka: 160 °C
- Sütés ideje: 45 perc
- Receptkönyvben: 6
- Tegnapi nézettség: 1
- 7 napos nézettség: 4
- Össznézettség: 645
- Feltöltés dátuma: 2023. április 26.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- maradékból:
-
- mikor:
-
- vegetáriánus:
-
-
alkalom:
- valentin-nap ,
- márton-nap ,
- vasárnapi ebéd ,
- anyák napja ,
- halloween ,
- születésnap ,
- farsang ,
- szüret ,
- hanuka ,
- buli receptek
-
alkalom:
Mátéh Mónika
4 recept