Citromos-ricottás sajttorta
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
Hena
adag
Előkészítés
perc
süti sütés nélkül
- 5% Fehérje
- 20% Szénhidrát
- 18% Zsír
Az alaphoz
-
25g mézes puszedli83 kcal
-
13g vaj90 kcal
A krémhez
-
75g ricotta113 kcal
-
25g mascarpone101 kcal
-
11g porcukor43 kcal
-
30g habtejszín88 kcal
-
10g citromlé2 kcal
-
0g citromhéj0 kcal
-
1g zselatin2 kcal
-
6g víz0 kcal
A zseléhez
A díszítéshez
-
10g narancs3 kcal
Összesen
545
kcal
- 5% Fehérje
- 20% Szénhidrát
- 18% Zsír
Az alaphoz
-
250g mézes puszedli828 kcal
-
125g vaj896 kcal
A krémhez
-
750g ricotta1125 kcal
-
250g mascarpone1010 kcal
-
110g porcukor426 kcal
-
300g habtejszín876 kcal
-
100g citromlé22 kcal
-
0g citromhéj0 kcal
-
6g zselatin20 kcal
-
60g víz0 kcal
A zseléhez
A díszítéshez
-
100g narancs34 kcal
Összesen
5436
kcal
- 5% Fehérje
- 20% Szénhidrát
- 18% Zsír
Az alaphoz
-
10.8g mézes puszedli36 kcal
-
5.4g vaj39 kcal
A krémhez
-
32.3g ricotta48 kcal
-
10.8g mascarpone43 kcal
-
4.7g porcukor18 kcal
-
12.9g habtejszín38 kcal
-
4.3g citromlé1 kcal
-
0g citromhéj0 kcal
-
0.3g zselatin1 kcal
-
2.6g víz0 kcal
A zseléhez
A díszítéshez
-
4.3g narancs1 kcal
Összesen
233
kcal
- 5% Fehérje
- 20% Szénhidrát
- 18% Zsír
- 57% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 10.3 g
Zsír
-
Összesen 37.4 g
-
Telített zsírsav 18 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 8 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 97 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 449.7 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 5 mg
-
Kálcium 185 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 21 mg
-
Foszfor 143 mg
-
Nátrium 96 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 42.3 g
-
Cukor 17 mg
-
Élelmi rost 0 mg
VÍZ
-
Összesen 119.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 262 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 15 mg
-
D vitamin: 14 micro
-
K vitamin: 3 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 15 micro
-
Kolin: 23 mg
-
Retinol - A vitamin: 254 micro
-
α-karotin 2 micro
-
β-karotin 75 micro
-
β-crypt 46 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 40 micro
Összesen
545
kcal
- 5% Fehérje
- 20% Szénhidrát
- 18% Zsír
- 57% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 103.5 g
Zsír
-
Összesen 373.7 g
-
Telített zsírsav 177 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 77 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 10 g
-
Koleszterin 969 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 4497.3 g
-
Cink 5 mg
-
Szelén 48 mg
-
Kálcium 1845 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 212 mg
-
Foszfor 1429 mg
-
Nátrium 955 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 423 g
-
Cukor 166 mg
-
Élelmi rost 3 mg
VÍZ
-
Összesen 1198.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 2623 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 7 micro
-
E vitamin: 7 mg
-
C vitamin: 155 mg
-
D vitamin: 144 micro
-
K vitamin: 25 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 3 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 148 micro
-
Kolin: 232 mg
-
Retinol - A vitamin: 2538 micro
-
α-karotin 21 micro
-
β-karotin 750 micro
-
β-crypt 459 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 397 micro
Összesen
5436
kcal
- 5% Fehérje
- 20% Szénhidrát
- 18% Zsír
- 57% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 4.5 g
Zsír
-
Összesen 16.1 g
-
Telített zsírsav 8 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 3 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 42 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 193.6 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 2 mg
-
Kálcium 79 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 9 mg
-
Foszfor 62 mg
-
Nátrium 41 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 18.2 g
-
Cukor 7 mg
-
Élelmi rost 0 mg
VÍZ
-
Összesen 51.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 113 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 7 mg
-
D vitamin: 6 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 6 micro
-
Kolin: 10 mg
-
Retinol - A vitamin: 109 micro
-
α-karotin 1 micro
-
β-karotin 32 micro
-
β-crypt 20 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 17 micro
Összesen
233
kcal
Hozzávalók
Az alaphoz
A krémhez
-
250 g mascarpone
-
110 g porcukor
-
60 ml víz
A zseléhez
-
2 ek porcukor
A díszítéshez
Elkészítés
Az alaphoz
- A finomra darált puszedlit keverjük össze a vajjal és nyomkodjuk egy tortaforma aljára (nekem a 26 cm-s formában kb. 0,5 cm vastag lett, de nem is kell több, mert nagyon édes). Rakjuk a hűtőbe kb. 30 percre.
- A vizet melegítsük langyosra, majd rakjuk bele a zselatint. Folyamatos kevergetés mellett forrásig főzzük, hagyjuk hűlni, amíg a krém többi része elkészül.
- A mascarponét, ricottát, porcukrot, citromlevet, citromhéjat krémesre keverjük, majd hozzáadjuk a zselatint, tovább keverjük, végül óvatosan belekeverjük a felvert tejszínhabot.
- A krémet beletöltjük a tortaformába, a tetejét - amennyire lehetséges - elsimítjuk.Kb. 8 órára a hűtőbe rakjuk. (Ha díszítésként aszalt gyümölcsöt választottunk, áztassuk be ugyanennyi időre. Most kaptam a tippet, hogy narancslében áztassam a gyümölcsöket, nagyon jó is lett vörös áfonyával!)
- A narancslevet és a cukrot langyosra melegítjük. Belerakjuk a zselatint és forrásig melegítjük tovább. A tortára rászórjuk a gyümölcsöt, majd a langyos zselatint ráöntjük (tipp: evőkanálra öntjük és onnan folyatjuk tovább, így nem zavarja fel a krémet). Berakjuk a hűtőbe, kb. 20 perc múlva, amint a zselé megszilárdult, fogyaszthatjuk!
- Tepsi mérete: 26
- Elkészítettem: 5 alkalommal
- Receptkönyvben: 182
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 15
- Össznézettség: 26267
- Feltöltés dátuma: 2012. január 23.
Ajánló
A kellően finom, lágy ricotta a megfelelő, mert a túrósabb állagúból apró morzsák "felszállnak" a zselébe.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- konyhatechnológia:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
Hena
5 recept
A receptet a Women's Weekly sajttortás könyvében (Cheesecakes) találtam és apró módosítással, a könyv beszerzése után pár nappal el is készítettem (sajttorta rajongóknak nagyon ajánlom a könyvet, sütős és sütés nélküli zseniális sütik vannak benne! Angol nyelvű a kiadvány). A zselétől nagyon féltem, mert korábban még sosem sikerült tökéletesen, de az étkezési zselatin - melyet a receptben írtak - a tortazselé helyett nagyon bevált. A sütiről elmond mindent, hogy a morzsákért veszekedni kellett... :)