Citrompite Szofikától
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
Szofika
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
190 °C
- 5% Fehérje
- 38% Szénhidrát
- 26% Zsír
Az alaphoz
-
31g finomliszt114 kcal
-
25g vaj179 kcal
-
13g porcukor48 kcal
-
5g tojássárgája16 kcal
A krémhez
Összesen
1129
kcal
- 5% Fehérje
- 38% Szénhidrát
- 26% Zsír
Az alaphoz
-
125g finomliszt455 kcal
-
100g vaj717 kcal
-
50g porcukor194 kcal
-
20g tojássárgája64 kcal
A krémhez
Összesen
4518
kcal
- 5% Fehérje
- 38% Szénhidrát
- 26% Zsír
Az alaphoz
-
9.6g finomliszt35 kcal
-
7.7g vaj55 kcal
-
3.8g porcukor15 kcal
-
1.5g tojássárgája5 kcal
A krémhez
-
1.4g citromhéj1 kcal
-
11.5g citromlé3 kcal
-
18.4g porcukor71 kcal
-
16.9g tojás21 kcal
-
2.3g étkezési keményítő9 kcal
-
7.7g vaj55 kcal
-
19.2g mascarpone78 kcal
Összesen
348
kcal
- 5% Fehérje
- 38% Szénhidrát
- 26% Zsír
- 32% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 15.1 g
Zsír
-
Összesen 72.5 g
-
Telített zsírsav 29 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 14 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 3 g
-
Koleszterin 342 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 353.7 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 29 mg
-
Kálcium 59 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 17 mg
-
Foszfor 166 mg
-
Nátrium 79 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 107 g
-
Cukor 74 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 90.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 439 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 20 mg
-
D vitamin: 51 micro
-
K vitamin: 4 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 48 micro
-
Kolin: 198 mg
-
Retinol - A vitamin: 431 micro
-
α-karotin 2 micro
-
β-karotin 84 micro
-
β-crypt 10 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 310 micro
Összesen
1129
kcal
- 5% Fehérje
- 38% Szénhidrát
- 26% Zsír
- 32% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 60.5 g
Zsír
-
Összesen 290.1 g
-
Telített zsírsav 117 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 56 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 11 g
-
Koleszterin 1367 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1414.9 g
-
Cink 4 mg
-
Szelén 118 mg
-
Kálcium 238 mg
-
Vas 6 mg
-
Magnézium 68 mg
-
Foszfor 662 mg
-
Nátrium 317 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 428.2 g
-
Cukor 295 mg
-
Élelmi rost 6 mg
VÍZ
-
Összesen 360.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1755 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 2 micro
-
E vitamin: 8 mg
-
C vitamin: 81 mg
-
D vitamin: 202 micro
-
K vitamin: 15 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 191 micro
-
Kolin: 793 mg
-
Retinol - A vitamin: 1726 micro
-
α-karotin 8 micro
-
β-karotin 336 micro
-
β-crypt 38 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 1241 micro
Összesen
4518
kcal
- 5% Fehérje
- 38% Szénhidrát
- 26% Zsír
- 32% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 4.6 g
Zsír
-
Összesen 22.3 g
-
Telített zsírsav 9 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 4 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 105 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 108.6 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 9 mg
-
Kálcium 18 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 5 mg
-
Foszfor 51 mg
-
Nátrium 24 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 32.9 g
-
Cukor 23 mg
-
Élelmi rost 0 mg
VÍZ
-
Összesen 27.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 135 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 6 mg
-
D vitamin: 16 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 15 micro
-
Kolin: 61 mg
-
Retinol - A vitamin: 132 micro
-
α-karotin 1 micro
-
β-karotin 26 micro
-
β-crypt 3 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 95 micro
Összesen
348
kcal
Hozzávalók
Az alaphoz
-
125 g finomliszt
-
100 g vaj
-
50 g porcukor
-
1 db tojássárgája
A krémhez
-
3 citromból nyert citromhéj
-
240 g porcukor
-
4 db tojás
-
2 evőkanál étkezési keményítő
-
100 g vaj
-
250 g mascarpone
Elkészítés
Az alaphoz
- A tésztához egy tálba tesszük a lisztet, porcukrot. Hozzáadjuk a hideg, felkockázott vajat, és elmorzsoljuk. Néhány gyors mozdulattal beledolgozzuk a tojássárgáját, és folpackba csomagolva a gombócot 1 órára hűtőbe tesszük. Amíg a tészta pihen, elkészítjük a krémet.
- A tojásokat a porcukorral, citromhéjjal, citromlével habosra keverjük, robotgéppel. Ezután egy lábasba öntjük, és vízgőz felett, időnként kézi habverővel kevergetve, hogy ne csomósodjon és ne rántottásodjon le, sűrűre főzzük. Mikor a krém láthatóan sűrűsödik, kiveszünk pár evőkanálnyit, elkeverjük a keményítővel csomómentesre, és visszaöntjük a krémhez.
- Miután a krém pár percet hűlt, szitán átpasszírozzuk, kézi habverővel hozzákeverjük a kis kockákra vágott vajat, majd a mascarponét. Ha a krém szobahőmérsékletűre hűlt, felhasználásig hűtőbe tesszük.
- A tésztát kör alakúra nyújtjuk, és kibélelünk vele egy kapcsos, levehető aljú piteformát.Ha nehezen tudjuk nyújtani, csak lapítsuk el a gombócot, és ujjainkkal nyomkodjuk a forma aljába és oldalára. Villával sűrűn szurkáljuk meg, tegyük 30 percre hűtőbe.
- Sütőpapírt teszünk a tésztára, száraz babot nehezéknek, és 190 fokra előmelegített sütőben 15-20 percig vakon sütjük, majd a babot és a sütőpapírt kivéve további 5-10 percig. Ha a tészta közepe még nem sült meg, a széle viszont már barnul, tegyük vissza a babot, és süssük még így tovább.
- A kihűlt pitében oszlassuk el a krémet, és tegyük 1-2 órára hűtőbe, hogy könnyebben tudjuk szeletelni.
- Sütés hőfoka: 190 °C
- Sütés módja: hőlégkeveréses
- Tepsi mérete: 24
- Sütés ideje: 30 perc
- Receptkönyvben: 86
- Tegnapi nézettség: 1
- 7 napos nézettség: 2
- Össznézettség: 4975
- Feltöltés dátuma: 2013. július 02.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
Szofika
104 recept
Többször sütöttem már citromtortát, mivel nemes egyszerűséggel a kedvenc tortám. Nálam mindent maga mögé utasít, élek-halok a citromosért. Nyáron meg főleg. Most egy újfajta krémet próbáltam ki, -én eddig a krémet is sütöttem-, itt azonban egy mascarponéval felturbózott lemon curd kerül a pitébe. Ki kell próbálni, elmondani nem lehet...