Citromszirupos sütemény
- 4% Fehérje
- 56% Szénhidrát
- 15% Zsír
A tésztához
-
31g margarin224 kcal
-
40g cukor155 kcal
-
28g tojás35 kcal
-
2g citromhéj1 kcal
-
45g finomliszt164 kcal
-
1g sütőpor0 kcal
-
0g só0 kcal
-
10g tej6 kcal
A sziruphoz
- 4% Fehérje
- 56% Szénhidrát
- 15% Zsír
- 24% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 8.1 g
Zsír
-
Összesen 28.2 g
-
Telített zsírsav 6 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 13 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 8 g
-
Koleszterin 90 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 343.6 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 23 mg
-
Kálcium 73 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 15 mg
-
Foszfor 149 mg
-
Nátrium 81 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 101.5 g
-
Cukor 66 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 44.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 295 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 3 mg
-
C vitamin: 8 mg
-
D vitamin: 20 micro
-
K vitamin: 29 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 27 micro
-
Kolin: 81 mg
-
Retinol - A vitamin: 279 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 191 micro
-
β-crypt 3 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 132 micro
- 4% Fehérje
- 56% Szénhidrát
- 15% Zsír
- 24% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 32.5 g
Zsír
-
Összesen 112.8 g
-
Telített zsírsav 23 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 52 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 33 g
-
Koleszterin 360 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1374.4 g
-
Cink 3 mg
-
Szelén 92 mg
-
Kálcium 292 mg
-
Vas 4 mg
-
Magnézium 60 mg
-
Foszfor 596 mg
-
Nátrium 325 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 406.1 g
-
Cukor 264 mg
-
Élelmi rost 6 mg
VÍZ
-
Összesen 176.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1179 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 12 mg
-
C vitamin: 31 mg
-
D vitamin: 79 micro
-
K vitamin: 117 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 106 micro
-
Kolin: 322 mg
-
Retinol - A vitamin: 1115 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 764 micro
-
β-crypt 14 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 529 micro
- 4% Fehérje
- 56% Szénhidrát
- 15% Zsír
- 24% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 4.1 g
Zsír
-
Összesen 14.4 g
-
Telített zsírsav 3 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 7 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 4 g
-
Koleszterin 46 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 175.5 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 12 mg
-
Kálcium 37 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 8 mg
-
Foszfor 76 mg
-
Nátrium 42 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 51.9 g
-
Cukor 34 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 22.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 151 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 4 mg
-
D vitamin: 10 micro
-
K vitamin: 15 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 14 micro
-
Kolin: 41 mg
-
Retinol - A vitamin: 142 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 98 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 68 micro
Hozzávalók
Elkészítés
A tésztához
- A tojást, a kristálycukrot, a margarint és lereszelt citromhéjat összekeverjük.
- A lisztet összekeverjük a sütőporral, és beletesszük a csipetnyi sót.
- A lisztes egyvelegbe lassanként belekeverjük a tojásos-cukros-margarinos keveréket, majd hozzáadjuk a tejet, amikor a tészta sűrűsödik.
- Ha készen vagyunk ezzel, akkor kivajazunk, -lisztezünk egy gyümölcskenyér-formát, és beleöntjük a tésztát, majd előmelegített sütőben megsütjük.
- Amíg sütjük a süteményt, elkészítjük a szirupot. A porcukrot és a citromlevet egy kisebb mérteű lábasba tesszük, és addig hevítjük lassan, amíg a porcukor teljesen fel nem olvad.
- Ha a sütemény elkészült, fogpiszkálóval alaposan megszúrkáljuk a tetejét jó sok helyen, majd a kihűlt szirupot ráöntjük a tetejére. Bánjunk bőkezűen a sziruppal, rázogassuk meg, hogy egyenletesen kerüljön a süteményre, és hagyjuk, hogy az egészet átitassa.
- Várjuk meg, amíg a sütemény teljesen kihűl, majd ezután vegyük csak ki a formából, hogy ne essen szét.
- Sütés hőfoka: 180 °C
- Sütés módja: hőlégkeveréses
- Tepsi mérete: 23x13x7
- Sütés ideje: 45 perc
- Receptkönyvben: 110
- Tegnapi nézettség: 1
- 7 napos nézettség: 11
- Össznézettség: 13314
- Feltöltés dátuma: 2011. április 13.
Ajánló
Ha szeletelve tálaljuk (bár ha nem, akkor is), lehet díszíteni citromfű levelével, illetve egy szelet kristálycukrozott citromkarikával.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- vegetáriánus:
Amikor kicsi voltam, és nem volt otthon édesség, de nagyon vágytam rá, a nagymamám adott nekem félbevágott citromot egy kis kristálycukorba forgatva. Ezt idézi nekem ez a sütemény, így nagyon örültem, amikor rábukkantam. Ennek a receptnek az alapötletét szintén Nigella-tól vettem, gondolom már kiderült, hogy számomra ő egyfajta példakép a konyhában.:-) Szeretem, ahogy észreveszi az apró csodákat, amiket a leghétköznapibb hozzávalók jelentenek, és látni lehet, hogy nagyon élvezi, amit csinál. Na, de ennyit erről. A változtatásom ebben a szirupos, édes csodában csak annyi, hogy jobban szeretem, ha ennek a süteménynek a pikantériáját és édességét inkább a szirup adja. Így egy leheletnyivel kevesebb cukrot teszek a tésztába, és alaposan megöntözöm sziruppal a sütit, hogy jól átigya, és már majdnem "tocsogós" legyen (na, de azért csak majdnem :-). Azt hiszem ez az a sütemény, ami valóban hihetetlenül egyszerű, mégis nagyszerű.