Citromos-sajtkrém torta
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
mewick
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
- 4% Fehérje
- 38% Szénhidrát
- 25% Zsír
A tésztához
-
18g tojás23 kcal
-
15g finomliszt55 kcal
-
10 kcal
-
7g cukor26 kcal
-
9g vaj67 kcal
-
0g sütőpor0 kcal
-
28g citrom4 kcal
-
0g só0 kcal
A krémhez
A kandírozott citromhéjhoz
Összesen
493
kcal
- 4% Fehérje
- 38% Szénhidrát
- 25% Zsír
A tésztához
-
110g tojás138 kcal
-
90g finomliszt328 kcal
-
57 kcal
-
40g cukor155 kcal
-
56g vaj402 kcal
-
0g sütőpor0 kcal
-
170g citrom26 kcal
-
0g só0 kcal
A krémhez
A kandírozott citromhéjhoz
Összesen
2953
kcal
- 4% Fehérje
- 38% Szénhidrát
- 25% Zsír
A tésztához
-
11.4g tojás14 kcal
-
9.4g finomliszt34 kcal
-
1.6g étkezési keményítő6 kcal
-
4.2g cukor16 kcal
-
5.8g vaj42 kcal
-
0g sütőpor0 kcal
-
17.7g citrom3 kcal
-
0g só0 kcal
A krémhez
A kandírozott citromhéjhoz
Összesen
307
kcal
- 4% Fehérje
- 38% Szénhidrát
- 25% Zsír
- 33% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 5.3 g
Zsír
-
Összesen 32 g
-
Telített zsírsav 16 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 8 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 125 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 132 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 11 mg
-
Kálcium 26 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 8 mg
-
Foszfor 59 mg
-
Nátrium 28 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 47.6 g
-
Cukor 32 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 41.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 232 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 13 mg
-
D vitamin: 13 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 16 micro
-
Kolin: 56 mg
-
Retinol - A vitamin: 228 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 48 micro
-
β-crypt 6 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 87 micro
Összesen
493
kcal
- 4% Fehérje
- 38% Szénhidrát
- 25% Zsír
- 33% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 31.8 g
Zsír
-
Összesen 191.8 g
-
Telített zsírsav 95 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 46 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 8 g
-
Koleszterin 749 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 792.2 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 64 mg
-
Kálcium 155 mg
-
Vas 4 mg
-
Magnézium 47 mg
-
Foszfor 353 mg
-
Nátrium 166 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 285.7 g
-
Cukor 189 mg
-
Élelmi rost 6 mg
VÍZ
-
Összesen 249.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1394 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 5 mg
-
C vitamin: 79 mg
-
D vitamin: 79 micro
-
K vitamin: 13 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 94 micro
-
Kolin: 336 mg
-
Retinol - A vitamin: 1369 micro
-
α-karotin 1 micro
-
β-karotin 290 micro
-
β-crypt 34 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 521 micro
Összesen
2953
kcal
- 4% Fehérje
- 38% Szénhidrát
- 25% Zsír
- 33% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 3.3 g
Zsír
-
Összesen 20 g
-
Telített zsírsav 10 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 5 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 78 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 82.4 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 7 mg
-
Kálcium 16 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 5 mg
-
Foszfor 37 mg
-
Nátrium 17 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 29.7 g
-
Cukor 20 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 26 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 145 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 8 mg
-
D vitamin: 8 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 10 micro
-
Kolin: 35 mg
-
Retinol - A vitamin: 142 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 30 micro
-
β-crypt 4 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 54 micro
Összesen
307
kcal
Hozzávalók
A tésztához
-
2 db tojás
-
6 evőkanál finomliszt
-
1 evőkanál étkezési keményítő
-
4 ek cukor
-
1 csipet só
A krémhez
A kandírozott citromhéjhoz
Elkészítés
A tésztához
- A tészta összetevőit egy tálban összegyúrjuk, hogy sima egyenletes masszát kapjunk, majd egy kisebb 15(-20) cm átmérőjű bélelt tortaformába öntjük.
- Előmelegített sütőben sütjük 20 percig, ekkor tűpróbát végzünk, és ha még igényli, akkor 5-10 percig sütjük. Majd kivesszük a formából, és rácson hagyjuk kihűlni.
- A krémhez habosra keverjük a porcukrot a vajjal majd hozzáadjuk a krémsajtot, és azzal is homogénné keverjük. Majd apránként adagoljuk hozzá a citrom levét. Ízlés szerint fél-egy egész citrom levét beletehetjük, azonban figyeljünk arra, hogy a sok citromlé folyóssá teszi a krémet. Így ha nagyon citromosra szeretnénk, akkor szerencsésebb citrom eszenciával dolgozni, hogy keményebb krémet kapjunk, amivel könnyebb a tortát megtölteni.
- Kandírozott citromhéj elkészítése: a 2 citromot alaposan megmossuk, majd zöldségpucolóval levágjuk a héjukat, és éles késsel vékony csíkokra vágjuk. Kis edényben annyi vízben, hogy ellepje feltesszük főni. Mikor felforrt a víz, frissre cseréljük. Ezt háromszor ismételjük, majd leszűrjük a héjat, és rászórunk 2 ek cukrot, és ha nagyon száraza szűrtük, akkor egy ek vizet, majd visszatesszük a tűzre, és addig forraljuk néha megkeverve, amíg a cukorról a víz el nem forr. Vigyázzunk, nehogy karamellizáljuk a cukrot! Ha elforrt a víz, kitesszük a citromhéjakat szilikonlapra vagy alufóliára, és hagyjuk kiszáradni.
- Ha kihűlt a tortalap, akkor összeállítjuk a tortát: kettévágjuk a tortalapot, és a krém 1/3-ával megtöltjük, majd kívül is bevonjuk a tortát. Ha marad krém, nyomózsákkal díszíthetünk. A kandírozott citrommal célszerű a tálaláshoz közeli időpontban díszíteni a tortát, mert a krém nedvesség tartalma miatt megpuhulhat a citromhéj.
- Sütés hőfoka: 180 °C
- Tepsi mérete: 15
- Sütés ideje: 20 perc
- Elkészítettem: 2 alkalommal
- Receptkönyvben: 70
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 2
- Össznézettség: 13432
- Feltöltés dátuma: 2013. március 24.
Ajánló
Ha nem szeretjük a citromtortát, akkor a citromot kihagyva a krémből egy nagyon jó alapkrémet kapunk, amit remekül lehet ízesíteni vaníliával, kakaóval, olajos magvakkal; vagy akár gyümölcsösre is elkészíthető, ha liofilezett gyümölcsport rakunk bele, mert remek ízt ad, és mivel vízmentes, nem hígítja a krémünket.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
mewick
18 recept
Citromtorta megrendelést kaptam az idei összevont szülinapi zsúrra. Régebben csináltam már, de a főzött krémes változattal, amit szintén szeretek, de nem kedvelem a pepecselést. Kb. fél éve viszont odavagyok a krémsajtos krémekért, mert gyorsan elkészíthető, remek állagú krémet kapunk, aminek ráadásul fincsi joghurtos íze is van (legalábbis annak a krémsajtnak amit nálunk a házi tejesnél lehet kapni).