Citrusos aszúkoszorú
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
P.
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
120 °C
- 4% Fehérje
- 55% Szénhidrát
- 7% Zsír
A tésztához
-
5g mazsola15 kcal
-
0g vanília0 kcal
-
6g rum14 kcal
-
1g citromhéj0 kcal
-
1g narancshéj1 kcal
-
19g birsalma7 kcal
-
50g finomliszt182 kcal
-
6g élesztő7 kcal
-
13g porcukor48 kcal
-
13g tej7 kcal
-
1g desszertbor2 kcal
-
1g só0 kcal
-
0g sáfrány0 kcal
-
10g tojássárgája32 kcal
-
13g vaj90 kcal
A mázhoz
-
50g porcukor194 kcal
-
5g citromlé1 kcal
-
4g desszertbor6 kcal
-
21g citrom3 kcal
-
33g narancs11 kcal
Összesen
620
kcal
- 4% Fehérje
- 55% Szénhidrát
- 7% Zsír
A tésztához
-
40g mazsola120 kcal
-
0g vanília0 kcal
-
50g rum116 kcal
-
6g citromhéj3 kcal
-
6g narancshéj6 kcal
-
150g birsalma52 kcal
-
400g finomliszt1456 kcal
-
50g élesztő53 kcal
-
100g porcukor387 kcal
-
100g tej56 kcal
-
8g desszertbor12 kcal
-
7g só0 kcal
-
0g sáfrány0 kcal
-
80g tojássárgája258 kcal
-
100g vaj717 kcal
A mázhoz
-
400g porcukor1548 kcal
-
40g citromlé9 kcal
-
30g desszertbor48 kcal
-
170g citrom26 kcal
-
260g narancs89 kcal
Összesen
4956
kcal
- 4% Fehérje
- 55% Szénhidrát
- 7% Zsír
A tésztához
-
2g mazsola6 kcal
-
0g vanília0 kcal
-
2.5g rum6 kcal
-
0.3g citromhéj0 kcal
-
0.3g narancshéj0 kcal
-
7.5g birsalma3 kcal
-
20g finomliszt73 kcal
-
2.5g élesztő3 kcal
-
5g porcukor19 kcal
-
5g tej3 kcal
-
0.4g desszertbor1 kcal
-
0.4g só0 kcal
-
0g sáfrány0 kcal
-
4g tojássárgája13 kcal
-
5g vaj36 kcal
A mázhoz
-
20g porcukor78 kcal
-
2g citromlé0 kcal
-
1.5g desszertbor2 kcal
-
8.5g citrom1 kcal
-
13g narancs4 kcal
Összesen
248
kcal
- 4% Fehérje
- 55% Szénhidrát
- 7% Zsír
- 35% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 8.4 g
Zsír
-
Összesen 13.8 g
-
Telített zsírsav 8 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 4 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 135 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 595.8 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 24 mg
-
Kálcium 59 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 21 mg
-
Foszfor 130 mg
-
Nátrium 358 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 113.5 g
-
Cukor 69 mg
-
Élelmi rost 3 mg
VÍZ
-
Összesen 71.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 127 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 24 mg
-
D vitamin: 22 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 87 micro
-
Kolin: 95 mg
-
Retinol - A vitamin: 121 micro
-
α-karotin 7 micro
-
β-karotin 46 micro
-
β-crypt 34 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 151 micro
Összesen
620
kcal
- 4% Fehérje
- 55% Szénhidrát
- 7% Zsír
- 35% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 66.9 g
Zsír
-
Összesen 110 g
-
Telített zsírsav 60 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 34 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 8 g
-
Koleszterin 1083 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 4766 g
-
Cink 10 mg
-
Szelén 191 mg
-
Kálcium 475 mg
-
Vas 11 mg
-
Magnézium 170 mg
-
Foszfor 1043 mg
-
Nátrium 2861 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 3 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 908 g
-
Cukor 555 mg
-
Élelmi rost 27 mg
VÍZ
-
Összesen 573.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1014 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 2 micro
-
E vitamin: 5 mg
-
C vitamin: 195 mg
-
D vitamin: 174 micro
-
K vitamin: 10 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 2 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 13 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 699 micro
-
Kolin: 762 mg
-
Retinol - A vitamin: 968 micro
-
α-karotin 52 micro
-
β-karotin 367 micro
-
β-crypt 269 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 1209 micro
Összesen
4956
kcal
- 4% Fehérje
- 55% Szénhidrát
- 7% Zsír
- 35% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 3.4 g
Zsír
-
Összesen 5.5 g
-
Telített zsírsav 3 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 2 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 54 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 238.7 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 10 mg
-
Kálcium 24 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 9 mg
-
Foszfor 52 mg
-
Nátrium 143 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 45.5 g
-
Cukor 28 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 28.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 51 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 10 mg
-
D vitamin: 9 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 35 micro
-
Kolin: 38 mg
-
Retinol - A vitamin: 48 micro
-
α-karotin 3 micro
-
β-karotin 18 micro
-
β-crypt 13 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 61 micro
Összesen
248
kcal
Hozzávalók
A tésztához
-
4 dkg mazsola
-
0.5 dl rum
-
40 dkg finomliszt
-
5 dkg élesztő
-
10 dkg porcukor
-
1 dl tej
-
0.5 ek desszertbor
-
1 tk só
-
0.1 g sáfrány
-
4 db tojássárgája
-
100 g vaj
A mázhoz
-
400 g porcukor
-
1 citromból nyert citromlé
-
2 ek desszertbor
-
1 db citrom
-
1 közepes db narancs
Elkészítés
A tésztához
- A mazsolát a rummal és a vanília magokkal addig forraljuk, amíg a mazsolák kicsit felfúvódnak.
- A citrom és narancs héjat lereszeljük, a birset meghámozzuk és szintén lereszeljük egy nagy lyukú reszelőn.
- A lisztet elkeverjük a sóval, porcukorral, reszelt héjakkal és a birssel.
- A tejet egy edényben a sáfránnyal felmelegítjük, beleolvasztjuk a vajat, elkeverjük benne az élesztőt és simára dolgozzuk benne a tojássárgáját. Végezetül a mazsolát a levével és a borral együtt adjuk hozzá.
- Ezt a keveréket öntsük a liszthez és gyúrjuk 10-15 percig, amíg szép, rugalmas tésztát kapunk, szükség esetén kevés lisztet vagy tejet adjunk hozzá.
- Kivajazott edényben pihentetjük 1 órát, amíg a tészta a kétszeresére megkel.
- Közben elkészítjük a kandírozott héjakat: a mázhoz szükséges porcukor felét felolvasztjuk a borban, és beletesszük a vékonyra szeletelt, alaposan megmosott vagy lehetőleg kezeletlen citromot és narancsot. Ezt lassú tűzön kb. fél óráig főzzük, ha nagyon sűrűsödne, adjunk hozzá egy kevés vizet. Akkor jó, amikor a szeletek üvegessé válnak a sziruptól. Ekkor szedjük ki a szeleteket, fektessük őket tányérra, a sűrű szirupot pedig fogjuk fel egy pohárban.
- Az időközben megkelt tésztát még egyszer gyúrjuk át, majd osszuk 2 felé. A két félből sodorjunk két 50 cm hosszú hengert, majd ezeket egyszerűen csavarjuk össze, két végüknél fogva illesszük egybe és tegyük kivajazott koszorú tortaformába (én sütőpapíroztam). Ez az egyik módszer. A másik, amit azóta már egyszer kipróbáltam a következő: 1-1,5 dl aszút 1 nagy ek keményítővel besűrítünk. A két hengert laposra nyújtjuk, megkenjük ezzel a zselével és feltekerjük, mint egy szivart, majd így csavarjuk őket össze. Sülés után nem látszik, csak íze oldódik bele a tésztába. Finom volt. Lehet kísérletezni.
- Előmelegített sütőben először 120 fokon sütjük 15 percig, majd megemeljük a hőmérsékletet 180 fokra és addig sütjük, amíg szép aranybarnára sül, kb. fél óra alatt. Ha nagyon barnulna a teteje, lazán tegyünk rá egy darab alufóliát.
- Ha megsült, még melegen csurgassuk meg a félretett sziruppal, majd hagyjuk hűlni.
- A tetejére a mázhoz szükséges porcukor másik felét és a citromlevet keverjük el, vonjuk be vele a koszorút. A kandírozott citrusszeletekkel díszítsük.
- Sütés hőfoka: 120 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Sütés ideje: 45 perc
- Elkészítettem: 3 alkalommal
- Receptkönyvben: 103
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 4
- Össznézettség: 9245
- Feltöltés dátuma: 2011. december 02.
Ajánló
Ph besorolás: erősen savasít. Mindenképpen biocitrusokból készítsük a gyümölcsökön található gombaölő miatt, amivel kezelik őket. Ha nem kapunk, akkor a citromot és a narancsot legalább egy éjszakára szódabikarbónás vízbe áztassuk be, majd alaposan mossuk meg, mielőtt felhasználjuk! Ugyanígy járjunk el MINDEN ESETBEN, amikor ezeknek a gyümölcsöknek a héját valamihez fel szeretnénk használni! A legjobb, ha rögtön vásárlás után vízbe tesszük őket, ha van rá időnk. Megéri... A Sparban legtöbbször kapható biocitrom, a narancsot esetleg elhagyhatjuk.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
P.
171 recept
Adventre szeretettel mindenkinek! További képek ezen az oldalon.