r
Nosalty Logó

Citrusos aszúkoszorú

0,0

0 ÉRTÉKELÉS8 HOZZÁSZÓLÁS

Értékelés indításához kérjük lépj be!

Bevált ez a recept?

Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelési útmutató
5 • Egyszerűen imádom, tökéletes lett!
4 • Másodszorra lett az igazi.
3 • Hát...
2 • Vannak gondok.
1 • Soha többet!
P.
Citrusos aszúkoszorú
adag
Idő
perc
Költség
olcsó
Nehézség
közepes

Hozzávalók

A tésztához

A mázhoz

620
Kalória
8.4g
Fehérje
113.5g
Szénhidrátok
13.8g
Zsír
71.7g
Víz
135.4g
Koleszterin
3.4g
Rost
69.4g
Cukor
  • 4% Fehérje
  • 55% Szénhidrát
  • 7% Zsír

A tésztához

A mázhoz

Összesen 620 kcal
  • 4% Fehérje
  • 55% Szénhidrát
  • 7% Zsír

A tésztához

A mázhoz

Összesen 4956 kcal
  • 4% Fehérje
  • 55% Szénhidrát
  • 7% Zsír

A tésztához

A mázhoz

Összesen 248 kcal
  • 4% Fehérje
  • 55% Szénhidrát
  • 7% Zsír
  • 35% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    8.4 g

Zsír

  • Összesen
    13.8 g
  • Telített zsírsav
    8 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    4 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    135 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    595.8 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    24 mg
  • Kálcium
    59 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    21 mg
  • Foszfor
    130 mg
  • Nátrium
    358 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    113.5 g
  • Cukor
    69 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

Víz

  • Összesen
    71.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    127 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    24 mg
  • D vitamin:
    22 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    87 micro
  • Kolin:
    95 mg
  • Retinol - A vitamin:
    121 micro
  • α-karotin
    7 micro
  • β-karotin
    46 micro
  • β-crypt
    34 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    151 micro
Összesen 620 kcal
  • 4% Fehérje
  • 55% Szénhidrát
  • 7% Zsír
  • 35% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    66.9 g

Zsír

  • Összesen
    110 g
  • Telített zsírsav
    60 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    34 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    8 g
  • Koleszterin
    1083 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    4766 g
  • Cink
    10 mg
  • Szelén
    191 mg
  • Kálcium
    475 mg
  • Vas
    11 mg
  • Magnézium
    170 mg
  • Foszfor
    1043 mg
  • Nátrium
    2861 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    3 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    908 g
  • Cukor
    555 mg
  • Élelmi rost
    27 mg

Víz

  • Összesen
    573.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1014 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    5 mg
  • C vitamin:
    195 mg
  • D vitamin:
    174 micro
  • K vitamin:
    10 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    13 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    699 micro
  • Kolin:
    762 mg
  • Retinol - A vitamin:
    968 micro
  • α-karotin
    52 micro
  • β-karotin
    367 micro
  • β-crypt
    269 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1209 micro
Összesen 4956 kcal
  • 4% Fehérje
  • 55% Szénhidrát
  • 7% Zsír
  • 35% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    3.4 g

Zsír

  • Összesen
    5.5 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    54 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    238.7 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    10 mg
  • Kálcium
    24 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    9 mg
  • Foszfor
    52 mg
  • Nátrium
    143 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    45.5 g
  • Cukor
    28 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

Víz

  • Összesen
    28.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    51 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    10 mg
  • D vitamin:
    9 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    35 micro
  • Kolin:
    38 mg
  • Retinol - A vitamin:
    48 micro
  • α-karotin
    3 micro
  • β-karotin
    18 micro
  • β-crypt
    13 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    61 micro
Összesen 248 kcal

Elkészítés

A tésztához

  1. A mazsolát a rummal és a vanília magokkal addig forraljuk, amíg a mazsolák kicsit felfúvódnak.
  2. A citrom és narancs héjat lereszeljük, a birset meghámozzuk és szintén lereszeljük egy nagy lyukú reszelőn.
  3. A lisztet elkeverjük a sóval, porcukorral, reszelt héjakkal és a birssel.
  4. A tejet egy edényben a sáfránnyal felmelegítjük, beleolvasztjuk a vajat, elkeverjük benne az élesztőt és simára dolgozzuk benne a tojássárgáját. Végezetül a mazsolát a levével és a borral együtt adjuk hozzá.
  5. Ezt a keveréket öntsük a liszthez és gyúrjuk 10-15 percig, amíg szép, rugalmas tésztát kapunk, szükség esetén kevés lisztet vagy tejet adjunk hozzá.
  6. Kivajazott edényben pihentetjük 1 órát, amíg a tészta a kétszeresére megkel.
  7. Közben elkészítjük a kandírozott héjakat: a mázhoz szükséges porcukor felét felolvasztjuk a borban, és beletesszük a vékonyra szeletelt, alaposan megmosott vagy lehetőleg kezeletlen citromot és narancsot. Ezt lassú tűzön kb. fél óráig főzzük, ha nagyon sűrűsödne, adjunk hozzá egy kevés vizet. Akkor jó, amikor a szeletek üvegessé válnak a sziruptól. Ekkor szedjük ki a szeleteket, fektessük őket tányérra, a sűrű szirupot pedig fogjuk fel egy pohárban.
  8. Az időközben megkelt tésztát még egyszer gyúrjuk át, majd osszuk 2 felé. A két félből sodorjunk két 50 cm hosszú hengert, majd ezeket egyszerűen csavarjuk össze, két végüknél fogva illesszük egybe és tegyük kivajazott koszorú tortaformába (én sütőpapíroztam). Ez az egyik módszer. A másik, amit azóta már egyszer kipróbáltam a következő: 1-1,5 dl aszút 1 nagy ek keményítővel besűrítünk. A két hengert laposra nyújtjuk, megkenjük ezzel a zselével és feltekerjük, mint egy szivart, majd így csavarjuk őket össze. Sülés után nem látszik, csak íze oldódik bele a tésztába. Finom volt. Lehet kísérletezni.
  9. Előmelegített sütőben először 120 fokon sütjük 15 percig, majd megemeljük a hőmérsékletet 180 fokra és addig sütjük, amíg szép aranybarnára sül, kb. fél óra alatt. Ha nagyon barnulna a teteje, lazán tegyünk rá egy darab alufóliát.
  10. Ha megsült, még melegen csurgassuk meg a félretett sziruppal, majd hagyjuk hűlni.
  11. A tetejére a mázhoz szükséges porcukor másik felét és a citromlevet keverjük el, vonjuk be vele a koszorút. A kandírozott citrusszeletekkel díszítsük.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 20 perc
  • Sütés ideje: 45 perc
  • Sütés hőfoka: 120 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés

Adventre szeretettel mindenkinek! További képek ezen az oldalon.  

Elmentem a receptkönyvembe

Elmentem a receptkönyvembe

Receptkönyvbe mentéshez kérjük lépj be!
Kinyomtatom
Jegyzetet írok

Jegyzet

Jegyzetíráshoz kérjük lépj be!
Elküldöm e-mailben
Megcsináltam

Bevált ez a recept? Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelés indításához kérjük lépj be!

Bevált ez a recept?

Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelési útmutató
5 • Egyszerűen imádom, tökéletes lett!
4 • Másodszorra lett az igazi.
3 • Hát...
2 • Vannak gondok.
1 • Soha többet!

Hozzászólások (0)

További receptek

Címlapról ajánljuk

Tippek, hogy gyönyörűen virágozzon a magnóliád

A magnólia tavasszal az egyik leglátványosabb növény: virágzásakor meseszép színekbe borítja a kerteket és utcákat. Ha te is szeretnéd, hogy ez a varázslatos fa a saját kerted éke legyen, mutatjuk, hogyan válassz, ültess és gondozz magnóliát könnyedén!

Top Receptek

Klasszikus májgombócleves

Egy egyszerű zöldséglevest viszonylag könnyen varázsolhatunk gazdag, tartalmas levessé, főleg, ha májgombócokat főzünk hozzá. Igazi klasszikus recept, amin tényleg nincs miért csavarni ...

Legfinomabb limonádé

Ki ne imádná a limonádét, az első nyáriasan meleg napokon pedig semmi sem esik jobban, mint egy nagy pohár jeges frissítő ebből a citromos kedvencből! Ebben a verzióban egész citromokat ...

Tradicionális gulyásleves

Az igazi Hungarikum, amire igazán büszkék lehetünk. Vendéglátós lévén tapasztaltam, hogy a külföldi turisták, amikor betérnek az étterembe, az volt az első kérdésük, hogy "Gulász " ...

Hoppá!

Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!